Vertier voor het gezin in de Belgische Ardennen

Sneeuwzeker in de winter zijn de Belgische Ardennen niet. De kans op een wit tapijtje is in de eerste twee maanden van het jaar desondanks aanwezig. In de zomer is het gebied een waar outdoor paradijs. Klimmen, abseilen, kajakken of fietsen. Maar ook ’s winters, zonder sneeuw, is het een prachtige bestemming.

Eigenlijk is vanaf Maastricht maar een uurtje rijden. En dan sta je midden in de bossen. Na het passeren van de landsgrens in Zuid-Limburg verandert de wereld al meteen. Ten zuiden van Luik wordt het landschap steeds glooiender en komen de bossen in zicht. In de Ardennen zijn talloze lieflijke kleine dorpjes met vakantiehuisjes. En ook een aantal vakantieparken. En juist daarop viel dit keer de keuze. Om eens te ontdekken hoe een lang weekend in de Ardennen met een kleintje zowel actief als ontspannend kan zijn, ongeacht het weer. We koersten richting Center Parcs Les Ardennes in het pittoreske Vielsalm.

Center Parcs Les Ardennes

Center Parcs Les Ardennes

Center Parcs Les Ardennes huisje

Veel voorzieningen

Puffend duwt een jong gezin een klassieke kinderwagen met vier grote wielen de heuvel op. We draaien net van de doorgaande weg richting de ingang van het park en kijken omhoog. Dat het park ‘op een heuvelachtig terrein’ is gebouwd lijkt bevestigd. Juist dat geeft het nog wat extra karakter. Twee jaar geleden is Les Ardennes heropent na een grondige renovatie waarin de kernelementen van ieder Center Parcs een plaats hebben gekregen met Aqua Mundo, een Marketdome en de Action Factory. Voor de leek; zwembad, horeca gecombineerd met detailhandel en de speel- en sportfaciliteiten. Bovendien zijn alle huisjes vernieuwd. En die zien er keurig uit. Alhoewel het park best grootschalig is biedt het grote scala aan voorzieningen echt een voordeel. Met name als je er met kinderen en in de wintermaanden verblijft. Bij wat minder weer vermaken de kleintjes zich natuurlijk uitstekend in het subtropische zwembad. Met een apart kinderbad, een golfslagbad en een uiterst moderne duo racer glijbaan verveelt het zwembad niet gauw. Ook de Action Factory is erg geliefd bij de jongsten. Naast een indoor speeltuin is hier een midgetgolfbaan, klimmuur en worden allerlei activiteiten voor kinderen georganiseerd. En is er een kinderboerderij. Onderdeel van de Action Factory is ook de fietsverhuur. Zowel elektrische fietsen als mountainbikes. We zijn immers in de Ardennen.

Center Parcs Les Ardennes

Center Parcs Les Ardennes

Center Parcs Les Ardennes indoor speeltuin

Center Parcs Les Ardennes binnenspeeltuin

Center Parcs Les Ardennes fiets huren

Center Parcs Les Ardennes

Met de fiets erop uit

Langs het park loopt een mountainbike route die met rode paaltjes is bewegwijzerd. De fiets is op het park zelf ook een handig vervoersmiddel. Ook al zijn de loopafstanden beperkt, op de fiets gaat alles, ondanks de hoogteverschillen, net wat sneller. Bovendien liggen in de omgeving mooie fietsroutes. Vielsalm zelf is ook zeker de moeite van een ritje waard. Vlakbij het centrum ligt het prachtige Meer van Les Doyards. De omtrek van het rondje is bijna twee kilometer met onderweg meerdere leuke plekjes. Vanaf het centrum heb je een mooi uitzicht over het meer en het gemaal.

Mountainbiken vanaf Center Parcs Les Ardennes

Mountainbiken vanaf Center Parcs Les Ardennes

Mountainbiken vanaf Center Parcs Les Ardennes

Mountainbiken vanaf Center Parcs Les Ardennes

Mountainbiken vanaf Center Parcs Les Ardennes

Genoeg te doen

In de nabijheid van Vielsalm is genoeg te doen. Zo ligt Luxemburg op een klein halfuurtje rijden. En Houffalize, ook wel het mountainbike paradijs van Europa genoemd, ligt vlakbij. De bekende grotten van Han zijn binnen een uur te bereiken. Een andere natuurlijke attractie zijn de watervallen van Coo op een kwartiertje. Naast de ingang van attractiepark Plopsa Coo, dat overigens in de winter is gesloten, klettert het water vanaf een hoogte van vijftien meter met enorme kracht naar beneden. Ook in Coo zijn allerlei outdoor activiteiten mogelijk zoals raften, kajakken, klimmen en abseilen. In de winter is het best rustig en wordt er vooral van de mountainbike gebruik gemaakt. In een wit landschap bieden de heuvels natuurlijk weer hele andere mogelijkheden.

Watervallen van Coo

Watervallen van Coo

attractiepark Plopsa Coo

Belgische Ardennen

Belgische Ardennen

Weer of geen weer

Ook zonder zon of sneeuw zijn de Belgische Ardennen een prima plek om een aantal dagen door te brengen. Zeker in een vakantiepark zoals Center Parcs Les Ardennes. Het maakt feitelijk niet zoveel uit wat voor weer het is. Om er even uit te zijn buiten het vakantieseizoen om, in een mooie bosrijke omgeving en ook nog eens in het buitenland is dit een prima keuze.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>