Slovenië: Wat Je Nog Niet Weet

Slovenië. Is dat niet dat land achter Oostenrijk, waar je door moet rijden als je naar Kroatië wil? Wat is er daar nu te zien? STOP! Think again.

Slovenie

Toegegeven, Slovenië is eerder een klein landje, zelfs kleiner dan België. Maar je vindt er zo veel meer dan je verwacht. Met een kuststrook aan de Adriatische zee en de Alpen in het noorden, is Slovenië veel gevarieerder dan zijn formaat doet verwachten. Klaar om te ontdekken wat Slovenië zo al heeft?

Kerselaren

Druiven en olijven en kersen
Het gevarieerde klimaat van Slovenië is ideaal voor het groeien van heel wat lekkers. De flanken van de lage heuvels zijn begroeid met olijfgaarden, kerselaars en wijngaarden. Het bijzonderste is wel dat iedereen met een lapje grond wel iets laat groeien. Zo vind je er naast de grote handelaars ook heel wat kleinere, exclusievere kwekers. Maar wie de kweker ook is, hij draagt kwaliteit hoog in het vaandel.

Wijngaard

Dat maakt dat jij, als reiziger, langs de kerselaren kan fietsen en de vruchten vers van de boom kan eten. Het maakt dat jouw voedsel gebakken is in de zuiverste olijfolie en begeleid wordt door plaatselijke wijnen.

Vanja

Daarnaast kan je ook deelnemen aan proeverijen. Verschillende wijnhuizen bieden traditionele wijnen aan om te proeven, maar ook olijfolie kan je proeven. Bijvoorbeeld bij de kweker Vanja Dujc. Hij leidt je rond in zijn olijfgaard, vertelt over het proces van olijfolie-maken en laat je proeven. Een bijzonder ervaring, die je bewust maakt van de verschillende smaken in olie.

Valleien en bergen en grotten
De natuur in dit kleine landje is erg gevarieerd. Van glooiende heuvels in de Pomurjestreek tot skiwaardige bergen in Cerkno tot de vlakke grond van de Vipavavalei: natuurliefhebbers vinden er hun gading wel.

De natuur van Slovenië

Wat de natuur in Slovenië in mijn ogen bijzonder maakt, is dat het er nog erg puur is. In de bergen zwerven nog zo’n 400 wilde beren rond, maar ook wolven, lynxen en verschillende soorten herten bewonen Slovenië. Deze dieren zijn doorgaans schuw, nadat er jarenlang op hen gejaagd werd, dus het is niet eenvoudig ze te zien. Maar tegelijk is het ook verstandig om berenbelletjes mee te dragen of hardop te praten wanneer je je alleen in de bossen begeeft. Je weet immers maar nooit.

Wandelaars kunnen hun hart ophalen in de bergen, al dan niet met de rugzak. Het water in de ontelbare stroompjes is drinkbaar, de oevers van de vele meren bieden een perfecte plaats om je tent neer te zetten.

Maar het bijzonderste is misschien wel dat deze heuvels en valleien rusten op duizenden grotten. Sommige ervan zo klein als een hol, andere levensgroot. Doordat vele van hen bij hoog water gevuld raken met water, is het niet verstandig zomaar een grot te betreden. Maar er zijn er voldoende die je met een gids en een zaklamp in de hand kan bekijken, zoals de Cross grot op de foto hieronder.

Cross Cave (Slovene: Križna jama), also named Cold Cave under Cross Mountain (Mrzla jama pod Križno goro), is a cave located in the Lož Valley, Slovenia.

Ham en kaas en verse kruiden
Slovenen houden van goed voedsel. Het maken van gedroogde en gerookte ham is een kunst die door vele uitgeoefend wordt. Net zoals het maken van kaas.

Wie uit eten gaat in Slovenië, wordt dan ook verwend met traditionele gerechten in een nieuw jasje. Geniale jonge koks, zoals Črt Butul, ontvangen je in hun eigen huis om te genieten van inventieve gerechten. Ik schoof bij Črt aan tafel en mocht genieten van zijn creatieve kookkunst. Wat Črt niet zelf kweekt, haalt hij bij plaatselijke handelaars en kwekers. Maar wat hij er mee kookt, is haast magisch. Iets wat je zelf moet proeven.

Crt Butul

Dus. Hop, naar Slovenië. Je moest al weg zijn!

Als je graag meer leest, volg je de link naar sLOVEnië en Vanja’s olijfgaarden.

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>