Bruisend Aarhus, Denemarkens andere stedentrip

Wie op Citytrip en Denemarken zoekt vindt voornamelijk reisjes naar Kopenhagen. En verder staat Denemarken vooral voor natuur, kamperen en gezinsvakanties. En Legoland natuurlijk. Maar er is meer. Ontdek Aarhus, 'the city of smiles', in 2017 culturele hoofdstad van Europa.

Vanaf het vliegveld van Bilund is het een uurtje rijden naar Aarhus, de tweede stad van Denemarken. Het landschap is overwegend groen en vlak maar het schiereiland Jutland, waar Aarhus op ligt, kent de nodige verassingen zo wordt ons verteld. Krijtrotsen die aan de Engelse kust doen denken, veel eilanden, drie nationale parken en wandelende duinen. En nergens ben je verder dan vijftig kilometer van zee. De Noordzee of de Oostzee, waar Aarhus direct aan ligt.

Het oude havenfront

Zoals veel moderniserende steden aan de kust heeft ook Aarhus oude havengebieden ontsloten. De stad staat niet meer met de rug naar het water, gescheiden door loodsen, schepen, containers en de onvermijdelijke rommeligheid die daar bijhoort, maar het waterfront ontsluit de stad. En wordt een vitaal gebied, waar industrieel erfgoed afwisselt met eigentijdse architectuur; een soort plek die mij altijd erg aanspreekt.

DOKK1, met zijn indrukwekkende façade en trappartij neemt daarbij een centrale plaats in. Het gebouw huisvest de openbare bibliotheek, die is gekozen als beste ter wereld, met veel ruimte voor verschillende doelgroepen. Studieplekken, loungeruimtes en speelmogelijkheden voor kinderen. En een gong die bediend kan worden vanuit de kraamafdeling van het ziekenhuis en iedere nieuwgeborene aankondigt. Er is een evenementenhal en onder het gebouw vind je een volledig geautomatiseerde parkeergarage. In de buurt van DOKK1 vind je havengebouwen met een nieuwe functie en de nodige pop-up initiatieven. En er wordt nog volop gebouwd en verbouwd, wat meer moois belooft.

De Facade van DOKK1

De Façade van DOKK1

Aan het plafond van de parking onder DOKK1 hangt Magic Mushrooms, eenondersteboven hanngend schaalmodel van een denkbeeldige stad.

Aan het plafond van de parking onder DOKK1 hangt Magic Mushrooms, een ondersteboven hangend schaalmodel van een denkbeeldige stad

Aarhus Ø, Urban met stijl

Aarhus Ø is een nieuw stadsdeel gerealiseerd op een uitbreiding van het havenfront en nog volop in aanbouw. De sterattractie is  ‘De IJsberg’ een uniek appartementencomplex met schuine bebouwing, die ieder appartement uitzicht op zee geeft en het licht lijkt te vangen als een ijsberg met afbrokkelende pieken. Met zijn blauwe balkons en schuine wanden is het al snel een icoon voor het moderne Aarhus geworden. In de buurt vind je meer bijzondere wooncomplexen, waarbij rekening wordt gehouden met diversiteit, jong en oud, hogere en lagere inkomens. Gedurende de constructie wordt de wijk hip en trendy gehouden met zaken als de Strand Bar, een verplaatsbaar geheel van containers en steigerhout meubels en verplaatsbare stadstuintjes. Er komen grachten en er komt groen. Een mooi stukje stadsvernieuwing.

De IJsberg

De IJsberg

De strandbar in Aarhus Ø

De strandbar in Aarhus Ø

Het Latin Quarter

De oudste buurt van Aarhus, ontstaan in de 14e eeuw op de plek waar eerst Viking fortificaties waren. De straatnamen als Kasteelstraat en Bolwerk herinneren er nog aan. In de smalle straatjes met kinderhoofdjes vind je tal van trendy winketjes en cafeetjes. Een klein paradijsje voor wie van shoppen en terrasjes houdt dit buurtje. Niet ver er vandaan vind je Mollestien, een straatje met de meest gefotografeerde, en inderdaad zeer schattige, huisjes van de stad.

Mollestien

Mollestien

Huisje in Mollestien

Huisje in Mollestien

Donkere tijden herleven in het Moesgaard Museum

Een stuk buiten het centrum ligt dit museum voor Archeologie en Etnografie, een in het landschap geïntegreerd driehoekig gebouw grotendeels bedekt met grasvelden. Onderwerp hier is de historie van de mens van de steentijd tot ruwweg de Middeleeuwen. Het Moesgaard is eerder een gebouw dat om een tentoonstelling is gebouwd dan een tentoonstelling in een gebouw. Plafonds die een sterrenhemel uitbeelden, vergezichten op trappenhuizen, veel duisternis, animaties en zelfs een vloerbedekking die zompig veert bij displays die over een moeras gaan. Hier wordt geschiedenis uitgebeeld en niet slechts getoond.. Een geschiedenis van strijd tegen de elementen en strijd van mensen onderling. Het is de duisternis die alles tot leven lijkt te brengen.

Vormgeving en inhoud

Vormgeving en inhoud

De belangrijkste attractie is de ‘Grauballe Man’, een veenlijk dat gemummificeerd is gevonden met zijn keel doorgesneden. Een offer aan de goden werd een geschenk aan verre nazaten.  Een ander hoogtepunt zijn de levensechte reconstructies van de voorouders van de mens, van Lucy, tot de Javamens en de Koelberg vrouw uit de Steentijd, de oudst gevonden vrouw in Denemarken.

De Grauballe Man

De Grauballe Man

De Koelberg vrouw in Moesgaard

De Koelberg vrouw

Lopen door de regenboog in het ARoS Art museum

Wat is er nodig om je stad op de kaart te zetten? Een conceptueel, groot en visueel kunstwerk is een goed begin. Zo’n kunstwerk is het Regenboog Panorama, een cirkelvormige 150m meter lange loopbrug met zijpanelen van gekleurd glas die op het dak van het AroS Art museum eis geplaatst. Een rondje lopend door de regenboog heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Het museum lijkt aan de buitenkant op het eerste gezicht een vierkante gemetselde doos maar krijgt van binnen allure met zijn cirkelvormige omlopen die wel enigszins aan het Guggenheim in New York doen denken.

Regenboog Panorama op ARoS Art Museum.

Regenboog Panorama op ARoS Art Museum

Op de zesde verdieping vind je de expositie ‘No Man Is an Island – The Satanic Verses’ een collectie moderne kunst uit eigen collectie aangevuld met geleend werk. Hoogtepunt is wel ‘Boy’ van Ron Mueck, een viereneenhalf meter hoog beeld van een gehurkte jongen gemaakt van glasfiber. De hyperrealistische uitbeelding van de structuur van de huid, de aderen, haartjes en poriën maakt het, samen met de afmetingen, tot een fascinerend werk. Ook het meer conceptuele werk ‘Low key’ van Dolk is een uitschieter, hoewel menig autoliefhebber zal gruwen van dit fraaie stukje publieksparticipatiekunst: het met je eigen sleutels krassen in een zwarte Lamborghini.

Ron Mueck (1958), Boy, 1999

Ron Mueck (1958), Boy, 1999

Dolk (1979), Low Key, 2016

Dolk (1979), Low Key, 2016

Tony Matelli (1971), Fucked (Couple), 2005

Tony Matelli (1971), Fucked (Couple), 2005

Culinair Aarhus

In Denemarken is koken de laatste jaren tot een kunst verheven. Het beste restaurant ter wereld bekroonde ‘Noma’ is te vinden in Kopenhagen en maakte furore met het gebruik van seizoensgebonden onorthodoxe lokale ingrediënten. Ook in Aarhus zijn inmiddels drie restaurants met een Michelin ster, er is een groot foodfestival gehouden, er zijn tal van culinaire pop up evenementen en in 2017 behoort Aarhus tot de Europese Regio van de Gastronomie. Kortom eten heeft de aandacht.

Niet ver van DOKK1 vind je een hal met streetfood. De stalletjes serveren gerechten als Vietnamese Baquettes (Banhmi), Falaffel, hamburgers van pulled-duck, galettes uit Bretagne en Caribisch gegrilde kip. De volle tafels in het midden geven het gevoel van een gezellige picknick binnenhuis. Een meer traditionele specialiteit is natuurlijk Smörrebröd, een Deens lunchgerecht. We proberen de nodige varianten in restaurant Kahler, genoemd naar en vol met de beroemde Kahler keramiek. De open sandwiches, zijn een lust voor het oog en voor de smaakpapillen.

Street food hal

Street food hal

Pulled duck

Pulled duck

Heerlijke Banhmi Sandwich.

Heerlijke Banhmi Sandwich

Smörrebröd in Kahler

Smörrebröd in Kahler

Culturele hoofdstad van Europa en het Aarhus festival

In 2017 is Aarhus culturele hoofdstad van Europa. Twee vertegenwoordigsters van het toeristenbureau vertellen over de plannen. Een keur aan muzikale, culinaire, artistieke en andere evenementen staan op het programma. Het lijkt er op dat je het organiseren van dit soort zaken kun je wel aan de dynamische jeugd van Aarhus kunt overlaten.

Ieder jaar wordt eind Augustus-begin September het Aarhus festival gehouden. In 2016 met als motto ‘Upside down’. Waarin onder meer een death metal band in een kerk optrad maar ook Malinese muziek en Flamingo werden uitgevoerd. Upside down werd onder meer verbeeld door een op de grond liggende façade die door een schuine spiegel verticaal werd getoond. Een bron van leuke publieksparticipatie en veel posts op sociale media. Het tiendaagse festival kende een half miljoen bezoekers en 1300 evenementen op 100 plaatsen. In 2017 is het thema ‘Bridging’. Een plekje in de agenda van 2017 reserveren voor Aarhus lijkt geen slecht idee.

Voor meer informatie over Aarhus: www.visitdenmark.nl en www.visitaarhus.com

Het programma van Aarhus 2017 vind je hier.

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>