‘s Werelds drukste luchthaven

Niet New York, London, Peking of Chicago heeft de drukste luchthaven ter wereld. Nee, deze onderscheiding komt toe aan Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, gelegen in de zuidelijke Amerikaanse stad van Atlanta, Georgia. Er vliegen meer dan 250.000 passagiers per dag en er komen en gaan bijna 2.500 vliegtuigen per dag.

Hartsfield-Jackson Atlanta, 's werelds drukste luchthaven

Hartsfield-Jackson

Tot de top 10 grootste/drukste vliegvelden ter wereld behoren de omvangrijke luchthavens uit Azië (Peking, Tokyo Haneda, Hong Kong en Shanghai Pudong), de VS (Atlanta, Los Angeles, Chicago O’Hare, Dallas), Europa (Londen Heathrow, Schiphol, Frankfurt en Parijs Charles de Gaulle) en Dubai. Het maakt niet uit op welke manier je het berekent, Hartsfield-Jackson is sinds 1998 de drukste luchthaven. Niet alleen komen er meer reizigers dan bij elke andere luchthaven in de wereld (met ongeveer 92,4 miljoen passagiers in 2011, gestegen tot meer dan 104 miljoen passagiers in 2017), er zijn ook de meeste starts en landingen (zo’n 950.000 vluchten in 2010). Dit roept natuurlijk de vraag op waarom Atlanta de drukste hub is?

Delta Airlines op Atlanta Airport

Waarom is Atlanta ‘s werelds drukste luchthaven?

  1. De Delta-factor: Atlanta is de thuisbasis van een van de grootste luchtvaartmaatschappijen, Delta Air Lines. Delta heeft zo’n 1.000 vluchten per dag, met meer dan 200 bestemmingen.
  2. Locatie: Atlanta is voor 80% van de Amerikaanse bevolking binnen twee uur bereikbaar (per vliegtuig), waardoor de stad een logische tussenstop is voor reizen binnen het uitgestrekte land. Hartsfield-Jackson is ook de enige luchthaven in Atlanta en veruit de grootste luchthaven in Georgia. De meeste andere belangrijke hub steden, zoals New York, splitsen het verkeer tussen twee of meer luchthavens. De dichtstbijzijnde grote luchthaven is in Nashville, Tennessee, 400 kilometer verder.
  3. De stad: Hartsfield-Jackson zelf trekt ook billijk aandeel van reizigers. Atlanta is zeker voor zakenreizen een veelbezochte stad (het hoofdkwartier van 10 Fortune 500-bedrijven, met inbegrip van Coca-Cola, Home Depot, UPS en natuurlijk Delta Air Lines). Ook voor toeristen is Atlanta een interessante stad met het Georgia Aquarium, het grootste aquarium ter wereld, en bijvoorbeeld The World of Coca-Cola.
Martijn
Laatste berichten van Martijn (alles zien)
  1. Nora zegt:

    Ik ben toevallig een paar maanden geleden nog op dat vliegveld geweest, het is er inderdaad druk. Nooit geweten dat het de drukste is, zou eerder New York denken.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>