Noord-Noorwegen

Noord-Noorwegen is een gebied vol contrasten. Van de Noordkaap, het uiteinde van Europa, tot het idyllische kustlandschap van de Vega-eilanden. En van het bruisende stadsleven van Tromsø tot arctische belevenissen in het achterland. Veel mensen bezoeken Noord-Noorwegen vanwege de natuurfenomenen. De middernachtzon is wel het meest bekend. Maar het noorderlicht en het blauwe licht in de winter zijn misschien nog wel specialer.

noordkaap-noorderlicht-video

De Noordkaap

De Noordkaap, traditioneel beschouwd als het noordelijkste puntje van het Europese vasteland, heeft al jaren een enorme aantrekkingskracht op reizigers. Niet alleen in de zomer, als de zon ‘s nachts niet ondergaat, maar ook in de winter, als het er ruig is en je het laatste gedeelte van de weg van Honningsvåg naar de Noordkaap aflegt onder begeleiding van sneeuwruimers.

Het weer en het licht

In Noord-Noorwegen is sprake van een andere kou dan je in Nederland gewend bent, een zeer droge kou. Het meenemen van de juiste kleding is belangrijk. De winter in Tromsø is niet buitensporig koud. De laagste temperatuur ligt rond -18 graden, terwijl de gemiddelde temperatuur in februari -4 graden bedraagt. Het “donkere jaargetijde” duurt in Alta van november tot januari, daarna worden de dagen langzaam weer langer. Je zit dus niet de hele winter in het donker! De gemiddelde temperatuur in Alta in februari is -1. De minimale gemiddelde temperatuur in februari is -7. Een dag in februari telt 2 uur zon.

Noorse archipels: Lofoten en Vesterålen

In het noorden van Noorwegen liggen de eilanden van De Lofoten. Een magisch oord, waar het noorderlicht en mystieke landschap de bezoekers betoveren. Dit is een nog redelijk onontdekt gebied, waar iedereen die op zoek is naar overweldigende natuur en rust zich thuis zal voelen. De Lofoten zijn bekend vanwege de vele kleine vissersdorpjes waar het authentieke Noorse leven zichtbaar is. Ook zijn De Lofoten de perfecte plek om op walvissafari te gaan. Zo zijn hier onder andere orka’s, potvissen, dolfijnen en bultruggen te zien. Huur een auto en rijd over een van de mooiste kustwegen van Noorwegen. “Het Nieuw-Zeeland van Noorwegen” is op die manier ideaal te combineren met een rondreis langs de Noordkaap.

lofoten rorbuer

De typische rorbuer met op de achtergrond de grillige bergen

Boven de poolcirkel liggen de prachtige eilanden van Lofoten en Vesterålen. Ontdek de contrasten van steile bergtoppen, witte stranden en het smaragdgroene water van de oceaan. Overnacht in een rorbu, zoals de vissershut in Noorwegen wordt genoemd, geniet van wandelen en fietsen en ga walvissen, zeehonden, grote kolonies puffins en zeearenden spotten. Maak een ribboat safari naar de Trollfjord om een van de grootse kolonies zeearenden ter wereld te vinden. Het is heel gaaf om zeearenden te spotten en de prachtige stranden vanaf het water te zien. Van juni t/m augustus is het mogelijk om tijdens een eland safari wilde elanden te zien.

Alta: stad van het Noorderlicht

Alta is de grootste stad van Lapland. Het wordt ook wel de stad van het Noorderlicht genoemd aangezien hier de groene stroken regelmatig door de lucht dansen. Zoek het avontuur op tijdens een sneeuwscootersafari of een hondensledetocht en bezoek de beste zalmrivier ter wereld, die door de Alta-kloof stroomt.

Walvissen spotten

Wie Noord-Noorwegen bezoekt heeft grote kans op het spotten van een walvis bij de Vesterålen eilanden. Op een boot met gespecialiseerde gidsen ga je op zoek naar potvissen, dwergvinvissen, dolfijnen en orka’s. Er zwemmen veel potvissen rond in de Noorse wateren, maar op walvissafari zal je nooit twee maal dezelfde potvis zien. Deze wereldkampioen in duiken kan namelijk tot wel twee uur zijn adem inhouden.

Latest posts by Dionne (see all)

Artikelen

Lees Meer  

5 Unieke avonturen in Northern Norway

roeg in de ochtend bedekt een fluweel dun laagje mist de diepe en donkere wateren van het Fjord. Van de dennenbomen op de oever zijn alleen de topjes nog zichtbaar. 
Het water is zo spiegelglad dat de bont gekleurde huisjes van Mosjøen in tweevoud te bewonderen zijn. De frisse Noorse ochtendgloren geven aan dat een nieuwe nazomerdag is aangebroken.

Lees verder  

IJskoude Noorderlichtreis naar Tromsø

Kies bewust je bestemming Maar waar begin je dan? Wat is de perfecte bestemming voor een Noorderlicht reis? Waar heb je de beste kansen om het Noorderlicht ook daadwerkelijk te zien? En, welke periode is het beste voor het zien van het Noorderlicht? Allemaal vragen die bij ons opkwamen en waarop we zo direct geen antwoord hadden. Na wat zoekwerk …

Lees verder  

Naar de Noordkaap in de Middernachtzon

Bucketlist Wellicht een vreemde vergelijking vanwege de enorme afstand, maar we durven het aan om ze naast elkaar te leggen. Al is het alleen al omdat het unieke bestemmingen zijn: de Noordkaap in Noord-Noorwegen en Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika. Ze zijn maar liefst 11.735 kilometer van elkaar verwijderd en toch hebben ze een aantal raakvlakken. Allereerst zijn het …

Lees verder  

Rondreis boven de poolcirkel

Ben je klaar voor een fantastische roadtrip door de fjorden van Noord-Noorwegen? De lente is de ideale tijd voor een reis in het Hoge Noorden! Van schelpen zoeken in Sommerøya tot de tropische wateren van Senja en van de traditionele Rorbu op de Lofoten tot walvissen spotten op de Vesterålen! Reis je mee?

Lees verder  

Inspiratie: reisfoto’s Noorse fjorden

About Latest Posts DionneVoel jij ook die continue reishonger? Ondanks de drang nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten, ben ik graag zuinig op onze aardbol en fan van duurzaam toerisme. Ik deel graag mijn ervaringen met je! Latest posts by Dionne (see all) De iPhone voor reisliefhebbers – 26 december 2020 Las Vegas gokhoofdstad van de wereld …

Lees verder