Tripadvisor in zwaar weer

vakantiebeoordelingen tripadvisor

Het nieuwe jaar is niet goed begonnen voor Tripadvisor. Teleurstellende omzetcijferstwijfel over de echtheid van reviews en internetgigant Google zaagt aan de stoelen van het hotel-, vlucht-, en beoordelingssyssteem.

Omzetcijfers
Op het eerste gezicht kan Tripadvisor mooie cijfers voor 2011 overleggen, zou je zeggen:

  • Een omzet van $ 637 miljoen (+ 31% t.o.v. 2010);
  • Een nettowinst van $ 177 miljoen (+28% t.o.v. 2010);

Toch was Wall Street niet onder de indruk, het aandeel daalde deze week met 15% in een dag. Reden? Lagere groeicijfers dan verwacht, gestegen marketinguitgaven en Google dat aan de deur klopt.

Google
Sinds 2010 houdt de reisindustrie Google met argusogen in de gaten, in afwachting wat het gaat doen met ITA Software Inc., dat Google voor maar liefst $ 700 miljoen overnam. Dat Google dat bedrag wil terugverdienen staat vast; maar hoe?

Vluchten en hotels boeken
De overname van ITA maakt het voor Google mogelijk om gebruikers via de zoekmachine naar vliegtickets te laten zoeken. Een logische en voor de hand liggende manier om de investering terug te verdienen is dan ook om het boeken van vliegtickets via Google mogelijk te maken, een markt waar Tripadvisor nu (onder andere) aan verdient.

Het blijft niet bij vluchten alleen. Google Hotel Finder vist in dezelfde vijver als Tripadvisor’s hotelservice.

Google Places
Google maakt Tripadvisor het leven bepaald niet makkelijk. Naast de verkoop van reisproducten als vluchten en hotelovernachtingen steekt het Tripadvisor ook naar de kroon als het gaat om recensies door zwaar in te zetten op Google Places waar users ook restaurantes, hotels, activiteiten, enz. kunnen beoordelen.

Toekomst
Tripadvisor zal er een zware dobber aan krijgen om Google van zich af te houden. Alhoewel Facebook vooralsnog weinig te duchten heeft van Google +,  lijkt het mij sterk dat Tripadvisor Google net zo van zich af kan schudden. Ik ben benieuwd hoe het zich gaat onderscheiden.

Hoe denken jullie dat de toekomst van Tripadvisor er uit ziet?

Tekst en fotografie: Kees Quist

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>