Slovenië: groen en veilig

Het prachtige Slovenië heeft haar grenzen weer geopend voor Nederlandse toeristen. Begin juli heeft de Sloveense regering Nederland en België weer op de groene epidemiologische Covid-19 statuslijst geplaatst, waardoor wij weer zonder enige hindernis of quarantainemaatregelen naar Slovenië mogen afreizen.

Slovenië is een van onze favoriete vakantielanden op rijafstand van Nederland. Hoewel het land nog kleiner is dan Nederland, heeft het veel te bieden. Geweldige natuur, gezellige steden, mooie bezienswaardigheden en veel activiteiten. Slovenië mag zich dan ook verheugen op een enorme populariteit van Nederlandse bezoekers. Wij stellen Maša Puklavec, Global PR Manager bij het Slovenian Tourist Board, een aantal vragen over de (verwachte) impact van het coronavirus op toerisme.

Maša Puklavec, Global PR Manager at the Slovenian Tourist Board - Slovenië corona

Hoi Maša, wil je jezelf even voorstellen?

“Ik ben van nature erg nieuwsgierig en vind het heerlijk om inspirerende verhalen te creëren. Daarom studeerde ik ook journalistiek, maar ik werkte nooit echt als journalist omdat ik mijn tweede passie, toerisme, ontdekte. Nu werk ik met journalisten, influencers, marketing- en PR-bureaus op de strategische buitenlandse markten (voor het Sloveens toerisme) en help ik unieke verhalen te creëren en het bewustzijn over Slovenië als toeristische bestemming te vergroten. Een ander belangrijk onderdeel van mijn werk is het beheren van communicatie-activiteiten voor verschillende evenementen zoals de European Food Summit en de Tour of Slovenia. Daarnaast werk ik veel met Sloveense ambassadeurs als Luka Dončić (basketballer), Primož Roglič (wielrenner) en Ana Roš (topchef).”

“Ik ben geboren in Maribor, de op één na grootste stad van Slovenië en de thuisbasis van ‘s werelds oudste wijnstok ter wereld. Maribor is ook de stad waar de Pohorje-heuvels beginnen te rijzen. Het gebied staat bekend om de vele outdooractiviteiten. Bossen, bergen en valleien, watervallen en heidevelden met meren. Mountainbiken, hiken en raften in de zomer, skiën in de winter. Ik houd ook ontzettend van natuur en buitenactiviteiten, vooral wandelen en snowboarden in de winter. Nu woon ik in Mengeš, een stad in de buurt van Ljubljana, onze charmante hoofdstad, waar ik werk. We kiezen voor Mengeš omdat het, zoals Maribor, nauw verbonden is met de natuur.”

Waarom is Slovenië zo groen en veilig?

“Slovenië werd in maart dit jaar uitgeroepen tot meest duurzame vakantiebestemming in Europa* – duurzaam, groen en schoon. Met ruim de helft van het landoppervlakte -met in totaal 20.000 km² komt dat overeen met ongeveer de helft van Nederland- bedekt met bossen mag het geen verwondering wekken dat de overheersende kleur in Slovenië groen is. Daarnaast heeft Slovenië een nationaal park (Triglav), drie regionale parken en 34 landscape parken waar massatoerisme een onbekend fenomeen is. Voor wie op zoek is naar een paar weken rust na de hectische Covid-19 periode, biedt Slovenië verschillende mogelijkheden. In de zomermaanden zijn vooral campings populair. Ook glampings zijn heel gewild.”

“Het verkeersbureau van Slovenië heeft een ‘Green & Safe’ label in het leven geroepen voor bedrijven die de strenge protocollen -opgelegd door het Sloveense Instituut voor Volksgezondheid (NIJZ) – naleven. Hotels, campings, restaurants, attracties en overige toeristische bedrijven die zich houden aan deze hygiënemaatregelen, zijn herkenbaar aan de ronde Green & Safe sticker. Handig dus om erop te letten of een bedrijf dit label heeft.”

“Slovenië heeft een aanzienlijk voordeel als veilige bestemming. Je kunt er zo de (intacte) natuur in, ver weg van de drukte. Er is een enorm netwerk van wandel- en fietsroutes tussen de Alpen en de Middellandse Zee. De rijafstand vanaf Utrecht is 1.200 kilometer en Slovenië is daarmee een perfecte bestemming voor een autovakantie.”

Kransjna Gora

Hoe is de situatie in Slovenië van half maart geweest en welke maatregelen zijn er genomen?

“De regering heeft een reeks beschermende maatregelen genomen, die hebben geleid tot een snelle beheersing van het virus en een laag aantal besmette mensen. In maart 2020 kwam Slovenië in een lockdown. De maatregelen waren te vergelijken met die in Nederland. Slovenië is het eerste Europese land dat op 15 mei het einde van de COVID-19-epidemie heeft aangekondigd.”**

“Sinds de uitbraak van de coronapandemie handelt Slovenië op verantwoorde wijze om zijn inwoners en bezoekers te beschermen. Slovenië is ook een van de eerste landen ter wereld die de Safe Travels Stamp van de World Travel and Tourism Council (WTTC) heeft ontvangen. Het keurt goed dat de Sloveense gezondheids- en hygiënenormen, die zijn opgenomen in de normen voor verantwoord reizen van het Sloveense toerisme ‘Green & Safe’ label, in overeenstemming zijn met de wereldwijde gezondheids- en hygiëneprotocollen voor veilig reizen.”

Het groene hart van Europa

“In de afgelopen 15 jaar is het Sloveense toerisme ontwikkeld in de richting van duurzaamheid en verantwoordelijkheid voor lokale gemeenschappen, natuur en milieu. We hebben een uniek nationaal certificeringssysteem ontwikkeld; Slovenia Green, dat de duurzaamheid in het toerisme op lokaal niveau evalueert, en daardoor zijn we het eerste groene land ter wereld dat voldoet aan de vereiste duurzaamheidscriteria (Green Destinations).”

“Ons inzetten voor een permanent beheer van bestemmingen, niet-massale vormen van toerisme en unieke ervaringen bij lokale aanbieders hebben ons een goede positie gegeven voor revitalisering van het toerisme na de pandemie en voor een succesvolle targeting van de gasten, die op zoek zijn naar veilige bestemmingen voor authentieke en individuele ervaringen. We zijn blij dat Sloveense toeristische bestemmingen nu al een groeiend aantal bezoekers registreren, afhankelijk van de situatie, en dat alle attracties, restaurants, pensions, kleine hotels, toeristische boerderijen, glamping resorts en campings werden geopend zodra het mogelijk was. Eerst voor binnenlandse gasten, en na versoepeling van de maatregelen waren we natuurlijk ook blij om weer gasten uit het buitenland te mogen ontvangen.”

“Met de activiteiten, die gebaseerd zijn op veiligheid, verantwoordelijkheid en duurzaamheid, vergroten we het vertrouwen dat Slovenië een groene en veilige toeristische bestemming is, en versterken we het vertrouwen in ons handelsmerk I feel Slovenia.”

Hoe zwaar heeft de reisbranche het in Slovenië?

“Nederlanders zijn zeer belangrijke gasten voor Sloveens toerisme. In 2019 bezochten 186.700 Nederlanders Slovenië voor hun vakantie (goed voor 583.274 overnachtingen) en met dit aantal aankomsten staat Nederland op de vijfde plaats (na Italië, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië). Toerisme is een van de belangrijkste economieën van Slovenië: het vertegenwoordigt 12% van het nationale BBP en biedt werk aan meer dan 50.000 mensen. Het is een bedrijfstak die een aanzienlijke impact heeft op de economische groei en andere sectoren.”

“De corona-uitbraak heeft aanzienlijke gevolgen voor het toerisme in Slovenië, net als in andere delen van de wereld trouwens. Met verschillende overheidsmaatregelen en communicatieactiviteiten van het Sloveens toerismebureau (STB) helpen we deze sneller te herstellen. De Sloveense burgers kregen financiële prikkels in de vorm van toeristenvouchers, evenals communicatieprikkels. Met de campagne THE TIME IS NOW. My Slovenia. hebben we Slovenen uitgenodigd om alle onontdekte Sloveense uithoeken te verkennen. Zo hebben we kunnen zorgen voor een snellere opstart van aanbieders van accommodaties en attracties.”

Het Jasnameer is op warme dagen de perfecte plek om te vertoeven

Lake Jasna: op warme dagen de perfecte plek om te vertoeven

Zijn er nog meer creatieve initiatieven ontstaan?

“Tijdens de quarantaine in Slovenië hebben cateraars, grote en kleine leveranciers, chef-koks en eventmanagers zich massaal met elkaar verbonden, op zoek naar innovatieve oplossingen. Op die manier werden talloze inspirerende verhalen gecreëerd die ook door de STB werden gedeeld. Tijdens de lockdown boden Sloveense hostels gratis overnachtingen aan aan de werknemers, en tegenwoordig bieden ze een korting voor hun gezin. We zijn ons ervan bewust dat we iedereen die hard gewerkt heeft dankbaar moeten zijn, en dat we zo snel een einde konden maken aan de epidemie in Slovenië. In sommige gemeenten hebben cateraars en toeristenboerderijen de handen ineen gesloten en gratis maaltijden bereid voor sociaal achtergestelde inwoners. Er waren veel vergelijkbare initiatieven, waaruit de spreekwoordelijke Sloveense bereidheid tot hulp en solidariteit bleek.”

Is er een bepaalde niche in de markt die juist nu populair is?

“Slovenië bereidt zich voor om de titel van European Region of Gastronomy 2021 over te nemen. Het is een land van topchefs, authentieke smaken en een mix van de zonnigste Europese keukens. De grootste ster van de Sloveense keuken is Ana Roš, de beste chef ter wereld in 2017. Dit jaar ontving ze al twee Michelinsterren na de eerste evaluatie met haar restaurant Hiša Franko. De sterren werden ook ontvangen door vijf uitstekende restaurants en chef-koks, ook gepresenteerd op een nieuwe portal www.tasteslovenia.si. Sloveense keukens en koks zijn trouw aan de lokale traditie en producten, die zo uit nabijgelegen tuinen, bossen, wateren en boomgaarden op het bord komen. Volle smaken, kwaliteit en verse, lokaal geproduceerde ingrediënten zijn de sleutel tot de originele meesterwerken van de keuken in moderne restaurants, in traditionele landelijke pensions en toeristische boerderijen. Daarom is gastronomisch toerisme, gecombineerd met prachtige culturele en actieve ervaringen in de natuur, momenteel de populairste niche in Slovenië.”

Hoe beïnvloeden de COVID-19 maatregelen het reizen naar/in Slovenië?

“Slovenië ligt in het Schengengebied, wat betekent dat er gewoonlijk geen controles zijn aan de grenzen met Italië, Oostenrijk en Hongarije. We hebben rode, gele en groene lijsten geïntroduceerd, waarop we de landen plaatsen op basis van hun epidemiologische situatie. De landen van de groene lijst mogen het land zonder beperkingen binnenkomen en verlaten. Daarentegen moeten de inwoners van de landen op de rode lijst quarantaine ondergaan wanneer ze Slovenië binnenkomen. Nederland staat sinds begin juli op de groene lijst.”

“Voor gedetailleerde informatie raden we je aan om voor aankomst de politiepagina te volgen en jezelf goed te informeren. Daarnaast geeft de Sloveense VVV je nuttige informatie en veiligheidsrichtlijnen voor een veilige en gezonde vakantie in Slovenië.”

“Let op: Nederlandse toeristen die deze zomer naar Kroatië gaan, mogen op de heen- en terugweg met wel de auto door Slovenië rijden, maar er dan niet overnachten. Op 21 juli heeft de Nederlandse regering de kleurcode voor Kroatië wegens het aantal nieuwe besmettingen teruggezet naar oranje (alleen essentiële reizen). De officiële Engelstalige regeringsverklaring -alsmede de volledige lijst van groene landen- is hier te lezen. Als je uit Kroatië terugkeert naar Nederland via Slovenië, dan is de transit dus toegestaan, op voorwaarde dat je binnen 12 uur het land weer verlaat.”

Verscholen in een dennenbos met uitzicht op de Vipava vallei ligt het Forest Village Thedosius glamping resort. De schitterende en stijlvol ingerichte houten accommodaties blenden harmonieus in met de omgeving.

In tijden van corona kun je beter kiezen voor kleinschalige accommodaties. Er zijn genoeg mooie campings te vinden!

Wat staat de Nederlandse reiziger te wachten?

“Nederland staat dan wel op de groene landenlijst, wat betekent dat de Nederlandse gasten vrij de grens met Slovenië mogen passeren. Maar nu de grenzen weer open zijn, betekent dit niet dat er geen corona meer voorkomt in Slovenië. We zijn verheugd alle Nederlanders te verwelkomen die ons groene land in het hart van Europa willen ontdekken, terwijl we tegelijkertijd na moeten denken over de verantwoorde reisnormen van het Sloveense toerisme***, die ook voor gasten gelden, om zichzelf en anderen te beschermen. We zijn trots dat we samen met hen het internationale label Global Safety Stamp Safe Travels by WTTC hebben verkregen als een van de eerste landen ter wereld.”

“In Slovenië hebben woon- en horecagelegenheden, natuurparken, kampen, culturele instellingen en actieve avonturiers hun deuren geopend. We zijn ons ervan bewust hoe belangrijk het is voor gasten te zorgen en hun vertrouwen te winnen. Bijgevolg handelen toeristische bestemmingen en aanbieders uniform en zorgen ze voor de veiligheid van zowel de lokale bevolking als de gasten, met uniforme actie en samenwerking.”

“Een mondkapje is verplicht in Slovenië wanneer je gebruikmaakt van het OV (let ook op dat kaartjes niet te koop zijn in trein of bus). En op plaatsen waar de minimale afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden. Denk aan gedeeld sanitair op campings, in supermarkten, musea, tankstations en binnen in restaurants.”

Is er behoefte om toeristen te spreiden?

“Het belangrijkste voordeel van Slovenië is dat het een divers land is, toegewijd aan duurzaamheid, gecreëerd voor individueel toerisme in intacte natuur. Het bouwt voort op diversificatie en boetiektoerisme en wordt erkend als een veilig land dat de verspreiding van virussen met succes heeft tegengegaan. En onze geografie zorgt natuurlijk al voor een goede verspreiding van toeristische stromen.”

“Slovenië is een bestemming van vier seizoenen, met een goed ontwikkeld aanbod voor het hele jaar door toerisme, wat een voordeel is voor de Nederlandse gasten omdat bekend is dat zij het hele jaar door reizen. Als land gelegen in een geografisch en cultureel rijk gebied -op het kruispunt van de Alpen, de Middellandse Zee, de Pannonische vlakte en het ruige Karstgebied- biedt Slovenië een enorme diversiteit. Van het bezoek aan de hoofdstad Ljubljana, een van de groenste hoofdsteden ter wereld, mooi en intens in alle seizoenen, tot genieten aan de Adriatische Zee, waar je kunt genieten op het strand met een vleugje Venetiaanse charme. Van verwennerij of kamperen in de buurt van de thermale bronnen van het Pannonische Slovenië, tot natuurlijk wandelen en fietsen langs de bergkammen van de Julische Alpen, Kamnik-Savinja Alpen en de Karawanken. Al deze mogelijkheden vragen om individuele ontdekking van het groene land. Slovenië verenigt alles mooi in een boetiekarrangement, en daar zijn we erg trots op.”

Coronaproof op vakantie naar Slovenië

“Eigenlijk kun je heel Slovenië bezoeken als je de coronamaatregelen in acht neemt. Zolang je afstand bewaart en drukke plekken vermijdt, dan kun je bijna alles zien en gaan doen in Slovenië. Slovenië is een en al natuurpracht, ideaal voor outdoorliefhebbers en wandelaars. Sowieso kun je kilometers wandelen door mooie natuurgebieden, op zoek naar watervallen en meertjes. Daarnaast kun je op het meer van Bled en het Bohinj meer een bootje huren, een kano of SUP-board. Eventuele bezienswaardigheden binnen -zoals de grotten of het Predjama kasteel- zou je kunnen vermijden in verband met de drukte. Maar ook deze organisaties hebben coronamaatregelen getroffen en zijn dus -op papier- veilig te bezoeken. Daarnaast zijn er ook activiteiten waarbij je wel in aanraking komt met andere mensen, zoals raften of canyoning. Deze organisaties zijn wel weer geopend, maar hierbij kun je dus niet die 1,5 meter waarborgen.”

Wil je een keer echt wat anders, overweeg dan een trip naar Vače waar je kunt slapen in een ‘zwevend’ bed dat aan een sterke boomtak is vastgeknoopt, een klamboe is er overheen gedrapeerd.

Zwevend slapen tussen bomen in Vače

“Slovenië is klein, maar ongelooflijk divers en biedt een breed scala aan outdooractiviteiten. Het is bijna Europa in het klein. Dit kleine land heeft alles wat Europa zo mooi maakt. De verhouding tussen stad en platteland is ongeveer 50-50, maar de steden zijn klein. Dus de natuur ligt voor de meeste mensen om de hoek.”

Wat zijn jullie tips voor Nederlanders die naar Slovenië reizen?

“In voorgaande jaren werd Slovenië een gewilde toeristische bestemming. In 2016 werd Ljubljana aangekondigd als de Europese Groene Hoofdstad, en ook ontbreekt het niet aan cultuur, kunst, gastronomie en groene avonturen voor alle Nederlandse enthousiastelingen. Dit jaar hebben we de eerste Michelingids verkregen, met in totaal bijna 52 uitstekende Sloveense restaurants. Voor het eerst in de geschiedenis reikte Michelin speciale prijzen uit aan Sloveense chefs voor duurzaamheid in de lokale omgeving. In Slovenië zijn er tal van boetiekaccommodaties, glamping, toeristische boerderijen en natuurlijke spa’s met een programma ter verbetering van de gezondheid en het welzijn. Het water hier is een bron van leven en gezondheid!”

“Het grootste voordeel van Slovenië is de intacte natuur en daarmee een uitzonderlijke biodiversiteit. Bezoekers vinden rust in Slovenië, contact met de natuur, individuele benadering en authenticiteit. Daarom zijn we, in het licht van het antistresseffect, ook een ideale bestemming voor vakanties na de pandemie, om uit te rusten of te ontspannen tijdens actieve avonturen op de meest aantrekkelijke bergachtige bestemmingen van Slovenië. Wandeltochten, zoals de Alpe Adria Trail of het nieuwe Julianapad rond de Julische Alpen en mooie en dynamische fietsroutes zijn een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een volledig groene omgeving om tot rust te komen.”

Wat zou je het liefst niet terug zien?

“Slovenen houden oprecht van ons groene land, dat we graag delen met de bezoekers die Slovenië graag nader willen leren kennen. We zouden willen dat ook bezoekers onze natuur, lokale gemeenschappen en gevestigde normen respecteerden. In Slovenië doen we ons best onze gasten zich welkom, veilig en geaccepteerd te laten voelen. Daarom willen we dat onze gasten zich verantwoordelijk gedragen om nu én de komende jaren te kunnen genieten van alle schoonheden van Slovenië.”

“Bij Slovenen staat hun liefde voor de natuur in de genen geschreven. We geloven allemaal dat onze grootste hoofdstad een beschermd natuurlijk en cultureel landschap is. Dit zorgt voor een hoge levenskwaliteit en een onmiddellijke ontsnapping in de natuur, bossen en wateren van Slovenië. We zetten ons in voor het welzijn van de bewoners, een duurzame ontwikkeling en naast ons milieugerichte denken staan ​​we bekend als een van de veiligste landen ter wereld. Welkom in het groene en veilige Slovenië.”

Heb jij plannen om naar Slovenië te gaan na deze coronacrisis? Stuur me gerust een reactie met je vragen, of je ervaringen als je weer veilig thuis bent!

Predjama Castle

* De in Nederland gevestigde Stichting Green Destinations beoordeelt vakantiebestemmingen op hoe duurzaam, groen en schoon ze zijn.
** Op basis van de deskundige evaluatie van het Nationaal Instituut voor Volksgezondheid (NIJZ) kon Slovenië als eerste Europese land op 15 mei het einde van de COVID-19-epidemie aankondigen.
*** De verantwoorde reisnormen, opgesteld door het Sloveens toerismebureau in samenwerking met het Ministerie van Economische Ontwikkeling en Technologie, Toerisme en Gastvrijheidskamer van Slovenië en het Nationaal Instituut voor Volksgezondheid, versterken de groene inzet voor duurzaamheid. Nu worden alle inspanningen gebundeld in het Green & Safe label, waardoor iedereen -van bestemming tot toerist- wordt aangemoedigd tot verantwoord, veilig en duurzaam gedrag.

Update: Slovenië code oranje

7 augustus: voor Belgen geldt inmiddels weer een quarantaineplicht van 14 dagen na aankomst in Slovenië. België staat niet langer op de Sloveense lijst van landen met een zogenaamde oranje epidemiologische situatie, maar op de rode lijst.

21 augustus: ook voor Nederlanders heeft Slovenië besloten opnieuw reisbeperkingen in te stellen. De reden is dat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Op Nederlandwereldwijd.nl lees je het meest recente reisadvies.

Slovenië heeft besloten per 21 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland omdat de regering van Slovenië vindt dat er te veel corona in Nederland is. Bij aankomst in Slovenië geldt voor reizigers uit Nederland een strikte thuisquarantaine van 14 dagen. Kom je vanuit Slovenië terug in Nederland, hoef je NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>