De beste luchthavens ter wereld

Hong Kong International Airport is voor de achtste keer benoemd tot ’s werelds beste luchthaven en heeft daarmee Changi Airport van de troon gestoten en ook Incheon International Airport achter zich weten te laten.

Hong Kong International Airport

De top 3 bestaat al jaren uit Aziatische luchthavens, en in de top 10 komen voornamelijk Aziatische en Europese vliegvelden voor. De winnende luchthavens zijn allemaal hypermodern, met faciliteiten als gratis Wi-Fi en een efficiënte verbinding naar het centrum van de stad.

Het Britse onderzoekbureau Skytrax beoordeelt sinds 1989 luchthavens en vliegmaatschappijen wereldwijd op service en kwaliteit. Skytrax is onder andere bekend van de jaarlijkse World Airlines Awards en de World Airport Awards. De World Airline Awards is gebaseerd op onderzoeksresultaten afkomstig van meer dan elf miljoen internationale passagiers. Er is voor de 2011 awards een onderzoek gedaan van negen maanden en daarin is Hong Kong International Airport benoemd tot ‘s werelds beste luchthaven door de reizigers over de hele wereld.

Het Britse onderzoekbureau Skytrax beoordeelt sinds 1989 luchthavens en vliegmaatschappijen wereldwijd op service en kwaliteit. Skytrax is onder andere bekend van de jaarlijkse World Airlines Awards en de World Airport Awards.

De beste luchthavens ter wereld – 2011
1. Hong Kong International Airport (nummer 3 in 2010, nummer 2 in 2009, nummer 1 in 2008)
2. Singapore Changi Airport (nummer 1 in 2010, nummer 3 in 2009, nummer 2 in 2008)
3. Incheon International Airport, Zuid-Korea (nummer 2 in 2010, nummer 1 in 2009, nummer 3 in 2008)
4. Luchthaven München (nummer 4 in 2010)
5. Beijing Capital International Airport (nummer 8 in 2010)
6. Amsterdam Airport Schiphol (nummer 7 in 2010)
7. Zürich Airport (nummer 6 in 2010)
8. Auckland International Airport (nummer 9 in 2010)
9. Kuala Lumpur International Airport (KLIA) (nummer 5 in 2010)
10. Copenhagen Airport (nummer 15 in 2010)

Top 3 luchthavens
Wat opvalt is dat de top 3 elk jaar gelijk is. De volgende verandert wel, maar de beste drie luchthavens blijven die van Hong Kong, Singapore en Seoul. In 2010 was Changi Airport de topluchthaven, maar Singapore heeft nu de tweede positie bemachtigd. Ook door de lezers van de Lonely Planet is Changi Airport in Singapore eerder dit jaar nog gekozen tot beste luchthaven ter wereld. Incheon International Airport, de Zuid-Koreaanse winnaar van 2009 is dit jaar op de derde plaats terecht gekomen. Volgens de Lonely Planet staat de luchthaven van Seoul op de negende plaats.

Een B747 van Cathay Pacific op Hong Kong International Airport

De beste Europese luchthavens
Luchthaven München is wereldwijd als vierde gerangschikt en daarmee opnieuw de Europeesche winnaar. Amsterdam Schiphol Airport werd zesde wereldwijd, en is uitgeroepen tot beste luchthaven in West-Europa. Zürich Airport bereikt de zevende plaats en de luchthaven van Kopenhagen komt in de top 10 wereldranglijst op de laatste plaats, een stijging van de vijftiende positie in 2010.

Andere awards
Shanghai Hongqiao International Airport is benoemd als de winnaar van de 2011 World’s Most Improved Airport Award. London Stansted Airport is tijdens de 2011 World Airport Awards benoemd als de winnaar van de Best Airport for low-cost airlines, gevolgd door Brussels Charleroi Airport en London Luton Airport. De Premium Terminal van Qatar Airways op Doha International Airport is benoemd tot de winnaar van de award voor de Best Premium Service Airport. Ook de First Class Terminal van Lufthansa op Frankfurt Airport en de Check-In Abu Dhabi Airport van Etihad Airways scoren goed.

Buiten de prijzen
De top 3 bestaat al jaren uit Aziatische luchthavens, en in de top 10 komen voornamelijk Aziatische en Europese vliegvelden voor. De Amerikaanse luchthavens vallen al jaren buiten de top 10, zeker wanneer het aankomt op long-haul flights. De beste positie is verworven door San Francisco International Airport; de luchthaven stond in 2008 op de elfde plaats.

Het New Yorkse JFK, ook wel Kennedy Airport genoemd, is vroeger jarenlang een van ’s werelds beste luchthavens geweest. Maar dat is niet langer het geval. Ondanks de komst van de AirTrain, is er nog steeds geen efficiënte manier om van Manhattan naar het vliegveld in Queens te komen. Ook heeft het vliegveld een rare layout, waarbij elke airline zijn eigen terminal heeft. Sinds 1990 loopt John F. Kennedy tegen steeds meer problemen aan. Er wordt uiteraard gewerkt aan renovaties, maar de extra werkzaamheden leiden in eerste instantie juist tot overlast bij reizigers. Er zijn de laatste jaren andere luchthavens gebouwd, zoals die van Atlanta of Denver, die veel moderner zijn.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>