Buenos Aires per fiets!

Buenos Aires is één van de grootste en drukste steden van Zuid-Amerika. Het verkeer is dus vaak het probleem om je snel en efficiënt in deze grootstad te verplaatsen. Een leuk alternatief om je tijd nuttig te besteden en je niets van deze chaos aan te trekken, is Buenos Aires te ontdekken per fiets!

Buenos Aires kan je indelen in zes grote areas: het centrum, Puerto Madero, San Telmo, La Boca, Recoleta en Palermo. Elk heeft zijn charme en is zeker een bezoekje waard! Reken zeker een halve dag om op eigen houtje een van deze buurten te verkennen.

Bicicletta Naranja

Tijdgebrek? Dan raad ik je zeker de fietstour van “Bicicletta Naranja” aan. Waarom ik hier zo vol lof over ben? A, de gidsen zijn super enthousiast en spreken goed Engels. B, het is een ludieke manier om een wereldstad als Buenos Aires en zijn geschiedenis per fiets te ontdekken. C, in een paar uur heb je ongeveer drie van de bovenvermelde wijken bezocht en heb je een goede, eerste indruk van die buurt.

Een tour duurt ongeveer 3 à 4 uur. Je zal zien dat ze verschillende tours aanbieden, maar mijn voorkeur gaat zeker uit naar de tour ‘Buenos Aires Al Sur’ (hier fiets je langs San Telmo, La Boca, Puerto Madero, El centro) & ‘Buenos Aires Al Norte’ (hier bezoek je Palermo en Recoleta).

La Bicicleta Naranja

La Bicicleta Naranja

Op eigen houtje

Als je liever zelf de stad verkent, kun je altijd opteren om enkel een fiets te huren (en dit dus niet in tourverband te doen). Je kan per uur een fiets huren bij Bicicletta Naranja. Vraag hier een kaart van de stad en of ze kunnen aantonen waar de fietspaden zijn. Je kunt ook gratis een fiets meenemen bij een van de vele Eco Bici-stations. Sinds 2009 is de stad bezig met het aanleggen van fietspaden. Ik zeg niet dat alle bestuurders hier echt rekening mee houden, maar het is alvast een stap naar een fietsvriendelijke stad!

Op eigen houtje fietsen door Buenos Aires

Op eigen houtje fietsen door Buenos Aires

Huur je zelf een fiets, dan ben je zeker op korte afstanden veel sneller dan met het openbaar vervoer. En je ziet veel meer in minder tijd. Rij je bijvoorbeeld over 9 de Julio Avenue, passeer je meer dan tien bezienswaardigheden binnen een half uur. De wijk San Telmo is ook zeker een aanrader op de fiets, omdat de straten er smaller zijn en er minder bussen rijden in het weekend.

Masa Crítica

Elke maand komen duizenden fietsers op de eerste zondag van de maand samen om met z’n allen door de straten van Buenos Aires te rijden. Waar de tour heengaat, weet niemand op voorhand en wordt op het moment zelf beslist naargelang de voorkeur van de mensen die aan het fietsen zijn. Aan de eerste fietsers wordt gevraagd om de auto’s tegen te houden. Wanneer de hele groep is gepasseerd sluiten zijn achteraan aan. De eerste fietsers houden opnieuw de auto’s tegen en zo verder. Er zijn ook fietsers met eten of drinken, voor als je onderweg hongerig of dorstig wordt. Met veel gebel, getoeter, gezang en grappige verkleedpartijen (gaande van een éénwieler, tot een groepje skaters die verkleed zijn als clowns, tot een fiets omgevormd tot een DJ-set), is dit een spektakel om nooit te vergeten! Je kunt gratis deelnemen en de gemiddelde afstand die gefietst wordt is zo’n 20 km.

Masa Critica

Masa Critica

Tekst en foto’s: Annelies Vercruysse

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>