Wereldwonder in de Wolken

Het is pas net een eeuw geleden dat Machu Picchu werd herontdekt. Lokale indianen wezen amateurarcheoloog Hiram Bingham in 1911 de weg naar de Peruaanse Inca-stad, die nooit door de Spanjaarden werd verwoest en waarvan in die dagen geen westerling het bestaan kende. Honderd jaar later bezoeken talloze reizigers dit mystieke icoon van de Inca-beschaving. Maar wat deden die Inca's daar eigenlijk, op die bijna sacrale plek in de wolken?

Peru: Machu Picchu

Het is pas net een eeuw geleden dat Machu Picchu werd herontdekt. Lokale indianen wezen amateurarcheoloog Hiram Bingham in 1911 de weg naar de Peruaanse Inca-stad, die nooit door de Spanjaarden werd verwoest en waarvan in die dagen geen westerling het bestaan kende. Honderd jaar later bezoeken talloze reizigers dit mystieke icoon van de Inca-beschaving. Maar wat deden die Inca’s daar eigenlijk, op die bijna sacrale plek in de wolken?

De geïsoleerde ligging, op ruim 2400 meter hoogte, en de mysterieuze aanblik hebben de wildste fantasieën over de betekenis van de stad gevoed. Was Machu Picchu wellicht de eerste stad van de Inca’s? Of juist hun laatste bolwerk? Of was het een astronomisch centrum, mogelijk zelfs de basis van buitenaardse wezens, die volgens velen ook op de Nazca-vlakte hun sporen hebben achtergelaten? Was het een geheime locatie waar priesteressen werden opgeleid, een militaire stronghold, of misschien het onderkomen van een coca-onderneming?

Rise and fall
Hoe fascinerend de theorieën ook, de feiten bestempelen Machu Picchu als buitenverblijf voor koningen. Het is bekend dat Inca-heersers over mountain resorts beschikten, waar zij konden ontsnappen aan de zinderende hitte. Machu Picchu heeft zo’n verkoelend klimaat, én het ligt dicht bij de oude Inca-hoofdstad Cusco. Ook andere argumenten ondersteunen deze stelling. Zo waren de woningen in Machu Picchu te luxueus voor boeren of soldaten. En was de stad zelf te klein en te slecht bereikbaar voor permanente bewoning. Ook het feit dat zij direct na de instorting van het Inca-rijk onbewoond raakte vormt bewijs: er gingen eenvoudig geen Inca-koningen meer op vakantie. Die instorting vond plaats in 1532, nadat de Spaanse verovering compleet was. De steile paden raakten in onbruik, de stad verlaten, en uiteindelijk vergeten – minder dan honderd jaar na haar bouw. Helaas was Bingham niet de eerste die haar terugvond. Die eer was weggelegd voor een Duitse avonturier, die zich in 1867 over de schatten van Machu Picchu ontfermde.

Colca Canyon, Peru

De Intihuatana-steen
In het hoogste deel van Machu Picchu staat de voor Inca’s heilige Intihuatana-steen. In de Quechuataal betekent de naam ‘vastbinder van de zon’. Elk jaar staat de zon op 21 maart en 21 september om twaalf uur ’s middags precies boven de steen, die dan geen enkele schaduw afwerpt: destijds het startschot voor ceremonies die de zonnegod moesten bewegen om vooral in de buurt te blijven. De plaatsing van de wonderlijke steen verraadt hoe vergevorderd de astronomische kennis van de Inca’s was. Zij hielden liefst drie kalenders bij en baseerden zaai- en oogsttijden, maar ook beslissingen, op de stand van de hemellichamen. Eens stonden dergelijke stenen verspreid over het hele Inca-rijk, maar de felle demoraliseringscampagne van de Spanjaarden werd deze belangrijke symbolen fataal. Om die reden is de Intihuatana-steen een uniek monument. Helaas is er een klein stukje afgebroken. Het bedrijf dat acht jaar geleden toestemming kreeg om hier een bier-commercial op te nemen liet er een hijskraan bovenop vallen. Kennelijk is de locatie toch nog niet afgelegen genoeg.

Reizen als een vorst
Wie tegenwoordig naar Machu Picchu wandelt doet niets anders dan de Inca-koningen. We gaan er ‘op vakantie’, genietend van de frisse lucht en de schitterende uitzichten over een landschap dat sinds de Inca’s onveranderd is. Net als zij hoor je in het dal de Urubambarivier stromen. Net als zij wandel je door de fraai aangelegde stad, en bezoek je de tempels waar de godinnen van zon en maan vereerd werden. Anders dan zij reis jij vermoedelijk met de trein of bus, al kun je ook nog steeds te voet omhoog. Maar welk vervoer je ook kiest, Machu Picchu blijft een magische plek om te bezoeken. Een plek zoals er maar weinig zijn, getuige ook zijn plaats op de Werelderfgoedlijst van de unesco. Tekenend voor zijn populariteit is het feit dat Machu Picchu bij de internetverkiezing van ‘nieuwe wereldwonderen’ in 2007 een plek bij de zeven winnaars veroverde. Tientallen miljoenen mensen brachten hun stem uit – een veelvoud van het aantal reizigers dat de stad ooit bezocht. De mystiek leeft voort.ligging machu picchu

Te voet door de Andes en slapen bij indianen
Rondreis Peru Compleet 21 dagen vanaf € 2.799.
Dit is Fair weg naar Latijns-Amerika volgens Baobab!

Wandel tijdens de rondreis Peru door de bergen naar Machu Picchu, onderzoek de mysterieuze tekeningen bij Nazca, hoor de condor klapwieken in de Colca Canyon en bewonder de duzienden vogels op de Ballestas eilanden. Dwaal over indianenmarkten en geniet van een ‘pisco sour’ op een koloniaal terras… dat je ook nog drie dagen te voet de Andes trotseert en bij indianen thuis aan het Titicacameer overnacht, maakt de Peru rondreis compleet.

Kindje met lama Peru

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>