Yoga & pilates op Aruba

Onze reisblog Reishonger.nl is oorspronkelijk opgericht om te verhalen over Nederlanders die in het buitenland werken. Op Aruba ontmoeten we Annet van Doorm, die in 1997 samen met haar man verhuisde naar dit kleine land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. We volgen met veel plezier een pilates les die Annet verzorgt bij Manchebo en spreken met haar over het leven op Aruba en haar werkzaamheden als zelfstandig ondernemer.

Manchebo Yoga pilates Aruba

Reishonger volgde een pilates les bij Manchebo

Annet is 50 jaar, getrouwd en heeft een dochter van 20 jaar. De eerste keer dat ze naar Aruba verhuisde was in 1997 vanwege het werk van haar man bij het korps Mariniers. Dit was een uitzending van drie jaar. Het was voor haar compleet iets nieuws, zo ver van alle familie. Het is erg goed bevallen en ze hebben een erg leuke tijd gehad op Aruba. Terug in Nederland in 2000 hebben ze de draad weer opgepakt en is Annet aan het werk gegaan bij een sportcentrum in Dronten.

Maar je woont nu permanent op Aruba. Hoe bevalt dat?

“Ik ben in Nederland opgeleid tot fitness instructeur en heb mensen begeleid in voedingsverandering in combinatie met sporten. In 2002 ben ik de Aalo opleiding aerobics en bodyshape gaan volgen om vervolgens in 2004 daarin les te gaan geven op Curaçao. Hier heb ik op de marine kazerne en lokale sportcentra bodypump, steps en aerobicslessen gegeven, ook voor kinderen. Vervolgens ging onze reis in 2007 van Curaçao weer terug naar Aruba en kon mijn lessen daar ook vervolgen, op de marinierskazerne in Savaneta. Dit heb ik daar twee jaar gedaan en in 2009 moesten we met pijn in het hart weer terug naar Nederland verhuizen. In Amsterdam ben ik een opleiding pilates gaan volgen bij Debbie Jenner. Ik heb daar ook de vervolgcursus ground 2 en ressistance gevolgd. Deze lessen heb ik gegeven bij sportcentrum Leisure World in Dronten. Toch bleven de Caribbean altijd aan ons trekken en in 2012 besloten we terug te keren naar Aruba.”

En hoe vind je dochter Aruba?

Mijn dochter was bijna 2 jaar toen we in 1997 voor het eerst naar Aruba vertrokken. Dit was een makkelijke leeftijd, lekker naar het strand en altijd op je blote voeten lopen. Nu is ze inmiddels 20 en werkt hier in de horeca. Eerst een opleiding verpleegkundige gevolgd, maar dit was helaas niet het niveau als in Nederland. Dus is ze na 1 jaar gestopt. Voorlopig zie ik haar niet meer naar Nederland vertrekken; ze woont sinds kort samen. Wel denk ik dat ze op den duur weer een studie wil oppakken.

Tamarijn Aruba Resort op Druif Beach

Tamarijn Aruba Resort op Druif Beach

Kan je ons uitleggen wat het verschil is tussen yoga en pilates?

“Het grote verschil tussen beide is de verschillende manieren van ademhaling en yoga is meer gericht op de ‘mind’ en pilates meer op de spieren. Pilates gaat vooral om de ademhaling en de houding, balans en spiercontrole van de zogenaamde ‘powerhouse’ van ons lichaam (buik en lage rug). Pilates is erg goed voor het voorkomen van rug- (lage) en schouderklachten. Door middel van deze lessen word je je bewust van een goede houding!”

Aruba lijkt zich meer te gaan richten op wellness vakanties en spirituele reizen. Welke rol speelt pilates hierbij?

“Op Aruba is pilates nog vrij onbekend, maar door mijn lessen uit te breiden hoop ik meer bekendheid op het eiland te brengen. Het probleem obesitas en diabetes is immers erg hoog onder de locals op Aruba. Op dit moment geef ik pilates bij Manchebo Beach Resort, Tamarijn resort en bij Santosa (lokaal). Ook geef ik stoel pilates bij een bejaardentehuis in Savaneta Saba, erg leuk en ik doe dit als vrijwilligerswerk. Ik word bij de hotels ingehuurd mijn lessen daar te geven. Wat ik nog wel veranderd zou willen zien, is dat er meer bekendheid aan wordt gegeven. De mensen op de resorts weten vaak niet dat deze lessen er zijn. Dus meer flyers, banners en het personeel erover inlichten dit de gasten te vertellen.”

Manchebo Aruba

Manchebo Beach Resort

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik heb er vaak aan gedacht om een eigen pilatesstudio te openen, dat blijft ook nog wel mijn droom. Maar zoiets opstarten is op Aruba erg moeilijk, locaties zijn duur en lokale mensen hebben toch niet veel geld te besteden (het uurloon ligt een stuk lager dan in Nederland).”

Is het lastig een eigen onderneming op te starten op Aruba?

“Als Nederlander word je toch wel een beetje benadeeld, vind ik. Een werkvergunning krijgen is al erg moeilijk, je moet daarvoor vijf jaar aaneengesloten op het eiland verblijven. En dan nog krijg je dit niet altijd voor elkaar, zoals mijn dochter die al 12 jaar op dit eiland woont en geen werkvergunning krijgt. Waar je als Nederlander een beetje aan moet wennen op dit eiland is dat je veel geduld moet hebben, zeker als je iets geregeld moet hebben bij een van de overheidsinstanties. Maar verder is dit eiland top, heerlijk eiland, goed klimaat en vriendelijke, gastvrije en blije mensen! En best wel ‘poko poko’ (rustig aan)!

Wat is jouw persoonlijke top 3 om op Aruba te gaan wonen?

  1. De rust
  2. Klimaat en de mooie stranden
  3. Tijd voor leuke dingen zonder verplichtingen

“Vooral de lokale bezienswaardigheden vind ik erg leuk. Ga bijvoorbeeld eens naar San Nicolaas; daar zie je het echte Aruba. Op donderdagavond is het erg gezellig met carnaval shows en lekker eten. Of een visje eten bij de Zeerovers in Savaneta, vers uit de zee in een basket geserveerd.”

Je bent naast pilates docente ook kunstenares. Vertel!

“Ik heb van jongs af aan al getekend en geschilderd, heb bijvoorbeeld de modevakschool gevolgd in Zwolle en daar ook veel tekenlessen gehad. Verder in Nederland een portret- en modelcursus gevolgd. Ik heb voor het eerst met acrylverf geschilderd in Curaçao en me daarna zelf verder ontwikkeld tot wat ik nu doe. Mijn werk is vooral ‘kleurrijk realistisch’ en ik gebruik daarvoor een penseel en paletmes. Op Curaçao heb ik veel exposities gehad. Op Aruba is mijn werk nu te bewonderen in Arends (home deco winkel), Kapsalon Alicia (boven superfood), Que pasa (art restaurant) en de L-America gallery. Verder ben ik iedere woensdagavond van 17:00 – 21:30 te vinden op de populaire handmade arts & crafts marked bij hotel de Tamarijn. Ik maak producten van kokosnoten en ik werk met schelpen en beschilder leuke souvenirs. Erg leuk als je een origineel cadeautje zoekt wat op dit eiland is gemaakt. Iedereen (toeristen en locals) is van harte welkom om deze markt te komen bezoeken.”

Kunst van Annet

Boeddha, Annet van Doorm

Kunst van Annet

Rasta colours, Annet van Doorm

Wil je meer van het werk van Annet zien, kijk dan op FB: Annets paintings & crafts.

Bezoek Manchebo Beach Resort & Spa

Complete reis: TUI.nl
Losse overnachting: Booking.com

Bezoek Tamarijn Aruba op Druif Beach

Complete reis: TUI.nl

Martijn

Digital Storyteller, Off-The-Beaten-Path Traveller & Adventure-seeker never far from a camera, bacardi and coffee. Let's cheers and see the world!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>