Naar Slovenië

Slovenië is een land dat nog wat maar net begint te investeren in toerisme. Het is überhaupt nog niet zo heel lang een land, natuurlijk. Ik vertel je waarom dát het net zo interessant maakt om Slovenië te bezoeken.

Sloveense Meren

De natuur in Slovenië is nog betrekkelijk ongerept, onbezoedeld door massatoerisme. Diepe bossen op bergflanken, waar beren en wolven nog regelmatig gezien worden. En meren. Er zijn zo veel meren. Veel ervan zijn nog niet ontdekt door toeristen, en sommige hebben zeldzaam mooie steden op de oevers of op kleine eilandjes.

Het meest bekende meren zijn natuurlijk het meer van Bled en het meer van Bohinj. Beide meren zijn magnifiek, in het bijzonder net na zonsopgang.

Naar Slovenië

Meer van Bohinj

Maar naast die bekende meren, heeft Slovenië een hele reeks verdwijnende meren. De karstbodem, die vol met natuurlijke gaten en grotten zit, vult zich op met regenwater. Soms zit die bodem dan zo vol, dat er vanzelf meren verschijnen. Sommige van die meren verschijnen en verdwijnen op dezelfde plaats naarmate de seizoenen, maar hier en daar durft er wel eens eentje onverwacht op te duiken. De moeite om op te zoeken!

Sloveense Wijn

In de regio Brda is het precies warm genoeg om volle, dikke druiven te kweken. En natuurlijk worden er van die druiven stevige wijnen gemaakt. Sloveense wijn is nog niet zo bekend als pakweg Portugese of Duitse wijnen, maar is aan een flinke opmars bezig.

Bezoek je Slovenië, dan is het dus zeker de moeite om bij het eten een glaasje te proeven, of om één van de vele wijngaarden te bezoeken, zoals Klet Brda, een van de bekendere wijnbouwers van de omgeving.

Sloveense wijn in de regio Brda

Sloveense wijngaarden in de regio Brda

Doordat de wijn van die regio nog niet over heel Europa verspreid wordt, kan je hier als bezoeker de kans grijpen wijn te proeven zoals je nooit eerder hebt geproefd.

Sloveense Gastvrijheid

Dat er nog geen torenhoge hotels of resorts zijn neergepoot in het kleine Slovenië, maakt dat jij als reiziger kan genieten van kleinschalige hotelletjes, chalets of zelfs glamping-parken. Denk aan eenvoudige, maar prachtige bungalows op bergflanken, hotels genaamd naar de ooievaar op hun dak of rustig gelegen kampplaatsen.

Wat je ook kiest, je kan er vanop aan dat de eigenaars je met volle gastvrijheid zullen ontvangen. Een glaasje wijn bij het avondeten, lokale producten zoals kazen, gedroogde ham en fruit bij het ontbijt. Je hebt als reizigers écht het gevoel dat je welkom bent!

Meer van Bled

Het meer van Bled, misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Slovenië

Meer informatie over Slovenië vind je op Mijn Slovenië.
De foto’s in dit artikel zijn van Sarah Vandenbroeck, fotografe.

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>