Vijf hidden gems in IJsland

Dat IJsland een bestemming is waar je echt een keer moet zijn geweest, staat buiten kijf. Er zijn dan vast behoorlijk wat bezienswaardigheden die je wilt afvinken tijdens jouw reis. Het gevaar zit hem in het reistempo dat je hebt door de tijd die je te besteden hebt. Het is daarom ook goed om grote attracties af te wisselen met de wat kleinere, minder druk bezochte pareltjes. Ben jij op zoek naar het 'alleen op de wereld' gevoel in IJsland? Dan staat er hieronder wellicht iets voor je bij.

#5 Reykjadalur

Deze staat niet heel hoog in deze top vijf hidden gems IJsland, omdat het er afhankelijk van het tijdstip best druk kan zijn. Hoe dan ook is het wel een hele toffe plek om te ontspannen. Na een wandeling langs borrelende massa’s en rokende zwavelwolken van ongeveer een uur bergopwaarts kom je bij de Reykjadalur rivier. Ook wel Hot Coffee River genoemd. Hier kun je met een lekker koud drankje en de koele buitenlucht genieten in de warme rivier.

Reykjadalur

Riviertje in Reykjadalur

Dal in Reykjadalur

#4 Hrunalaug

Middenin the Golden Circle vind je een heel schattige waterbron met uitzicht op een riviertje die je niet wilt missen: Hrunalaug. Hier parkeer je makkelijk en zeer dichtbij kun je jezelf in dit rustige landschap in het warme water laten zakken. Heerlijk na een lange dag allerlei topattracties afvinken. Er is een houten hutje waar gelegenheid is voor omkleden, handig!


Huisje in Hrunalaug

Zwemmen in Hrunalaug - een van de vijf hidden gems in IJsland

#3 Detour 558 voor Kirkjufell

Van onze host in guesthouse Vid Hafid in Olafsvik (als je deze link gebruikt krijg je € 25,- korting) kregen we de gouden tip. Namelijk dat we op weg naar The Ringroad het best een detour konden maken bij afslag 558. Het is misschien even schrikken wanneer je deze weg oprijdt. Maar zelfs met de goedkoopste huurauto kom je door dit bizarre maanlandschap heen. Dit wil je écht niet missen en het kost je maar drie kwartier. Gewoon doen!

Detour 558 op IJsland

Maanlandschap op IJsland

#2 Seydisfjordur

Dit pittoreske dorpje gelegen in de Oostfjorden lijkt op het eerste gezicht wat uitgestorven. De weg erheen vanaf het noorden gezien is prachtig! Naast de kerk met het regenboogpad zijn er ook nog eens een paar te gekke wandelroutes in de omgeving. Het gaafste is dat het heel goed mogelijk is dat je tijdens jouw hike helemaal niemand tegenkomt. Toffe wandelingen vind je vanuit Vestdalseyri. Vraag de locals om een kaart met routes. Er is een handjevol bars en restaurants waar je ‘s avonds heen kunt. Of zorg ervoor dat je genoeg eten en drinken bij je hebt zodat je in je accommodatie wat kunt klaarmaken.

Waterval in Seydisfjordur op IJsland

Klein dorpje in Seydisfjordur op IJsland

Landschap Seydisfjordur op IJsland

#1 Kvernufoss

De absolute nummer één bij mooi weer. Kvernufoss wordt ook wel het zusje van Skogafoss genoemd. Skogafoss is een zeer druk bezochte waterval die ik ook zeker zou bezoeken. Wanneer je hiervan terugrijdt en bij het visitor centre parkeert, kun je rechts om de grote loods lopen. Hier staat een trappetje dat je over het prikkeldraad leidt en naar het pad richting Kvernufoss. Neem vooral even de tijd voor deze korte wandeling, want de omgeving is hier echt een filmset. En als je geluk hebt, ben je hier lekker alleen met al het vallende water. Een perfecte plek om je boterham met pasta op te eten als je het mij vraagt. Deze waterval leent zich ervoor om achterlangs te lopen, zonder al te nat te worden.

Kvernufoss waterval - een van de hidden gems IJsland

Waterval Kvernufoss op IJsland

Leestips

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>