Overstromingen door tsunami Japan

Door de tsunami in het noordoosten van Japan zijn zeer grote gebieden in de regio overstroomd. Op televisiebeelden van CNN en BBC is te zien hoe een muur van water zich over het laaggelegen gebied verspreid. Gebouwen, boten, vrachtwagens en auto's worden meegesleurd door de enorme water- en modderstromen.

Tsunami Japan

Het noorden van Japan werd vrijdagmiddag (lokale tijd) zwaar getroffen door vloedgolven van een tsunami. De tsunami volgde op een zeer krachtige zeebeving op nog geen 130 kilometer van de kust, met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter.

Overstromingen door tsunami Japan

Tsunami-waarschuwing voor alle landen aan de Grote Oceaan

In het oosten van Japan is vrijdagochtend een tsunami aan land gekomen. Daar werd een golf van wel 10 meter hoog gezien. Nu moeten andere landen als Taiwan, Hawaii, Rusland en de Filipijnen zich voorbereiden op de komst van de vloedgolf. In totaal moeten twintig landen rondom de Stille Oceaan rekening houden met een vloedgolf. In Indonesië komen de golven waarschijnlijk vier uur later aan, in Nieuw-Zeeland bijna elf uur. Zuid-Amerika krijgt als laatste de eventuele klap.

Evacuaties

Tsunami-waarschuwing voor alle landen aan de Grote OceaanEen tsunami kan zich met een snelheid van 800 kilometer per uur verplaatsen. In tegenstelling tot Japan, kunnen de mensen in de omringende landen zich dus voorbereiden op de komst van de vloedgolf. In Hawaï worden de laaggelegen kustgebieden ontruimd. ”We hebben ongeveer vier uur om de kust leeg te krijgen”, aldus een woordvoerder van de reddingsdiensten. ”Het ziet er naar uit dat dit een serieuze aangelegenheid wordt.” Rusland evacueert 11.000 bewoners van de Koerilen-eilanden en Sachalin, ten noorden van Japan. Daar zijn de eerste vloedgolven, van ongeveer een meter hoog, al aan land gekomen. Ook op de Marianen-eilanden, in Guam en in Taiwan vinden evacuaties plaats.

Niet alleen Japan, maar ook Hawaï en Indonesië lijken dubbel getroffen. In Hawaï zijn ook aardbevingen geconstateerd; het Indonesische eiland Sulawesi is vrijdag getroffen door overstromingen en een vulkaanuitbarsting. Ondertussen maken duizenden mensen zich op voor een tsunami die hun kant op lijkt te komen.

De vloedgolf zal niet overal reusachtig hoog zijn, maar het is erg lastig te voorspellen; het effect kan in de verschillende landen zeer wisselend zijn. De Indonesische regering heeft gewaarschuwd dat de tsunami, die veroorzaakt is door een zeebeving bij Japan, mogelijk twee meter hoog is. Wanneer een energierijke tsunami ondiep water bereikt en het land op loopt, sleurt het water alles mee, met dramatische gevolgen voor de kustbewoners.

”Op dit moment is de golf hoger dan sommige eilanden”, zo waarschuwde een woordvoerder van het Rode Kruis. Hierdoor dreigt de tsunami een aantal eilanden in de Stille Oceaan volledig onder water te zetten. Het Rode Kruis maakt zich dan ook de meeste zorgen om ontwikkelingslanden in het oceaangebied. Die zijn ”veel kwetsbaarder voor dit soort rampen” dan rijkere landen, die in het verleden beschermende maatregelen hebben getroffen tegen aardbevingen en tsunami’s.

The Ring of Fire

In de Grote Oceaan vind je de ring of fire, waar frequent aardbevingen en vulkaanuitbarstingen plaatsvinden, veel vaker dan waar ook ter wereld. Meer dan de helft van alle actieve vulkanen boven zeeniveau liggen op deze ring. Als je de onderzeese vulkanen meetelt dan vindt in dit gebied 90 procent van alle geologische activiteit op aarde plaats.

The Pacific Ring of FireDe hoefvormige ring van vuur loopt door Nieuw-Zeeland, Australië, Papua Nieuw-Guinea, Indonesië, de Filipijnen en Japan en loopt dan door Kamstjatka naar tot de kustlijn van Alaska en de lijn loopt helemaal door tot Zuid-Amerika. Ook de San Andreasbreuk nabij San Francisco maakt deel uit van de ring of fire. Tsunami’s ontstaan door activiteiten in de ring of fire.

Foto: Enchanted Learning en Nu.nl

Latest posts by Martijn (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>