Dan heb ik het over Aotearoa, het land van de lange witte wolk. Maori voor Nieuw-Zeeland. Het land met oneindige reismogelijkheden. Hier een paar tips om je reis onvergetelijk te maken en een boel foto’s om je lekker te maken. Alvast mijn excuses, want Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn veelzijdigheid en je reishonger begint na dit bericht vast te borrelen van enthousiasme.

Witte bergtoppen, rommelende vulkanen, kiezelstranden, tropische bossen, watervallen, fjorden; te veel om op te noemen! Spot gezellige fantail vogeltjes of walvissen, zwem met dolfijnen of ga op nachtelijk avontuur naar de schuwe kiwi.

Maak keuzes, er is zoveel te zien en heb je haast, dan vergeet je nog te genieten!

Tip 1: Koop een auto

Koop een auto en neem een tent mee of bouw een bed achterin. Het is naar mijn idee dé manier om het land te ontdekken. Op deze manier zit je niet gebonden aan steden en geplande tripjes maar ben je vrij en stop én slaap je waar je maar wilt.

Oké, ik mag het niet mooier maken dan het is. ”Freedom camping” (gratis kamperen in het wild) was de manier om goedkoop te reizen maar door de hoeveelheid freedom campers in combinatie met de hoeveelheid poep, pies, afval en respectloze omgang met natuur is dat tegenwoordig not done. Wat nu? Geen paniek! Er worden alternatieven geboden. Er zijn vele DOC-sites* waar je kunt kamperen voor een paar dollar per nacht, per persoon. De campings verschillen van erg basic (6 dollar) en op de mooiste plekjes tot grotere campings op een populaire plek met ’outdoor-luxe’ (koude douche en een afdak om te koken: maximaal 15 dollar). Rangers onderhouden deze DOC-sites en dat heeft zo zijn voordelen; maak een babbeltje en je krijgt tips over de omgeving en het weerbericht cadeau.

Our home in the middle of the street (Hokitika)

Our home in the middle of the street (Hokitika)

Goede deals voor auto’s en campertjes vind je op trademe.com, de marktplaats van Nieuw-Zeeland. Werkelijk alles wordt hier verhandeld. Is het kopen van een vierwieler een aanslag op je budget of gewoonweg iets te veel van het goede? Huur een camper! Er zijn ongelooflijk veel huurmogelijkheden; Jucy Lucy, Spaceship, Wicked, Escape, Maui, Apollo enzovoorts. Check: www.vroomvroomvroom.co.nz voor de beste deals. Wil je niets huren? Je kunt auto’s en campers van stad naar stad rijden, bijna gratis. Vaak moet je zelf de benzine betalen: www.transfercar.co.nz. Geen rijbewijs? Liften is populair en erg gemakkelijk.

Tip 2: ga wandelen

Er zijn heel veel tracks en deze worden allemaal aangegeven met een bordje. Op dit bordje staan de verschillende routes en de tijd die het in beslag neemt. Deze tracks worden wederom goed bijgehouden. Je kunt tien minuutjes wandelen, een halve dag flink doorstappen of een meerdaagse hike maken.

De Kiwi’s noemen het ’tramping’ en je hebt vele ’great walks’ die meer dan de moeite waard zijn! Doe even wat vooronderzoek want het is meer dan enthousiast wandelen. Het klinkt gemakkelijk: tasje, goede schoenen, tent op de rug en gaan! Maar door onervarenheid en het veranderlijke onvoorspelbare weer gebeuren er helaas ongelukken. ”Know your outdoor safety code!” Plan je trip en vertel iemand (vaak moet je je registreren bij de DOC) dat je gaat. Weet wat het weer doet en wees hier op voorbereid. Ken je grenzen. Check www.doc.govt.nz voor tips.

The Routeburn track, een van de seven great walks

The Routeburn track, een van de seven great walks

Tip 3: create your own adventure

Nieuw-Zeeland = outdoor. Wandelen, kamperen, varen, vissen, paardrijden, vliegen, fietsen enzovoorts. Dit gaat alleen maar beter met een goed glas wijn en daar zijn ze goed in. Van noord naar zuid; wijngaarden zijn niet te missen! Een kleine sub-tip: Central Otago is zo’n gebied bekend om zijn wijnen, probeer hier heen te gaan in de herfst! Het is prachtig!

Locals ontmoeten en gratis helikopter vluchtje krijgen

Locals ontmoeten en gratis helikopter vluchtje krijgen

Tip 4: choice

Laat je leiden door het weer. Een dag heeft vier seizoenen. Zonneschijn in de ochtend wil niet zeggen dat het niet stormt met lunch. Heb je een strak schema? Gooi het in de prullenmand. Regent het bij Mount Cook? Dan zie je niets. Neem een omweggetje en ga een paar dagen later.

Roadtrippin'

Roadtrippin’

Tip 5: verschillende laagjes kleding

Neem genoeg verschillende kleding mee. Het weer in Nieuw-Zeeland is veranderlijk; zo kan het zijn dat je ’s morgens nog in de sneeuw loopt en ’s middags in je shirtje op een terras zit. Je aankleden met laagjes is het geheim van de Kiwi.

Milford Sound

Milford Sound

Tip 6: eet vers fruit

Je rijdt over de mooiste weggetjes en voordat je het weet zit je in een fruitstreek. Aan de kant van de weg koop je zakken feijoa’s of appels voor een paar dollar, PYOB (pick your own berries) of er staat een onbemande groentestal waar de supermarkt nog iets van kan leren. Alles op goed vertrouwen en heerlijk eerlijk.

Tip 7: ga naar een rugby wedstrijd

De All Blacks zijn niet voor niets de beste. (Houd je als vrouw niet zo van rugby.. Er is genoeg te kijken..)

Tip 8: expand your horizons

De Maori waren al in Aotearoa voordat de Europeanen naar Nieuw-Zeeland kwamen. De cultuur is interessant en de kunst prachtig. Hokitika (zuidereiland, westkust) is het bezoeken zeker waard: de plek voor Jade kunstenaars en ’bone carvers’.

Zonsondergang op het noordelijkste puntje van het zuidereiland (Wahariki beach)

Zonsondergang op het noordelijkste puntje van het zuidereiland (Wahariki beach)

*(Department of Conservation)

Tekst en foto’s: Enneke Vaags

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>