Screaming Eagle

Ook al groeit er niets vers op het eiland, koken kunnen ze op Aruba als de beste. Europese en creoolse invloeden zorgen voor een geheel eigen keuken. Ik schuif aan bij chef Erwin Hüsken in zijn prachtige restaurant tegenover Eagle Beach.

Reishonger schoof aan bij chef Erwin Hüsken in zijn prachtige restaurant tegenover Eagle Beach.

Reishonger schuift aan bij chef Erwin Hüsken in zijn prachtige restaurant tegenover Eagle Beach

Vanavond worden we culinair in de watten gelegd door de Nederlandse chef-kok Erwin Hüsken. Erwin runt het restaurant Screaming Eagle, bekend om de dagverse ingrediënten en de fantastische Arubaanse gastvrijheid.

We spreken over hoe Erwin op Aruba terecht kwam, wat hij zo mooi aan het eiland vindt, over zijn gezin en natuurlijk over zijn restaurant. Erwin vertelt ons honderduit over zijn geweldige ideeën, zoals de kunst uit Ecuador die hij tentoon wil gaan stellen. Hij is van plan bepaalde menu’s aan te bieden, in combinatie met de kunst. Het servies mogen de klanten na het eten meenemen.

“Mijn moeder is van Indonesische afkomst, dus koken zit in haar bloed. Zij staat altijd dagen lang in de keuken.”

Kan je jezelf voorstellen?
“Mijn naam is Erwin Hüsken, ik ben 37 jaar oud en geboren te Amersfoort. Na drie jaar havo gevolgd te hebben was ik klaar met het “in de banken zitten” en wilde iets doen met mijn handen, in beweging zijn. Dat studeren vond ik maar niks. Ik was erg sportief en wilde daarom iets met sport doen. Ben toen naar de open dag van het CIOS gegaan, maar kreeg daar te horen dat ik nog te jong was om voor die opleiding voor sportleider in aanmerking te komen. Je moest 16 jaar zijn en ik was 15 op dat moment.”

Screaming Eagle

Screaming Eagle bar

“Mijn moeder is van Indonesische afkomst, dus koken zit in haar bloed. Zij staat altijd dagen lang in de keuken. Dus zij kwam met het voorstel waarom ik geen kok wilde worden. Ze zei: je kan het altijd voor een jaar proberen en als je het niks vindt kun je als nog naar het CIOS. Ik zag het totaal niet zitten om nog een jaar op de havo door te moeten brengen, dus vond het een goed idee. Toen ik eenmaal met koken was begonnen was ik meteen verkocht. Ik vond het leuk om met mijn handen bezig te zijn, maar vooral dat er zoveel variëteit in het vak zit, je bent in principe slager, broodbakker, banketbakker, visboer, groenteboer, etc. Alle theorielessen die ik daarbij kreeg vond ik erg interessant. Het werkend leren zorgde ervoor dat ik begonnen ben bij een bistro en mezelf daarna elk jaar een stap omhoog heb gewerkt, van partijen restaurant met grote buffetten tot 5 sterren hotel en restaurant met 1 en met 2 Michelin sterren. Toen ik 23 werd kreeg ik een aanbieding om naar Aruba te gaan. Dit leek me wel wat, even een jaar naar een tropisch eiland en weg van de lange werkdagen, toentertijd werkte we soms met gemak 15 uur per dag.”

“Voor de naam “Screaming Eagle” hebben we gekozen, omdat het restaurant is gelegen aan het mooie strand “Eagle Beach” en omdat de wijn “Screaming Eagle” uit Napa Valley California komt, een van de beste wijnen uit de VS.”

Hoe komt het dat je op Aruba gebleven bent?
“Grappig genoeg was ik al snel overtuigd dat ik langer op Aruba wilde blijven toen ik hier was: het heerlijke weer, de stranden, de mensen en vooral de werkuren (8 uur per dag) stonden mij erg aan. Buiten dat heb ik ook mijn vrouw uit Colombia hier leren kennen, waar ik nu negen jaar mee getrouwd ben en waar ik ook twee kinderen mee heb (een jongen en een meisje). Ik ben begonnen op Aruba bij restaurant “The Flying Fishbone” in Savaneta. Hier heb ik vijf jaar lang als chef-kok gewerkt. Daarna heb ik restaurant “Screaming Eagle” geopend toen ik 28 jaar was. Ik heb dit samen gedaan met een Duitse vriend die ik op het eiland heb leren kennen.”

Screaming Eagle

Restaurant Screaming Eagle

Screaming Eagle… dat klinkt als …?!
“Voor de naam “Screaming Eagle” hebben we gekozen, omdat het restaurant is gelegen aan het mooie strand “Eagle Beach” en omdat de wijn “Screaming Eagle” uit Napa Valley California komt, een van de beste wijnen uit de VS. Deze wijn verkopen wij ook in het restaurant. Screaming Eagle is een trendy restaurant waar zowel binnen als buiten kan worden gegeten, ook zijn er “lounge bedden” waarop gegeten kan worden.”

Eagle beach

Eagle Beach

Er zijn meer dan 250 restaurants op Aruba. Wat maakt jullie uniek?
“Ik denk dat wij onszelf onderscheiden ten opzichte van andere restaurants doordat wij altijd wisselende menu’s hebben en met seizoensproducten vanuit Europa werken, ook natuurlijk door de lounge bedden in het restaurant en de goede service.”

Screaming Eagle

Screaming Eagle lounge

“De keuken is French-Fusion, wat betekent dat de basis Franse keuken is, maar dat ik veel invloeden vanuit andere delen van de wereld gebruik. Buiten de normale menukaart, heb ik elke twee weken negen (!) nieuwe specials: dat zijn vier nieuwe voorgerechten, vier nieuwe hoofdgerechten en een nieuw dessert. Hier probeer ik rekening te houden met de seizoenen vanuit Europa, dit is vooral erg leuk voor de Nederlanders die hier op het eiland wonen. Zo kunnen zij toch nog witte asperges, haring, oesters, mosselen of een lekker stuk wild eten in het seizoen. Ook de Amerikaanse toeristen vinden dit leuk, omdat zij niet alles kennen. 80% van onze gasten komen uit de VS, de andere 20% zijn locals en mensen uit Europa en Zuid-Amerika.”

De keuken is French-Fusion, wat betekent dat de basis Franse keuken is, maar dat ik veel invloeden vanuit andere delen van de wereld gebruik.

De keuken is French-Fusion, wat betekent dat de basis Franse keuken is, maar dat ik veel invloeden vanuit andere delen van de wereld gebruik

“Het personeel in de Screaming Eagle is een mix van nationaliteiten. Mensen komen uit Nederland, Aruba, Colombia, Venezuela, Peru, Mexico, etc etc. De mensen op Aruba spreken vier talen: Nederlands, Papiamento, Engels en Spaans, dat gebeurt bij ons op de zaak dus ook. Het aantal personeelsleden dat bij ons werkt varieert erg. Dit komt omdat we een laagseizoen en een hoogseizoen hebben, daardoor werken we met veel parttimers. Om een indicatie te geven, laagseizoen 17 fulltimers en 5 parttimers, hoogseizoen 17 fulltimers en kan oplopen tot 25 parttimers.”

“De mensen op Aruba spreken vier talen: Nederlands, Papiamento, Engels en Spaans, dat gebeurt bij ons op de zaak dus ook.”

“Wij zijn altijd op zoek naar personeel, vooral voor het hoogseizoen. Heb je interesse in een baan bij Screaming Eagle, dan kun je solliciteren op de Facebook pagina via een personal message of via info@screaming-eagle.net. Mensen die naar Aruba willen komen om te werken, moeten eerst een werkvergunning regelen. Qua werk is er nog genoeg ruimte op Aruba, alleen het verkrijgen van een werkvergunning gaat wel steeds stroever. De Arubanen hebben natuurlijk eerst voorrang zodra er ergens een functie vrij komt. Voor mensen met een hogere opleiding achter de rug, dus die nu een leidinggevende functie hebben, is het vaak wat makkelijker om aan een werkvergunning te komen, omdat de lokale bevolking vaak niet over die diploma’s beschikt.”

Is het moeilijk je aan te passen op Aruba?
“Aanpassen is nooit een probleem geweest voor mij. De mensen zijn erg vriendelijk op het eiland en vooral omdat er vier talen gesproken wordt is er eigenlijk nergens een barrière. Aan Nederland mis ik ik eigenlijk niet zoveel. Het enige wat ik soms mis is familie en vrienden en natuurlijk de sterrenrestaurants om lekker in te eten ;)”

En Erwin’s persoonlijke tips voor iedereen die Aruba bezoekt:

  1. Natural pool
  2. Eagle beach
  3. Duiken bij de Antilla (het grootste scheepswrak van de Caribbean)

Culinair genieten

Ook onbegrensd culinair genieten op Aruba bij de Nederlandse chef-kok Erwin Hüsken? Screaming Eagle is te vinden bij Eagle Beach en is dagelijks geopend vanaf 18:00.

screaming Eagle reserveren

Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>