Het aantal reizigers dat Machu Picchu bezoekt groeit nog elk jaar. Stap op een gemiddelde zomerdag de bus uit en je deelt de beroemde ruïnestad met zo'n duizend anderen. Toch blijft een bezoek populair alleen al vanwege de wandelroute erheen: de Inca Trail.

Het is dagen lopen, klimmen en klauteren tussen de Andes-toppen, maar zie je bij zonsopgang Machu Picchu beneden je liggen dan is de euforie groot. Voor dat magische gevoel moet je wel tijdig boeken, zo’n 6 maanden tevoren, want er zijn maar 500 gelukkigen per dag. Behoor je daar niet toe of ben je niet zo’n vroege planner? Niet getreurd. Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome.. euh.. alternatieve Inca Trails die naar Machu Picchu leiden. En die wegen zijn allemaal oude Inca paden die je kunt bewandelen, met elk hun eigen charme. Maar wat is dan het verschil?

machu picchu lama

Ga je naar Peru, dan wil je Machu Picchu zien

Inca Trail vol, wat is het alternatief?

In het kort: ben je een natuurliefhebber? Dan kun je het beste kiezen voor de vierdaagse Salkantay Trail. Als je graag in contact komt met de lokale bevolking, is de Lares Trail dé tocht voor jou. Ben je een echte sportieveling die wel een klimmetje kan trotseren? Dan is de trail naar de imposante Inca stad Choquequirao de meest geschikte voor jou. Het voordeel van deze alternatieve trails is dat ze een stuk rustiger zijn om te bewandelen waardoor je echt kunt genieten van de ongerepte natuur in de Andes. Daarnaast zijn er vaak nog volop mogelijkheden om deze trails te boeken als je net hebt besloten af te reizen naar Peru en Machu Picchu. Wij zetten voor je op een rijtje welke Inca Trails absoluut de moeite waard zijn!

#1 Gezellige drukte tijdens de Inca Trail

De bekendste trektocht van Peru is zonder twijfel de 45 kilometer lange Inca Trail naar de verborgen stad Machu Picchu in Zuid-Peru. Wanneer wordt gesproken over ‘dé Inca Trail’, wordt meestal deze vierdaagse tocht bedoeld, die ook de Inca’s aflegden naar Machu Picchu. Kenmerkend voor de route is het feit dat deze trek via “de Zonnepoort” (de bekende entree) rechtstreeks eindigt in Machu Picchu. Dit maakt deze vierdaagse klassieker populair, maar daardoor ook druk. In stilte genieten van de rust is er dus vaak niet bij. Aan de andere kant zijn de gezellige, drukke overnachtingen vaak wel memorabel.

Vooruitboeken
Je moet er steeds eerder bij zijn om een permit te bemachtigen. Zeker in onze zomermaanden moet je dit minimaal 6 maanden voor vertrek regelen. Tickets voor de Inca Trail worden vanuit de overheid geregeld. Er bestaat niet zoiets als voorverkoop of een agency die “nog wel wat tickets heeft liggen”. Alles is persoonlijk en op naam van de toerist. Vol is dus vol! Voor de actuele stand van tickets kun je op deze site kijken.

Voordat vergunningen nodig waren om Machu Picchu te beklimmen, was er geen controle over de vele hikers die kampeerden waar en wanneer ze wilden. Om de ruïnes veilig te stellen en te behouden zijn er sinds 2002 vergunningen nodig. Elke dag kunnen maximaal 500 mensen de Inca Trail lopen. In 2012 passeerden ruim 60.000 reizigers de main gate van de trail, de jaren erop groeide dit aantal tot meer dan 75.000. En dat is slechts 1/5e van alle mensen die Machu Picchu jaarlijks bezoeken!

Het is sowieso de vraag hoe lang Machu Picchu nog vrij toegankelijk is. Naar horen zeggen begreep ik dat de overheid van Peru het betreden van Machu Picchu beter wil gaan controleren, omdat er zo veel mensen door de ruïnes lopen dat ze beschadigd worden. Er zijn in ieder geval wat nieuwe regels ingegaan sinds juli 2017.

Klassieke Inca Trail
• Duur: 4 dagen
• Totale afstand: 42 kilometer
• Gemiddelde wandeltijd per dag: 7 uur
• Hoogste bergtop die je passeert: 4.200 meter
• Prijs: € 549,- p.p.

camino inka

Camino Inka – de klassieke Inca tocht

#2 Ongerepte natuur tijdens Salkantay Trek

De Salkantay Trail is het populairste alternatief voor de vierdaagse Inca Trail. Het onderscheidende van deze alternatieve Inca Trail zijn de hoge pieken en diepe dalen die je bewandelt waardoor je een sterk wisselende natuur ziet. Absoluut hoogtepunt van deze trail? De gletsjer Salkantay die één van de hoogste toppen in de Andes is. Je kunt kiezen voor een vierdaagse of vijfdaagse tocht, beiden inclusief een bezoek aan Machu Picchu op de laatste dag.

Volgens het Adventure magazine van National Geographic is de Salkantay Trail één van de 25 beste trekkings in de wereld. De 74 kilometer lange route voert wandelaars over oude afgelegen wandelpaden door de Andes, langs hoge pieken en diepe dalen, met als kers op de taart de immense witte Salkantay gletsjer. De route kan in vijf of zeven dagen gedaan worden. De 5-daagse route start in Mollepata en loopt via Salkantay tot aan het voorstadje van Machu Picchu, Aguas Calientes. De 7-daagse route start hetzelfde maar is inclusief Machu Picchu en eindigt in Intipunku. Je kunt overigens ook kiezen voor een wat luxere variant, waarbij je in lodges slaapt.

Salkantay betekent in Quechua (taal van de Inca’s) ‘Woeste berg’, maar niets is minder waar. Deze route is namelijk veel rustiger en minder toeristisch dan de parallel gelegen Inca Trail. De Salkantay Trail start op zo’n 50 kilometer ten noordwesten van de voormalige Inca hoofdstad Cusco en verbindt de steden Mollepata en Cusco met Machu Picchu. De sterk afwisselende natuur maakt deze route een must voor natuurliefhebbers met conditie.

Salkantay Trail
• Duur: 5 dagen
• Totale afstand: 75 kilometer
• Gemiddelde wandeltijd per dag: 8-9 uur
• Hoogste bergtop die je passeert: 4.600 meter
• Prijs: € 429,- p.p.

peru rondreis

Maak kennis met een aantal hoogtepunten van de Inca cultuur

#3 ‘Local experience’ tijdens Lares Trek

De Lares Trail is een vierdaagse trail en weer een stuk rustiger dan de Salkantay Trail. Daarnaast is deze trail ook iets minder zwaar dan beide eerdergenoemde alternatieven. Qua natuur niet minder mooi overigens. Tijdens het lopen van de Lares Trail kom je in contact met de inheemse bevolking van de Heilige Vallei die met hun lama’s en alpaca’s leven in kleine, schilderachtige huisjes midden tussen de enorme bergen. Ook kom je tijdens de Lares Trek veel condors en adelaars tegen. Deze trail laat je de rust en schoonheid van de Andes ervaren, langs spectaculaire berglandschappen en pittoreske, traditionele Andes-dorpen, waardoor je echt even helemaal tot jezelf komt.

De Lares Trek start in Cusco om vervolgens in de stad Lares thermale baden te bezoeken. Vanuit hier begint de ‘echte’ wandeltocht door het Andesgebied. De route eindigt in de plaats Ollantaytambo waar de trein naar Machu Picchu vertrekt.

ollantaytambo

De ruïnes van Ollantaytambo in de Heilige Vallei

De Lares Trail is een veel genoemd alternatief. We vragen het aan Carmen, de lokale Peru reisspecialist van Local Hero Travel.

Kat of hond
‘Voor mij is het net als het verschil tussen kat en hond: allebei huisdieren, allebei geven ze je een vergelijkbare maar tegelijk totaal verschillende ervaring en allebei zijn ze populair. Ik heb beide trails gelopen en met veel reizigers gesproken. Mijn conclusie: beiden vergen een fysieke inspanning, het uitlopen van beiden geeft je een overwinningsgevoel; beiden zijn de moeite en het geld waard en zullen een deel van je Peru reis worden dat je nooit meer vergeet. Het is meer met hoeveel mensen je tegelijk wilt lopen en wat je qua landschap en route belangrijker vindt’.

Route & highlights
De Inca Trail, de oudste en meest bekende trekking, duurt gemiddeld 4 dagen, 3 nachten. Op weg naar Machu Picchu loop je langs historie en Inca ruïnes. Highlight is de aankomst bij de Sun Gate bij zonsopgang met het uitzicht op Machu Picchu. De Lares trail, nieuwer en authentieker, is een dag langer. Op de route liggen ook Inca ruïnes maar wel minder. Hier draait het om bergpieken, bergmeren, dorpjes en ontmoetingen met locals. Hoogtepunt van de Lares trail: de adembenemende Andes vergezichten.

Zwaarte
Waar de Inca trail van 2700 m. naar 4200 m. gaat met veel klimmen en dalen, loopt de Lares van 3200 tot 4600 m. Het is minder omhoog en naar beneden maar wel op grotere hoogte. De Inca trail is totaal 44 km die je in 3 dagen en 2 uur aflegt. De Lares is 33 km in 48 uur. Conclusie: vergelijkbaar maar beiden met eigen specifieke uitdagingen. Beiden loop je met een dagrugzak, de bagage wordt vervoerd, op de Inca Trail door dragers, op de Lares per muildier maar een goede fysieke conditie is een must.

Comfort
De Inca trail is full service kamperen, 3 maaltijden per dag, drinkwater en snacks inclusief. De tenten staan op vaste plekken, soms kun je zelfs douchen. De Lares trek is ook volpension maar minder gereguleerd: wildkamperen bij de dorpen. De trail eindigt in het dorpje Ollanta en de laatste nacht slaap je meestal in een hotelletje in Aguas Calientes.

Lares Trail
• Duur: 4 dagen
• Totale afstand: 35 kilometer
• Gemiddelde wandeltijd per dag: 6 uur
• Hoogste bergtop die je passeert: 4.500 meter
• Prijs: € 479,- p.p.

alternatieve trekking

Er bestaan geweldige alternatieven voor de Inca Trail naar Machu Picchu

#4 Choquequirao Trail: de heilige zuster van Machu Picchu

Ben je een echte sportieveling en op zoek naar een tocht die je ook nog eens naar een alternatieve Inca stad leidt? Choquequirao is de zuster van Machu Picchu en een stuk minder toeristisch. Een bezoek aan Machu Picchu zit niet bij deze tocht inbegrepen, maar rust, natuur en Inca ruïnes onderweg wel! Dus ben je een outdoorliefhebber en wil je een sportieve uitdaging combineren met cultuur? Wil je het toeristische Machu Picchu juist links laten liggen? Kies dan voor een bezoek aan die andere, minder bekende mythische Inca stad Choquequirao! De pittige Choquequirao Trail laat je vier dagen lang klimmen en dalen door oogverblindende landschappen met hier en daar indrukwekkende Inca overblijfselen om uiteindelijk het zusje van Machu Picchu te kunnen bewonderen.

Choquequirao, door zijn verscholen ligging pas in de jaren ’70 opnieuw ontdekt tussen de dicht begroeide jungle, betekent in het Quechua “Wieg van goud”. De Choquequirao Trail staat bekend als de zwaarste tocht. Hoewel je niet over de hoogste toppen van de Andes trekt, maakt het snelle stijgen en het harde dalen over afgelegen paden door de Apurimac Canyon deze tocht tot een ware kuitenbijter. Tip: houd rekening met de zonkracht, omdat de UV-index op de berghellingen vaak erg hoog is. Je kunt de route eventueel zelfs vervolgen tot aan Machu Picchu (Vilcabamba traverse route – bijna 100 km).

Choquequirao Trail
• Duur: 4 dagen
• Totale afstand: 64 kilometer
• Gemiddelde wandeltijd per dag: 7 uur
• Hoogste bergtop die je passeert: 3.043 meter
• Prijs: € 565,- p.p.

alternatief inca trail

Inca Trail vol, wat is het alternatief?

#5 Verkorte Inca Trail

Heb je minder tijd of ben je niet zo’n wandelaar? Dan is de tweedaagse Inca Trail vanuit Cusco een goed alternatief. Je start dan bij KM 104 van het treinspoor richting Machu Picchu. De verkoop van de tweedaagse trail gaat een stuk minder hard dan de vierdaagse Inca Trail, waardoor je een grote kans hebt dat je er nog op tijd bij bent. Het mooie van deze trail is dat je hem goed kan combineren in een strakke reisplanning. Vind je het niet erg Machu Picchu niet bij zonsopkomst te zien, kun je het zelfs in één dag doen. Je hebt hiervoor echter wél één van de 500 permits nodig!

Tijdens de tweedaagse tocht slaap je over het algemeen niet in een tent in de bergen, maar in het dorp Aguas Calientes, dat aan de voet ligt van Machu Picchu. Je legt delen van de Inca Trail af en je komt wel wandelend via de zonnepoort in Machu Picchu aan, waardoor je hét hoogtepunt van de vierdaagse Inca Trail niet hoeft te missen. De tweedaagse Inca Trail is dus ideaal voor als je het te koud, te nat of te zwaar vindt, of als je minder tijd hebt en de hoogtepunten van de klassieke Inca Trail niet wilt missen.

Een alternatieve tweedaagse route is de Putucusi naar Machu Picchu Trek, een zware trek waarbij je start in een gebied vol koffie- en fruitplantages en twee bergen met prachtig uitzicht op Machu Picchu beklimt; Putucusi en Huayna Picchu. Er zijn overigens meer ‘koffieroutes’ mogelijk, eventueel met georganiseerd bezoek aan Macchu Picchu. Hierbij komt alles wat Peru te bieden heeft samen. Jungle, spectaculaire landschappen, cultuur, heerlijk eten, avontuur, homestays… Een alternatieve eendaagse trekking is de Ausangate Trail, ofwel de mooie route naar Rainbow Mountain! Deze tocht lijkt misschien minder pittig, doordat je ‘slechts’ een dag naar boven klimt, maar vergis je niet in de hoogte. De zevenkleurige berg ligt op maar liefst 5.035 meter hoog! Deze tocht wordt pas sinds kort georganiseerd en is daardoor nog niet ontdekt door de grote massa.

Verkorte Inca Trail
• Duur: 2 dagen
• Totale afstand:
• Gemiddelde wandeltijd per dag: 3 uur
• Hoogste bergtop die je passeert:
• Hoogtepunten: Intipunku (zonnepoort), Inca complexen Chachabamba, Wiñaywayna en Choquesuysuy, Machu Picchu
• Prijs: € 449,- p.p.

mustdo machu picchu

De Verloren Stad van de Inca’s, oftewel: Machu Picchu

Tenslotte

De Inca Trail heeft een deelnemerslimiet en er lopen veel groepen. De Lares Trail kan ook lastminute geboekt worden en grote groepen zul je niet tegen komen. De Lares is een dag langer en kost circa € 100,- meer. Alternatieven? De Salkantay Trail is enigszins vergelijkbaar met de Lares Trek. Voor zowel de Salkantay als de Lares Trek geldt: beide zijn beeldschoon, minder druk en de natuur is ongerept. Wat betreft duurzaamheid zou het beter zijn voor een trail naar andere ruïnes te kiezen, zoals bijvoorbeeld de Choquequirao of de Ausangate Trail. Het wordt vanwege de hoogte aangeraden je goed voor te bereiden en minimaal drie dagen voor de start van de wandeltocht te acclimatiseren in Cusco. De beste wandelperiode voor deze trekkings is van maart tot november; de regentijd (december tot februari) is minder geschikt.

Meer info: vraag advies aan Carmen, de lokale reisspecialist van Local Hero Travel in Peru. Zij kan je het beste informeren over je reiswensen en helpen met het organiseren van een rondreis of een aantal dagen trekking. Je hebt direct contact met haar en je reis begint dus al met de eerste mail. “Hasta pronto!”

machupicchutravel

Dionne
  1. Je kunt het verkorte Inca Trail ook in een dag lopen. Je begint dan in alle vroegte nog iets dichter bij Machu Piccu dan KM 104 (ik weet niet meer precies welk punt dat was). Rond 16:00 kom je dan bij de Zonnepoort aan. Toen wij daar aankwamen lag heel Machu Piccu prachtig in de zon. Na een overnachting in Aguas Calientes zijn we de volgende dag weer naar Machu Piccu gegaan. Houd er rekening mee dat door de omliggende bergen Machu Piccu ‘s ochtends altijd bijna volledig in de mist gehuld is. Die mist trekt rond 10 uur op, maar de meeste mensen met een vierdaagse tocht komen bij een mistige Machu Piccu aan.

  2. Roanne zegt:

    Wat gaaf, ik dacht dat er maar 1 weg naar de Machu Picchu was.
    Hebben jullie een van deze Inca Trails zelf al gelopen?
    Welke zouden jullie zelf adviseren?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>