IJskoude Noorderlichtreis naar Tromsø

Met stip op nummer één van onze bucketlist stond al jaren met grote letters: Noorderlicht! Afgelopen winter besloten we dan ook dat het hoog tijd werd om aan de nummer 1 van onze bucketlist te gaan werken.

Noorderlichtreis Tromso

Noorderlicht boven Tromso

Kies bewust je bestemming

Maar waar begin je dan? Wat is de perfecte bestemming voor een Noorderlicht reis? Waar heb je de beste kansen om het Noorderlicht ook daadwerkelijk te zien? En, welke periode is het beste voor het zien van het Noorderlicht? Allemaal vragen die bij ons opkwamen en waarop we zo direct geen antwoord hadden.

Na wat zoekwerk op internet, en de nodige lijstjes van top Noorderlicht bestemmingen viel onze keuze uiteindelijk op het voor ons compleet onbekende Tromsø. Reden hiervoor is dat hier een breed scala aan outdoor activiteiten geboden werd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan husky sleeën, sneeuwscooter rijden, fjordcruises, etc. Voor ons allemaal bucketlist activiteiten die we aan deze reis konden toevoegen. Daarbij, wanneer wij pech zouden hebben met het zien van het Noorderlicht, zouden we met deze activiteiten toch een drukke en actieve week krijgen.

Tromsø ligt bovendien boven de poolcirkel, daar waar het Noorderlicht het vaakst en het best zichtbaar is. Later kwamen we erachter dat Tromsø direct onder de Auroral Oval ligt, wat betekent dat je in Tromsø bij een heldere hemel al heel snel het Noorderlicht kunt zien. Ook dit maakt Tromsø een uitstekende Noorderlicht bestemming.

Tromso panorama

Tromsø panorama

Wat is de beste periode?

De bestemming was gekozen, nu de periode nog om naar Tromsø te reizen. Koude, heldere winteravonden, ten noorden van de Poolcirkel, zijn het beste ingrediënt voor het zien van het Noorderlicht. Van september tot maart wordt gezien als de beste reisperiode voor het Noorderlicht. De herfstmaanden zijn vaak nat en hebben vaak meer bewolking dan de wintermaanden. Vanaf december wordt het meestal droger en minder bewolkt, en dus grotere kansen voor het Noorderlicht. Vanaf maart begint het ’s avonds langer ligt te worden en nemen de kansen weer af.

Let wel op: van begin december tot medio/eind januari kennen ze in Noord-Europa de poolnacht. De zon komt dan niet boven de horizon uit en het is in deze gebieden dan 24 uur per dag donker of schemerig. Voor het doen van excursies anders dan het Noorderlicht is dit misschien een mindere periode. Al met al kwamen wij uit op de eerste week van februari, wanneer het in Tromsø toch alweer van 09.00 – 15.00 uur licht is overdag. Maar waar de nachten wel nog lang genoeg zijn voor het zien van het Noorderlicht.

Tip: in Tromsø bestaat ook de mogelijkheid om te gaan whalewatchen. Wanneer je deze activiteit wilt meepakken tijdens de reis, dan zul je rekening moeten houden met de walvismigratie. Normaal gesproken zijn de walvissen van begin november tot en met eind januari in dit gebied te vinden. Wanneer de migratie naar het zuiden weer begonnen is, worden de whalewatch safaris omgezet naar fjord cruises. Je hebt dan nog steeds kans op het zien van walvissen, echter zijn de kansen veel kleiner.

Voorbereiding

Nadat wij eenmaal de bestemming en de reisperiode hadden gekozen beseften we direct dat we wel nog wat nieuwe, warme, winterkleding konden gebruiken voordat we die kant op zouden gaan. Sjaal, muts, handschoenen, wandelschoenen, winterjas, winterwandelbroeken, thermokleding, truien, vest,……. We hadden veel nodig om de temperaturen daar te kunnen trotseren en om enigszins comfortabel eropuit te kunnen.

Heel bewust hebben wij kleding gekocht die in laagjes over elkaar heen gedragen kan worden, zodat we ons warm kunnen aankleden, maar op minder koude dagen ook een laagje ertussenuit kunnen laten. Wij zijn beide voor ons complete outfit en alle accessoires geslaagd bij Decathlon. Quechua en Wedze zijn hierin echte aanraders, zeer comfortabele en warme kleding en warme en stevige wandelschoenen.

Ook het voorbereiden van de trip naar Tromsø is een belangrijke. Welke excursies wil je allemaal gaan doen? Welke aanbieder kies je voor de excursies? Ook hier hebben we het nodige zoekwerk op internet gedaan, waarbij wij uiteindelijk zijn uitgekomen bij Tromso Safari. Zij bieden alle excursies die wij wilden doen, waardoor de keuze voor hen snel gemaakt was. Zo konden we alles bij één organisatie beleggen. Het husky sleeën, sneeuwscooteren en rendieren voeren hebben wij van thuis uit vooraf geboekt. Tromsø is een populaire bestemming, en excursies willen nog wel eens snel vol raken. Alleen de Noorderlicht excursie besloten wij niet vooruit te boeken, maar ter plekke te boeken, ook rekening houdend met actuele weersvoorspellingen.

De reis naar Tromsø

Er gaan geen directe vluchten van Amsterdam richting Tromsø. Je zult altijd een tussenlanding hebben ergens in Noorwegen. Wij hadden onze vluchten geboekt bij KLM. Vanaf Amsterdam vlogen wij in anderhalf uur eerst naar Bergen, waar wij vervolgens overstapten op een binnenlandse vlucht van Wideroe naar Tromsø. Vanaf Bergen is het nog eens 2,5 uur naar Tromsø.

Let op: wanneer je met KLM vliegt, en tussendoor moet overstappen op een binnenlandse vlucht, dan dien je ten alle tijden je koffer op te halen van de band, opnieuw in te checken, en zelf opnieuw door security te gaan. Wij kregen op Schiphol en van de stewardess tijdens de vlucht naar Bergen wisselende berichten over het wel of niet opnieuw inchecken van het koffer (dat vanaf Amsterdam wel was gelabeld naar Tromsø). Maar, omdat we maar 30 minuten op Bergen hadden dachten wij dat we gewoon naar de volgende gate konden lopen. Dit bleek helaas niet het geval, net toen we door de deuren wilden rennen naar de check in, keken we achterom en zagen we onze koffers van de band komen. Snel de koffers gepakt, naar boven naar de check in gerend, ons uiterste best gedaan, maar toen het al 09.50 uur was (en onze vlucht vertrok om 10.05 uur) wisten we eigenlijk al dat het niet ging lukken. Met spoed werden we door de security geduwd (onze koffers zouden op een latere vlucht nakomen), en net toen onze rugzakken door de scanner gingen…… stroomuitval! Toen wisten we zeker dat we onze aansluitende vlucht gingen missen. Uiteindelijk hebben we plek gekregen op een vlucht later die dag, en zijn we Bergen in gegaan voor een mini stedentripje Bergen.

Transfer luchthaven – Tromsø centrum
De luchthaven van Tromsø ligt op ongeveer 8 minuten van het centrum. Een eenvoudige en snelle manier om van de luchthaven naar het centrum te komen zijn de Flybussen. Zij stoppen op diverse plekken in de stad en rijden elke 5-10 minuten. Een enkeltje naar het centrum kost bij de Flybussen 100 NOK p.p., dat is ongeveer een tientje.

Daarnaast is ook het openbaar vervoer een goede optie om naar het centrum te komen. Zowel lijn 40 als lijn 42 stoppen op de luchthaven. De bushalte ligt achter parkeergarage P2/P3. Neem de halte aan de overkant van de weg als je naar het centrum wilt. Tickets kunnen bij de buschauffeur worden gekocht en kosten 50 NOK p.p.

Tromsø, het Parijs van het Noorden

Tromsø ligt op 70° noorderbreedte, ver boven de poolcirkel. Het centrum en de luchthaven liggen beide op het eiland Tromsøya, dat middels een tunnel en de 1016 meter lange Tromsøbrug wordt verbonden met het vasteland van Noorwegen. De romantische bijnaam van Tromsø is ‘Parijs van het Noorden’. Tromsø is een echte studentenstad en dat merk je aan alles. De vele diverse nationaliteiten, de vele bars en restaurantjes, de talloze koffietentjes, het ademt echt een studentenstad uit. Ondanks de vrij noordelijke ligging van de stad, biedt het toch een mild eilandklimaat. De gemiddelde temperatuur in januari is -4 graden. In tegenstelling tot Zweeds en Fins Lapland wordt het in Tromsø dus niet zo extreem koud.

Bezienswaardigheden Tromsø

Naast de vele outdoor activiteiten en mogelijkheden biedt Tromsø zelf ook de nodige bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om een bezoekje aan te brengen. Het kleine, maar gezellige centrum biedt een ruim aanbod aan restaurants, bars, winkels en souvenir winkeltjes.

Polarmuseet (Poolmuseum)
Het poolmuseum is gelegen in de haven, in een gerestaureerd pakhuis uit 1830. Tromsø heeft een rijke arctische geschiedenis en een lange traditie als startpunt van poolexpedities. Het museum vertelt en toont het verhaal van de altijd risicovolle poolexpedities.

Polaria
Polaria is ’s werelds meest noordelijk gelegen aquarium. Op een educatieve wijze wordt hier aandacht besteed aan de arctische omgeving, natuur en wildlife. Het gebouw alleen al is de moeite waard om te bezichtigen. De gedachte achter dit design zijn ijsschotsen die tegen het land op zijn gedrukt door de ruige arctische zee.

Ishavskatedralen (Arctic Cathedral)
Deze bijzondere kerk is te vinden in het stadsdeel Tromsdalen, gelegen op het vasteland van Noorwegen. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant heeft de kerk een glazen gevel. Het ontwerp van de kerk symboliseert de ijsbergen, het poollicht en de poolnachten. Hoewel de kerk van buiten al een bezienswaardigheid op zich is, kan de kerk ook bezocht worden. Hier moet echter wel 50 NOK p.p. voor betaald worden. In de wintermaanden vinden er zogenaamde Northern Lights concerts plaats. Voor 180 NOK p.p. ben je verzekerd van een plekje!

IJszeekathedraal

IJszeekathedraal

Fjellheisen cable car
De Fjellheisen Tromsø cable car is een echt must do in Tromsø. Met bus nr. 26 rijd je vanuit het centrum van Tromsø naar deze kabelbaan. Een retourticket kost hier 190 NOK p.p. Wanneer je ervoor kiest naar boven te wandelen en met de kabelbaan naar beneden te komen, kost dit enkele ritje je 130 NOK p.p. Alle info over de Fjellheisen cable car is terug te vinden op hun website. Bovenaan heb je werkelijk een adembenemend uitzicht over Tromsø (zie panoramafoto hierboven). Een bezoek aan Tromsø is niet compleet zonder een ritje met deze Fjellheisen cable car.

Prestvannet Lake
Gelegen bovenop het eiland, op het hoogste punt, vind je Prestvannet Lake. Het park en natuurreservaat doen dienst als broedplek voor diverse vogelsoorten. Het park wordt door locals veel gebruikt om te sporten, te wandelen en te recreëren. Het meer bevriest in de winter volledig, en dient dan als populaire plek om te schaatsen. Omdat het meer een afgelegen ligging heeft, en er weinig omgevingslicht is, is het ook een populaire plek om het Noorderlicht te spotten.

Hiken in Tromsø

Tromsø wordt omgeven door prachtige natuur en een paar mooie bergen. Wij wilden minimaal een dag zelf eropuit gaan, de natuur in, lekker wandelen. Op internet ging ik op zoek naar de beste hikes in en rondom Tromsø. Al gauw kwam ik op een website met 7 gemakkelijke wandelingen met een spectaculair uitzicht in Tromsø. Op basis van de informatie van deze local kozen wij de Brosmetinden, mede vanwege de mooie uitzichten die je tijdens deze hike worden beloofd. Eenmaal in Tromsø zijn we nog langs de tourist information geweest. Toen we daar vertelden dat we de dag erna de Brosmetinden wilden bewandelen werden we geschokt en heel vreemd aangekeken. Dat was toch niet zo’n goed idee. Ze vroeg of we de informatie van een website van een local hadden, want zij probeerden haar al meerdere maanden te benaderen, zonder succes. In de winter is Brosmetinden met het openbaar vervoer namelijk niet bereikbaar, en ook niet te bewandelen.

Ze adviseerden ons Rødtinden te doen. Met bus 42 richting Storelv vertrek je uit het centrum. Vraag de chauffeur te stoppen bij de school. Hoewel de hike als ‘easy’ wordt bestempeld, hebben wij dit toch ervaren als een pittige en stevige wandeling. De weg naar boven is constant stijgend, en met alleen maar sneeuw en ijs maakt dat de tocht best pittig. De uitzichten die je onderweg te zien krijgt zijn te mooi om waar te zijn. Zeker de moeite waard als je na een paar uur klimmen boven komt.
Aanrader: Neem spikes mee voor onder de schoenen, dat maakt de klim naar boven in de winter iets eenvoudiger.

de hike naar Rødtinden

De hike naar Rødtinden

Outdoor activiteiten

De bergachtige en arctische omgeving waarin Tromsø ligt, nodigt uit om de natuur in te gaan. Het aanbod aan excursies is dan ook enorm uitgebreid. Wij kozen ervoor om naast het Noorderlicht, ook te gaan sneeuwscooteren, husky sleeën en een Sami experience te gaan doen. Dit alles via dezelfde organisatie; Tromsø Safari. Zij hebben een informatie desk in het Radisson Blu hotel. Tevens is het Radisson Blu hotel het startpunt van de excursies.

Sneeuwscooter safari
In het Radisson Blu hotel melden we ons bij de informatie desk. We registreren ons en krijgen de voucher voor de sneeuwscooter excursie. Even later worden alle deelnemers aan de sneeuwscooter excursie en de husky excursie verzocht de leider te volgen. We gaan naar de bus. Hier krijgen we korte toelichting. De husky deelnemers zullen eerst worden afgezet, waarna de sneeuwscooter deelnemers nog even doorrijden. We stoppen bij een veerboot. Hier worden we opgewacht door twee leden van de familie waar we gaan sneeuwscooteren. De ferry overtocht duurt ongeveer 20 minuten, dwars door de fjorden heen, een lust voor het oog dus. Aan de overkant is het nog een kleine 5 minuten lopen tot het landgoed van de familie. De enthousiaste guides geven uitleg over de sneeuwscooter, waarna we worden voorzien van thermal suits, snowboots, een helm en een bril. In duo’s neem je plaats op de sneeuwscooter. Met een gemiddelde snelheid van zo’n 25-30 km per uur rijden we door het prachtige met sneeuw bedekte landschap. Onderweg maken we diverse stops, een ideaal moment om van plek te wisselen. Ook worden we op een van de stops voorzien van een welkome warme chocomel.

Na ruim 2 uur touren door de Lyngen Alps is het dan helaas tijd om terug te keren naar het startpunt. De tante van de familie heeft de hele middag staan koken. Een traditionele vissoep of als alternatief een groentesoep wordt hier aangeboden. Samen met een mandje brood, koffie, thee, water en een stukje cake wordt hier een heerlijke lunch voorgeschoteld. Na de lunch wandelen we met de guides terug naar de veerboot. Aan de overkant staat de bus ons alweer op te wachten om terug te gaan naar Tromsø.

Husky sleeën
Vanaf hetzelfde Radisson Blu hotel begint een dag later onze husky ervaring. Voor ons de ultieme Lapland ervaring, achter husky’s aan sleeën. Bij de huskyfarm worden we opgewacht door de familie. Ook hier kun je je omkleden naar thermal suits en word je voorzien van handschoenen en snowboots indien dit wenselijk is. Nadat iedereen klaar is krijgen we uitleg over het husky sleeën en de slee zelf. Er wordt uitgelegd dat de honden maar één stand kennen, en dat is de ‘fast forward’ stand. Aan de bestuurder van de slee dus de taak om bij te remmen als het nodig is, maar de honden bergop ook actief te helpen. Na de uitleg krijgen we allemaal een nummer toegewezen. Dit nummer correspondeert met een slee. Eenmaal bij de honden aangekomen ga je naar je eigen slee toe en maak je kennis met jouw husky team van 6 husky’s. Een voor een vertrekken we in volle vaart.

Onderweg maken we diverse stops, ook hier is dit weer een gelegenheid om van plek te wisselen. De omgeving is bijzonder, zowel als passagier als bestuurder kun je hier volop genieten van de omgeving. Na anderhalf uur sleeën door de natuur zit ook dit avontuur er helaas weer op. We bedanken ons husky team en maken nog wat foto’s. Even verderop in een klein huisje brandt de open haard en staat koffie, thee en warme chocomel op ons te wachten. Ook krijgen we hier lefse voorgeschoteld, een Noorse zoete specialiteit. Als we de bus het terrein zien oprijden weten we dat het tijd is om terug te gaan naar Tromsø.

Husky sleeën

Husky sleeën

Rendier & Sami culture experience
De oorspronkelijke bevolking van het noorden van Scandinavië en Lapland zijn de Sami. Zij vormen een belangrijk deel van de cultuur en geschiedenis van dit gedeelte van Noorwegen. Wij wilden dan ook heel graag ook een excursie doen waarbij we wat meer te weten zouden komen over deze Sami. We kozen ervoor om een Reindeer feeding & Sami Culture Experience te gaan doen. Wederom starten we bij het Radisson Blu hotel. Op ongeveer een half uurtje rijden bevindt zich de farm waarop de rendieren te vinden zijn. We worden uiterst vriendelijk ontvangen door de Sami mensen. Elke deelnemer krijgt persoonlijk van elke Sami een hand. Je voelt je meteen welkom op deze manier. Deze familie is een rendier herders familie. Ze hebben duizenden rendieren in de bergen rondlopen en laten ons kennis maken met de Sami cultuur en het herdersbestaan.

We worden ontvangen in een lavvu, een traditionele Sami tent. Hier wordt kort toegelicht hoe de dag eruit ziet en wat we allemaal gaan doen. Hierna gaan we naar de rendieren. Iedereen krijgt een emmer met voer waarna we naar de 200 hongerige rendieren lopen. Een aparte en bijzondere ervaring. De rendieren komen op je af en eten uit jouw emmer. Na het voeren gaan we terug naar het kamp, waar we lunch krijgen, een rendier stoofpotje. Na de lunch worden we weer in de lavvu verwacht waar een van de herders vertelt over de Sami geschiedenis, de Sami cultuur en het leven van deze herders familie. Ook wordt er een traditionele joik gezongen, een traditioneel Sami lied. De dieren die je eigenlijk alleen kent van de kerstman en de kerstperiode, sta je hier opeens te voeren en te aaien, onvergetelijk.

rendieren excursie

Rendieren excursie

Noorderlicht excursie

Ruim ’n week lang hebben we via diverse weer websites en Noorderlicht websites onze kansen voor het zien van het Noorderlicht in de gaten gehouden. We besloten ter plekke te boeken voor de dag die er dan het gunstigste uit zou zien. Al een aantal dagen gaven alle websites aan dat dinsdag een goede avond zou worden voor het Noorderlicht. Er was gelukkig nog plek, en zo hadden we de dinsdagavond vastgelegd!

Er zijn twee opties voor het doen van een Noorderlicht excursie. Je kunt met een minibus gaan, hier rijd je het heldere en goede weer tegemoet of achterna, daar waar de beste kansen zijn het Noorderlicht te zien. Je kunt ook naar een base camp gaan. Tromsø Safari heeft 7 base camps. Een half uur voor aanvang van de tour kiezen ze, afhankelijk van het weer, het base camp voor die avond. Bij deze tour ga je dus naar één plek en blijf je op deze plek. Wij kozen voor de minibus tour, omdat we van mening waren dat we hier de betere kansen hadden om het Noorderlicht daadwerkelijk te zien.

Dinsdagavond, 19.00 uur vertrok onze Noorderlicht tour vanaf het Radisson Blu hotel. Will, onze guide, vertelde dat er qua Noorderlicht activiteit geen hele goede avond werd voorspeld. Het was wel helder waar we naartoe reden. Bovendien was er geen maan, wat betekende dat de Melkweg in vol ornaat zichtbaar was. Na een tijdje rijden stopten we. De guide stapte uit om te kijken of de lucht goed was. Hij was enthousiast, enorm veel sterren te zien, en hij zag ook het Noorderlicht al! Bepakt met camera, statief en afstandsbediening, stapten we uit. Ik keek omhoog, zag sterren in een hoeveelheid zoals ik ze nog nooit had gezien, maar….. ik zag geen Noorderlicht. De guide zag het wel, we moesten blijven kijken en foto’s maken. De camera ziet meer dan het menselijk oog. En jawel hoor, de eerste foto die we maakten, toonde het Noorderlicht. Waarom zie ik het dan niet met het blote oog? Wat ik zag was een soort grijze wolkachtige verschijning. En dat is dus in veel gevallen wat je ziet. We vroegen of we het licht ook met het blote oog in de mooie groene kleuren zouden zien, en of we het licht zouden zien dansen. Dansend licht is uiterst zeldzaam, en om de groene kleur met het blote oog te zien heb je zeer sterke activiteit nodig, en die was deze avond niet voorspeld.

Na een tijdje reden we verder, kijken of je we een betere plek konden vinden. Op een gegeven moment werd onze guide lichtelijk gek, de chauffeur moest zo snel mogelijk stoppen, heftig Noorderlicht zag hij. We stopten, stapten uit en jawel hoor. Een compleet groene lucht, met het blote oog te zien! En als kers op de taart, dansend Noorderlicht. Een bijzondere en magische avond. Een unieke beleving en echt een waardige bucketlist ervaring.

Dansend Noorderlicht

Dansend Noorderlicht

Dus, staat het zien van het Noorderlicht op je bucketlist, en wil je een reis met unieke outdoor activiteiten en ervaringen in een bijzondere omgeving? Denk dan eens aan het relatief onbekende Tromsø. Ik beloof bij deze, hier ga je geen spijt van krijgen!

Tekst en foto’s: Ashley Pulcini

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>