Highlights Slovenië

'Wat moet je nou in Slovenië?', 'Is er überhaupt iets te zien in Slovenië?' of een andere: 'Waar ligt het eigenlijk?' Bekende vragen die ik heb moeten aanhoren toen ik vertelde dat ik naar dit prachtige land ging. Eenmaal aangekomen in Ljubljana werd ik enthousiast ontvangen door Neza, zij was mijn host voor deze trip en tevens goede vriend. Tijdens de rit richting mijn hostel in het centrum van Ljubljana vertelde ze me hoe de komende dagen eruit zouden zien: Lake Bled, Ljubljana centrum, het mini-stukje strand wat Slovenië heeft, Lipica en nog veel meer!

Ljubljana

Je zult je verbazen over hoe groen deze hoofdstad van Slovenië is. Niet voor niks ook uitgeroepen tot Green Capital of 2016. Overal in de stad vind je stroken groen: bomen, bosjes, parken. En met zo’n 2 miljoen inwoners ook een enorm fijne stad om te verblijven. Fijne oude gebouwen, veel historie, veel water en bruggen, vriendelijke locals en erg lekker eten! Vergeet ook niet om even naar het Ljubljana kasteel te lopen; erg tof uitzicht vanaf boven!

Uitzicht vanaf het Ljubljana kasteel over deze mooie stad

Uitzicht vanaf het Ljubljana kasteel over deze mooie stad

Highlights Slovenië: Ljubljana

Ljubljana

Ljubljana

Ljubljana

Ljubljana

Ljubljana

Ljubljana

Ljubljana

Hostel

Tijdens mijn verblijf in Ljubljana logeerde ik in het Celica Art hostel. Dit hostel ligt net iets buiten het centrum van Ljubljana op een loopafstand van zo’n 10 minuutjes, maar echt geen vervelende route met alle kleine steegjes, mooie auto’s, kleine barretjes en schattige huisjes. Dit hostel is uniek in zijn soort: het was vroeger een gevangenis en is volledig verbouwd tot hostel, met al zijn originele attributen nog intact. Kamers zijn ingericht als cel, tralies voor het raam en een muur houdt iedereen buiten. Om het hostel heen ligt de ‘graffiti-buurt’ met de meest te gekke huizen vol graffiti en aparte standbeelden en attributen om en aan het huis vastgemaakt. Echt een aanrader om eens te verblijven!


Hostel Celica Art

Hostel Celica Art

Een van huizen in de omgeving van het hostel: graffiti project

Een van huizen in de omgeving van het hostel: graffiti project

Lake Bled

Dit meer is wel een van de grootste toeristische attracties van Slovenië. Voornamelijk de kerk op het eiland middenin het meer. Toeristisch is het zeker; de prijs ook. Voor een boottocht naar het eiland betaal je zo’n 14 euro. Zit je wel op een Pletna; de typische Sloveense ‘gondelboten’ met een dakje, waarbij een stuurman de boot voortduwt met zijn glanzende houten paddels. Zeker de moeite waard ook het kasteel te bezoeken dat hogerop op een rots staat. Prachtig uitzicht gegarandeerd!

De typische Pletna boten, met op de achtergrond de kerk op het eiland

De typische Pletna boten, met op de achtergrond de kerk op het eiland

Highlights Slovenië: Lake Bled

Het bekende Meer van Bled

Uitzicht vanaf het kasteel op het meer; prachtig blauw omringt door de bergen

Uitzicht vanaf het kasteel op het meer; prachtig blauw omringd door de bergen

Lake Bohinj

Toen ik via Facebook las dat er ook een ‘lake in the middle of nowhere’ was, moest en zou ik dit meer vinden. Wat bleek? Het is helemaal niet in the middle of nowhere en best toeristisch maar wel echt magisch, fascinerend en prachtig! Eigenlijk lachte Neza me recht in mijn gezicht uit toen ik vertelde over hoe lake Bohinj op Facebook genoemd was. Uiteindelijk waren we hier tijdens de zonsondergang. De zon die langzaam achter de bergen wegzakt, zo mooi! We hadden een pizzaatje opgehaald bij een restaurant en hebben deze meegenomen naar het meer, nog even met de voeten in het water en uiteindelijk genieten van de rust en stilte rondom het meer.

Highlights Slovenië: Lake Bohinj

In de Julische Alpen ligt het grootste meer van Slovenië

Lake Bohinj

Het Meer van Bohinj is een van de mooiste bergmeren ter wereld

Lake Bohinj

Lake Bohinj

Predjama Castle

Het kasteel van Predjama is 700 jaar oud en gebouwd op een 123 meter hoge klif. Het is tevens het grootste rotskasteel ter wereld en staat in het Guinness Book of World Records. Achteraf misschien zonde, als je beseft dat toen ik er stond ik niet eens de moeite nam om een kijkje binnenin te nemen. De grasmat die voor het kasteel ligt, 123 meter lager, wordt vaak gebruikt voor evenementen met ridders, paarden en zwaarden. Erg populair!

Highlights Slovenië: Predjama Castle

Predjama Castle

De kustplaatsjes Piran en Potoroz

Als je me een tijdje terug verteld had dat Slovenië een stukje kust heeft, zou ik wel hebben gelachen denk ik. Ten eerste: ik wist eerlijk gezegd niet precies waar Slovenië lag, en ten tweede: ik dacht dat het veel meer naar het binnenland zou liggen. Niet dus! Piran en Potoroz hebben de luxe om aan het enige stukje Sloveense kust te mogen liggen. Potoroz voor de echte luxe toerist: hier vind je het enige stukje kust wat speciaal is aangelegd om in te zwemmen, veel souvenirwinkeltjes en luxe hotels.

Piran aan de andere kant wordt ook wel ‘the old city’ genoemd: erg fraaie, oude gebouwen, wel toeristisch met echt restaurants, barretjes en cafés van zo ongeveer elk land, maar zo rustgevend en beeldschoon dat je er eigenlijk niet meer weg wilt. De kalkstenen aan de kust, de witte gebouwen, de gouden gloed van de ondergaande zon en de zeemeeuwen maken dit een echt magisch havenstadje.

De haven van Piran

De haven van Piran

Highlights Slovenië: Piran

Piran

Piran

Piran

Lipica

Al sinds 1580 staat het plaatsje Lipica bekend om zijn paarden. De Lipizzaner paarden. Het oudste en vrijwel bekendste monument van Slovenië zijn deze oude boerderijen waar deze paarden gestald worden. De stad biedt een groot scala aan musicals en muziekfestivals. Daarnaast is er een speciale stoeterij waar de paarden te zien zijn.

Highlights Slovenië: Lipizzaner

Stoeterij Lipica

Lipizzaner

De bekende Lipizzaner paarden

Het leven in Slovenië

De Sloveense bevolking verdient gemiddeld bij een fulltime baan zo’n 1.000 euro netto per maand. Toch is het er niet zo goedkoop als je misschien denkt, niet zoals in Slowakije of Hongarije. Als je dan bedenkt dat de prijzen in de supermarkt vergelijkbaar zijn met die in Nederland, hebben zij dus een vrij duur bestaan. Maar voor een maaltijd of een drankje op een terrasje, zeker daar waar minder toeristen komen, liggen de prijzen een stuk lager dan wij gewend zijn. Al met al is het voor ons als toerist dus prima te betalen.

Favoriet eten in Slovenië blijft toch vlees. Je kan een grote grillplaat vol met vlees bestellen: cevapcici. Erg lekker maar zeker voor minimaal twee personen! Probeer een broodje burek; waarbij je keuze hebt uit verschillende smaken (tip: de kaasburek)! Of neem een Slivovica, een fijne pruimenschnapps. Daarnaast is de typische wijn uit Slovenië, de Teran wijn. Drink je liever bier, bezoek dan het dorpje Laško. Hier brouwen ze Laško-bier, de trots van de natie!

Voor het weer kan je zeker naar Slovenië gaan: van mei tot oktober is het klimaat perfect en is er veel zon. In de andere maanden heerst er een gematigder klimaat met lagere temperaturen.

Tip: ga roadtrippen in Slovenië

Slovenië is een waanzinnig mooi land en echt nog niet zo toeristisch als bijvoorbeeld zijn grote broer Kroatië. Je rijdt binnen 2-3 uur van noord naar zuid en het kost je zo’n 4 uurtjes om van west naar oost te rijden. Overbrugbare tijden en dit land is echt op zijn mooist met de auto!

 1. Linda | travellersoftheworld zegt:

  Ik ben op een aantal van deze plekken geweest en echt verliefd geworden op het land! Die vragen van te voren kreeg ik ook, maar ik wil echt heel graag nog eens terug, het is er zo mooi en ik heb nog zoveel dingen gemist

  • Koen Lipman zegt:

   Het is echt een schitterend land! Ik had van tevoren niet eens een beeld van hoe het zou zijn, maar mijn ‘verwachtingen’ zijn echt overtroffen! Kan niet wachten om nog eens terug te gaan.

 2. karen zegt:

  deze zomer gaan we er ook naartoe, kijk er alvast naar uit! Een mooie parel in Europa die we te vaak over het hoofd zien

  grtz
  Karen

 3. Lubbe Van Gucht zegt:

  Hallo, ik ben een student geneeskunde (2e jaar) die heel graag in de zomervakantie voor een 20-tal dagen wil gaan rondtrekken (wandelen, kajakken,..) in Slovenië. Ik ben nu al gestart met mijn voorbereidingen, waarbij natuurlijk het thema ‘budget’ onvermijdbaar is.. Heeft u hier een zicht op, over hoeveel u zo gemiddeld voor een roadtrip in Slovenië uitgeeft? (Belangrijke factor zal natuurlijk de auto zijn die al dan niet wordt gehuurd..)

  Met vriendelijke groet
  Lubbe

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>