Top 10 hiking-trails

Op reis met je rugzak. Even niets om je heen om volledig tot rust te komen in de adembenemende natuur. We hebben het allemaal wel eens nodig: een pauze, ontsnappen aan de hectiek van het leven en de tijd hebben om je gedachten en prioriteiten te heroverwegen. Alleen jij en je rugzak. Precies voor deze momenten hebben we een lijst samengesteld met dé routes om te ontdekken met een backpack.

hiken

Op reis met je rugzak. Even niets om je heen om volledig tot rust te komen in de adembenemende natuur. We hebben het allemaal wel eens nodig: een pauze, ontsnappen aan de hectiek van het leven en de tijd hebben om je gedachten en prioriteiten te heroverwegen. Alleen jij en je rugzak. Precies voor deze momenten hebben we een lijst samengesteld met dé routes om te ontdekken met een backpack.

1. Pacific Crest Trail, Verenigde Staten
Het personage van Reese Witherspoon in de film Wild besluit om de Pacific Crest Trail te bedwingen, één van de langste en moeilijkste wandelroutes in de Verenigde Staten langs de hoogste toppen van Sierra Nevada en Cascade. De route ontstond in de jaren ’30 van de 20ste eeuw toen een groep vrijwilligers besloot om een alternatief voor de Appalachian Trail aan de westkust van de Verenigde Staten te creëren. Tijdens het uitzetten van de route werden dorpen en steden vermeden, zodat reizigers kunnen genieten van een prachtig uitzicht op onbezoedelde bergen en de wildernis. De lengte van de Pacific Crest Trail is 4.230 kilometer en loopt van de Mexicaanse grens tot de Canadese grens. Reizigers kunnen kiezen uit een individuele reis of een groepsreis van verschillende niveaus, die allen de verstrekkende woestijn, de massieve bergen en grote bossen doorkruisen.

pacific crest trail

2. Great Ocean Walk, Australië
De Great Ocean Walk wordt beschouwd als één van de meest pittoreske wandelroutes van de wereld. Het ligt in het district Victoria in het zuidoosten van Australië. De route is 104 kilometer lang en begint in de kuststad Apollo-Bay om vervolgens te eindigen bij de “De Twaalf Apostelen”, een verzameling van kalkstenen rotsformaties voor de kust van het National Park ‘Campbell Port’. De Great Ocean Walk loopt parallel aan de Great Ocean Road, welke is opgenomen in het Australische register van nationaal erfgoed. Naast het spectaculaire uitzicht op de pittoreske kustlijn, kunnen reizigers genieten van de natuurlijke habitat van koala’s, kangoeroes, mierenegels en andere soorten zeldzame dieren. Archeologiefanaten kunnen de Great Ocean Walk ook enorm waarderen, vanwege de aanwezige fossielen, zoals die van dinosaurussen die 105 miljoen jaar geleden in dit gebied leefden.

twelve apostles

3. Takao Mountain, Japan
Als je geen tijd hebt voor een lange wandeling, maar toch graag geniet van de natuur en iets wilt leren over de Japanse geschiedenis, dan biedt het beklimmen van Takao Mountain een uitkomst. Ondanks het feit dat Takao slechts 50 kilometer van Tokyo ligt, geeft de wandelroute reizigers het gevoel verenigd te zijn met de natuur dankzij de flora en fauna van het natuurgebied. Tevens biedt de indrukwekkende omgeving een routesysteem, waardoor zelfs een solobackpacker niet kan verdwalen. Ook kunnen beklimmers gebruik maken van een kabelbaan om de klim te versnellen. Al meer dan 1.000 jaar wordt Takao Mountain als heilig beschouwd en de boeddhistische tempel genaamd Yakuo-in, die vlakbij de top werd gebouwd, is één van de redenen voor dergelijke overtuigingen. Reizigers die de top van de berg te bereiken, hebben het best mogelijke uitzicht op de Fuji berg, Tokyo en Yokohama.

takao mountain

4. Paine Circuit Trek, Chili
Het Paine Circuit rondom het beroemde Torres del Paine massief is een van de meest avontuurlijke trekkings in de wereld. De 120 kilometer lange trail is het perfecte avontuur voor trekkers die hunkeren naar een ultieme uitdaging in een van de mooiste nationale parken ter wereld. De Paine Circuit Trek, maar ook de kortere W-route, is een populaire manier om Patagonië te ontdekken, met de grillige rotsformaties van de ‘monolieten torens’, blauwe gletsjers, steile kliffen, vliegende condors, watervallen, beukenbossen en valleien met turkoois gekleurde meren. Het klimmen en dalen zal niet altijd meevallen, maar je inspanningen worden beloond met adembenemende uitzichten. De beste reistijd is van november tot april.

torres del paine

5. Laugavegurinn, IJsland
Het Laugavegur wandelpad tussen Landmannalaugar en Þórsmörk is het populairste wandelpad van IJsland en dat heeft een goede reden. Het is een van de weinige routes die je door de pure, onaangetaste wildernis leiden, met verlaten valleien, kletterende watervallen, gletsjers en vulkanische landschappen waardoor je soms denkt dat je op een andere planeet bent beland. De 55 kilometer kun je afleggen in een dag of vier, het best tussen juni en september.

Laugavegurinn ijsland

6. Koningspad, Zweeds Lapland
In het uiterste noorden van Zweden, dik 150 km boven de poolcirkel, loopt een bekende lange afstandswandeling genaamd ‘de Kungsleden’. De wandeling begint in het prachtige Abisko, loopt door verschillende nationale en natuurparken en eindigt 443 kilometer verder in Hemavan. Als je geen maand bezig wilt zijn met de hike, blijf dan in het noordelijke deel. Het oorspronkelijke en mooiste deel van de Kungsleden loopt vanaf de start 182 km door onder andere Stora Sjöfallet en Sarek tot het plaatsje Kvikkjokk. Hoewel de Kungsleden naar Zweedse begrippen een druk belopen pad is (dat houdt in Zweden in dat je misschien wel 10 mensen op een dag kunt tegenkomen), zul je ook in het hoogseizoen (juli en augustus) niet struikelen over de wandelaars, zeker niet op het zuidelijke stuk door de arctische toendra en Zweedse bergen. Bij de luxe fjällstations (berghotels) en knusse berghutten op de route kun je overnachten en proviand inslaan. Je hoeft dus niet met een zware rugzak op pad om deze tocht te maken.

kungsleden zweden

7. The Dingle Way Walking Trail, Ierland
Ierland heeft meer dan 30 goed onderhouden lange afstandswandelingen, maar de diversiteit van het schiereiland Dingle is wat de Dingle Way zo bijzonder maakt. Het 179 kilometer lange pad loopt van het ene levendige dorp naar het volgende, langs gouden zandstranden en ruige kliffen, stoffige vlakten, altijd groene wouden en ruïnes en over greenroads, omzoomd met fuchsia en gorse en velden die groener zijn dan je voor mogelijk hield. Je deelt de paden met wilde paarden, geiten en schapen, en er is zelfs een fatsoenlijk klim bij Mount Brandon (952 meter). De route naar de top is een pelgrimsroute gewijd aan Sint Brandaan. De Dingle Way staat bekend om z’n spectaculaire uitzichten. Bijvoorbeeld in de buurt van Slea Head, waar je uitzicht hebt op Great Blasket Island. Bij kleine kruidenierszaken op de route kun je al je proviand inslaan. Je hoeft dus niet met een zware rugzak op pad om deze tocht te maken.

slea head dingle ireland

8. Via Alpina, Europa
Via Alpina is een groep van wandelroutes, die acht landen van de Alpen-regio doorkruisen; Italië, Frankrijk, Slovenië, Monaco, Duitsland, Oostenrijk, Liechtenstein en Zwitserland. Het doel van dit project was om de Alpen te verenigen door reizigers de diversiteit van de streek en de oorspronkelijke cultuur te tonen. Via Alpina werd in het begin van 2000 gerealiseerd en mag zich één van de grootste wandelprojecten van de wereld noemen met een totale lengte van 5.000 kilometer, inclusief 9 nationale parken, 17 reservaten en 22 natuurgebieden. Wees niet bang voor haar grandeur, want de Via Alpina is ontwikkeld met aandacht voor de individuele wensen van de reizigers. De routes vereisen geen speciale fysieke conditie en vanwege de goede wegwijzing zullen reizigers niet verdwalen. Bij het wandelen door de Alpenpaden beseft elke backpacker zich dat er zelfs in Europa nog enkele plaatsen bestaan, die er hetzelfde uitzien als honderden jaren geleden.

via alpina

9. Gunung Rinjani, Indonesië
Het landschap van Lombok wordt gedomineerd door een keten van dertien bergen. Hiervan is de Rinjani vulkaan de hoogste. Deze vulkaan is heel geschikt voor het maken van avontuurlijke trekkings. Alleen de avontuurlijke reiziger kiest voor een spannende beklimming van Mount Rinjani, een actieve vulkaan die met 3,7 kilometer de een na hoogste vulkaan van Indonesië is. De mooiste route in het Gunung Rinjani National Park start in Senaru en eindigt in Sembalun Lawang. Onderweg kom je onder andere langs de krater van de Rinjani, het Segara Anak Meer, de heilige warmwaterbronnen en natuurlijk de top van de Rinjani vulkaan.

top gunung rinjani

10. Drakensbergen, Zuid-Afrika
De North Drakensberg Traverse is een tocht over de ruige hoge toppen van de Drakensbergen in Zuid-Afrika. Er is niet echt een officiële hike, maar met maar liefst 130 km aan wandelpaden is er keus genoeg in de Noordelijke Drakensbergen. Een bizarre route qua hoogtemeters loopt van noord naar zuid en gaat van de touwladders bij Mont-aux-Sources (3.282 meter), via Cleft Peak, Champagne Castle, Mafadi, Giant’s Castle, Thabana Ntlenyana en de Thomathu Pass naar de finish bij Bushman’s Nek.

Uitzicht

Wat vind je van de tien genoemde hikingtrails? Ben je zelf al op een van deze adembenemende plekken geweest? En heb je misschien nog gave lange afstandswandelingen als tip voor ons?

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>