Aardbeving treft Japan

Een zeer zware aardbeving heeft Japan rond kwart voor drie vanmiddag (plaatselijke tijd) getroffen. De beving, met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter, is de zwaarste beving in Japan in 140 jaar. Er wordt gevreesd voor vele slachtoffers, mede door de tsunami die de kusten van de Grote Oceaan bedreigd.

In Japan zijn ze wel wat gewend op het gebied van natuurgeweld. Van orkanen tot extreme hitte, van aardverschuivingen tot overstromingen. Ook aardbevingen komen veel voor in Japan. Japan schijnt zelfs het land met de meeste aardbevingen ter wereld te zijn. Gemiddeld schokt de aarde daar iedere vijf minuten! Veel daarvan voel je niet, maar af en toe zit er een zware tussen. Zo’n 20 procent van alle bevingen van meer dan 6 op de schaal van Richter vindt plaats in Japan. De Japanners zijn er goed op voorbereid. Maar de aardbeving van vandaag, zeer kort na de verwoestende beving in Nieuw-Zeeland, was veel beangstigender dan de Japanners gewend zijn.

Aardbeving Japan – 11 maart 2011

Het epicentrum van de aardbeving lag op 130 kilometer ten oosten van de stad Sendai. Door de aardbeving ontstond ook een tsunami. Die trof het noordoosten van het eiland; langs een kuststrook van 2.100 kilometer kwamen vloedgolven aan land. De golf zou tussen de 50 centimeter en een meter hoog zijn geweest, maar is door de sterkte totaal verwoestend. Het epicentrum van de aardbeving lag op 130 kilometer ten oosten van de stad Sendai.Mensen langs de kusten van de Grote Oceaan probeerden zo snel mogelijk naar hoger gelegen gebieden te komen, maar ze hadden hiervoor in de buurt van de noordelijke stad Sendai in de provincie Fukushima slechts 15 minuten de tijd. Op televisie was te zien hoe boten, vrachtwagens, huizen en hele gebouwen worden weggespoeld door een vloedgolf en modderstromen. Andere landen bereiden zich ook voor op vloedgolven.

In de hoofdstad Tokio schudden de wolkenkrabbers heen en weer en werknemers renden de straat op. Het openbaar vervoer is stilgelegd en rond Tokio zitten vier miljoen huishoudens zonder stroom. Het vliegveld van Tokio is gesloten, aldus persbureau Kyodo. Er wonen meer dan 13 miljoen mensen in Tokio, dus je kunt je wel voorstellen wat voor chaos dat opleverde. De beurs in Tokio schrok ook van de aardbeving: de yen daalde fors.

Aardbeving Japan

Kerncentrales Japan

De autoriteiten in Japan hebben een aantal kerncentrales en olieraffinaderijen stilgelegd. Volgens de Japanse premier Kan is er geen sprake van een lekkage. Toch is er zojuist brand uitgebroken bij een van de kerncentrales in de prefectuur Miyagi. Hierdoor is de nucleaire noodtoestand uitgeroepen, wat de autoriteiten doen als er sprake is van radioactieve lekkages.

Foto’s van de aardbeving in Japan

Aardbeving en tsunami Japan op 11 maart 2011Branden in Japan na aardbevingOverstromingen ten gevolge van de aarbeving in JapanVliegveld noord-oosten van Japan overstroomd na tsunamiModderstromen treffen dorpen in JapanAardbeving en tsunami Japan op 11 maart 2011Ramp treft JapanAardbeving Japan

Foto’s: BBC UK

Latest posts by Martijn (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>