De reishonger was niet meer te stillen: gereisd moest er worden en wel naar Zuid-IJsland dit keer. Het land van ice and fire. Koning winter is op zijn retour en de lente staat te springen om haar entree te maken. In deze blog neem ik je vijf dagen mee op reis... Be prepared... de beelden kunnen reisverslavend werken!

IJsland en ik; we hebben elkaar nog nooit ontmoet, maar ik voel nu al dat het een geslaagde blind date gaat worden. De winter is zich aan het terugtrekken en de lente doet er zijn intrede. Ik stel het mij zo voor dat de IJslanders daar helemaal blij en energiek van worden, net zoals de Hollandse koeien ook blij worden wanneer ze na de winter hun weide weer mogen betreden.

Dag 1: The Blue Lagoon

We vertrekken vanaf Schiphol en hebben de vlucht om 12.30 uur. Wanneer we bij de gate komen zie ik de knalroze Airbus van WOW air al klaarstaan. Na een rustige vlucht van 3,5 uur komen we aan op het vliegveld van Keflavik. De balie naar de huurauto hebben we snel gevonden. IJsland zullen we al roadtrippend gaan ontdekken, naar mijn idee de meest heerlijke manier om een land te ervaren. Je bent vrij om te gaan en staan waar je maar wilt maar ook hoe lang je maar wilt. Het is vier uur lokale tijd wanneer we onze auto instappen, IJsland houdt zich aan de GMT, in de zomer houdt dit dus in dat het tijdsverschil met Nederland twee uur bedraagt. We gaan op weg naar onze eerste echte IJsland ervaring: The Blue Lagoon. Vanaf het vliegveld is het twintig minuten rijden, maar die vliegen voorbij. Ik kijk mijn ogen uit, wat een landschap! Het doet mij nog het meeste denken aan een maanlandschap, zo uitgestrekt, zwarte lavavelden en dan ineens zien we rookwolken uit de grond komen. We zijn in de buurt van de Blue Lagoon.


Het is een rare gewaarwording, dat melkachtige/blauwe water tussen het zwarte lavalandschap. Je doet er goed aan om je ticket van tevoren te boeken, de Blue Lagoon wordt namelijk druk bezocht. Al moet ik zeggen dat je dit tijdens je verblijf niet heel erg merkt. Er zijn douches en kluisjes, zodat je ook op weg naar het vliegveld een bezoek kunt brengen aan The Blue Lagoon. Het water van de Lagoon is afkomstig uit diepe gaten uit de grond en heeft een temperatuur rond de 38-40 graden. Dit geothermische water bevat drie actieve ingrediënten: silica, sulfra en algen. Daardoor heeft het een heilzame werking voor mensen met huidproblemen. Er staan overal emmers met silica modder maskers die je onbeperkt op je lijf kunt smeren. Laat het 15 minuten inwerken en spoel het dan af. Je huid voelt als herboren, zonder grap. Je kunt heerlijk rondzwemmen in de Lagoon en vergeet vooral niet om een lekker koud biertje aan de bar te bestellen. “Just a hell of a place to drink a beer”. We zijn zo’n vier uur in de Lagoon gebleven en zijn daarna doorgereden naar Reykjavik om nog een hapje te eten en heerlijk rozig te gaan slapen.

Het water van de Blue Lagoon lijkt blauw maar is eigenlijk wit

Het water van de Blue Lagoon lijkt blauw maar is eigenlijk wit

zuid-ijsland ontdekken

What a hell of a place to drink a beer!

Er zijn geen woorden die precies kunnen beschrijven wat voor unieke energie en atmosfeer IJsland heeft!

Wat een uitzicht: Pingvellir

Wat een uitzicht: Pingvellir

Dag 2: The Golden Circle ‘extreme’

Vandaag staat in het teken van The Golden Circle. Dit omvat het Nationaal Park Thingvellir, Gullfoss en Geysir. Maar eerst ga ik een iets minder toeristische bestemming aan doen. Ik rijd naar Silfra, dit ligt in het Thingvellir National Park, en word daar om 9.00 uur verwacht. Wat ik ga doen? Snorkelen naar een next level brengen! Alles aan dit avontuur klinkt helemaal verkeerd: op deze dag waarbij de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt komt, neem ik een duik in het water dat nog kouder is. En zwem ik in een kloof tussen twee continenten. Je zwemt hier tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen die elk jaar zo’n 2 cm uit elkaar groeien.

Het water is verbazingwekkend helder en het zicht ligt rond de 100 meter, dit creëert een onderwaterervaring die mogelijk niet overtroffen kan worden. Het water is smeltwater, afkomstig vanaf de Langjokull gletsjer. Dit water wordt gefilterd door ondergrondse lava voor zo’n 30-100 jaar totdat het het Thingvellir meer bereikt. Het water is zó zuiver dat je je bidon er makkelijk mee kunt vullen. Voordat ik die ijskoude plons ga maken, word ik dik aangekleed. Bij DIVE.is hebben ze hier de perfecte uitrusting voor. Ik krijg eerst een pak aan wat nog het meeste lijkt op een onesie slaapzak, daaroverheen krijg ik een drysuit. Dan komt er een soort hondenband om m’n nek… Fifty shades of Grey eat your heart out! Dan nog een mutsje, handschoenen en we zijn good to go. Lopen wordt overigens een hele kunst op deze manier. Duikbril op, snorkel in m’n giechel en dan het water in. Wat een ervaring! Naast de kou kun je deze ervaring bijna niet weerstaan, de kleuren onderwater zijn magisch, turquoise, groen, geel, rood… alles komt voorbij. Na een half uur verlaten we het water en voel ik me in en in euforisch! Ik kan bijna niet meer praten omdat mijn bovenlip het koude water maar moeilijk kon verdragen… maar man man wat ben ik in een gelukkig mens!

Zet deze ervaring maar op je bucketlist: snorkelen tussen twee continenten!

Zet deze ervaring maar op je bucketlist: snorkelen tussen twee continenten!

Onder water heb je zicht verder dan 100 meter

Onder water heb je zicht verder dan 100 meter

De sneeuw ligt nog op de bergen, het water is 2 graden: happy snorkling!

De sneeuw ligt nog op de bergen, het water is 2 graden: happy snorkling!

Icelanders believe that life can and should be very simple. All you need is your swimwear and a little bit of the Viking spirit. The rest will take care of itself.

En dit was nog maar de aftrap van de dag. We gaan verder naar Geysir, het volgende natuurwonder van The Golden Circle. Stoom uit de grond en overal natuurlijke jacuzzi’s, die je hier niet kunt betreden want het water is 100 graden. Maar wat een vreemde gewaarwording is dit. Strokkur, de grootste geiser werkt; het water spuit met een enorme kracht de lucht in. Overal staan mensen met camera’s, selfiesticks en telefoons in de aanslag om het juiste moment vast te leggen. En wij? Guilty as charged.

Geysir, het warmtebronnengebied.

Geysir, het warmtebronnengebied

We rijden verder door het prachtige Thingvellir National Park en komen aan bij donderend natuurgeweld: Gullfoss. Met het zonnige weer wat we treffen doet de naam, de Gouden waterval, zijn naam zeker eer aan. Vanaf boven zie je hoe groot de waterval is en dat hij in twee lagen naar beneden valt. Wanneer je dichterbij komt hoor je de kracht van het bulderende water en maakt de waterval nog meer impact. Bij de waterval kom je een herdenkingsplaat tegen ter ere van Sigriour Tómasdótir, door haar bestaat de waterval nog steeds. In 1907 waren er namelijk plannen om de waterval in te dammen voor een waterkrachtcentrale in de Hvítá. Een ode aan haar van mij, en met mij vele anderen!

Tegen het einde van de dag rijden we terug naar Reykjavik en hebben we daar nog wat tijd om de stad te verkennen. Reykjavik is een gezellige stad, met een kleine oude stadskern. Er zijn prachtige woon- en kledingwinkels, maar de prijzen liggen enorm hoog. Het blijft bij kijken (kijken niet kopen). De stad kent veel leuke restaurantjes en ook hier heeft het biologische en veggie-style eten zijn intrede gemaakt. Daarnaast telt de stad veel barretjes die open blijven tot de late uurtjes. Maar zoals in alle Scandinavische landen ligt ook hier de alcoholprijs weer hoog. Voor een biertje betaal je ongeveer 10 euro en voor een wijntje 14 euro. De IJslanders zelf vinden dat de alcoholprijzen ook enorm hoog liggen, maar ze drinken er niet minder om… is mijn ervaring! Wat ik begrepen heb, is dat ze de avond wel vaak beginnen met een paar drankjes thuis.

Gullfoss

Gullfoss, de gouden waterval

Van dichtbij maakt Gullfoss de meeste indruk.

Van dichtbij maakt Gullfoss de meeste indruk

Ik word een blij ei van al dat natuurschoon!

IJsland kun je het beste ontdekken per roadtrip

Dag 3: IJsland’s Ring Road

Na een licht ontbijtje in Reykjavik gaan we verder op onze roadtrip door Zuid-IJsland. Na de geweldige dag van gisteren vraag ik mezelf of of het nog wel te overtreffen is. Op de navigatie geven we bestemming Vik in en dit betrouwbare apparaat geeft aan dat het zo’n 2 uur en 45 minuten rijden is. Zonder tussenstops… maar dat willen we natuurlijk niet! Wanneer we vanuit Vík de snelweg verlaten en de Ring Road volgen, komen we in de meest mooie landschappen terecht.

Wat een uitzichten op ringroad 1

Wat een uitzichten op Route 1, de Ring Road van IJsland

Om de twintig minuten verandert het landschap waar we doorheen rijden. Ongelooflijk! Zo rijden we tussen besneeuwde bergen en zo zien we de Atlantische Oceaan met het zwarte zand. Een vreemde gewaarwording overigens. De plaatsjes die we passeren zijn vaak niet meer dan een straat met een tankstation wat lokale winkeltjes en enkele huizen. Zo passeren we het kleine plaatsje Hella, hier heb je bij helder weer een goed uitzicht op vulkaan de Hekla wat ‘met een kap op’ betekent. Het is de meest gevreesde vulkaan van IJsland, omdat hij de meeste uitbarstingen telt. Vroeger dacht men, door de uitbarsting en maandenlang gerommel, dat hier de ingang naar de hel was. In de zomer zijn er allerlei tochten naar de berg. Verder zuidwaarts ligt aan de rondweg 1 een waanzinnig mooie waterval: Seljalandsfoss. Hij is niet zozeer imponerend om zijn grootte, de Gullfoss is dat daarentegen wel. Maar wat deze waterval uniek in zijn soort maakt… je kunt achter deze waterval lopen! Waanzinnig! Trek wel goede waterbestendige kleding aan, want nat word je zeker. Ow en schoenen met goede grip, want het pad is, logisch, heel nat. Een unieke ervaring, en wanneer de zon schijnt heb je helemaal een gelukstreffer, dan is vanachter de waterval een regenboog zichtbaar.

Seljalandsfoss zuid-ijsland

Seljalandsfoss vanaf de voorkant…

Seljalandsfoss vanaf de achterkant!

… en gezien vanaf de achterkant!

We vervolgden onze Zuid-IJsland reis naar Landeyjahofn. Hier kun je namelijk de ferry nemen naar de Vestmannaeyjar, de Westmaneilanden. Deze vulkanische eilandengroep wordt vaak overgeslagen. Je kunt hier wandelingen maken en tal van papegaaiduikers spotten. Elk jaar vindt hier in het laatste weekend van juli een festival plaats, wat vier dagen duurt. Helaas waren wij te laat voor de ferry, in het voorjaar vaart hij namelijk maar tweemaal in de ochtend. Wil je zeker op tijd zijn voor de ferry check dan de site. Maar niet getreurd, op naar het volgende moois.

We rijden een stukje verder en zien in de verte alweer een volgende waterval: Skogafoss. Hierbij moet je een flinke klim maken en kom je uit op een prachtig uitkijkpunt. Vanaf daar heb je een weids uitzicht en kun je zelfs de Atlantische oceaan zien. De waterval mondt uit in een rustig kabbelend riviertje. Vanaf de waterval is het nog een half uurtje rijden voordat de grote basaltblokken opdoemen bij de kust van Vík. De legende gaat dat het hier twee nachttrollen betrof die een driemaster uit de zee probeerden te trekken. Ze werden gevangen door de dageraad en veranderden in steen. Vandaag de dag weten we dat deze rotsen zijn gevormd door afgekoelde lavastromen. Vik is een klein dorpje met zo’n 300 inwoners, maar het mag zich het grootse dorp noemen van de zuidkust van IJsland. Je kunt hier op je roadtrip doorheen rijden en je route op snelweg 1 vervolgen, maar wij hebben besloten om hier te overnachten. Vik kent 4 hotels en boeken vooraf is aan te raden. Die avond hebben we in een super leuk restaurantje (Suður-Vík) gegeten met een geweldig uitzicht op zowel de bergen, Víkjurkikrja, de basaltrotsen en de Atlantische oceaan. En hou je van Thais eten? Dan moet je hier zeker heen, één van de eigenaren is Thais en maakt ongelooflijk lekkere gele curry!

Skógafoss waterval

De bekende basalt rotsen bij Vík

De bekende basaltrotsen bij Vík

Zie jij jezelf al zitten? Aan de curry met dit uitzicht

Zie jij jezelf al zitten? Aan de curry met dit uitzicht

Dag 4: The land of fire and ice

We worden wakker van de zon die door de gordijnen schijnt. Een nieuwe zonnige dag is aangebroken, helaas onze laatste volle dag in IJsland. Vandaag zullen we richting het gletsjermeer Jökulsárlón rijden en vanuit daar weer terug naar Keflavik. Een dag met behoorlijk wat kilometers, maar roadtrippen door dit landschap is bepaald geen straf!

Een van de vier hotels in Vík

We blijven maar tegen elkaar zeggen: “Dit is het mooiste wat ik ooit heb gezien.” Vanuit Vík rijden we een uur voordat we de eerste stop maken. Ook nu verandert het landschap weer continu. Om ons heen is het landschap dor en uitgestrekt, doordat de zon schijnt lijkt het wel alsof we door Texas rijden. Totdat we de auto uitstappen! De wind en de temperatuur van 1 graad brengen ons per direct weer terug naar IJsland. Vanaf de snelweg zien we de Vatnajökull gletsjer opdoemen, wat een prachtig gezicht!

Binnen een dik uur rijd je vanaf de kust…

…door een elfenlandschap…

De heldere lupine werd in de 20e eeuw in IJsland geïntroduceerd om erosie te bestrijden en te helpen bij herbebossing

…voorbij velden vol lupine…

…langs enorme bergen met op de achtergrond de Vatnajökull gletsjer die opdoemt

Vanaf de snelweg zien we uiteindelijk een deel van de gletsjer liggen. Via een hobbelige off road kunnen we behoorlijk dichtbij komen. Wauw! Wat een bak met ijs en sneeuw ligt hier nog. Een smal pad langs de gletsjer maakt het mogelijk om de gletsjer met zijn natuurschoon nog beter te bekijken. Voorzichtigheid is hierbij absoluut geboden. Voor de entree staan borden waarbij gewaarschuwd wordt om nooit maar dan ook nooit zonder begeleiding een gletsjer te betreden. Gletsjers zijn altijd in beweging en wanneer je geen ervaring hebt is het levensgevaarlijk. Dit zandpad is veilig en er zijn hier meerdere toeristen te vinden die allen zichtbaar genieten van dit prachtige natuurschoon.

Een deel van de Vatnajökull gletsjer


gletsjer dichtbij

Na een half uur te hebben genoten van de gletsjer hebben we het weer behoorlijk koud gekregen en verlangen naar de verwarming in de auto. We rijden weer een stukje verder en de borden geven aan dat we in de buurt zijn van Svartifoss: zwarte waterval. Deze waterval ligt in het Skaftafell Nationaal park. Na een hike van zo’n 30 tot 45 minuten (een behoorlijke klim) komen we aan bij een prachtige waterval. Ongelooflijk al die mooie watervallen in IJsland! Deze waterval is omgeven door zwarte basaltkolommen; het lava koelde hier rustig af waardoor het gesteente kon kristalliseren. Het lijkt alsof het gesteente is uitgehakt maar ook hier betreft het weer een natuurwonder! Vanaf de waterval heb je een enorm weids uitzicht over het Skaftafellssyslur landschap tot aan de Atlantische oceaan. Maar alles wat je ziet is zwart. Twee grote vulkaanuitbarstingen hebben dit landschap getransformeerd. En dan is het tijd voor onze terugreis. Dag 4 in ‘The land of fire and ice’. Deze contrasten zijn vandaag steeds duidelijker geworden: lavavelden en gletsjers hebben elkaar afgewisseld.

Svartifoss zuid-ijsland

Svartifoss, de zwarte waterval

Tot zover je kunt kijken: heel zuid-ijsland is bedolven geweest onder lava.

Tot zover je kunt kijken: alles is bedolven geweest onder lava

Dag 5

All good things come to an end…We hebben een vroege vlucht van 6:00 uur ‘s ochtends de roze airbus staat weer voor ons klaar om ons terug naar Amsterdam te brengen. Het was een waanzinnige ervaring! IJsland met je ruige natuur, je vergezichten, je letterlijke afwisseling tussen ice and fire, je natuurwonderen, je heerlijke zonuren in de lente….Hey IJsland volgens mij ben ik een beetje verliefd op je geworden. En jij mogelijk ook. Plan snel jouw blinddate met IJsland!

Wees er op voorbereid dat ook jij stapelverliefd wordt op IJsland

Iceland...until we meet again!

Iceland… until we meet again!

Tips voor een roadtrip door IJsland:

 • Wil jij ook een auto huren in IJsland? Wij kozen voor Sunny Cars. Je huurt al een all-inclusive auto voor € 380,- per week. Kijk voor tarieven en beschikbaarheid op Sunnycars.nl of ga naar je reisbureau. De perfecte manier om jouw IJsland te ontdekken
 • Boek een ticket voor de Blue Lagoon vooraf, het kan er namelijk erg druk zijn en het zou enorm zonde zijn wanneer je deze heerlijke ervaring zou moeten missen
 • Neem de ringroad 1 van west naar oost voor de mooiste uitzichten
 • Betaal met pinpas of creditcard en bespaar geld door geen IJslandse kronen uit te geven
 • Wanneer je veel foto’s maakt met je telefoon, zorg in IJsland dan voor een goede beschermhoes. Regen, sneeuw, waterval-water… het doet je telefoon niet veel goeds. Ik heb de Optrix hoes tijdens mijn reis niet kunnen missen
 • Ga niet als Razende Roeland over ringroad 1, de maximum snelheid in IJsland ligt op 90 km per uur. Hou je hier aan! Er wordt streng op gecontroleerd… en ja, ik spreek uit ervaring!

Bijzonder: je kunt je bidon vullen met het water uit de rivier.

Fleur
Latest posts by Fleur (see all)
 1. Wauw, IJsland is zo mooi! Deze bestemming staat echt heel hoog op mijn bucketlist! Hihi, dankzij jouw artikel ben ik nu al stapelverliefd op het eiland en ik ben er nog nooit geweest! 😉

 2. Romy van Genderen zegt:

  Wauw!! Wij gaan eind maart naar Ijsland en wij gaan denk ik ook deze route doen! Vooral het snorkelen lijkt mij heel tof! Heb je de trip bij DIVE.is geboekt? Wat waren de kosten?

 3. Jessy ter Denge zegt:

  IJsland is echt fantastisch! Wist je trouwens dat er veel kleine, schattige en gratis hotsprings zijn? In mijn ogen nog fijner dan de Blue Lagoon! Leuke blog trouwens!

 4. Dag Fleur,

  Gave video! Welke periode was je daar? Als je specifieke data kan noemen helemaal top. Twijfel zelf of het begin mei al zo mooi is namelijk. Thanks!

  • Hoi Geert,
   Dank je wel! Dat is altijd super leuk om te horen. Ik was er van 23 t/m 29 april. Dus … JA je kunt absoluut begin mei gaan. Veel plezier met de voorbereidingen, groetjes Fleur.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>