IJsland winter dream

De diversiteit in landschap maakt IJsland een perfect doel voor de reishongerige fotograaf. De vele grote watervallen als Seljalandfoss, Skogafoss en Gullfoss hebben allemaal hun eigen karakter. Maar er is nog veel meer te noemen. Hier enkele hoogtepunten van het zuiden en westen van IJsland.

Top 10 IJsland winter

#1 Seljalandsfoss

De Seljalandsfoss is een waterval van 65 meter hoog en is een van de bekendste watervallen van IJsland. Je vindt de waterval vlak aan de ringweg, aan de route naar Thorsmork. De hoge kliffen waar deze grote waterval vanaf klatert vormde vroeger de hoge rotskust van IJsland zoals die bij de plaats Vik nu nog te zien is. Achter deze waterval loopt een pad langs, wat een uniek zicht geeft over de omgeving. In de winter is dit pad niet altijd bereikbaar door de grote hoeveelheid ijs. In de nacht is deze waterval van kilometers ver al te zien doordat deze verlicht is.

seljalandfoss

De Seljalandfoss waterval

De Seljalandfosswaterval bij nacht

De Seljalandfosswaterval bij nacht

seljalandfoss winter

In de winter is de omgeving van de meeste watervallen bedekt met ijs

#2 Skogafoss

De Skógafoss is met 60 meter hoogte niet veel lager dan de Seljalandfoss. Door zijn breedte van 25 meter toont deze waterval echter weer heel anders. De Skógá rivier stroomt daar nu over de rand van een klif van de voormalige kustlijn van IJsland. Nadat de kustlijn zich terugtrok (door het omhoog rijzen van IJsland na de laatste ijstijd), bleven de oude zeekliffen achter. Deze vormen nu over honderden kilometers samen met de erachter liggende bergen de begrenzing tussen het laagland en de hooglanden. De echte kustlijn ligt nu parallel op een afstand van ongeveer 5 kilometer.

De Skogafoss ligt niet ver van het plaatsje Skógar. Skógar is een klein gehuchtje met niet meer dan 25 inwoners. Bij het dorpje is ook volksmuseum Skógasafn te vinden met enkele historische gebouwen met de karakteristieke daken begroeid met gras.

skogafoss

De Skogafoss

#3 Vík í Mýrdal

Het dorp Vík í Mýrdal (in IJsland kortweg als Vík aangeduid) is de meest zuidelijk gelegen plaats van IJsland. Het is ook de plaats waar de meeste neerslag valt. Vík ligt aan een gitzwart strand met ten westen ervan de Reynisdrangar, zwarte 66 meter hoge basaltzuilen (restanten van vulkanen), in zee. Je rijdt er in een kleine 3 uur van Reykjavik naartoe.

Reynisdrangar

Reynisdrangar, de zwarte basaltzuilen

Zicht vanaf Dyrhólaey naar het westen

Zicht vanaf Dyrhólaey naar het westen

Zicht vanaf Dyrhólaey naar het oosten

Zicht vanaf Dyrhólaey naar het oosten

De stranden staan bekend om hun gevaarlijke branding. Het kleine dorpje is voor velen een belangrijke plaats in de regio. Het is een belangrijke uitvalsbasis voor toeristen die de nabijgelegen Mýrdalsjökull-gletsjer willen bezoeken, waaronder IJslands gevaarlijkste vulkaan Katla ligt te smeulen. Daarnaast wordt het veel als uitvalsbasis gebruikt voor een bezoek aan de Solheimajokull. De Solheimajokull is een uitloper van de Mýrdalsjökull, een van de grootste gletsjers van IJsland. Solheimajokull ligt in het zuiden van IJsland, op een half uurtje rijden van het kleine dorp Vik. Bij de parkeerplaats is een klein koffietentje waar je voor of na je tocht heerlijk wat kan eten en drinken. Hier vandaan loop je in ongeveer 20 minuten naar de voet van de gletsjer. Er kunnen hier ook trektochten over de gletsjer gedaan worden van ongeveer drie uur. Hiervoor krijg je dan speciale schoenen en begeleiding van een gids. Boekingen vooraf zijn echt wel aan te raden.

Solheimajokull

De Solheimajokull

Vlak bij Vik ligt Dyrhólaey, wat letterlijk “eiland met een deurgat” betekent. Het is een 120 meter hoog uitstekend gebergte. Het ligt dichtbij de plaats Vik en heeft zijn naam te danken aan de massieve boog waarover het eiland beschikt. In de buurt van Dyrhólaey zijn ook veel papegaaiduikers te zien.

Dyrhólaey

Dyrhólaey, eiland met een deurgat

Bovenaan de klif is de vuurtoren te zien die op de foto staat. Deze staat hier sinds 1927, nadat deze de oude vuurtoren heeft vervangen. Wanneer je hier in de omgeving bent en gaat wandelen, daal dan ook af om te wandelen over het zwarte strand. Op 24 november 1973 stortte een Amerikaanse DC-3 neer op het zwarte zandstrand van Sólheimasandur vlakbij het plaatsje Vík. Alle bemanningsleden overleefden de crash. Tegenwoordig zijn de restanten van dit vliegtuig nog steeds te zien op het strand en worden door vele gezien als een toeristische attractie.

Lees hier meer informatie over wandelen op IJsland.

#4 Jokulsarlon

Het gletsjermeer Jokulsarlon ligt in het zuidoosten van IJsland. Ten zuiden van de Vatnajökullgletsjer tussen het nationale park Skaftafell en het stadje Höfn. Het staat bekend om zijn vele drijvende ijsschotsen. Jökulsárlón (letterlijk: gletsjerlagune) ligt langs de bekende ringweg nr. 1, de hoofdweg die rond heel IJsland gaat. Het is niet alleen het grootste en bekendste gletsjermeer in IJsland, maar met bijna 260 meter diepte ook het diepste meer van IJsland.

Jokulsarlon

Jokulsarlon

Door de verbinding met de Atlantische Oceaan drijven er bij afgaand getij ijsschotsen de oceaan op die door de branding weer terug het zwarte strand opgeworpen worden. Deze schotsen schitteren dan ook in het zonlicht als diamanten. Hierom wordt het strand dan ook wel Diamond Beach genoemd.

diamond beach

Prachtig fonkelen de grillige ijsschotsen in het late middaglicht

ijsschotsen diamondbeach

De prachtige schotsen steken af tegen het zwarte zand terwijl het snel donker wordt

In de zomerperiode zijn er ook verschillende excursies te doen. Het is mogelijk om met een amfibievoertuig of met een boot tussen de ijsschotsen van Jökulsárlón te varen. Daarnaast is het ook mogelijk met een kano zelf tussen de gigantische ijsbergen door te varen. Het is goed mogelijk dat je tussen de schotsen zeehonden ziet zwemmen. Voor overnachtingen moet je er rekening mee houden dat de omliggende dorpjes niet heel erg groot zijn. Ruim vooraf een overnachting reserveren is dan ook zeker aan te raden. De bereikbaarheid is erg groot. Vanaf de weg rijd je zo de parkeerplaats en heb je direct zicht op Jokulsarlon. In de wintermaanden is het schitterend om het Noorderlicht over het meer te zien dansen.

Jokulsarlon met het prachtige noorderlicht

Jokulsarlon met het prachtige noorderlicht

#5 Geysir en Strokkur

De Geysir en de Strokkur liggen het Haukadalur, een dal in het zuidwesten van IJsland. Ze behoren tot de Golden Circle, de groep van bezienswaardigheden die van Reykjavik goed bereikbaar zijn. Deze worden ook veel met georganiseerde dagtochten vanaf Reykjaivik bezocht.

strokkur

Met een bulderend geweld komt de geiser Strokkur tot uitbarsting

De geiser Geysir is helaas niet meer zo actief maar een paar meter van de Geysir bevindt zich een andere geiser, de Strokkur ofwel ’karnton’, die elke 5 tot 8 minuten zijn water slechts voor korte tijd 20 meter omhoog spuit.

Geiser Strokkur

Het warme water vermengt zich samen met zwavel en blijft tussen de stenen achter

In de onmiddellijke omgeving van deze beide geisers liggen meerdere heetwaterbronnen. Door de grote bekendheid van deze bronnen is er hierbij een uitgebreid bezoekerscentrum te vinden. Behalve souvenirs worden er ook verschillende maaltijden aangeboden.

bevroren waterdamp

De bevroren waterdamp vormt een dikke witte deken op het mos

De bevroren waterdamp vormt een witte deken in het stomende landschap van geisers en warmwaterbronnen. Net als alle ander plekken op IJsland zijn er maar beperkt slaapplaatsen in de buurt zodat reservering vaak wel nodig is. Niet ver hiervandaan is ook het minder bekende Secret Lagoon te vinden.

#6 Secret Lagoon

De natuurlijke hotspring ‘Secret Lagoon’ ligt in het plaatsje Fludir. De temperatuur van het water is 38 tot 40 graden Celsius gedurende het hele jaar waardoor het zowel ’s zomers als ’s winters te bezoeken is. Ook Secret Lagoon bevindt zich in de zogenaamde Golden Circle.

Secret Lagoon

Secret Lagoon, badderen in een natuurlijke hotspring

Secret Lagoon wordt elke 5 minuten gevoed met warm water uit een natuurlijke bron. Het is een iets minder bekende lagoon maar daardoor is het er ook rustiger en ook zonder reservering te bezoeken. Een rustige mogelijkheid om zelf in het warme water te duiken. Het is niet zo groot als het beroemde Blue Lagoon maar wel veel rustiger en ligt direct in een gebied met veel andere bezienswaardigheden, zoals de geisers en de Gullfoss waterval.

#7 Gullfoss

De Gullfoss is een waterval in de Hvítá (Witte rivier) in Zuid-IJsland. Het is een van de populairste watervallen van IJsland en is gemakkelijk (per auto) te bereiken. Gulfoss maakt deel uit van de Golden Circle, die vanaf Reykjavik in één dag is af te leggen, en is mede daardoor een van de meest bekende toeristenplaatsen in IJsland.

Gulfoss is enorm

De grootte maakt deze waterval zeer indrukwekkend

Het in de kloof neerstortende water zorgt vrijwel altijd voor veel opspattend water dat, als de zon erop schijnt, prachtige regenbogen veroorzaakt. Vandaar ook zijn naam: Gouden waterval.

De Gulfoss is enorm. De kloof is meer dan 70 meter diep, 20 meter breed en 2,5 kilometer lang. Het water valt in twee trappen (harde lagen basalt), die min of meer haaks op elkaar staan, 32 meter naar beneden in een kloof die ook weer geheel haaks op de tweede trap staat. Je kunt helemaal tot aan de rand van de waterval komen, maar als het steile pad in de winter glad is, kan dat echter een hachelijke onderneming zijn.

Gulfoss: wat een geweld en steile kanten

Gulfoss: wat een geweld en steile kanten

#8 Hraunfossar

De Hraunfossar (lavawatervallen) liggen evenals de Gulfoss aan de gletsjerrivier de Hvítá. Deze bijzonder waterval spreidt zich uit over een breedte van 900 meter. Het water stroomt onder het lava door en komt uit de zijwand van een heuvel de rivier instromen. Dit lavaveld ontstond door een uitbarsting van een vulkaan die nu onder de Langjökull gletsjer ligt. Omdat dit lava poreus en waterdoorlaatbaar is, en op een harde en waterdichte ondergrond ligt, stroomt smeltwater en regenwater tussen het lava en de harde ondergrond naar beneden totdat het bij de Hvítá als het ware uit de muur komt. In de winterse kou is dit ook een zeer mooi gezicht. Vanaf de parkeerplaats loop je er in vijf minuten naar de uitkijkpunten toe. Ook deze waterval bevindt zich in de Golden Circle. Even verderop vind je de Barnafoss, een mooie kolkende waterval.

Hraunfossar

De Hraunfossar (lavawatervallen)

#9 Whale watching

Zowel ‘s zomers als ‘s winters bieden verschillende organisaties langs de westkust van IJsland de mogelijkheid om bootexcursies te doen. In de winterperiode gaat men op zoek naar de orka en in de zomerperiode naar de walvis. Het is prachtig om deze dieren te zien zwemmen in hun natuurlijke omgeving. Tijdens de excursie wordt er informatie gegeven over de dieren en zijn ze van een mooie afstand waar te nemen zonder dat ze verstoord worden. Deze excursies zijn over het algemeen druk bezocht zodat vooraf boeken noodzakelijk is.

IJsland is Europa’s orka hotspot

IJsland is Europa’s orka hotspot

Orka IJsland

De beste tijd om orka’s te spotten is in de winter en in de vroege zomer

In het westen van IJsland komen elke winter honderden orka’s bij elkaar

In het westen van IJsland komen elke winter honderden orka’s bij elkaar

Vaak vertrekt de boot vanuit de kleine vissershaven van Grundarfjörður. Het is wel aan te raden om voorbereid te zijn op stevige golven en eventueel medicatie voor zeeziekte te gebruiken. Niet ver hier vandaan bevindt zich de Kirkjufell, een bekende 463 meter hoge berg die ook zeker het bezoeken waard is.

excursieboot whalewatching

Een van de boten waar excursies mee gedaan worden op zoek naar orka’s

#10 Noorderlicht

Het mooie noorderlicht is uiteindelijk wel de meest betoverende publiekstrekker van het noorden. Je moet echter niet vergeten dat het niet altijd zichtbaar is. In hotels zijn er soms mogelijkheden dat je gewekt wordt als het zichtbaar is, zodat je rustig kan gaan slapen zonder iets te missen. Er zijn ook verschillende applicatie’s om te downloaden op je telefoon die alarmeren als er veel activiteiten zijn in de lucht.

Noorderlicht IJsland

Door de lage luchtvochtigheid zijn de sterren ook goed te zien

Noorderlicht Borgarnes IJsland

Een verlaten landweg in de buurt van pension Ensku húsin

Ook de site van het Icelandic Meteorological office, de instantie die zich bezighoudt met de weersvoorspellingen, weet de Aurora activiteiten meestal erg goed te voorspellen. Hier vind je ook de verwachte bewolking boven IJsland zodat je kan zien waar je de meeste kans hebt om het noorderlicht waar te nemen. De eerste keer dat je zoiets magisch ziet lijkt het als of je in een totaal ander wereld terecht bent gekomen. Zo prachtig!

Het noorderlicht lijkt eindeloos te dansen

Het noorderlicht lijkt eindeloos te dansen

Aurora Borealis IJsland

Een adembenemend schouwspel waarbij je de tijd vergeet

Naast alle eerder genoemde redenen blijft het rijden over de wegen van IJsland prachtig. De rust en het continu veranderende landschap zorgen ervoor dat het nooit saai wordt en dat je nooit uitgekeken raakt. De bevroren vlaktes zijn prachtig! En het dansende noorderlicht boven het prachtige IJsland heeft onuitwisbare herinneringen achtergelaten!

De weg in de omgeving van Grundarfjörður

De weg in de omgeving van Grundarfjörður

Prachtige eindeloze witte vlaktes

Prachtige eindeloze witte vlaktes

IJslands winter landschap

Het besneeuwd bevroren landschap is prachtig!

IJslandse paarden

Een van de vele IJslandse paarden langs de weg

Regenboog IJsland

De regenboog over de groene vlaktes

De met sneeuw en mos bedekte lavavelden

De met sneeuw en mos bedekte lavavelden

IJsland winter dream

Een van de vele watervallen onderweg

Een van de vele gletsjers

Een van de vele gletsjers

Roadtrip IJsland

Onderweg langs de westkust

maaltijd ijsland

De maaltijden bestaan vaak uit vis een beetje groenten en wat aardappelen. Het smaakt goed!

Tekst, foto’s en video: Joost van Wijk

Tijdens onze reis heb ik de volgende film gemaakt die wil ik graag met jullie delen.

Veel kijk en reis plezier!

Joost
Laatste berichten van Joost (alles zien)
    • Joost van Wijk zegt:

      Hoi Sanne wij zijn eind februari geweest dan is er al een paar uur daglicht om overdag de mooie watervallen te bezoeken. De kans op noorderlicht is er dan ook groot.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>