5 redenen om nú naar Slovenië te gaan

Wat was ik blij toen ik voor Reishonger naar Slovenië mocht! Een land dat zeker op mijn lijstje stond om snel te bezoeken. Als ik de blogwereld en de rest van het internet moet geloven is Slovenië echt upcoming. Dus... wees er snel bij! Er zijn eigenlijk heel veel redenen om Slovenië te bezoeken, maar ik heb ze hieronder geprobeerd samen te vatten in vijf categorieën.

Dichtbij en goedkoop

Op zoek naar een leuke Europese bestemming lekker dichtbij en toch uniek? Ljubljana is vanaf Amsterdam minder dan twee uur vliegen en dus gemakkelijk te bereiken. En ook nog eens voor een redelijke prijs. Ljubljana is een ideale weekendtrip en als je de belangrijkste hoogtepunten van Slovenië wil zien dan redt je dat prima in een (mid)week. Wij hebben in onze blogtrip de belangrijkste highlights in vier dagen gezien, maar dat was natuurlijk wel flink doorgaan. Ik was zelf graag nog wat langer gebleven om alles rustiger te bekijken en denk ook zeker dat ik nog terugkom! Fijn om te weten: Slovenië is flink goedkoper dan bekendere buurlanden zoals Oostenrijk of Italië.

Alles in één

Ingesloten tussen Kroatië, Italië, Oostenrijk, Hongarije en een stukje Middellandse zee is Slovenië echt zo’n Europese bestemming die voor iedereen wat wils heeft. Of je nu aan het strand wil liggen, actief wil zijn, cultuur wil snuiven. Het kan allemaal. Slovenië heeft een kleine (slechts 46 kilometer, de kortste van Europa!), maar mooie kustlijn. Piran is het meest pittoreske kuststadje. Slovenië heeft diverse mogelijkheden tot skiën in de winter en hiken in de zomer. Ljubljana is een perfecte bestemming voor een citytrip. Bovendien is Slovenië zo klein dat je vanaf Ljubljana gemakkelijk andere hoogtepunten kunt bezoeken. De mogelijkheden van accommodatie zijn uiteenlopend: prachtige luxe hotels, campings, bed and breakfast. In de grotere steden zijn ook hostels.

Het mooie kuststadje Piran

Het mooie kuststadje Piran

Maria beeldje in Piran

Een Maria beeldje in Piran

Kunstmatige regen in de hoofdstad Ljubljana

Kunstmatige regen in de hoofdstad Ljubljana

Lekker eten

Als je aan Slovenië denkt, denk je mogelijk niet meteen aan culinaire hoogstandjes maar OH wat heb ik hier heerlijk gegeten. Slovenië heeft diverse eetopties; van haute cuisine tot een bord authentiek berg-voedsel. Ik vond het lekker om speciale mooie gerechten te proeven, zoals zeebaars, maar uiteindelijk ligt mijn hart bij meer puur, authentiek eten. Zo kreeg ik in een houten bergrestaurantje een bord met diverse specialiteiten voor geschoteld; aardappels, asperges, gebakken kaas (LEKKER!!), een soort deeghapjes en een heerlijk toetje met lokale bessen. Als zoetekauw heb ik me sowieso goed vermaakt; Slovenië heeft een rijke gebakjes/toetjes cultuur. Als je wat lekkers mee naar huis wil nemen kan dit ook: Slovenië heeft veel lokale producten te bieden zoals wijn, kaas en honing.

Lekker eten in Slovenië

Bergvoedsel

Haute cuisine in Slovenië

Haute cuisine: zeebaars

Natuur en landschappen

Actief in de natuur

Mogelijk is dit wel de belangrijkste van mijn 5 redenen. Slovenië bestaat voor meer dan de helft uit bossen (wat maakt dat het een van de meest beboste landen van Europa is) en heeft voor zo’n klein land een behoorlijk gevarieerd landschap. En de landschappen zijn werkelijk prachtig… Mijn foto’s zeggen hopelijk genoeg. Je kunt prachtig wandelen in de Juliaanse alpen, in het nationale park Triglav of in het Golte gebergte. In de winter kun je op veel van deze plekken skiën. Voor de nog actievere mensen zijn er genoeg mogelijkheden tot raften, canyoning en kayakken. Dat laatste heb ik tijdens dit tripje ook mogen ervaren. Nu ben ik niet de grootste held als het aankomt op actief zijn dus ik was stiekem wel een beetje zenuwachtig. We kayakten eerst een stuk over het Bohinj meer, wat lekker rustig was en waarbij we van prachtige uitzichten konden genieten. Daarna kwam de echte actie op de rivier, wat een gave ervaring! De eerste paar stroomversnellingen gilde ik vol paniek, maar dat sloeg al snel om naar enthousiasme. Absolute aanrader, of je nu actief bent of niet.

Golte gebergte

Golte gebergte

Golte gebergte

Golte gebergte

Uitzicht op Lake Bohinj vanaf de Juliaanse Alpen

Uitzicht op het Bohinj meer vanaf de Juliaanse Alpen

Mijn persoonlijke hoogtepunt: grotten van Postojna 

Mijn persoonlijke hoogtepunt van deze reis waren zonder twijfel de grotten van Postojna. Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten, maar deze grotten zijn GIGANTISCH! De grotten van Postojna zijn de op een na grootste druipsteengrotten ter wereld. En ontzettend mooi; ik heb zelden zo’n mooie rotsformaties gezien. We begonnen onze tocht met een stukje trein, wat een bizarre ervaring was. Wanneer zit je nu minuten lang in de trein IN een grot?! Later een wandeling door prachtige ‘zalen’, met diverse formaties en kleuren. Nog een hoogtepunt binnen dit hoogtepunt: de grotolm. Dit was even mijn nerd-momentje, maar ik vind het fantastisch interessant dat er een levend wezen kan bestaan in deze duistere grotten. Er zijn talloze wetenschappers die zich hier mee bezig houden en er was een mogelijkheid om dit oogloze beestje, wat 10 jaar zonder voedsel kan overleven, van dichtbij te bewonderen.

Tot slot een leuk feitje wat ook een beetje met natuur te maken heeft: Ljublana was in het jaar 2016 verkozen tot ‘Green Capital’ van Europa. Dit betekent dat ze milieu en innovatie hoog in het vaandel hebben staan! Er zijn veel ‘groene’ initiatieven op het gebied van activiteiten en accommodatie.

Cultuur

Ljubljana is een compacte (slechts 250.000 inwoners) stad. Er valt echter genoeg te beleven en doordat de stad relatief klein is kun je gemakkelijk alles te voet verkennen. Er zijn veel bruggen, monumenten, musea, pleinen en restaurants. Toen wij er op een zondag rondliepen was het gezellig druk en zaten de terrasjes vol met relaxende mensen. Ook heeft Slovenië veel (middeleeuwse)kastelen, waar het lijkt alsof er ieder moment een ridder om de hoek kan komen lopen. Een voorbeeld hiervan is het Predjama kasteel, wat in de buurt ligt van de grotten van Postojna en wat vaak in één excursie bezocht wordt. Een van de meest fotogenieke plaatsen in Slovenië moet toch wel het meer van Bled zijn; een prachtig meer met een kerkje op een eilandje in het midden. Ook is daar een mooie burcht te bezoeken. Zowel in Ljubljana als in andere plaatsen worden regelmatig diverse festivals gehouden.

Predjama kasteel

Predjama kasteel

Lake Bled

Bled meer

Kerkje in de buurt van Lake Bled

Kerkje in de buurt van Bled meer

Prachtig blauw water van Lake Bled

Prachtig blauw water van Bled meer

Tekst en foto’s: Jessica Groenestijn

Team Reishonger
Follow us
  1. Kimberley Griffioen zegt:

    Leuk om eens meer over Slovenië te lezen. Ik ken weinig mensen die er zijn geweest maar door jouw foto’s (wat een geweldig landschap!) ben ik zeker enthousiast geworden!

  2. Pieter zegt:

    Super zeg! Wij vertrekken eind Augustus voor een 8-daagse roadtrip doorheen dit prachtige land, hopelijk een beetje mooi weer dan. Merci voor de tips!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>