Review: The North Face Mountain Jacket en Ventrix jacket

Oldskool en nieuw. Met de klassieke Mountain Jacket en de moderne Ventrix gingen we op pad naar winters Oostenrijk. Iedere dag een sneeuwvlokje en een thermometertje dat als maximum waarde minus 15 graden Celsius aangaf. Bittere omstandigheden aldus. En prima testomstandigheden.

Mountain Jacket

Als één van de klassiekers van The North Face staat de Mountain Jacket bekend. Meer dan 30 jaar geleden verscheen het eerste exemplaar. Sindsdien is de jas meegegroeid met de tijd. Het 1990 Mountain Triclimate Jacket is geïnspireerd op de cultuur rondom de bergsport van de negentiger jaren. Geen bergtop bleek onbereikbaar. Mooi om die gedachte vast te houden. Ik pak een oranje gondel van de 3S Eisgratbahn om naar grote hoogte te stijgen. Niet heel indrukwekkend; op 2.900 meter strand ik op het hoogste punt van de Stubaier Gletsjer dat vandaag toegankelijk is. Het vriest 15 graden.

The North Face 1990 Mountain Triclimate Jacket

The North Face 1990 Mountain Triclimate Jacket

Een Triclimate Jacket bestaat in principe uit twee delen. Onder de hardshell draag je het bijbehorende fleece binnenjas. De hardshell met capuchon belooft je met behulp van de Dryvent technologie en met gesealde zomen droog te houden. En is dus écht waterdicht. Het fleecevest is zacht en mede verantwoordelijk voor de warmte. Toegegeven, als het zo hard vriest draag ik natuurlijk een isolerende onderlaag. Koud heb ik niet. De Mountain Jacket houdt me tijdens een wandeling over de piste en een bezoekje aan de ijsgrot keurig op temperatuur. Ook tijdens een steile beklimming door verse sneeuw doet hij zijn werk goed. Ondanks de inspanning houdt de jas me droog. De zakken met rits bieden veel opbergruimte.

Op koude dagen in de Oostenrijkse bergen stelt de Mountain Jacket zeker niet teleur. Het is een fijne en stijlvolle jas die in meerdere kleurcombinaties beschikbaar is. Alhoewel niet de beoogde functie, kan de Mountain Jacket ook op de piste de functie van skijas aan.

Ventrix-jas

Zo’n twee jaar geleden dwaalden we langs de herinneringen van de Eerste Wereldoorlog in het Franse Verdun met The North Face Thermoball jacket om de schouders. De productontwikkeling heeft sindsdien niet stil gestaan. Alhoewel The North Face Ventrix geen opvolger van de Thermoball is, weet deze nieuwe techniek wel de aandacht op zich gericht. Het idee achter deze nieuwe technologie is om ervoor te zorgen de jas behaaglijk warm en tegelijk voldoende ademend is. Oftewel de perfecte hoeveelheid isolatie en bedekking, zonder oververhitting. In rustmodus is de isolatie optimaal doordat de stof is gesloten. Zodra je in beweging komt openen kleine ventilatie gaatjes zich met de beweging van de stof, om zodoende warmte en vocht door te kunnen laten. De barre omstandigheden in het Oostenrijkse Stubai lenen zich uitstekend voor een praktijktest.

The North Face Ventrix Jacket

De Ventrix is een jas die wil bewegen. Doordat de gaatjes zich bij beweging openen blijf je droog. Dat maakt de jas uitermate geschikt voor diverse sportieve activiteiten. En dat is breed; van wintersport tot hardlopen, maar ook voor mountainbiken of bergsporten is het een prima jas. Alhoewel het moeilijk is een temperatuur aan een jas te plakken, lijkt de jas het meest optimaal te presteren bij een temperatuur rond het vriespunt en tot 10 graden boven nul. Bij temperaturen onder het vriespunt is een extra laagje vereist. Voor boven de 10 tot 12 graden wordt de Ventrix, voor bijvoorbeeld hardlopen of langlaufen, toch wel te warm.

De Ventrix jas heb je met en zonder capuchon of als hoody

Een sportieve jas moet de nodige bewegingsvrijheid bieden. De Ventrix is ietwat strak van snit. En valt juist daardoor ook mooi, wat natuurlijk prettig is. Je hebt een variant met en zonder capuchon, en ook een hoody die je als tussenlaag kunt gebruiken. De zachte stof maakt het een comfortabele jas. Bovendien is de jas behoorlijk licht. Wel zorgen de verstevigde panelen bij de mouwen voor een wat meer outdoor en minder casual look.

Een ideale reisjas moet compact zijn. De Thermoball verraste in dat opzicht doordat je er een uit de kluiten gewassen bolletje wol van kunt maken. De Ventrix is wat minder compact. Door het geringe gewicht is het natuurlijk nog steeds een prima jas voor onderweg.

Beide jassen hebben een eigen karakter. Daar waar de Mountain Jacket een fijne jas voor koude en natte omstandigheden is, leent de Ventrix zich voor meer sportieve activiteiten bij temperaturen boven het vriespunt. On the road vullen ze elkaar uitstekend aan.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>