Wenen. Een stad die ik samen met mijn zus al heel lang wilde ontdekken. Een stad die mijn nieuwsgierigheid al enige tijd wekt, klassieke concerten aanbiedt en die héél goed per fiets te ontdekken is. Een stad vol authentieke gebouwen, vriendelijke mensen, genoeg fijne eettentjes, toffe musea en de 'echte' Wienerschnitzel. Begin maart was het dan zover! Nog net vóór het coronavirus ben ik samen met mijn zus drie volle dagen naar Wenen vertrokken. En nu ziet de wereld er ineens heel anders uit. De reiswereld ligt stil en de waardering voor al mijn herinneringen wordt met de dag groter! In dit artikel neem ik je mee op onze stedentrip en deel ik graag mijn enthousiasme om al fietsend een stad te ontdekken.

Wenen, of ook wel Vienna, is de hoofdstad van Oostenrijk. Vanuit Amsterdam ben je met 1,5 uur vliegen in Wenen. Deze stad staat bekend om haar beroemde componisten die hier hebben gewoond en gewerkt, onder meer Mozart, Beethoven, Strauss en Schubert. Verder telt Wenen vele bouwwerken uit de Baroktijd, maar ook uit andere stijlperioden. Zo ontstonden aan het begin van de 20e eeuw de Art Nouveau verwante Jugenstilschilderstijlen.

Verder kent Wenen haar eigen koffietraditie en maar liefst 564 zogenoemde Kaffeehäuser. De koffiebonen worden dan ook anders gebrand dan in Nederland en zo heeft iedere inwoner zijn eigen favoriete combinatie.

In Wenen vind je genoeg hippe, toffe of juist authentieke restaurantjes waar je uren kunt vertoeven en heb je genoeg keus uit musea om te bezoeken. Mijn zus en ik hebben de stad Wenen per fiets mogen ontdekken! Wij hebben ons vooraf niet goed ingelezen, maar zijn blind afgegaan op de tips van studenten die in Wenen zijn opgegroeid! Een heel toffe manier van reizen en hieronder deel ik dan ook graag mijn ervaring van drie dagen Wenen.

Ruby Ruby Ruby…

Dit nummer blijft heel de reis in je hoofd zitten. Heel vervelend, maar dat zijn de Ruby Hotels totaal niet! In Wenen kun je kiezen uit drie verschillende Ruby Hotels en als ik héél eerlijk mag zijn heb ik nog nooit in zo’n hip, gezellig en goed hotel geslapen! Wij verbleven in Ruby Marie (hartje centrum) en ik neem je even mee hoe dit hotel is ontstaan.

Een voormalig warenhuis veranderde in een hotel. Zo is het Stafa-gebouw nu de thuisbasis van Ruby hotel Marie. Het hotel ligt in het midden van het 7e district en het interieur en design van het hotel weerspiegelen de geschiedenis van het gebouw. De ‘Mariahilfer Zentralpalast’ werd in 1911 geopend als warenhuis en tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gekocht door de ‘Staatsangestellten-Fürsorgeanstalt’ (Sta-Fa). In de jaren ’20 werd het Stafa een winkel- en bioscooppaleis. In de loop der jaren werd het gebouw voortdurend gerenoveerd, gemoderniseerd en veranderde het doel. Het gebouw kreeg in 2015 zijn moderne gevel en eind 2015 trok Ruby Marie in het prachtige pand.

Hotel Ruby Marie, Wenen, Vienna, hip, stoer interieur

Het hippe, sfeervolle interieur van Ruby Marie.


Hotel Ruby Marie, Wenen, Vienna

Het stoere interieur van hotel Ruby Marie

Een top onderkomen

Ken je die hotels waarbij alles klopt? Vriendelijk personeel, ruime en hippe kamers, goed ontbijt, een bar waar je uren aan kan hangen, waanzinnig uitzicht over Wenen én genoeg gezellig aanbod (denk aan bioscoopavonden, livemuziek etc.) vanuit het hotel. Nou in Ruby Marie was het plaatje compleet. Ik heb lange tijd niet meer in zo’n fijn hotel geslapen.

Ruby Marie, hotel, Wenen, Vienna, hotel

Ruby Marie biedt een goed, gevarieerd ontbijt. Genieten!


Hotel Ruby Marie, Wenen, Vienna, bar

Mooi doorkijkje vanuit de bar van Ruby Marie

Ruby Marie ligt dan ook op een geweldige locatie en beschikt over zelf check-in. Zo voert het personeel niet één functie uit, maar gaan ze zéér gedifferentieerd te werk en kun je ze voor alles vragen. Een vooruitstrevende aanpak! Mijn zus en ik hebben een leuke meid van het hotel in vertrouwen genomen en al haar tips opgevolgd! Liza, een opgewekte student, is dan ook in Wenen opgegroeid en nam de tijd om ons goed te instrueren over deze leuke stad.

Goed om te weten… Ruby Marie beschikt over genoeg fietsen die je voor een paar uur of heel de dag kunt huren. Zo zijn wij als twee stuiterende toeristen op de fiets door Wenen getrokken. Voor mij veruit de beste manier om een te stad te leren kennen!

Hotel Ruby Marie, Wenen, Vienna, kamers, bad

Vergeet niet na een dag fietsen te ontspannen in Ruby Marie

Fietsend door Wenen

Wenen op de fiets! Jazeker een aanrader! Wij hebben de fietsen vanuit het hotel kunnen huren, maar weet dat er door héél de stad genoeg opstappunten zijn om jouw trip op een fiets voort te zetten. Voor een klein bedrag kun je een fiets of elektrische fiets huren. De betaling kan per creditcard en bent de baas over je eigen opstapplek en eindpunt. Dit geeft je de ultieme vrijheid!

Meer lezen over Wenen per fiets ontdekken? Je vindt het hier!

MuseumsQuartier

Het Museumkwartier. De naam verklapt het eigenlijk al. Dit stukje Wenen staat bekend om de hoeveelheid musea die wordt aangeboden en voor kunstliefhebbers is dit de ‘place to be!’ Het Museumkwartier ligt vlakbij het Parlementsgebouw, het enorme Kunsthistorische Museum en de Hofbrug. Wij hebben tijdens onze reis gekozen om het Mumok museum te bezoeken en tussen de authentieke gebouwen héérlijk op het terras ons wijntje te benuttigen (toen kon het nog;).

Museumkwartier Wenen

Op de fiets door Wenen. Vergeet niet het Museumkwartier te bezoeken

Mumok Museum

Het museum voor de moderne kunst is niet te missen door het opvallende gebouw! Het opvallende donkergrijze blok in het midden van het Museumkwartier biedt een buitengewone collectie met grote werken van klassiek modernisme, popart, Fluxus en Weens Actionism. De uitstraling van het gebouw nodigt uit om eens binnen een kijkje te nemen. Daar gingen we dan ook! In Mumok kun je over zes etages kunst bewonderen. Er zijn vaste items te zien, maar ze werken vooral met wisselende tentoonstellingen. Diversiteit is hier het codewoord. Zo hebben wij veel werk van Oostenrijkse kunstenaars mogen zien, maar ook werk van Picasso, Andy Warhol en onze eigen Rietveld.

Gun jezelf een een dagdeel om dit museum rustig door te lopen en vergeet niet na het bezoek heerlijk even op een terras te duiken.

Langs het Donaukanaal

Wenen ligt aan het Donaukanaal (niet aan de hoofdstroom van de Donau) en mijn zus kwam op het geweldige idee om na het bezoek aan Mumok hier langs te gaan fietsen. Fietsend door Wenen, langs het Donaukanaal. Zonder verwachtingen en zonder een bepaalde route begonnen we met fietsen en je raadt het al… we kwamen op een te gekke plek uit. Waarom blijven de spontane ideeën en acties toch het allerleukst en je het meest bij? Omdat je dan ineens tussen prachtige graffiti belandt en niet eens van het bestaan hier in Wenen af wist. We werden verrast en hebben onze tijd gepakt. Zo begon er spontaan een fotosessie, hebben we onze truien uit kunnen doen vanwege de stralende zon en zijn we gaan zitten om te genieten van ons uitzicht.

Donau, fietsen, Wenen, Vienna, graffiti

Vergeet niet langs deze toffe graffiti te fietsen


Donau, Fietsen, Wenen, Vienna, graffiti

Langs de Donau kun je vaak genoeg stoppen om te genieten van deze stad!

Coffee to go

Op onze terugweg van de fietstocht zijn we nog even bij een stadspark gestopt en hebben we een koffie gekocht bij een te gek koffiebusje! Er hangt in Wenen een gemoedelijke sfeer, de mensen zijn vriendelijk en de stad is echt prima te verkennen per fiets. Zo zijn er genoeg fietspaden en heb je verschillende routes die je kunt pakken, waardoor je bij de highlights terecht komt. Maar ook makkelijk af kan dwalen en unieke plekken ontdekt waar géén toerist te vinden is.

Eenmaal weer aangekomen in het hotel hadden mijn zus en ik zware benen, maar voelden ons zéér voldaan!

Fietsend door Wenen, een koffie to go in het stadspark

Genieten van een coffee to go in het Stadspark

Naschmarkt

Als je in Wenen bent mag je de Naschmarkt wat ons betreft echt niet overslaan. De Naschmarkt is dan ook de oudste en veruit de bekendste markt van Wenen. Op deze drukke, levendige markt in het centrum kun je terecht voor verse producten, maar vooral voor een fantastische sfeer en proef je de gezelligheid van de Oostenrijkers. Je vindt op deze markt fruit, groenten, kruiden, vis, vlees, kaas en andere lekkernijen uit verschillende regio’s en landen. Op zaterdag is er ook nog een grote rommelmarkt met antiek, kunst, tweedehands boeken en platen.

Ook hier zijn we op een klein terrasje gaan zitten met Italiaanse lekkernijen, wijn en tussen de locals. Geweldig!

De Naschmarkt is van maandag t/m zaterdag open (06.00-17.00 uur) en prima bereikbaar per fiets, per metro (Karlsplatz) of lopend vanuit het centrum. Je vindt de Weense Naschmarkt in het 6e district Mariahilf aan de Wienzeile.

Naschmarkt, Wenen, Vienna

Naschmarkt. Een geweldige ervaring, een geweldige sfeer en verse producten!


Naschmarkt, Wenen, Vienna

Het is echt genieten op de bruisende Naschmarkt

Klassiek concert in de Sint Petrus

Als je in Wenen bent raad ik je aan een klassiek concert mee te pakken. En wil je het dan helemaal goed dan? Pak dan een klassiek concert mee in een kerk. Zo gezegd, zo gedaan!

Vanuit Nederland hadden we kaarten geregeld voor een concert in de Sint Petruskerk. In Wenen is het gepast om in nette kleding een concert in een kerk te betreden. Zoals vrouwen dat doen koop je voor een speciaal avondje uit natuurlijk een nieuw jurkje. Wij dus ook! Wat natuurlijk nergens op slaat, maar wél de voorpret een stuk leuker maakt. Het grappigste van dit verhaal in dat we om 19.30 uur in de kerk aanwezig moesten zijn. We kregen prachtige plekken vooraan en zagen de muzikanten hierdoor geweldig. Mijn zus en ik voelden ons netjes en trokken onze jas uit. We waren enthousiast en konden niet wachten. Wat ons wel opviel is dat de meerderheid van het publiek met hun jas aan bleef zitten. Na een aantal minuten begrepen we deze mensen heel goed. Wij zaten te klappertanden tijdens het concert en het besef was er dan eindelijk. In een kerk ontbreekt een verwarming. We hebben op de grond gelegen van het lachen en het concert moest nog beginnen. Gelukkig was de voorpret al leuk!

Klassiek concert, Sint Petruskerk,

Sint Petruskerk by night. Wat een mooie ervaring.

De bekende componisten

Tijdens een klassiek concert kun je ervan uitgaan dat muziek van de grote componisten voorbij komen. Zo hadden wij een programma met o.a. muziek van Mozart, Beethoven, Strauss & Schubert. Bijna anderhalf uur hebben we mogen genieten van de vier muzikanten die voor ons speelden in een waanzinnige setting. De akoestiek in de Sint Petruskerk was erg goed en de sfeer had iets magisch. Een avond om niet te vergeten en de muzikanten krijgen nog steeds een staande ovatie van mij!

Klassiek concert, Sint Petruskerk, Vienna, Wenen

Klassiek concert in Sint Petruskerk

Paleis Schönbrunn

Een bezoek aan Paleis Schönbrunn mag niet ontbreken als je in Wenen bent. Het paleis is één van de belangrijkste culturele erfgoederen van Oostenrijk en inmiddels de drukst bezochte bezienswaardigheid van Wenen. Paleis Schönbrunn ligt in de wijk Hietzing, op 5 kilometer van het centrum en is makkelijk te bereiken per fiets of metro.

Het paleis telt maar liefst 1441 kamers in verschillende groottes en je begrijpt natuurlijk wel dat je daar even de tijd voor moet nemen. In het jaar 1997 werden het paleis, het park, de tuinen en de Tiergarten door Unesco tot Werelderfgoed verklaard. En door het bezoek aan de tuinen (tijdens zonsondergang) snap ik dit volkomen! Mijn zus en ik vonden het sprookjesachtig. Uren hebben we ons kunnen vermaken in de tuinen door alleen maar te wandelen, te genieten van het uitzicht en de mensen om ons heen en door het maken van prachtige en gekke foto’s. Mijn tip is dan ook om de tuinen van het paleis met zonsondergang te bezoeken en jezelf het magische gevoel te gunnen.

Paleis Schönbrunn, Tiergarten, Unesco Werelderfgoed, keizerin Sissi

Paleis Schönbrunn. Zéér de moeite waard


Paleis Schönbrunn, Tiergarten, keizerin Sissi, unesco werelderfgoed

Neem de tijd om Paleis Schönbrunn te bewonderen


Paleis Schönbrunn

Paleis Schönbrunn met prachtige zonsondergang


Paleis Schönbrunn, tuinen, keizerin Sisi

Nog meer foto’s, omdat ik er geen genoeg van kan krijgen.

Hippe restaurants

In Wenen moet je hoe dan ook de ‘echte’ Wienerschnitzel proberen. Je zult verbaasd zijn over de hoeveelheid en de fijne smaken die je proeft. Verder is Wenen de stad van de koffiehuizen, er zijn er honderden. In de rustige straten kun je nog de authentieke koffiehuizen ontdekken. Let goed op dat ze de naam ‘Kaffeehaus’ dragen. Je kunt er vele soorten koffie krijgen, met of zonder alcoholische toevoeging. Café Central in de Herrengasse 14 is een aanrader, evenals het Café Landtmann op nummer 4 aan de Karl-Lüger-Ring.

Verder zijn mijn zus en ik op advies van Liza terecht gekomen bij twee totaal verschillende, maar heel fijne restaurants.

Le Bol

Le Bol is een Frans, knus restaurant aan de Neuer Markt. Het restaurant heeft kleine tafeltjes, maar vooral één lange tafel waar iedereen mag aanschuiven. Dit zorgt voor een ontspannen sfeer en je komt snel in contact met andere mensen. Er worden goede salades geserveerd en het personeel is er ontzettend vriendelijk. Zo hebben wij er uren gekletst, gezeten en genoten van de mensen die de krant aan lezen waren of elkaar van alles wilden vertellen over hoe het nu met ze gaat.

Seven North

Seven North is een restaurant dat vol verrassingen zit en waar je naar mijn idee geweest moet zijn. Het restaurant bevindt zich in het levendige 7e district van Wenen en is ontworpen door de beroemde chef-kok Eyal Shani. Geïnspireerd door voornamelijk mediterrane, Franse, Duitse en Italiaanse keukens, creëren de chef-koks pure en verrassende gerechten die bedoeld zijn om te delen. Wij stapten Seven North binnen en het voelde alsof we voor een paar uur in een andere wereld terecht kwamen. De sfeer is in Seven North top, het was afgeladen vol, de wijn en cocktails zijn goed, de verschillende gerechten heerlijk en door de open keuken krijg je het gevoel dat je stiekem zelf mee mag koken.

Seven North is dan ook niet voor niets gekozen tot beste nieuwkomer van heel Oostenrijk. En zonder deze informatie kwamen wij hier ‘per ongeluk’ terecht. We kunnen ons geen betere afsluiting van deze trip naar Wenen voorstellen.

Duurzaam naar Wenen

Mijn zus en ik bleken achteraf iets te vroeg af te reizen naar Wenen. Wij wilden graag duurzaam op pad, maar helaas reed de nachttrein vanuit Nederland nog niet! Wij vlogen vanaf Schiphol, maar onze voorkeur gaat toch echt uit naar reizen per trein. Zo ben je vriendelijker voor het milieu en begint je avontuur al op Amsterdam Centraal. Vanaf eind 2020 zal de nachttrein dan ook gaan rijden (ik weet de huidige situatie niet i.v.m. het coronavirus) en zullen mijn zus en ik zeker nog een keer terugkeren naar deze prachtige en sfeervolle stad!

Wenen, Vienna

Wenen. Tot snel!!

Heb je nog vragen over onze trip naar Wenen? Laat een berichtje achter en ik antwoord je graag!

Zelf op stedentrip naar Wenen?

Vanaf eind 2020 rijdt er dagelijks een nachttrein van Amsterdam naar München, Innsbruck en Wenen.

Ruby heeft een drietal uitstekende hotels in Wenen: Ruby Sofie Hotel Vienna, Ruby Lissi Hotel Vienna en Ruby Marie Hotel Vienna.

TUI biedt complete stedentrips (vliegticket + hotel) aan vanaf 225,- per persoon.

Mirte
Laatste berichten van Mirte (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>