5 Unieke avonturen in Northern Norway

Vroeg in de ochtend bedekt een fluweel dun laagje mist de diepe en donkere wateren van het Fjord. Van de dennenbomen op de oever zijn alleen de topjes nog zichtbaar.  Het water is zo spiegelglad dat de bont gekleurde huisjes van Mosjøen in tweevoud te bewonderen zijn. De frisse Noorse ochtendgloren geven aan dat een nieuwe nazomerdag is aangebroken.

Noorwegen is het land van de vrije natuur, de wilde dieren en de eindeloze mogelijkheden als het aankomt op avontuur. De wet in Noorwegen stelt dat de natuur voor iedereen vrij toegankelijk is. Dat betekent dat je altijd en overal mag gaan en staan waar je wilt. Ook betekent het dat je dan ook wel op jezelf aangewezen bent. Je mag wildkamperen in de bossen, een berg beklimmen om twee uur ’s nachts, of met een kajak een waterval afduiken als je daar zin in hebt.

De sprookjesachtige huizen van Mosjøen.

De sprookjesachtige huizen van Mosjøen.

Helgeland, Noord-Noorwegen

De fjorden, de uitgestrekte bossen, de ruige bergen en de wilde rivieren maken Noorwegen dus tot een droom van veel avonturiers. Door de gigantische omvang van het land is er ook nog plek genoeg voor de bescheiden hoeveelheid toeristen die hier jaarlijks komen. Het nog relatief onbekende gebied Helgeland beslaat alleen al een oppervlakte van 18,832 vierkante kilometer en wordt in tweeën gespleten door de poolcirkel.

Helgeland is het gebied waar Northern Norway begint. Voor degene die op zoek is naar een uniek avontuur horen deze vijf dingen dan echt op de bucketlist.

#1 Klim & Kajak op Tomma Eiland

De eilanden ten westen van het plaatsje Nesna staan bekend om hun schitterende bergroutes. De lokaal befaamde Seven Sisters (Sys Søstres in het Noors) zijn in een meerdaagse tocht te bedwingen maar ook de 922 meter hoge berg op Tomma eiland verdient een plekje op ieders klimmerslijst. Uiteraard kun je hier met een ferry komen maar een echte unieke trip maak je liever zelf.

In Nesna is het mogelijk om een zeekajak te huren. Vanaf daar kun je dan in een dag naar Tomma peddelen. Vanwege de zeer beperkte bewoning op het eiland is daar genoeg ruimte om te kamperen in de vrije natuur.

Zodra de avond valt begint de tocht naar de top van de berg. Met het licht van de middernachtzon in de rug is dit een schitterend moment om de top te bereiken. Rond middernacht is het majestueuze uitzicht over de Noordelijke Noordzee en de zowel ondergaande als opkomende zon de beloning voor de inspanning. Na de klim verblijf je nog een dag op het eiland om uit te rusten voor de tocht terug naar het vasteland.

Vanwege de ruige kust en de onvoorspelbare wateren is het wederom het beste om dit in de avond te ondernemen. Dan is het water kalm en de wind gaan liggen. De middernachtzon is een bijzonder fenomeen dat ervoor zorgt dat het voor de Noorse bevolking niet uitmaakt op welk moment van de dag een activiteit ondernomen wordt.

Beste tijd van het jaar: Tussen juni & juli.
Let op: Voor deze tocht is enige ervaring met zeekajakken vereist, tenzij het met een gids wordt ondernomen.

Kajakken rond Tomma Island

Kajakken rond Tomma Island

#2 Fly and Hike

De afstanden tussen de verschillende bestemmingen in de regio Helgeland kunnen flink zijn. Aangezien Noorwegen in dit gebied geen snelwegen kent is snel van A naar B rijden dan ook niet aan de orde. Widerøe (uitspraak; Wie-de-reu) is de luchtvaartmaatschappij die met propellervliegtuigjes de vele kleine dorpjes in Noorwegen met elkaar verbindt.

Vaak zijn deze tickets redelijk aan de dure kant maar Widerøe biedt in de zomer een unieke mogelijkheid. Het Explorer Ticket is tussen juni en augustus te koop en geeft je de ruimte om in twee weken tijd onbeperkt te vliegen tussen de dorpjes in Noorwegen.

Dit is een uitkomst voor backpackers die niet beschikken over een auto maar wel willen hiken en kamperen in verschillende delen van Noorwegen. De bestemmingen van Widerøe zijn vaak erg klein. Zo is het geen probleem om van het vliegveld naar de wilde natuur te komen. Je kunt zo dus besluiten om in Mosjøen (spreek uit als Móesjeun) de bergwanden van Øyfjellet met de gloednieuwe Via Ferrata route te bedwingen. Ook kun je zwemmen in het fjord of kamperen in de bossen. Tot het moment dat je besluit om door te vliegen naar het volgende avontuur op het kleine eilandje Røst.

Beste tijd van het jaar: Tussen 1 juli & 31 augustus
Let op: Het tickets is geschikt voor alle vluchten binnen een van de drie geselecteerde regio’s. Meer informatie over dit ticket vind je op de website van Widerøe. Het ticket kost €370,- voor één zone.

Via Ferrata naar de top van Øyfjellet met een wonderlijk uitzicht over Mosjøen.

Via Ferrata naar de top van Øyfjellet met een wonderlijk uitzicht over Mosjøen.

#3 Roadtrip over de Poolcirkel

Helgeland wordt net boven Mo i Rana doorkruist door de poolcirkel. Alles boven deze denkbeeldige lijn ziet tenminste een dag per jaar geen volledige zonsopkomst en een dag per jaar geen volledige zonsondergang. Een roadtrip door dit schitterende gebied kan zowel in de zomer als in de winter een unieke ervaring zijn.

‘s Zomers

In de zomer jaag je namelijk door heel Noordelijk Noorwegen de middernachtzon achterna. Tour met een (huur)auto over de geweldige kustwegen langs de stijle wanden van de fjorden van historisch dorpje naar dorpje. Slinger door het groene landschap en baan je een weg door een labyrint van rotsen en bossen. Waar je ook besluit te kamperen overal zul je worden beloond met een uren durende zonsondergang, direct gevolgd door een zonsopkomst. Deze lange zomerdagen geven je veel tijd om activiteiten te ondernemen. Zo kun je dus in korte tijd enorm veel ervaren.

‘s Winters

In de winter daarentegen ziet Noorwegen er volledig anders uit. Door de korte dagen, het dikke pak sneeuw en de vele wateren hangt er overdag een blauwe gloed over het land. De 6.500 eilanden die voor de kust verspreid liggen steken zwart af tegen de gloed aan de horizon als in de middag het zonlicht heel eventjes tevoorschijn komt. Nee, in de winter kom je niet naar Noorwegen voor de zon, je komt naar Noorwegen natuurlijk alleen maar voor het spectaculaire Noorderlicht. Met een auto is het mogelijk om de plekken op te zoeken die vrij zijn van lichtvervuiling. Het Noorderlicht danst hier op z’n best door de kraakheldere winterlucht.

Beste tijd van het jaar: juni & juli of december & januari
Let op: In de winter ligt er zo’n pak sneeuw dat een goede voorbereiding erg belangrijk is. Laat je inlichten over de routes en weerberichten.

Lakforsen waterval met zalm

Lakforsen is een indrukwekkende waterval waar de zalm je om de oren vliegt.

#4 Puffin RIB Safari

In Noorwegen zijn vele honderden kilometers kustlijn te ontdekken en te verkennen. Deze grote afstanden zijn hét terrein voor RIB’s (Rigidinflatable Boat). Naast dat het de adrenaline door je lichaam laat stromen wanneer je met 100 km/u over het water vliegt is het ook een praktische manier om snel naar een van de vele afgelegen eilanden te komen. Vanaf Sandnessjøen (uitspr. Séndnesjeun), vertrekken verschillende RIB tours. Deze stuiven weg tussen de rotsformaties en bieden de kans om op ontdekkingstocht te gaan in een gebied waar je anders nooit kunt komen.

Papegaaiduikers, of zoals ze ook genoemd worden; Puffins, leven het grootste deel van het jaar op zee. Vanaf begin april strijken ze neer op het eiland Lovund. Dit gebeurt ieder jaar op exact hetzelfde moment.

Met Seløy Kystferie is het mogelijk om deze gigantische kolonie Papegaaiduikers te ontmoeten op hun eiland. Met de RIB race je in een kleine twee uur naar het noorden. Gids Krystian vertelt onderweg over de vele vogelsoorten, de geschiedenis van de eilanden en de Noorse oudheid. Goed ingepakt in een speciaal survivalsuit tegen de kou, schieten kilometers water onder de boot voorbij. Wat een zeilboot in een etmaal doet kunnen deze boten in een krappe twee uur.

Beste tijd van het jaar:  tussen juni en augustus
Let op: andere RIB tours worden het hele jaar door aangeboden.

RIB tour in Noorwegen

De RIB tour raast langs adembenemende landschappen!

#5 Cave exploring

Helgeland is spectaculair vanuit de lucht, vanaf de grond, op het water, en verrassend genoeg ook onder de grond. Van alle grotten in Noorwegen kun je, als je goed zoekt, zo’n 90% vinden in de regio rondom Mo i Rana.

Deze grotten zijn voor iedereen vrij te ontdekken. Of het aan te raden is, is een tweede. De diepe stelsels van gangen, kloven, balzalen, watervallen en spelonken gaan kilometers diep en zijn nog veel onontdekt of zeer moeilijk begaanbaar.

Met de juiste voorbereiding en voorzichtigheid kan het een spannend avontuur zijn om in dit gebied op grottentocht te gaan. Neem voldoende water en eten mee, zorg voor een hoofdlampje en het liefst een helm en laat altijd iemand weten waar je een grot binnen gaat. In dit gebied kun je grotten tegenkomen waar je eenvoudig naar binnen loopt of juist nergens kunt staan. Andere grotten worden door de lokale bevolking gebruikt als expositieruimte voor kunstenaars. Eén grot is zelfs de bestemming van een jaarlijks schoolkamp. Mocht je het avontuur aandurven dan is het dus ook mogelijk om jouw tentje op te zetten in een grot om daar de nacht door te brengen.

Beste tijd van het jaar:  juni, juli, augustus.
Let op: in de winter zijn veel grotten bedolven onder de sneeuw, in de lente kunnen grotten vol lopen met smeltwater!

De mysterieuze grotten van Mo I Rana

Er gaan mysterieuze verhalen rond over de diepe donkere grotten van Mo I Rana

Northern Norway

Op avontuur in Helgeland brengt je dicht bij de ruige en ongerepte natuur van Noorwegen. Deze wilde natuur is altijd onvoorspelbaar en daarom is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Denk aan goede kleding, voldoende eten en drinken, en laat altijd iemand weten waar je naartoe gaat. Vaak weet de lokale bevolking het meest van de omgeving en de beste tips komen dan ook van hen, de verschillende VVV’s (in Noorwegen; Reiseliv) helpen je graag veilig op weg. Kijk op www.visithelgeland.com voor meer informatie over deze regio.

Vanaf Trondheim vlieg je met Widerøe in ongeveer 50 minuten naar het eerste echte plaatstje van Helgeland, namelijk Mosjøen. Een historische kustplaats in de uitlopers van de rivier en aan de voet van het Vefsnfjord.

De schitterend onderhouden huisjes van Mosjøen

De schitterend onderhouden huisjes van Mosjøen

Sander
Volg me!
Laatste berichten van Sander (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>