Google lanceert Google Flights

De internationale reisindustrie is in rep en roer. Google breidt zijn online dominantie nu ook uit in de reisbranche met 'Google Flights', een prijsvergelijker voor vliegtickets met directe boekingsmogelijkheden.

De internationale reisindustrie is in rep en roer. Google breidt zijn online dominantie nu ook uit in de reisbranche met Google Flights, een prijsvergelijker voor vliegtickets met directe boekingsmogelijkheden

De internationale reisindustrie is in rep en roer. Google breidt zijn online dominantie nu ook uit in de reisbranche met ‘Google Flights’, een prijsvergelijker voor vliegtickets met directe boekingsmogelijkheden.

Google Flights
Volgens de gisteren gelanceerde Wikipedia pagina is Google Flights ‘an online flight booking service which facilitates the purchase of airline tickets through third party suppliers’. Sinds de zoekgigant in april 2011 ITA Software overnam, een bedrijf gespecialiseerd in zoektechnologie van wereldwijde airlines, was het wachten op de lancering van Google Flights. Het combineren van de enorme databases van ITA’s (hierin staan alle wereldwijde vluchten) met Google’s supersnelle zoekfunctie wordt door veel (online) reisbureaus gezien als ‘oneerlijke concurrentie’ en ‘misbruik van Google’s positie’.

Wereldwijde lancering
Nu is Google’s online vluchtvergelijker alleen nog voor de Amerikaanse markt geschikt, maar kenners voorzien op korte termijn uitbreiding naar meer lokale en intercontinentale vluchten. Op de website van Google Flights kan je simpel actuele prijzen vergelijken van vluchten binnen de VS. Er zijn filtermogelijkheden op bijvoorbeeld vliegtuigmaatschappij en vertrek- en bestemmingslokatie. Uiteraard is het mogelijk de vlucht van je keuze direct te boeken op de site van de airline.

Toekomst online reisbranche
Juridische stappen tegen deze nieuwe zoekmachine voor vluchten zijn al aangekondigd, zeker als er een mondiale uitrol door Google plaats gaat vinden. De reiswereld vreest als ‘tussenhandel’ uitgeschakeld te worden. In Google Flights kan alleen direct op de websites van de luchtvaartmaatschappijen geboekt worden, dus niet meer via reisbureaus als Expedia en Ebookers. Op het FVW-congres, een van de belangrijkste bijeenkomsten van de complete Europese toeristische industrie in Keulen deze week, was Google Flights het gespreksonderwerp. De aanwezige reisaanbieders schreeuwden moord en brand over de ‘arrogante agressie’ en ‘mondiale dominantie’ van Google. Google laat weten nog te kijken naar eventuele oplossingen voor andere marktpartijen. Maar het veelzeggende “maar we respecteren de behoefte van de luchtvaart om ticketverkoop en prijzen in eigen hand te houden” belooft niet veel goeds voor de online reisbureaus.

Wat is jullie mening?
Met de lancering van ‘Google Flights‘ lijkt Google nu ook grip te krijgen op het luchtruim. Is Google gonna own the sky too? Of is deze extra vorm van concurrentie alleen maar goed voor de reizigers? Laat jouw mening hieronder achter!

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>