Ride sharing

De zomervakantie staat voor de deur, het vakantiegeld wordt bijna uitbetaald en de reisjes worden geboekt. Maar hoe kom je er op een gezellige en voordelige manier? Een goede oplossing en momenteel ook een hot item is door middel van ride sharing.

Ride Sharing

De zomervakantie staat voor de deur, het vakantiegeld wordt bijna uitbetaald en de reisjes worden geboekt. Maar hoe kom je er op een gezellige en voordelige manier? Een goede oplossing en momenteel ook een hot item is door middel van ride sharing.

Maar wat is ride sharing nu eigenlijk? Ride sharing is in het kort een autorit welke gedeeld wordt met één of meerdere passagiers. Via bijvoorbeeld een website of mobiele app kunnen bestuurders en passagiers met elkaar in contact komen. Een bestuurder kan zijn of haar rit aanbieden, waarop passagiers kunnen reageren. Door samen een rit te delen wordt er bespaard op benzine, parkeergeld en CO2-uitstoot. Een ander bijkomend voordeel is dat je ook nog eens gezelschap hebt!

route-ride-sharing

BlaBlaCar is een online ride sharing community die bestuurders met vrije plaatsen in contact brengt met passagiers op zoek naar een rit. Ze spelen hiermee in op de toenemende sharing community waarbij men steeds minder bezit en meer deelt om te kosten te drukken. Maar stel, je stapt voor de eerste keer bij iemand in de auto om mee te rijden naar de andere kant van het land of naar je vakantiebestemming in het buitenland. Hoe kun je het best een gesprek beginnen en voorkom je ongemakkelijke stiltes?

Psycholoog Marcelino Lopez stelt: “Mensen die het lastig vinden om een gesprek te starten en om tips verlegen zitten, zijn vooral bang dat ze niet leuk of spontaan genoeg meedoen aan het gesprek. Vaak kunnen ze prima onderwerpen bedenken, maar merken vaak dat het gesprek vervolgens wat geforceerd en krampachtig verloopt”. Om het gesprek tijdens de rit gemakkelijk te laten verlopen, heeft BlaBlaCar in samenwerking met de psycholoog vijf tips opgesteld voor het beginnen van een gesprek, zogenoemde conversation starters. Deze tips kun je gebruiken wanneer je een rit deelt met iemand, of natuurlijk in een andere situatie.

viaduct-ridesharing

5 conversation starters:

  1. Stel open vragen en luister: open vragen werken beter dan gesloten vragen, hierdoor geef je de ander meer vrijheid om spontaan te reageren in plaats van een ja of nee. Bijvoorbeeld: ‘Van welke muziek hou jij?’ in plaats van ‘Hou jij ook van de Toppers?’
  2. Vertel iets over de eindbestemming: een gesprek heb je samen. Zorg dat je je gesprekspartner bij het verhaal betrekt. Wanneer je iets over je eindbestemming vertelt, kun je bijvoorbeeld een relevante vraag stellen en checken of deze het nog wel interessant vindt.
  3. Vind de gemeenschappelijke deler: praten over dingen die je niet interesseren komt het gesprek niet ten goede. Probeer een gemeenschappelijke hobby of interesse te vinden waar je het tijdens de rit over kunt hebben.
  4. Geef je mening: zeg wat jij ergens van vindt, bijvoorbeeld over het weer. Alleen maar vragen stellen helpt ook niet, pas wanneer je zegt wat je ergens van vindt kan er een echt gesprek ontstaan.
  5. Laat het afhangen van de situatie: niet altijd heb je zin in een praatje. Wanneer je merkt dat het gesprek niet op gang komt, gebruik een kleine disclaimer om aan te geven dat je het best oké vindt om in stilte te rijden. Bijvoorbeeld: ‘Fijn dat ik op deze manier kan bijkomen van een dag werken’ of ‘Weet jij een leuk muziekje tijdens het rijden?’.

road-ridesharing

De BlaBla-index
Ongeacht of je een prater bent of niet, kan ride sharing iets voor jou zijn. Shana Smeets, Associate Marketing Manager bij BlaBlaCar, legt uit: “Meerijden is een sociale aangelegenheid maar sommige mensen genieten liever van het landschap, luisteren naar muziek of, als ze als passagier meerijden, doen graag een dutje. Daarom heeft BlaBlaCar de ‘BlaBla-index’ ontwikkeld. Middels deze index kunnen leden op hun profiel aangeven of ze een echte ‘BlaBlaBla’ zijn en graag praten, een ‘BlaBla’ zijn en praten als ze er zin in hebben, of een ‘Bla’, die voornamelijk geniet van de stilte. Dankzij de profielpagina’s weet je met wie je reist, wat de ontmoeting makkelijker maakt.”

dashboard-ridesharing

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>