Blarney Castle

In het graafschap Cork vind je het typische Ierse landschap met heuvelachtige groene weiden, ruige kusten, oude kastelen en pittoreske stadjes. Het oudste kasteel van Ierland staat vlakbij Cork, in het kleine stadje Blarney. De bekendste toeristische attractie hier is Blarney Castle waarin zich de legendarische "Blarney Stone" bevindt.

blarney castle

In het graafschap Cork vind je het typische Ierse landschap met heuvelachtige groene weiden, ruige kusten, oude kastelen en pittoreske stadjes. Het oudste kasteel van Ierland staat vlakbij Cork, in het kleine stadje Blarney. De bekendste toeristische attractie hier is Blarney Castle waarin zich de legendarische “Blarney Stone” bevindt.

Het rijzige Blarney Castle is een populaire en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Cork. Het kasteel werd bijna zeshonderd jaar geleden gebouwd en heeft sindsdien al heel wat aandacht getrokken. De laatste honderden jaren hebben miljoenen toeristen het kasteel bezocht, waardoor het een “world landmark” geworden is en een van Ierland’s grootste schatten. Dat zou wel eens iets te met maken kunnen hebben met de legendarische “Blarney Stone” op de top van de toren. “Kiss it and you’ll never again be lost for words.”

Blarney Castle, het oudste kasteel van Ierland
Het middeleeuwse kasteel zoals je dat vandaag de dag ziet, dateert uit 1446. Het is een typisch vijftiende eeuws torenhuis, gebouwd door een van Ierlands grootste stamhoofden, Cormac MacCarthy, koning van Munster. Het eerste kasteel van hout werd echter al in de tiende eeuw neergezet. Daarmee is Blarney Castle het oudste kasteel van Ierland.

Blarney Castle, meer een ruïne dan kasteel, is dan ook zeker een bezoek waard. Een historisch bouwwerk met helemaal bovenaan de Blarney Stone. Volgens de legende krijg je na het kussen van deze steen de gave van welsprekendheid. Het woord “blarney” betekent namelijk zoiets als geklets. Niet alleen het kasteel is de moeite waard om naar Blarney te komen, maar ook het landgoed dat er omheen ligt. Wandel door de prachtige tuinen met groene heuvels, langs rotsen bedekt met mos en door grotten en spleten doordrenkt met allerlei mystieke Ierse legendes.

Niet alleen het kasteel is de moeite waard om naar Blarney te komen, maar ook het landgoed dat er omheen ligt. Wandel door de prachtige tuinen met groene heuvels, langs rotsen bedekt met mos en door grotten en spleten doordrenkt met allerlei mystieke Ierse legendes.Iers: Cloch na Blarnan

The Stone of Eloquence
Blarney Castle ligt in een prachtige omgeving, maar dé attractie van het kasteel is de “Stone of Eloquence”, beter bekend onder de naam “Blarney Stone”. Van over de hele wereld komen bezoekers om de steen te kussen en het kasteel en de mooie tuinen te bezichtigen. Het kasteel van Blarney en het kussen van de steen is met name bij Amerikanen in trek.

Volgens een oude legende wordt iedereen die de steen kust zeer welbespraakt. De legende zegt dat wie de Blarney Stone kust the gift of gab ontvangt (de gave van grote welsprekendheid of de kunst van het vleien). Gab betekent kletspraat, iets van vleiende spraak, geslijm of het schaamteloos vertellen van leugens. Het woord blarney heeft in het Engels de betekenis gekregen van gewiekste, vleiende of overredende praat. Beter gezegd: de steen schenkt je “de gave des woords”!

De Blarney Stone is in 1446 in een toren van het kasteel gezet. Later is deze verplaatst en ingemetseld in de borstwering van Blarney Castle. De steen is een blok blauwsteen, waar verschillende verhalen de ronde over doen. De eigenaren van Blarney Castle noemen verschillende mogelijkheden voor de herkomst van de steen en zijn veronderstelde krachten, die alle gemeen hebben dat de steen uit Ierland kwam, naar Schotland is meegenomen en in 1314 teruggebracht is naar Ierland. Hoewel de exacte oorsprong van de steen onbekend is, suggereert een legende dat de Blarney Stone gerelateerd is aan Lia Fáil, of de Stone of Destiny. Anderen geloven dat de steen een geschenk van de Schotten was, en nog anderen beweren dat Blarney bijbelse oorsprong heeft.

Hoe het ook zij, het kussen van de Blarney Stone was tegen 1789 al ingeburgerd bij degenen die het aandurfden. Vanwege de plaats van de steen in de kasteelmuur was het voor elke bezoeker gevaarlijk om te proberen hem te kussen. Dus toen het kasteel werd gerenoveerd, werd de steen naar de huidige, meer toegankelijke plek verplaatst. Na enige tijd vervingen de eigenaars van het kasteel de steen van MacCarthy door een andere met hun eigen inscriptie.

De steilen trap in de toren van Blarney CastleKissing Blarney Stone
Als je richting Blarney Castle loopt, valt de grote toren met de nu beroemde Blarney Stone meteen op. Je kan de toren in en een wenteltrap met uitgesleten stenen treden beklimmen. Onderweg kan je verschillende ruimtes van het oude kasteel bekijken. Helemaal boven kom je via een kleine, smalle deuropening weer buiten uit. De klim naar het hoogste punt is vanwege het fantastische uitzicht de moeite waard. Bovenin het kasteel, in een muur aan de overkant, is de “Stone of Eloquence” in de muur onder de kantelen gemetseld.

Je moet er wel iets voor over hebben om de steen te kussen. Hoewel het al een stuk veiliger is dan vroeger, is het ritueel van “Kissing the Stone of Eloquence” niet zo makkelijk. Nadat je steile, steeds smaller wordende trappen hebt beklommen, kun je de steen alleen kussen door achterover te gaan liggen terwijl iemand anders je vasthoudt. Je moet op je rug gaan liggen met je hoofd en schouders boven een opening. Voor de veiligheid zijn stevige tralies aangebracht.

Je strekt je armen boven je hoofd en grijpt twee ijzeren spijlen vast die in de muur boven de steen zijn bevestigd. Vervolgens kom je erachter dat je nog lang niet bij de steen bent, die zit nog 30 centimeter lager… Dus leun je steeds verder achterover en zak je, met je hoofd naar beneden, steeds verder in de opening. Centimeter voor centimeter kom je dichter bij de steen om die te kussen. En het meest spannende hiervan, is dat je zo’n 25 meter boven de grond hangt! Maar goed, als het je dan lukt, dan ben je wel opeens een welbespraakt mens. Althans, volgens de legende…

Blarney Castle, County Cork

Ja, het lijkt vreemd in deze tijd, maar wie zijn wij om vraagtekens te zetten bij deze traditie? Er zijn zo veel verhalen over de oorsprong van de steen en zijn werking. Een ding is zeker, de Blarney Stone is een van Ierland’s meest populaire toeristische trekpleisters met de miljoenen bezoekers. En waar of niet, wie Cork bezoekt, moet de Blarney Stone kussen.

Blarney Castle bezoeken
Blarney Castle ligt zo’n tien kilometer van Cork City, in Blarney Village. Je kan erheen met openbare bussen of de trein, of je huurt een auto. Het kasteel is het hele jaar geopend van 9 uur ‘s ochtends tot rond zonsondergang. Een kaartje kost 12 euro voor een volwassene. Als je eenmaal binnen bent, zijn de gidsen en rondleidingen gratis. Dit is eigenlijk overbodig, want het is veel leuker om zelf rond te dwalen.

Blarney Stone: the stone of eloquenceKissing Blarney Stone

Martijn

Digital Storyteller, Off-The-Beaten-Path Traveller & Adventure-seeker never far from a camera, bacardi and coffee. Let's cheers and see the world!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>