Wandelen naar één van de zeven wereldwonderen is een ongelofelijke uitdaging. De originele Inca routes waren nooit veel wijder dan een geitenpad: breed genoeg voor mannen, alpaca’s en llama’s. Om naar Machu Picchu te reizen op een budget is de originele Inca route geen optie. Voor een budgettrip kies je voor de vijfdaagse Salkantay Trail en dit is waarom een backpacker móet gaan.

Last minute

Als backpacker weet je nooit precies wat er op je pad komt gedurende je reis. Een paar dagen extra in de ene stad of toch nog even genieten van dat geweldige dakterrasbarretje genieten. Voordat je het weet is je schema weer veranderd. De tijd vliegt voorbij en dan sta je ineens in Cusco zonder enig plan. Nou, geen probleem. De Inca Trail is normaal gesproken twee tot drie maanden van tevoren volgeboekt dus is die optie al voorbij gevaren voordat je er erg in hebt.

Hiken door het bos tijdens de Salkantay Trail in Peru

De wandeling gaat gedeeltelijk over smalle paden tot aan het treinstation, waar je de trein naar Aguas Calientes kan nemen

In het backpackerswereldje is het tegenwoordig niet cool om je gehele reis helemaal gepland te hebben en daarom wint de Salkantay Trail aan populariteit. In het laagseizoen boek je de wandeltocht gewoon één dag van tevoren (in het hoogseizoen is één week van tevoren genoeg) en dat is wat ik heb gedaan. Er zijn veel kantoortjes die de Salkantay Trail verkopen en voor het laagseizoen voegen ze maar al te graag de groepen samen om een volledige groep bij elkaar te sprokkelen.


Heilige vallei

Bergketen tijdens de Salkantay Trail in Peru

Wandelen over de heuvelrug op de tweede dag van de trail

De Inca Trail brengt je tijdens de hike naar een hoogte van 4.200 meter, maar de Salkantay verslaat dat en gaat naar een duizelingwekkende 4.600 meter. En het goede nieuws is dat je met beide routes uitkomt bij Aguas Calientes, het startpunt om naar Machu Picchu te wandelen. Hoewel Machu Picchu maar op een hoogte ligt van 2.430 meter moet je vanuit Aguas Calientes nog wel 2.000 meter traptredes bestijgen om bij de ingang te komen. De bergketen rond Cusco, de Sacred Valley, is gevuld met Apu’s. Voor de Inca’s is elke hoge berg (Apu) heilig en in de bergketen rond Cusco vind je er 12. De hoge pieken van de bergen hebben geesten volgens de Inca religie, want de bergen zijn de brug tussen de Hanan Pacha (bovenste rijk) en Kay Pacha (mensenrijk). Daarom zijn de bergen zeer speciaal in hun religie.

Wat de Salkantay Trail nog specialer maakt is dat de berg 6.271 meter hoog is en daarmee de hoogste berg in de Heilige Valley regio. De hoogste berg was erg belangrijk voor de Inca’s en ze geloofden dat deze berg de regen en vruchtbaarheid van het land verzorgde. In het regenseizoen is de Southern Cross recht boven de berg zichtbaar vanuit Machu Picchu en dat was een signaal van de goden. De Southern Cross (zie de vlaggen van Australië, Nieuw-Zeeland en Brazilië) is een sterrenstelsel met vijf heldere sterren die zeer gemakkelijk te herkennen is op het zuidelijk halfrond. Met dit teken van de goden wisten de Inca’s zeker dat de berg de connectie was tussen het mensenrijk en het bovenste rijk.

Connectie

Machu Picchu (oude berg) en Huayna Picchu (jonge top, te zien op elke foto als de berg achter de stad Machu Picchu) hebben beide op de top van de berg verschillende rotsen met pijlen erin gekerfd. Allemaal wijzende naar de Salkantay. En als je de bergrug van de Salkantay volgt door de Heilige Valley, kom je uit bij een klein dorpje, en weet je welke dat is? Inderdaad, Machu Picchu. Dit is waarom de Salkantay Trail een heel interessante optie is om Machu Picchu te ontdekken voor een veel lagere prijs dan de originele Inca route.
Machu Picchu in Peru

Populair

Waarom Machu Picchu zo enorm populair is blijft zeer gecompliceerd. Wellicht komt het omdat de Inca samenleving vandaag de dag nog steeds een groot mysterie is. De stad is nooit gevonden door de Spaanse veroveraars en daarmee is het een van de weinige onaangetaste Inca herinneringen. Gedurende de Spaanse invasie was de stad alleen bekend onder de lokale bevolking en aangezien de eerst volgende grote stad na Cusco de stad Vilcabamba was, lieten de Spanjaarden Machu Picchu links liggen. Mede doordat de route naar het UNESCO erfgoed moeilijk te begaan was, namen de Spanjaarden een andere veel toegankelijkere route en miste ze Machu Picchu. Er bestaan veel theorieën over Machu Picchu en alle gidsen vertellen weer een ander verhaal. Een van de nieuwste theorieën komt uit Italië waar Giulio Maglo zegt dat Machu Picchu een pelgrimsoord was vanuit Cusco om de goden te eren.

Welke theorie de ware is maakt eigenlijk niet uit. Ik was eerst sceptisch over dit nieuwe wereldwonder, maar bij aankomst zal je begrijpen waarom het zo populair is. Het heeft een mysterieuze en unieke uitstraling.

Tent en trein

Humantay bergmeer tijdens de Salkantay Trail

Op 4.600 meter vind je het prachtige Laguna Salkantay

Met een gemiddelde conditie overleef je de Salkantay Trail wel. Er is genoeg tijd om van camping naar camping te wandelen, maar wees niet bang voor uitzonderlijke verrassingen. Tijdens de hike slaap je in tenten voor 2 personen, die ook gewoon zijn opgebouwd in een normale slaapkamer. Inderdaad, je tent staat opgebouwd in een gebouw. Tot op de dag van vandaag hebben we er nog steeds geen logische verklaring voor waarom de tenten in de slaapkamer stonden in plaats van twee bedden met matrassen.

Wandelen langs de treinrails naar Aguas Calientes

De wandeling langs het spoor kan wat eentonig zijn. Daarom besloten we maar van balk naar balk te hoppen

Na drie dagen wandelen in de heilige vallei dringt het tot mij door dat het bijna tijd is om een wereldwonder te bezichtigen. De middag van de vierde dag wandel ik langs de treinrails naar Aguas Calientes, terwijl de Inca trein langs me heen raast. Op de laatste dag plof ik gelukkig en voldaan neer op een bankje net buiten Machu Picchu en denk ik terug aan de afgelopen vijf dagen. De Salkantay Trail is veel meer dan alleen Machu Picchu en in mijn opinie is de Salkantay berg minimaal net zo belangrijk als het UNESCO erfgoed.

Wil jij ook op reis naar Peru?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Peru in de reisshop.

Roger

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>