Wij waren erbij: de doop van Costa Smeralda

Vliegen naar de scheve toren in Pisa, genieten van een tuna tartare met goede wijn in de haven van Marseille en de kunstwerken van Gaudí ontdekken in Barcelona. In een paar dagen is dit allemaal mogelijk tijdens je cruise met de Costa Smeralda, het nieuwste vlaggenschip van Costa Cruises. Ook geniet je volop aan boord van het entertainment, elf verschillende restaurants, je prachtige balkonhut, de Solemio Spa en het eerste museum ooit op een schip.

balkonhut Costa Smeralda

Maar eerst, de doop van Costa Smeralda

Een doop van een schip, dat is dus iets heel bijzonders én een eeuwenoude maritieme traditie. Volgens het bijgeloof zorgt een succesvolle doop namelijk voor een behouden vaart en bescherming van de bemanning en gasten. Hoe zo’n doop eruit ziet? De godmother van het schip laat een fles champagne tegen de boeg van het schip kapotslaan. Dit wordt, volgens de traditie, altijd door een vrouw gedaan. De Costa Smeralda werd door niemand minder dan Penélope Cruz gedoopt, uiteraard in het bijzijn van de kapitein: Paolo Benini.

de doop van Costa Smeralda - godmother Penélope Cruz

Travelling smart city op zee

Net zo bijzonder is dat de Costa Smeralda als tweede schip van de Costa Group wordt aangedreven door het vloeibare aardgas LNG, de schoonste fossiele brandstof ter wereld. Dankzij het gebruik van LNG wordt de uitstoot van zwaveldioxide en fijnstof beperkt tot bijna nul en bovendien wordt de uitstoot van stikstofoxide en CO2 fors verminderd.

Ook aan boord zelf is het nieuwe schip een doorbraak in de cruise-industrie. Aan boord verwerken speciale ontziltingsinstallaties zeewater tot water voor dagelijks gebruik en wordt energieverbruik tot een minimum beperkt dankzij een intelligent energiebeheersysteem. Daarnaast vindt er 100 procent gescheiden afvalinzameling plaats van plastic, papier, glas en aluminium. Tot slot wordt het 4GOODFOOD-programma toegepast om voedselverspilling tegen te gaan; voedseloverschotten gaan naar sociale verbeterprojecten in samenwerking met de Europese Federatie van Voedselbanken.

Italiaans eerbetoon

Kom je aan boord van de Costa Smeralda, dan proef je direct de Italiaanse sfeer. Dat begint natuurlijk al bij de naam: Smeralda is Italiaans voor Smaragdkust. Ook zijn de dekken en publieke ruimtes aan boord benoemd naar beroemde plekken en pleinen in Italië. Zo was mijn hut op deck Florence, is het zwembad te vinden op deck Como, kun je zonnen op de Spaanse Trappen uit Rome en is het kloppende hart van het schip het Colloseum. Ook heeft het schip als enige een echt museum aan boord: het 400 m2 grote CoDe – Costa Design Collection Museum dat de pracht van het Italiaanse design belicht en heel wat namen etaleert die hebben bijgedragen aan de bouw en het succes van dit schip.

costa smeralda

Ontdekken van steden

Natuurlijk ga je niet alleen aan boord van het schip om de verschillende restaurants en het fantastische entertainment te ontdekken. Een cruise is ideaal om een aantal steden in korte tijd te bewonderen. Zo is een achtdaagse cruise perfect om het middellandse zeegebied aan te doen. De Smeralda vertrekt in de zomer/lente in Marseille met stops in Barcelona, Palma de Mallorca, Cagliari, Civitavecchia (Rome) en Savona.

Savona costa smeralda

Uitzicht op Savona vanaf je balkonhut

Marseille

Bij aankomst in Marseille kun je natuurlijk een excursie boeken om de Franse stad goed te leren kennen. Liever op jezelf? Dan pak je een taxi en ben je voor 25 euro midden in het centrum. Om de oude haven (Vieux Port) kom je nauwelijks heen en is direct een hele fijne plek om te vertoeven. Settel jezelf op een terras, bestel een tuna tartare met een goed glas wijn en de dag is al gemaakt. Wist je dat Marseille de zonnigste stad van het land is? Wil je meer van de stad zien, wandel dan naar de wijk Le Panier. Dit is de oudste wijk van de stad en dat is zichtbaar. Smalle steegjes, schattige restaurantjes en de charmantste pleintjes. Als je deze wijk uitloopt richting de zee, dan kom je vanzelf bij de imposante kathedraal op Place de la Major terecht. Wil je nog een museum pakken, dan is MuCEM een aanrader.

marseille

Barcelona

Een andere stad die je aandoet met de Costa Smeralda is Barcelona. De meeste reizigers zijn hier al eens geweest, maar de Spaanse stad verveelt nooit. Vanaf het schip kun je in een halfuur de Ramblas oplopen. Dan zijn er natuurlijk talloze mogelijkheden. Zelf liepen we door naar Casa Batlló, gelegen aan de Passeig de Gràcia. Dit is een Spaans gebouw van de modernistische architect Antoni Gaudí. Meer van Gaudí? Zet dan koers naar Park Güell en geniet van het stadspark met prachtig uitzicht. Onze échte tip is om weer terug te gaan naar de Ramblas, een zijstraatje in te gaan en te lunchen bij Les Quinze Nits op Plaça Reial. Hier geniet je van de palmbomen en gezelligheid op het plein onder genot van de meest lekkere burrata, patatas bravas en calamaris. Zo’n dag in Barcelona kun je genoeg doen in de stad, want je meert al om 08.00 uur aan en het schip verlaat de haven pas rond 18.00 uur. Genoeg tijd voor tapas, Gaudí en het vinden van je Frenkie de Jong shirt.

barcelona

Terug aan boord

Ben je terug aan boord, heb je nog de hele avond voor jezelf. Zo kun je tot een uur of tien naar de Solemio Spa om te genieten van de zoutkamer, sneeuwgrot, sauna of zwembad met balneotherapie. Ook kun je een therapeutische massage en psammotherapie krijgen of stap je in een modderbad. Train je liever de tapas of de overheerlijke pizza’s er weer af, dan heb je 24 uur per dag toegang tot de sportschool. Krijg je daar nog eens een prachtig uitzicht bij ook. Maar we snappen dat je liever een koffie drinkt in de illy café bar of een goed glas champagne bij de Ferrari bar. Volgens mij is het duidelijk: de Costa Smeralda wordt de volgende bestemming.

Denise
Laatste berichten van Denise (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>