Keuze voor een opblaasbare tent
“Wil je samen met je zusje in een eigen tent slapen, of liever bij papa en mama?” Zo begon onze zoektocht naar een geschikte tent voor onze kampeervakantie in Nederland. Onze zoon van 5 jaar oud gaf met zijn wedervraag eigenlijk het antwoord al. “Papa, zijn er ook beren daar?”. Hij was onze roadtrip in Amerika en Canada van 2017 duidelijk nog niet vergeten. Nu verwacht ik geen beren in Drenthe, maar je neemt toch het zekere voor het onzekere hè. Het wordt één tent waar we met z’n vieren in kunnen slapen. Dan rest de keuze voor één slaapkamer of twee aparte slaapcompartimenten. “Papa, zijn er wel wolven in Nederland?” Dochterlief van 4 jaar had blijkbaar aandachtig meegeluisterd. Met “bel Freek Vonk even” kwamen we niet weg. En ontkennen dat er geen wolven in Nederland zijn lukt ook niet meer. Prima, we kiezen een tent met één slaapkamer.
Aangezien we meerdere campings willen bezoeken, gingen we op zoek naar een makkelijk en snel op te zetten – én af te breken – tent. We kwamen al snel uit bij de zogenaamde oppompbare tenten. Bij deze tent zijn de boogstokken vervangen door gekruiste luchtbanen (slangen) die je met behulp van een voetpomp, perslucht of met een compressor kunt oppompen. Zodra de bogen zich vullen met lucht zal de tent “zichzelf opzetten”. Kijk, dat klinkt als muziek in de oren.
De opblaasbare tenten van Decathlon
We kwamen terecht bij de opblaasbare Fresh & Black Air Seconds tent van Decathlon. Deze opblaasbare tent uit de Fresh & Black lijn van Decathlon is geschikt voor vier kampeerders met één grote slaapkamer (4.1) en een aparte grote leefruimte. De opblaasbare tenten zijn ook verkrijgbaar voor 3, 5, 6 en 8 personen. Zo is bijvoorbeeld de opblaasbare Air Seconds tent 6.3 voor zes kampeerders die drie aparte slaapcabines willen.
Vierpersoons, één slaapkamer, en met een beetje geluk beren- en wolvenproof. Perfect! Het grondzeil is in ieder geval verbonden met het doek van de slaapcabine. Zo kunnen er geen brutale insecten binnen komen via een opening tussen grondzeil en tent. Dat kan eventueel wel in de leefruimte van de tent, waar het kuipvormige grondzeil met haakjes rechtop gezet kan worden aan de ingang. We bestellen de tent en drie dagen later wordt deze bij ons bezorgd. Wat direct opvalt – en waar ik niet op heb gelet bij het kiezen van een tent – is het gewicht. Met nog geen 15 kilo is de tent in zijn ruime tas prima te dragen. We zijn er klaar voor, op naar Drenthe!
Fresh & Black = koel en donker
De opblaasbare tenten zijn er in de ‘normale variant’ en met het Fresh en Black principe. De Fresh & Black tenten hebben een speciale isolerende buitenlaag die ervoor zorgt dat de stralingswarmte van de zon weerkaatst en de tent koel blijft. De temperatuur in deze Fresh & Black tent kan binnen tot 10 graden Celsius koeler blijven (minder opwarmen) dan de reguliere familietent. De Fresh techniek houdt overigens niet in dat de tent de hele dag koel blijft. Zodra de rits van de tent open gaat komt er warme lucht in.
Daarnaast is de slaapcabine van de Fresh & Black familietenten verduisterd door een carbon doek, die het licht van de zon absorbeert. Bijna al het licht wordt tegen gehouden, waardoor het pikkedonker blijft in de tent. Buiten de slaapcabine wordt geen gebruik gemaakt van de black techniek en is het dus gewoon licht.
De Fresh & Black tenten zijn wat duurder in aanschaf en wat zwaarder. Zo weegt een gewone opblaasbare Air Seconds tent 4.1 in totaal 12,5 kg en de F&B variant weegt 14,5 kg. Je betaalt voor een koele en donkere tent ongeveer 100 euro meer. Maar, zo kun je wel prima doorslapen als de zon al op is.
De opblaasbare Fresh & Black Air Seconds tent
De opblaasbare tent Air Seconds 4.1 F&B zit in een stevige, ruime tas. Want ook dit zullen de ervaren kampeerders vast herkennen: hoe is het mogelijk dat de tent ooit in de tenttas heeft gepast?! Quechua – de fabrikant van Air Seconds tenten – heeft hier handig op ingespeeld. Ze hebben de tenttas een stuk groter gemaakt dan in eerste instantie nodig lijkt, zodat de tent ook bij het inpakken weer makkelijk past. De handpomp past er zelfs makkelijk bij in de tenttas.
Enfin, terug naar de camping waar we zojuist zijn aangekomen. Onze auto parkeren we op de gemeenschappelijke parkeerplaats, zo’n 400 meter van de campingplek. Dan is een niet te zware tent toch wel erg fijn. De opblaasbare tent laat zich makkelijk dragen!
We rollen de tent uit op het gras volgens stap 1 van de handleiding. Het instructieblad is handig bevestigd aan de tenttas zodat je deze niet kunt kwijtraken. Op de hoeken zetten we de tent vast met vier haringen. Zo krijgen we direct een indruk van de lengte van de tent. De afmetingen van de tent wanneer deze op staat zijn 4.80 meter bij 2.90 meter.
Het opzetten van de opblaasbare tent
Op naar stap 3: het opzetten – lees oppompen – van de tent. Met een handpomp blaas je drie luchtbuizen op. Wij gebruiken deze Quechua handpomp, aangezien deze ook geschikt is voor het opblazen – en eventueel leegpompen – van onze luchtbedden. Mika vraagt of hij het mag doen. Uiteraard, al betwijfel ik vooraf of hij daar genoeg kracht voor heeft. Na 10 seconden pompen hoor ik “Papa, het lukt niet meer”. Ik check de eerste boog en tot mijn verbazing is deze al helemaal vol. “Goed gedaan jongen, doe jij ook de volgende?”. Binnen een minuut zijn de drie luchtbuizen gevuld en krijgt de tent vorm. Een kind kan de was doen. En deze tent opzetten.
Nooit meer stoeien met stokken in en uit elkaar halen? Ervaar dan het gemak van kamperen in een opblaasbare tent. Deze tenten staan in een mum van tijd. Ondenkbaar pakweg 25 jaar terug met tentbogen!
De opblaasbare tent heeft een voorgemonteerde binnen- en buitentent. Dochter Daelynn duikt er meteen in. “Papa, ik ga alvast spelen in de tent”. Prima schat, we slaan nog wat haringen in de grond, spannen de scheerlijnen aan, plaatsen nog een aluminium stang in de leefruimte en voilà. Onze tent staat! En dat in 10 minuten tijd. En nog belangrijker, zonder onderlinge ruzie of frustratie. En ik kan je vertellen, dat is weleens anders geweest bij het opzetten van een tent. In feite kan je deze opblaasbare tent zelfs in je eentje heel eenvoudig opzetten. Wanneer de bogen opgeblazen zijn, staat hij mooi recht en kun je op je gemak verder werken. En bij de eerstvolgende keer zetten we deze tent binnen 5 minuten op, durven we nu al hardop te zeggen.
Instructievideo opblaasbare Fresh & Black Air Seconds tent
Conclusie: kamperen met Decathlon is relaxed
We zochten een betaalbare tent. Makkelijk op te zetten, niet te zwaar, maar wel stevig. Hoog genoeg om in te kunnen staan. Eenvoudig weer af te breken. Donker en koel, nu die keuze bestaat. Aangezien wij met nog jonge kinderen gaan kamperen kozen we voor de opblaasbare Fresh & Black Air Seconds 4.1 van Decathlon. De prijs-kwaliteitsverhouding voor deze gezinstent is bijzonder goed. Dankzij de Fresh & Black coating is de tent ook nog eens lekker koel en donker.
Een 4.2 is een mooi alternatief voor wie liever twee slaapcompartimenten heeft. Een 5.2 is een stuk breder en ook wat langer (5.60m bij 3.65m), en deze tent biedt voor vier personen net wat meer opbergruimte. Zowel in de slaapcabine als in de leefruimte. Hoewel deze tent een stuk duurder is dan de 4.1, is de extra ruimte naast de bedden ook wel erg lekker wanneer je langer op vakantie gaat en meer spullen bij je hebt.
Handige kampeeruitzet
Wij maken – naast de Fresh & Black tent – gebruik van onderstaande kampeeraccessoires:
- Quechua handpomp, geschikt voor zowel de opblaasbare tent als de luchtbedden. Meer informatie over de Quechua handpomp vind je hier.
- Luchtbed Air Basic, een betaalbaar, comfortabel luchtmatras. Gemakkelijk op te blazen met een handpomp, binnen een minuut gevuld. Snel, simpel en ideaal voor op de camping.
- Voor de kinderen kozen we voor een zelfopblazend luchtbed. We hadden onze twijfels of je hier als volwassene – met meer gewicht – ook comfortabel op zou kunnen liggen. Het leek aanvankelijk meer op een slaapmatje dan een luchtbed. De Quechua Ultim Comfort bleek echter het beste luchtbed waar we ooit op hebben geslapen. Het zelfopblazend matje blaast zichzelf tot ongeveer 80% op. Daarna kan je nog een paar keer bijblazen met de mond, zodat je perfect comfortabel ligt. Wordt geleverd in een handige draagtas.
- Een compact opklapbaar kampeertafeltje, waar je comfortabel met 4 aan kan zitten om te eten.
- Kampeerlampjes, voor in de tent of buiten. Van die kleine, handige, stevige én waterdichte lampen, met handig hengsel om ze op te hangen.
Het slaapgedeelte van deze tent is geschikt voor maximaal vier luchtbedden van 70 cm breed. Het is ook ideaal voor een koppel dat een erg grote slaapruimte wil. De voorste deel van 6,5 m² heeft een stahoogte van 1.90 meter. De binnentent (achterin, het slaapcompartiment) is zo’n 6 vierkante meter en daar is het 1.60 meter hoog. Aan de ene kant een afsluitbaar transparant raam, aan de andere kant een afsluitbaar raam met muggengaas. Op meerdere plekken handige opbergzakken in het slaapgedeelte en de leefruimte.
Tips over opblaasbare tenten?
Heb jij een tip of vraag over een opblaasbare tent? Deel je ervaring met duizenden andere enthousiaste reizigers onderaan dit artikel.
- Rondreizen in Zuid-Amerika: ideale reisroutes - 1 november 2024
- Peru met kinderen de leukste activiteiten - 29 oktober 2024
- Ontdek Noord-Noorwegen in de winter - 21 oktober 2024