Noorse fjordenkust in optima forma

Reis deze winter van het milde zuiden tot in het Noordpoolgebied: dwars door het noorderlichtovaal. Maak een huskysafari of een spannende sneeuwscootertocht over de Arctische toendra. Bezoek de iconische Noordkaap en de ongerepte Lofoten-eilanden. Laat je tijdens de heldere poolnachten betoveren door het fascinerende noorderlicht. Onvoorspelbaar, magisch en betoverend mooi! Kies komende winter voor belevenissen en ervaringen in regio's waar natuur, mensen en dierenleven uniek zijn!

Noorderlichtcruise: beleef Winters Noorwegen

Als je niets van de unieke Noorse fjordenkust wilt missen, kies je een 12-daagse noorderlichtcruise met totaal 2.500 zeemijlen overweldigend natuurschoon. Je bezoekt 34 havenplaatsen, waar vracht wordt geladen en gelost, waar passagiers het schip opstappen of verlaten. Je bezoekt niet alleen mooie grote plaatsen met architectuur uit de middeleeuwen, de gotiek en de art nouveau, vaker nog doe je havenplaatsen aan waar je nooit zou komen als je niet met Hurtigruten had gereisd. Een unieke manier om Noorwegen uitgebreid te ontdekken.

Langs de zuidelijke kustlijn vaar je door diepblauwe fjorden en langs de schitterende kust van Helgaland. In de koude wateren boven de poolcirkel heb je ‘s winters veel kans op het spotten van walvissen en orka’s. Om nog maar te zwijgen over de kans op het zien van het noorderlicht! Hurtigruten, met zijn postboten langs de Noorse kust, wordt gezien als een van de grootste attracties van Noorwegen en internationaal erkend als ’s werelds mooiste zeereis. Vaar je mee naar het winterkoninkrijk dat door de eeuwen heen de thuisbasis is geweest van trollen, winterkoningen, Odin en Freya?


Ontdek alles over het Hoge Noorden in dit gratis gloednieuwe magazine vol reisinspiratie

Hurtigruten Richard With

Hurtigruten, met zijn postboten langs de Noorse kust, wordt gezien als ’s werelds mooiste zeereis

Hurtigruten: de Noorse kustlijn per postboot

De reisroute Bergen – Kirkenes – Bergen hoort thuis in het rijtje van iconische routes zoals de Orient Express en Route 66. Hurtigruten hoort bij Noorwegen zoals sauna bij Finland hoort, of tapas bij Spanje. Hurtigruten (letterlijk vertaald: ‘de snelle route’) is de naam van de rederij die de kustplaatsen van zuid tot noord al sinds 1893 met elkaar verbindt. De klassieke formule: 7 dagen en 34 havens noordwaarts, 6 dagen en 33 havens zuidwaarts.

Oorspronkelijk zorgden de schepen voor een vlottere levering van post en goederen. Tegenwoordig worden vooral reizigers vervoerd, maar de routine van het dagelijkse laden en lossen is bewaard gebleven en geeft de reis een authentiek tintje. Sommige passagiers reizen maar een klein stukje mee, anderen maken de hele 12-daagse rondreis en zien zo bijna de gehele fjordenkust van Noorwegen aan zich voorbij trekken. Het is de beste manier om al het natuurgeweld van dichtbij te zien.

Hurtigruten zeereis

Noorwegen is een van de mooiste plekken op aarde

Beleef het magische noorderlicht

De omstandigheden om het noorderlicht in volle glorie te zien zijn ideaal in Scandinavië: de winters zijn lang, donker en koud. Gedurende de 12-daagse reis krijg je nacht na nacht de kans het noorderlicht te zien. Hoewel het niet zeker is dat het noorderlicht door de hemel danst, wat overigens bijdraagt aan de magie ervan, heb je rondom de uiterst noordelijk gelegen steden Alta, Hammerfest en Tromsø optimale kansen het kleurrijke poollicht te zien. Net als op de ongerepte Lofoten-eilanden, waar je ook nog eens orka’s, walvissen en zeearenden kunt spotten tegen de achtergrond van soms wel 1.200 meter hoge bergtoppen.

Je vaart hier in het Hoge Noorden midden in de zogenoemde ‘aurora zone’, een ovalen ring rond de magnetische noordpool tussen 60° en 70° Noord. Wil je ‘s nachts liever slapen? Aan boord is een speciale wekservice die je wekt wanneer het noorderlicht zichtbaar is! Een visueel spektakel dat je voor altijd bijblijft!

Noorderlicht Hurtigruten Ms -Nordkap, Tromso, foto van Andreas Kalvig Anderson

Ideale omstandigheden voor het noorderlicht bij Tromsø, foto van Andreas Kalvig Anderson


Northern Lights from sundeck

Het noorderlicht is lastig vast te leggen op een bewegend schip


zeearend lofoten

Overdag zie je tussen de ongerepte ruige natuur orka’s, walvissen en zeearenden


noorderlicht noord-noorwegen

…terwijl je ‘s nachts de magische poolnachten ervaart

Complete belevenis in Winter wonderland

De Hurtigruten-schepen varen volgens een vaste dienstregeling en bij iedere afvaart uit Bergen wordt er op vaste tijden vracht afgeleverd bij de diverse gemeenschappen langs de Noorse kust. Dit alles terwijl jij rustig geniet van overweldigende fjorden, een bezoek brengt aan de mooiste plaatsen en gefascineerd raakt door de natuur langs de ongerepte Noorse kustlijn. Hoewel er volgens een vaste dienstregeling wordt gevaren, blijft er voldoende tijd over om jouw eigen avontuur te creëren en de Arctische wildernis van Noord-Noorwegen te beleven.

Maak een sneeuwscootertocht in Lapland of een spannende huskysafari over de Arctische toendra. Treed de bevroren witte wildernis op langlaufski’s of sneeuwschoenen tegemoet. Breng een bezoek aan de Noordkaap, een Samische rendierhouderij, het sneeuwhotel in Kirkenes en een huskyfarm. Verken de eilandenwereld van de Vesterålen of ontdek de Lofoten per paard. Ga per sneeuwscooter door de poolnacht of woon een middernachtconcert bij in de IJszeekathedraal. Overdag spot je walvissen en orka’s terwijl je ‘s nachts de magische poolnachten ervaart!

Breng een bezoek aan een Samische rendierhouderij

Breng een bezoek aan een Samische rendierhouderij


Ontdek de Lofoten per paard

Ontdek de Lofoten per paard


sneeuwschoenwandelen lofoten

Een snowshoe hike op de Lofoten

Op reis naar een groenere toekomst

Aan boord is het net wat anders dan je misschien verwacht van een traditionele cruise. Geen cabaret of karaoke. Etiquette en strenge kledingvoorschriften spelen bij Hurtigruten geen rol. Wel lekkere maaltijden en Scandinavische specialiteiten, bereid met verse ingrediënten. Een bemanning vol verhalen, panoramadekken waar je een gezellige plek kunt zoeken, en een sterke focus op duurzaamheid. De meeste cruises staan niet bepaald bekend om hun verantwoordelijkheid ten opzichte van duurzaamheid. Hurtigruten wil dat anders doen. Zij zijn wereldwijd koploper in groene scheepvaart en zetten op alle fronten nieuwe precedenten. Hurtigruten pleit bijvoorbeeld voor een verbod op zware stookolie en strengere regels voor ongerepte bestemmingen.

Hurtigruten Finnmarken

Hurtigruten is koploper in groene scheepvaart

Noorderlichtcruise met de Polarlys

Verken winters Noorwegen vanaf zee met de Hurtigruten! Deze voormalige postboot legt tijdens de zeeroute van Zuid- naar Noord-Noorwegen en terug ruim 2.500 zeemijlen af en dit in 12 dagen via 65 havens. Het winterseizoen biedt je een ongekend hoogtepunt: een bijzonder lichtspel van het noorderlicht te midden van de sneeuwwitte magie van de winter.

Bij Nordic kun je deze reis boeken vanaf € 2.199,- per persoon, inclusief rechtstreekse heen- en terugvlucht (Brussel – Bergen) met Brussels Airlines, alle transfers, Nederlandstalige reisbegeleiders aan boord en natuurlijk de Hurtigruten zeereis Bergen – Kirkenes – Bergen (11 nachten) op basis van volpension. Een prachtige reis met twee verschillende vertrekdata: 12 of 23 februari 2022. Vanaf februari worden de dagen al weer langer, de zon staat alweer hoger aan de horizon en wint aan kracht – de temperatuur ligt in deze tijd normaal gesproken net onder het vriespunt en het landschap is getooid in een sprookjesachtige sneeuwlaag.

Ontdek Nordic

Je vaart met de MS Polarlys, in het Noors “poollicht”. Dit benadrukt de bijzonderheid van het Arctische licht, dat een wezenlijk onderdeel is van het Hurtigruten winterprogramma “Op jacht naar ’t noorderlicht”. Stap aan boord van de Polarlys en geniet eenvoudigweg van ‘de mooiste zeereis ter wereld’!

Typisch beeld tijdens de Hurtigruten reis

Typisch beeld tijdens de Hurtigruten reis – geen wind, besneeuwde bergen en een kleurrijke zonsondergang

De reis per postschip – van dag tot dag

Wil je in korte tijd en in alle rust de volledige kustlijn van Noorwegen ontdekken? Dan is een zeereis langs de Noorse kust met een van de postboten van Hurtigruten de ideale formule. Niets brengt je dichter bij de Noorse kust – zowel fysiek als qua ervaring.

De iconische Hurtigruten reis brengt je langs ‘s werelds mooiste fjorden, bergen, gletsjers en prachtige rotsformaties. Je vaart dicht langs eilanden, vissersdorpjes, kleine steden en afgelegen gehuchten, soms niet meer dan een verzameling huisjes. Waar je even van boord mag, om het dorp te verkennen, te shoppen, om stokvis te eten of op een hondenslee te stappen. De klassieke rondreis gaat in zeven dagen noordwaarts langs de unieke kustlijn van Bergen naar Kirkenes bij de Russische grens. Vervolgens gaat de reis in zes dagen zuidwaarts van Kirkenes naar Bergen, waarbij het schip overdag de havens aandoet die op de noordelijke reis ‘s nachts werden bezocht. Zo zie je alle 34 havens bij daglicht. Vooral in de grotere plaatsen heb je tijd om aan land te gaan.

hurtigruten noorderlichtcruise noorwegen

Beleef de authentieke Noorse kust ervaring

Langs de zuidelijke kustlijn noordwaarts

De klassieke zeereis start in Bergen, waar je vanaf 18:00 uur kunt inschepen. ‘s Avonds vaart het schip uit door de Hjeltefjord, waar vroeger de Vikingen vertrokken voor hun zeereizen naar de Shetlandeilanden. Je vaart langs de talrijke rotseilanden van de scherenkust naar Art Nouveau stad Ålesund om vervolgens koers te zetten richting Molde, de ‘stad van de rozen’, en Kristiansund. De volgende dag kun je de sfeervolle koningsstad Trondheim verkennen. Bij het verlaten van het fjord vaar je langs het kleine eiland Munkholm en zijn fort, en de prachtige vuurtoren van Kjeungskjær. Als het schip meandert tussen de vele mooie eilandjes en uitstekende rotspartijen, of door de smalle Stokksund-zeestraat vaart, begrijp je het belang van goede zeekaarten en deskundige navigatie. Na het eten komt het schip aan in het charmante Rørvik.

Je vaart langs de Noorse fjordenkust, voorbij eilandenarchipels en ziet het landschap steeds ruiger en desolater worden. Het schip steekt de poolcirkel over en de reis gaat verder langs de spectaculaire kustlijn van Helgaland. In de middag vaar je vanaf Bodø over de Vestfjord en verschijnt de 1.000 meter hoge ‘Lofot-veggen’ stilletjes aan aan de horizon. Tegen de avond bereik je Stamsund en nog even later Svolvær, de pittoreske hoofdplaats van de Lofoten. Op de zuidwaartse reis is er genoeg tijd dit charmante stadje omgeven door de surrealistische natuur te ontdekken.

Lofoten Keiservarden view, foto van Rune Kongsro

Keiservarden, foto van Rune Kongsro

Poolcirkel ceremonie

Al vroeg in de ochtend op dag 4 is het zover; op 66°33’N steekt het schip de poolcirkel over. Deze denkbeeldige grens markeert het meest zuidelijke punt van de poolnachten en de middernachtzon. Dit wordt gevierd met rituelen zoals fluitsignalen en het symbolische dopen op het dek voor wie voor het eerst de poolcirkel oversteekt. De kans om ‘s winters het noorderlicht te zien is vele malen groter boven de poolcirkel. Hier begint het Arctische gebied. Van dag 4 t/m dag 10 heb je dus een grote kans op noorderlicht.

Uniek: aan boord van Hurtigruten heb je de kans om op de hoogte gehouden te worden van het noorderlicht! Je kunt een alarm inschakelen dat meldt zodra het noorderlicht aan de hemel verschijnt. Ook midden in de nacht. Dan sta je binnen enkele minuten buiten op het dek.

Noorderlicht boven de Lofoten

Noorderlicht boven de Lofoten

Op naar Noord-Noorwegen

‘s Nachts vaart het schip door de smalle Raftsund, via de Vesterålen eilanden, naar Tromsø, waar je vroeg in de middag aankomt. Deze stad is startpunt van vele poolexpedities en heeft daarom ook wel de toepasselijke naam: ‘Poort naar de Noordpool’ gekregen. Tot de hoogtepunten van de stad behoren de historische Arctische kathedraal, het Polaria-centrum en de Fjellheisen kabelbaan naar de top van de Storsteinen berg. Het is een absolute aanrader om in Tromsø aan wal te gaan om de verbazingwekkende natuur, cultuur en geschiedenis van het gebied te verkennen.

Na een opwindende dag vervolg je je reis naar het noorden, naar het thuisland van het inheemse Sámi volk. Het schip vaart nu langs de kustlijn van Finnmark, het ‘land van de Samen’, waar je de meeste kans hebt om tussen oktober en maart het noorderlicht te zien. Na Hammerfest en Havøysund vaart het schip door de Magerøysund waarna je op dag 6 Honningsvåg bereikt. Hier kun je een bezoek brengen aan de Noordkaap op 71°N! Terug aan boord kunnen vogelliefhebbers hun hart ophalen, wanneer het schip voorbij de Sværholtsklubben en rotsformatie Finnskjerka komt, één van de grootste vogelrotsen van Noorwegen.

De Fjellheisen kabelbaan naar de top van de Storsteinen berg biedt een prachtig uitzicht op de stad en haar omgeving

De Fjellheisen kabelbaan naar de top van de Storsteinen berg biedt een prachtig uitzicht op Tromsø en haar omgeving


Skyline, Honningsvag, Finnmark, Noorwegen

De skyline van Honningsvag

Kirkenes – het keerpunt

De zevende dag bereik je het keerpunt van de reis. ‘s Morgens meert het schip aan in Kirkenes, een poolstadje op de grens van Noorwegen, Rusland en Finland, waar je de mogelijkheid hebt deel te nemen aan enkele avontuurlijke activiteiten voordat de terugreis begint. Verken de Arctische winter per sneeuwscooter over een bevroren fjord, maak een hondensledetocht, ga op koningskrab-excursie, of bezoek het sneeuwhotel en een rendierboerderij.

Tijdens de tocht naar het zuiden bezoek je nu overdag de havens die op de heenreis ‘s nachts werden aangedaan. ‘s Morgens vroeg aankomst in Honnigsvåg en via Havøysund, Hammerfest, Øksfjord en Skjervøy naar Tromsø waar je kort voor middernacht aankomt. Het schip vertrekt om 01.30 uur vanuit Tromsø, wat ruimte geeft van boord te gaan voor bijvoorbeeld het middernachtconcert in de IJszeekathedraal of om een lokaal gebrouwen Arctisch biertje te proeven.

koningskrab

Ga mee met een kingcrabsafari in het kleine stadje Kirkenes


sneeuwbar

Een koud drankje in het Igloo Hotel

Lofoten en Vesterålen

De uitgestrekte eilandenarchipels van de Vesterålen en de legendarische Lofoten bieden een prachtig panorama van spitse bergtoppen die loodrecht uit de zee oprijzen. Deze dag is alweer een lust voor het oog, wanneer je tussen de eilanden van de spectaculaire Lofoten en Vesterålen door een van de mooiste landschappen van je reis glijdt. De eilanden zijn bekend om hun steile bergwanden, wilde natuur en kleine, schilderachtig gelegen vissersdorpjes met de typische rode vissershuisjes of rorbu. Steevast zie je op de Lofoten, naast de Rorbuer vissershuisjes, houten rekken met kabeljauw, die in de koele zeelucht hangt te drogen. ‘s Werelds grootste kabeljauwvangsten worden hier in de Vestfjord en de Barentszzee tussen januari en april binnengehaald. Het droogproces transformeert de kabeljauw tot stokvis die geëxporteerd wordt naar Spanje, Italië en Afrika.

Bijzonder is de passage van de Straat van Risøyrenna, slechts 7 meter diep, de zandbanken zichtbaar door het heldere, groene water. Verder naar het zuiden lijkt het of het schip recht op de bergwand invaart, maar als je dichterbij komt, vindt de kapitein een opening en stuurt het schip behendig door de smalle zee-engte Raftsund. De reis langs deze 20 kilometer lange doorgang tussen de Lofoten en de Vesterålen is indrukwekkend, met bergkliffen die aan beide zijden oplopen tot 1.000 meter. Na een bezoek aan Svolvær vaar je langs de majestueuze toppen van de enorme Lofotenwand, waarna het tijd is om afscheid te nemen van deze prachtige eilanden en koers te zetten richting het vasteland – waar nog meer uitzonderlijke natuurlijke schoonheid op je wacht.

Hurtigruten Trollfjorden, foto van Aslak Tronrud

‘s Zomers maakt het schip een extra tocht door de extreem smalle Trollfjord, foto van Aslak Tronrud


Stokvis op de Lofoten

Stokvis op de Lofoten

Zuidwaards naar Bergen

Ook op de terugweg passeer je de poolcirkel. Met tradities, rituelen en delicatessen aan dek wordt hier afscheid genomen van het Noordpoolgebied. Dit deel van de kust is omgeven door sagen en legenden. Geniet van het uitzicht op de kust van Helgaland met een overvloed aan eilandjes, riffen en steile bergmuren. Bekend is de bergketen de Zeven Zusters, de waterval Bruidssluier en de berg Torghatten, met een 20 meter brede tunnel er dwars doorheen.

Op dag 11 is er nog even tijd om Trondheim te bezoeken. Bij vertrek vanuit de majestueuze Trondheimsfjord vaart het schip langs de eilanden Munkholmen en Hitra, langs eilandketen Smøla en de prachtige bergtoppen van Tustna, langs het eiland Grip en zijn vuurtoren, over open zee naar Molde, de “stad van de rozen”, vanwege de overmaat aan zoet geurende rozentuinen. Vanaf hier kun je de steile, puntige toppen van de Romsdal Alpen zien. De mooiste zeereis ter wereld loopt ten einde en tijdens de nacht legt het schip nog aan in Ålesund, Torvik en Måløy. Dag 12 is de dag van ontscheping in Bergen; gelukkig niet voordat je nog een aantal zeemijlen langs fascinerend landschap en de pittoreske Nordfjord gevaren bent.

Hurtigruten Trollfjord

Hurtigruten Trollfjord

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>