Java opnieuw getroffen

Net na 10 uur vanavond, plaatselijke tijd 3 uur 's nachts, heeft er een zware zeebeving van 6,7 op de schaal van Richter plaatsgevonden ten zuiden van het Indonesische eiland Java. De beving bevond zich volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS op 24 kilometer diepte, een kleine 300 kilometer onder de kust (277 km onder Tasikmalaya in West Java).

Het Indonesische eiland Java opnieuw getroffen door een aardbeving

Er werd een tsunamiwaarschuwing afgegeven, omdat de beving aan alle voorwaarden voldeed om een “killerwave” te veroorzaken. Gelukkig kon het US Pacafic Tsunami Warning Centre gelijk vertellen dat er geen risico bestond voor een wijde, allesverwoestende golf, maar er was zeker een kans op een lokale tsunami. Na twee uur werd de waarschuwing weer ingetrokken.

De aardbeving is gevoeld in Pangandaran, een toeristisch centrum aan de Javaanse zuidkust, alsook in Cilacap. Inwoners van Cilacap vluchtten na de tsunamiwaarschuwing naar hoger gelegen gebieden. Suharjono, het hoofd van het Indonesische team van seismologen meldt: “This quake roused people from their sleep. We have not received any reports of damage or casualties so far.”

Aardbeving Java, Indonesie

Ook op Christmaseiland of Kersteiland, het eiland dat bekend is door de grote hoeveelheid rode krabben die er leven, is de zware beving gevoeld. Het epicentrum lag tenslotte ook dichterbij Christmas Island dan Java; slechts 241 kilometer.

Regelmatig aardbevingen op Java
Het Indonesische eiland wordt geregeld door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen getroffen. In Indonesië ligt de verwoestende tsunami van kerst 2004 nog altijd vers in het geheugen. Een zware aardbeving voor de kust van het eiland Sumatra, dat naast Java ligt, wekte toen een metershoge vloedgolf op. Die zaaide dood en verderf in de landen rond de Indische Oceaan. In totaal kwamen ongeveer 230.000 mensen om het leven, van wie het merendeel in Indonesië.

Twee jaar later trof een zware aardbeving het eiland Java op 27 mei 2006, en in juli 2006 werd Java getroffen door een tsunami, na een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Ook begin september 2009 is Java getroffen door een zware aardbeving. De laatste aardbeving was in oktober 2010 met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter.

The Ring of Fire
Indonesië ligt op de zogeheten Ring van Vuur, waar continentale platen rond de Grote Oceaan op elkaar botsen. Hierdoor wordt het land geregeld getroffen door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Indonesië telt meer dan vierhonderd vulkanen, het grootste aantal vulkanen ter wereld, waarvan er 129 actief zijn. Op Java is de Merapi-vulkaan de meest actieve, welke in 2010 het laatst tot uitbarsting kwam.

Aardbeving Indonesie, april 2011

Martijn
 1. E. Rodriquez Rosales zegt:

  Wij verblijven momenteel op Java. Gelukkig is het tsunamialarm voor geheel Java vannacht alweer direct ingetrokken. Het blijft echter spannend, de bodem onder ons is erg onrustig…

 2. Louanne zegt:

  ik geloof dat echt niet dat is echt super maar echt super erg !!!

  wij moeten denken aan alle mensen die zullen alles opnieuw moeten maken!!!!

  :'(
  Louanne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>