Getest: mountainbikerugzak Bike Alpine Pro 28+

De all mountain-rugzak Bike Alpine Pro 28+ van Vaude is ideaal voor uitgebreide mountainbike avonturen. We helpen je met deze review graag verder met de keuze voor een goede fietsrugzak. Wat we nu al kunnen verklappen is dat deze mountainbike rugzak zorgt voor veel draagcomfort en -plezier.

Mountainbiken is meer dan alleen over een goede longinhoud en voldoende beenkracht beschikken. Dat betekent dat een goede balans belangrijk is. Bijvoorbeeld als je op een steile helling een hindernis moet nemen of wanneer je afdaalt over een wortelpad. Offroad fietsen met de mountainbike op onverharde wegen en paden is en blijft een geweldige uitdaging. De trails worden steeds technischer. Daarmee groeit ook de behoefte naar goede bescherming. Zonder in te willen leveren op comfort. Vaude levert een topprestatie door de functionele mountainbikerugzak Bike Alpine Pro 28+ te produceren.

Bike Alpine pro 28+ mountainbikerugzak

De Bike Alpine Pro 28+ mountainbikerugzak

Waarom een goede mountainbikerugzak?

In veel gevallen kunnen mountainbiketochten meerdere uren duren. Sommige diehards gaan nog verder, want zij maken reizen waar ze dagenlang de toppen van de bergen berijden. Met dit in gedachten is het belangrijk om voorbereid te zijn op ritten van elke lengte. Daarbij kan de voorbereiding bestaan uit het meenemen van gereedschap voor mechanische problemen. Maar ook (sport)voeding, water en extra kleding. Misschien wel het belangrijkste is dat een rijder een rugzak van goede kwaliteit heeft. Een rugzak die speciaal is ontworpen voor het mountainbiken. Vaude heeft met de Bike Alpine Pro 28+ een allround rugzak ontworpen. Daarmee doen ze geen concessies aan de kwaliteit. We testten deze rugzak op inhoud, draagcomfort en de functionaliteiten.

De comfortabele mountainbikerugzak Bike Alpine Pro 28+

De comfortabele mountainbikerugzak Bike Alpine Pro 28+

Een grote rugzak voor mountainbikers

In Nederland hebben we geen honderden-meters hoge bergen. Maar wel het schitterende heuvellandschap van Zuid-Limburg. De omgeving van Valkenburg is een geweldige plek om te mountainbiken. Gelegen in de glooiende uitlopers van de Ardennen zijn er vele korte, maar steile beklimmingen, waar je geniet van schitterende vergezichten. In het Limburgse heuvellandschap hebben we de Bike Alpine Pro 28+ rugzak goed kunnen testen. Wat opvalt is dat de rugzak met 28 liter verdeeld over verschillende vakken veel opbergruimte biedt.

Een grote meerdaagse en Alpencross rugzak voor mountainbikers

Een grote meerdaagse en Alpencross rugzak voor mountainbikers

De rugzak is groot genoeg om reservekleding en gereedschap voor meerdaagse tochten met hutovernachtingen op te nemen. De rugzak beschikt over een overzichtelijk hoofdvak en een afzonderlijk drinksysteemvak. Hier kan zelfs een waterzak van 3 liter in geplaatst worden. Aan de onderkant is er een vak voor toegang vanaf de bodem.

Ruim opberg vak met toegang vanaf de bodem

Ruim opberg vak met toegang vanaf de bodem

Eruit halen wat erin zit

Voor het slapengaan je outfit en je energierepen al in je tas stoppen, wetende dat er weer een mooie fietsdag staat te wachten. De zon in je rug voelen en dan beseffen dat de windstopper voor de rest van de dag in je rugzak zit opgeborgen. Heb je onverhoopt toch je windstopper of regenjas nodig, dan kan je deze gemakkelijk pakken door het open vak aan de voorzijde van de tas. Kleinigheden kan je via de meshzakken aan de zijkant gemakkelijk opbergen en dus in de zijvakken van de tas en er dus ook.

Handige vakken aan de voor - en zijkant van de mountainbikerugzak

Handige vakken aan de voor – en zijkant van de mountainbikerugzak

Als het spaak loopt

Het kan zomaar gebeuren, een lekke band of een deuk in je velg. Je hebt dan gereedschap nodig om jezelf weer in het wiel te helpen. Als er iets kapot gaat moet je toch wat aanpassingen doen om veilig thuis te komen. Een ruime rugzak heeft de juiste soort vakken nodig, zodat je tijdens tochten niet gefrustreerd hoeft te zoeken naar de reserveband of je telefoon. Of even snel je regenjas wilt pakken. De multi-tools en de vervangende materialen kan je goed opbergen in het tweedelige voorvak. Het grote voordeel van het voorvak is dat je er onmiddellijk bij kunt en de beschikking hebt over je materialen.

Een afzonderlijk gereedschapsvak

Een afzonderlijk gereedschapsvak

Gevoerde heupband met zakje voor je telefoon

Gevoerde heupband met zakje voor je telefoon

Ultiem draagcomfort

Ondanks het grotere formaat blijft de rugzak door de vele verstelmogelijkheden perfect op je rug zitten. De verstelbare borstriem en de heupband zorgen ervoor dat de rugzak goed op zijn plaats blijft zitten. Daarnaast heeft de rugzak de zijcompressiefunctie waarmee het volume – door stretch insert – ingeperkt of uitgebreid kan worden. Wanneer de rugzak niet vol zit trek je gewoon de zijcompressieriempjes wat aan, je hebt (op dat moment) geen last van de overtollige ruimte.

De verstelbare borstriem zorgt ervoor dat de rugzak goed op zijn plaats blijft zitten

De verstelbare borstriem zorgt ervoor dat de rugzak goed op zijn plaats blijft zitten

Voor de bergafdaling laat het systeem zich tot nauw tegen het lichaam liggend omtoveren. Daardoor wordt het lastenzwaartepunt dichter naar het lichaam gebracht en ondersteunt zo de bike-handling op oneven, bochtige trails.

Voor de bergafdaling laat het systeem zich tot nauw tegen het lichaam liggend omtoveren

Voor de bergafdaling laat het systeem zich tot nauw tegen het lichaam liggend omtoveren

Rugbeluchting en -ventilatie

Het innovatieve, ruggeventileerde Aeroflex Control-rugsysteem biedt een uniek comfort. Voor een goede ventilatie tijdens zweterige bergbeklimmingen draai je gewoon het rugsysteem strakker. Het rugsysteem creëert een ruimte tussen de rugzak en de rug die aan drie zijden open is, zodat de lucht vrij kan circuleren. Het zorgt ervoor dat je rug koel blijft. Het lichte frame van verendraad maakt deze ventilatieruimte mogelijk, zelfs als de rugzak vol beladen is.

Het innovatieve, ruggeventileerde Aeroflex Control-rugsysteem biedt een uniek comfort

Het innovatieve, ruggeventileerde Aeroflex Control-rugsysteem biedt een uniek comfort

Al met al kan gezegd worden dat het draagcomfort uitstekend is en dat is toch wel het belangrijkste tijdens intensieve mountainbiketochten. De rugzak ligt stabiel op de rug en blijft geschikt voor wat je erin wilt meenemen. Het gewicht wordt voor een groot deel opgevangen door de buikriem/heupband waardoor hij niet zo aan je schouders hangt. Dat voel je echt!

De groene draad

Vaude heeft duurzaamheid heel hoog in het vaandel staan. “De groene draad” loopt bij VAUDE door het hele bedrijf. Green Shape is het VAUDE-keurmerk voor producten die op een bijzonder milieuvriendelijke manier worden gemaakt. De producten moeten gemaakt zijn van ten minste 90 procent biologisch katoen, gerecycled materiaal of de houtvezel Tencel. En geverfd zijn met het milieuvriendelijke verfproces VAUDE eColour. Voor deze mountainbikerugzak is een deel van het materiaal gemaakt van gerecycleerde PET-flessen. Ze worden verzameld, schoongemaakt en omgesmolten. De overgebleven kwaliteitsgaren worden vervolgens verwerkt tot in dit geval de mountainbikerugzak.

Green Shape is het VAUDE-keurmerk voor producten die op een bijzonder milieuvriendelijke manier worden gemaakt

Green Shape is het VAUDE-keurmerk voor producten die op een bijzonder milieuvriendelijke manier worden gemaakt

VAUDE producten met Eco Finish zijn milieuvriendelijk waterafstotend gemaakt zonder fluorkoolstoffen (PFC). PFC’s behoren tot een groep van chemische verbindingen, die in veel producten voor buitenshuis worden gebruikt om het buitenweefsel te impregneren. VAUDE heeft zich er duidelijk toe verbonden PFC’s volledig te vermijden. De Bike Alpin Pro+ heeft een natuurlijke waterafstotende functie. Dit betekent dat water en zelfs vuil niet zomaar de stof indringen. In geval van aanhoudende of zware regenval kan de waterafstotende eigenschap niet worden gegarandeerd. Met de inbegrepen regenhoes (met reflecterende print en een achterlichthouder zodat je lekker opvalt) heeft Vaude hier rekening mee gehouden en voorkom je een nat pak.

Conclusie

De duurzame Bike Alpin Pro 28+ is een lichte, zeer inventieve en ruime moutainbikerugzak. Een perfecte rugzak voor de intensieve en langdurige ritten. De ideale pasvorm zorgt continue voor het nodige comfort. Zeker geen overbodige luxe als je lange fietstochten maakt in een heuvellandschap of de bergen waar je veel hoogtemeters moet overbruggen. Door het aanpassen van de pasvorm op de rug ligt de rugzak letterlijk op je rug en daardoor voelt het niet als ballast. Een verstelbare borstriem, een afneembare helmhouder, zijcompressieriemen, een uitgang voor drinkslang, sleutel- en fietslichthouder zijn net zo vanzelfsprekend als de inbegrepen regenhoes (met reflecterende print) en een achterlichthouder. De Plus in de naam staat voor het variabele, naar boven te openen vak, waarin bij lange tochten een regen- of windjack kunnen worden opgeborgen.

Eerder testten we ook een fietsjas en fietsschoenen van Vaude waar we nog steeds erg tevreden over zijn. Lees hier de review over de jas en de fietsschoenen.

Je kunt makkelijk je helm aan de tas bevestigen door de geïntegreerde helmhouder

Je kunt makkelijk je helm aan de tas bevestigen door de geïntegreerde helmhouder

Bart
Laatste berichten van Bart (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>