Slovenië schrapt alle inreisbeperkingen

Op 21 februari 2022 werd Slovenië het derde EU-land en het vijfde land ter wereld dat alle grensregels en de meeste van hun interne restricties opheft. Slovenië voegt zich daarmee bij een groeiende lijst van landen die alle inreisregels schrappen, zoals Noorwegen, Mexico en El Salvador. Ook Zweden schafte de coronapas eerder al af, maar enkel voor reizigers uit de Europese Unie.

De Republiek Slovenië heeft vanaf deze week alle corona-gerelateerde toelatingseisen beëindigd en is hiermee voor Nederlanders het vijfde land dat je kunt bezoeken als je niet bent ingeënt. Het RVT-systeem van het land, dat staat voor recovered/vaccinated/tested (hersteld/gevaccineerd/getest), is ingetrokken. Nu ook de quarantaine-eis voor reizigers is geschrapt, kunnen alle reizigers Slovenië weer zonder beperking binnenkomen.

In navolging van Noorwegen, Zweden, Mexico en El Salvador kleurt nu ook Slovenië groen op de reiskaart voor ongevaccineerden.

reiskaart voor ongevaccineerde Nederlanders - ook Slovenië schrapt coronapas

Reiskaart voor ongevaccineerde Nederlanders – Zweden, Noorwegen, Mexico, Costa Rica weinig keuzestress toch?

Slovenië: coronapas niet langer nodig

“De deur naar Slovenië staat wijd open voor toeristen en andere bezoekers”, aldus het officiële bureau voor toerisme van Slovenië. Geen 3G meer in Slovenië; het Sloveense RVT-systeem (coronatoegangsbewijs) om toegang te krijgen tot bepaalde diensten is ook geschrapt. Dit betekent dat zowel reizigers als locals niet langer een bewijs van vaccinatie, bewijs van recent herstel of bewijs van een recente negatieve test hoeven te tonen voor toegang tot restaurants, musea, bioscopen, resorts, winkels, het OV en andere activiteiten.

Hoewel de meeste maatregelen zijn stopgezet en RVT-regels grotendeels zijn verwijderd, blijven een paar regels gehandhaafd. Er geldt een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en binnen openbare ruimtes en je hebt 3G nodig om toegang te krijgen tot gevangenissen of zorginstellingen.

Predjama Castle

Waarom Slovenië bezoeken?

Slovenië is een prachtige plek om te bezoeken, van het pittoreske Lake Bled tot studentenstad Ljubljana en van de grillige Dolomieten tot heuvelachtige wijnbouwgebieden. De ligging tussen Italië, Oostenrijk, Kroatië en Hongarije maakt het ook een gemakkelijke tussenstop op een Europese roadtrip! Maar het is nog afwachten om te zien of de buren het voorbeeld van Slovenië volgen. Kroatië vereist momenteel een bewijs van vaccinatie, een negatieve coronatest of een bewijs van herstel om binnen te komen. Italië heeft in het hele land zeer strikte regels voor vaccinatiepaspoorten. Oostenrijk heeft ook zeer strikte vaccinatieregels. En Hongarije is gedurende de hele pandemie ongelooflijk afgesloten geweest.

Groeiend aantal landen zonder inreisbeperkingen

Slovenië voegt zich nu bij een groeiend aantal landen dat alle corona-toegangseisen schrapt. Noorwegen heeft per 12 februari al zijn inreisregels en alle interne beperkingen met betrekking tot COVID-19 verwijderd. Het land is grotendeels teruggekeerd naar onze pre-pandemische versie van normaal. Ook Mexico heeft per 1 januari al zijn toelatingseisen afgeschaft, hoewel er nog steeds enkele adviezen en verplichtingen van kracht blijven in individuele staten (als verplichte mondkapjes en/of bezettingslimieten). El Salvador heeft momenteel geen toegangsbeperkingen voor reizigers. Het land is het afgelopen jaar een populaire hub geworden voor digitale nomaden. Eenmaal in El Salvador zijn er weinig maatregelen, behalve dat in de meeste binnenruimtes mondkapjes nog steeds vereist zijn.

Ook Zweden heeft de inreisbeperkingen afgeschaft, hoewel enkel voor reizigers uit EU, en was daarmee het eerste land van de EU dat afscheid nam van de coronapas. Het Portugese eiland Madeira versoepelde eerder deze maand enkele van zijn coronamaatregelen, waardoor ook hier geen inreisbeperkingen meer gelden. Toch heb je officieel nog een geldige QR-code voor toegang tot restaurants, bars, clubs, sportscholen, en sport-, culturele, sociale of recreatieve activiteiten (vanaf 5 jaar). Zwitserland heeft officieel hetzelfde gedaan en alle grenstoegangseisen laten vallen, maar de Zwitserse grens- en migratiepolitie heeft aangegeven dat ze alle toegangseisen voor reizigers voorlopig intact zullen houden.

Disclaimer

Het lijkt erop dat internationale reizen dit jaar een comeback zullen maken, en dat de lijst met volledig open landen steeds groter wordt. Check hier de landen zonder inreisbeperkingen of toegangsvereisten. Maar let erop dat de huidige regels en inreisbeperkingen zonder kennisgeving kunnen worden gewijzigd. Lees je voordat je op reis gaat dus goed in om eventuele wijzigingen in de reisvereisten tijdig op te merken.

Heb jij ervaring met toegang tot deze of andere landen? Laat het vooral weten in een reactie hieronder!

Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Leonie Jansen zegt:

    Hallo Dionne, ik heb vandaag jullie site ontdekt en ben blij dat er meer mensen zijn die op dezelfde golflengte zitten en er ook van balen dat het vrij reizen wordt bemoeilijkt door het ctb. Ik heb bewust voor niet-vaccineren gekozen ook al werk in in de zorg, Ik ben gezond en een voorstander van een gezonde leefwijze en het opbouwen van een natuurlijke weerstand. Ik vertrouw op mijn eigen immuunsysteem en ondersteun dit zo nodig met natuurlijke middelen als dit nodig is. Er valt nog heel veel meer over mijn bedenkingen bij vaccineren te vertellen maar laat het hier bij deze even bij. Wel wil ik heel graag delen dat ik ook ontzettend van reizen houd maar er dus ook van baal dat ik hierin nu beperkt wordt. Terwijl ik gewoon gezond ben!? Het voelt als onvrij en ik verbaast dat zo weinig mensen zich hier druk over maken! Ik kan er echt boos over worden want vind het zo oneerlijk! Het klopt gewoon niet!
    Vandaag zocht ik waar ik wel heen kan deze zomer. Zo kwam ik op jullie site. Ik heb overigens vakantie in juni, Ik las o.a. over Slovenië. Daar kan ik dus heen zonder vaccinatie of testbewijs. Maar kan ik dan ook gewoon weer terug naar Nederland of moet ik me dan nog wel eerst laten testen bij terugkomst. En moet ik dat dan daar doen of hier terug in Nederland. Bedankt alvast! Ook voor deze site. Heel fijn!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>