Getest: Coleman Castle Pines 4L tent

Afgelopen weekend konden wij eindelijk onze nieuwe tent testen; de Coleman Castle Pines 4L tent met BlackOut slaapcabines. Van Coleman ontvingen we deze familietent en deze testen we uitvoerig tijdens een aantal kampeerweekenden in eigen land. In deze review delen we onze ervaringen met de Coleman Castle Pines 4L tent!

Coleman-Castle-Pines-tent

Het opzetten van de Coleman Castle Pines 4L

Voor veel (beginnende) kampeerders de grootste uitdaging; de tent opzetten. Wij kamperen geregeld maar mogen ons zeker geen doorgewinterde kampeerders noemen. Een van onze belangrijkste aanschafcriteria voor een tent is dan ook het gemak van opzetten. En daarmee scoort de Coleman Castle Pines 4L tent ontzettend goed.

Opzetten Coleman familietentColeman-tent

Zelfs wanneer je nog nooit eerder een tent opgezet hebt, is het opzetten van deze Coleman Castle Pines 4L bijna kinderspel. In nog geen half uur is het opzetten gereed, zelfs met ‘hulp’ van de kinderen…

Coleman Castle Pines familietent

Wanneer je de tent na het uitvouwen eerst op de vier hoeken even losjes vastzet met een haring, voorkom je dat de tent bij een sterke windvlaag wegwaait.

tentstokken

De slaapcabines hangen al in de tent en doordat het grondzeil vastzit, hoef je daar verder ook geen aandacht aan te besteden. Wanneer je alle haringen in de grond hebt geslagen staat de tent ook echt, compleet met binnentent. Ideaal!

kamperen met kinderen

Meer ervaren kampeerders kunnen deze tunneltent ook gemakkelijk opzetten zonder gebruiksaanwijzing. Alles wijst eigenlijk voor zich. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn om de gebruiksaanwijzing kwijt te raken. Deze is gestikt aan de binnenkant van de draagtas van de tent.

Coleman-Castle-Pines-4L

Ik denk dat wanneer je eenmaal gewend bent aan deze tent, hij prima in 15 (!) minuten op te zetten is.

Coleman-Pines-4L

Het fiberglas frame is makkelijk op te zetten, eenvoudig in elkaar te klikken en staat als een huis.

Afmetingen Coleman Castle Pines 4L

De Castle Pines tent is in drie formaten verkrijgbaar; 4 (oppervlak van 14,1 m2), 4L (oppervlak van 18,8 m2) en 6L (oppervlak van 25,6 m2). Het slaapgedeelte van de Castle Pines 4L bestaat uit twee ruime slaapcabines met een grootte van 140 x 210 cm. Het royale woongedeelte is 300 cm breed en maar liefst 270 cm diep. De ramen zijn voorzien van een afdekking met rits, zodat je zelf het raam tot de gewenste hoogte kunt afdekken.

4persoons familietent

De zijdeur kan helemaal open, maar ook open met een hordeur. Ideaal om in te spelen op de wind of om lekker door te waaien.

tent Coleman Pines 4L

De luifel aan de voorzijde heeft een diepte van 130 cm, wat ervoor zorgt dat het bij een kleine regenbui niet direct binnen zal regenen. De luifel is een groot voordeel van de tent, zorgt voor meer schaduw en biedt een extra mogelijkheid om te ventileren. En heerlijk om ‘s avonds nog buiten te kunnen zitten, zelfs als het waait of regent.

voortent Coleman-Pines-4L

Je schoenen staan altijd droog en als het waait, kun je goed uit de wind zitten.

Donkere slaapcabines

Een aantal jaren introduceerde Coleman onder de naam BlackOut Bedroom verduisterde binnententen. De naam zegt het eigenlijk al, een verduisterende tent zorgt ervoor dat het donker blijft in je tent. Zo’n donkere tent is niet alleen prettig voor mensen die gaan kamperen in gebieden waar het zomers niet of bijna niet donker wordt, denk bijvoorbeeld aan Zweden of Noorwegen. Ook voor kleine kinderen, die niet alleen overdag vaak nog een dutje moeten doen maar ook ’s avonds al vroeg in hun bed liggen is een verduisterde binnentent ideaal. En voor de ouders ook heerlijk, dat de kinderen ook gelijk een stuk minder vroeg wakker zijn omdat het zonlicht ’s morgens ook de slaapcabine niet binnenkomt. De kinderen zullen heerlijk slapen (en jij daardoor ook!).

Coleman tenten

De Coleman Castle Pines 4L tent is uitgerust met twee uitstekend verduisterende slaapcabines die tot wel 99 % van het daglicht tegenhouden.

Het bleek in de praktijk echt heel erg donker te zijn in de slaapcabines, waardoor we ook overdag een zaklampje moesten gebruiken als we iets moesten zoeken in de slaapcabines. Alleen de ritsen lijken een soort blacklight licht te geven, handig als je er toch even uit moet en je toch geen zaklamp bij de hand hebt.

tenten blacklight-licht

Bijkomend voordeel van de BlackOut tent is dat het verduisterende materiaal ook isolerend werkt zodat de binnentent bij fel zonlicht ook een paar graden koeler blijft.

Overdag is het maar liefst 5 graden koeler in de Coleman Castle Pines 4L in vergelijking met een ‘normale’ tent.

Gelukkig zitten er in beide slaapcabines raampjes met muggengaas, waardoor het mogelijk is om toch wat (dag)licht in de cabines te laten wanneer je dat wilt.

Handige snufjes

Naast de al genoemde BlackOut Bedroom beschikt de Coleman Castle Pines 4L over verschillende slimmigheidjes waar wij als kampeerders echt heel erg blij van werden. Te beginnen met een drempelvrije vooringang, waardoor ik niet struikelend de tent hoeft binnen te vallen. Ook erg handig is de organiser die zich tussen beide slaapcabines bevindt. Of de opbergvakjes aan de zijkant in beide slaapcabines, hier konden de drinkbekers van de kinderen ‘staan’, als ze ‘s nachts een slokje water wilden.

handigheidjes familietent

Smartphones, opladers, zaklampen, autosleutels, of niet onbelangrijk, een flessenopener… alles heb je in no-time terug gevonden.

Ook de haakjes aan het plafond van de tent (en in de cabines), hier konden we een lampje ophangen. Maar hier zou je bijvoorbeeld ook een waslijntje kunnen spannen.

De tentstokken zijn van glasvezel, wat echt veel gewicht bespaart. Daarnaast hebben de tenten een ingelaste kuip met opstaande randen, waardoor ongedierte en nattigheid makkelijker buiten de tent gehouden worden.

Verder is de tent door de drie ramen en het muggengaas in zowel de voor- als zijingang echt heel erg licht. Ieder raam is voorzien van een ritsbaar gordijn, waardoor je er zelf voor kunt kiezen of je het gordijn open, dicht of halfopen hebt.

Het muggengaas in beide deuren zorgt ervoor dat je de deuren ook op warme zomeravonden nog open kunt houden zonder lek geprikt te worden in je eigen tent. Op deze manier waait het niet alleen heerlijk door in de tent, maar heb je ook nog steeds een vrij uitzicht naar buiten.

Specificaties Coleman Castle Pines 4L

 • afmetingen verpakking: 74 x 36 x 36 cm
 • gewicht: 23,1 kg
 • totaal: 13,44 m2 (slaapcabines 5,88 m2, leefruimte 7,56 m2)
 • gemaakt met brandvertragende polyester met een PU coating
 • waterdicht (tot 6000 millimeter waterkolom)
 • biedt bescherming tegen schadelijke UV-straling (SPF 50)

Colemantent

Coleman Castle Pines 4L in het kort

 • eenvoudig op te zetten (ook voor beginnende kampeerders)
 • zeer royaal leefgedeelte (met gemak ruimte voor 4 stoelen en een tafel)
 • de verduisterende BlackOut binnentent zorgt ervoor dat je niet wakker wordt zodra de zon opkomt
 • ingangen aan beide kanten van de tent
 • makkelijk te openen en te sluiten ventilatiepunten
 • ritsen in de slaapcabines geven blacklight licht, handig als je er ‘s nachts toch even uit moet

Review Castle Pines 4L

Conclusie review Coleman Castle Pines 4L

De Castle Pines 4L BlackOut tent van Coleman is een ruime familietent met grote slaapruimtes. Tussen de twee slaapcabines bevinden zich handige vakjes om persoonlijke spullen veilig en eenvoudig vindbaar op te bergen. Zoals een zaklamp maar ook je mobiele telefoon en portemonnee. Wij vonden het erg fijn dat de scheidingswand tussen de slaapcabines eruit te ritsen is zodat we één grote slaapkamer voor 4 personen konden creëren. Ideaal als je met kleine kinderen gaat kamperen, die het spannend vinden om nog ‘alleen’ in een tent te slapen.

Wat ons het meest is opgevallen ten opzichte van andere tenten, is de enorme binnenruimte. Het weer was wisselvallig en met name ’s avonds viel er geregeld een regenbui. Hierdoor zaten we noodgedwongen binnen. Met vier stoelen en een tafel is het echter nog steeds heerlijk ruim.

Coleman Castle Pines

De tent biedt ruimte aan vier personen en heeft een extra ruim opgezet leefgedeelte met een lange luifel. Deze luifel helpt om je spullen droog te houden, zonder leefruimte in te leveren.

De speciale BlackOut slaapcabines houden 99% van het daglicht buiten, voor een aangename nachtrust. Daarnaast zorgen de BlackOut slaapcabines voor een aangename temperatuurregeling, waarbij je slaapgedeelte overdag koeler wordt gehouden en warmer blijft tijdens de nacht. Dit wordt gerealiseerd doordat de zonne-energie in het oppervlak van de stof wordt opgeslagen.

Tot slot: niets zo vervelend om na een kampeervakantie de tent niet meer in de opbergtas te krijgen. Gelukkig heb je daar met de Coleman Castle Pines 4L geen last van. Al is de opbergtas wat aan de krappe kant, nadat de lucht eenmaal verdwenen was kregen we de tent bij de tweede poging weer in de tas.

Castle Pines 4L

Zelf de Coleman Castle Pines 4L aanschaffen?

Wil je meer weten over de Coleman Castle Pines 4L tent? Of één van de andere familietenten van Coleman? Kijk dan op de website van Coleman. Daar vind je naast uitgebreide informatie ook veel foto’s en video’s. Wij wensen je alvast een hele fijne kampeervakantie!

Laatst bijgewerkt: 22 juli 2021 (Gepubliceerd: 07 juni 2021).

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>