Plezier voor het hele gezin in de kop van Denemarken

Wanneer je met het gezin op reis gaat naar het noordelijkste deel van Denemarken is daar voor iedereen iets leuks te doen. Ga wandelen, fietsen of mountainbiken in de bossen en heuvels. Laat de adrenaline door je lijf gieren in Fårup Sommarland of ontdek wat er leeft in de Noordzee in het Nordsøen Oceanarium. Bezoek iconische plekken zoals Rubjerg Knude Fyr en Den Tilsandede Kirke. En het strand en de duinen zijn altijd dichtbij.

Actie op de mountainbike

Na een reisdagje zijn we aangekomen in Noord-Jutland. Op de kaart zie ik dat dit werkelijk behoorlijk noordelijk ligt. Op dezelfde breedtegraad als Gotenburg. Dat had ik niet gedacht.

De energie moet er nog even uit. Gelukkig is dat hier in het noorden niet moeilijk. De omgeving leent zich voor een actieve buitenvakantie. Zo ontdek ik snel dat er diverse mountainbikeroutes lopen in de omgeving van onze camping. Ik pak mijn mountainbike en rijd een route in het bos van Tversted. Het is een mooie singeltrack van 10 kilometer, die op sommige punten uitgebreid kan worden met een technisch parcours. Ik geniet van de prachtige bos- en duinachtige omgeving. Wat een goede start van onze dagen hier in het noorden.

Mountainbikeroute in het bos van Tversted

Mountainbikeroute in het bos van Tversted

Nordsøen Oceanarium

,,Wow, die maanvissen zijn echt heel bijzondere vissen!”. Mijn kinderen staan enthousiast voor een enorme ruit waarachter bijzondere Noordzeevissen zwemmen. Behalve de twee maanvissen zien we onder andere haaien en roggen. We wachten op het voermoment van de vissen in dit grootste aquarium van het Nordsøen Oceanarium in Hirtshals. Dan verschijnt er ineens een duiker in de grote bak. De maanvissen, haaien en roggen worden getrakteerd op allerlei lekkers. Het is leuk om naar te kijken. Wanneer de buikjes vol zijn is het tijd om het Oceanarium verder te verkennen.

We starten in het buitengedeelte waar de zeehonden heerlijk relaxen in de zon. Een succesnummer buiten blijkt het schip te zijn waarmee je met één druk op de knop een orkaan creëert. We staan op de boeg. Wind en regen slaan in onze gezichten. Het is hilarisch! Wanneer we uitgelachen zijn, beklimmen de jongens een golf en laat mijn man zich opeten door het skelet van een enorme blauwe vinvis. Wanneer er donkere wolken verschijnen is het voor ons tijd om naar binnen te gaan. Naast de vele aquaria die we bezichtigen vermaken we ons met de leuke interactieve spellen die er te spelen zijn. Het Nordsøen Oceanarium is een superleuke en leerzame plek voor jong en oud.

The North Sea Oceanarium

Maanvissen, haaien en roggen in The North Sea Oceanarium

 De onderwaterwereld van Nordsøen Oceanarium in Hirtshals

De onderwaterwereld van Nordsøen Oceanarium

north sea oceanarium blauwe vinvis

Mijn man laat zich opeten door het skelet van een enorme blauwe vinvis

north sea oceanarium

Een succesnummer buiten blijkt het schip te zijn waarmee je met één druk op de knop een orkaan creëert

Nordsøen Oceanarium in Hirtshals

Het Nordsøen Oceanarium in Hirtshals

Tolne Naturpark

Ik ben een vroege vogel. Om zeven uur ‘s ochtends trek ik mijn hardloopschoenen aan voor een rondje rennen door de groene heuvels van het Tolne Naturpark. Dit is een natuurgebied ongeveer een half uur rijden ten zuidwesten van Skagen. Wij verblijven op Tolne camping en zodoende sta ik snel midden in de bloeiende natuur. Deze omgeving is niet alleen heerlijk om hard te lopen. Er zijn ook diverse wandelpaden door bos, heide en over heuvels. Het is de moeite waard om een wandeling te maken naar Bålhøj gravhøj en te genieten van het uitzicht over de heuvels. Ik besluit om hier rennend naar toe te gaan. Het is een pittig stukje omhoog maar de beloning is de moeite waard. Ik sta tussen de bloeiende heide en kijk uit over de heuvels die zich door het vroege tijdstip nog enigszins in de nevel hullen. Ik geniet ervan voor ik verder ga. Onderweg zie ik op diverse plekken bordjes staan met een fiets en de tekst “tolneruten” erop. Ik besluit die avond deze route te verkennen.

Wanneer het avond is blijkt dat ook fietsen in het Tolne Naturpark een aanrader is. Ik denk dat juist de avond een perfect tijdstip is voor een fietsrit. De zonondergang geeft de heuvels een schitterende gloed.

tolne natuurpark

Tolne Bålhøj gravhøj

Bålhøj gravhøj, met 84 meter het hoogste punt

naturpark tolne

fietsen in het Tolne Naturpark

Ook fietsen in het Tolne Naturpark is een aanrader

Fårup Sommarland

,,Jaaaaa hier willen we naar toe!”. Mijn kinderen zien op de tafel een folder liggen van Fårup Sommarland en staan direct te springen. Ik bekijk de folder en geef toe dat het er spectaculair uitziet.

Zodoende rijden wij een dag later richting Blokhus voor een dagje adrenaline in het attractiepark. Achtbanen met namen zoals de Fønix, Orkanen, Lynet, Hvirvelvinden, Saven en Falken hebben direct een grote aantrekkingskracht op ons. We starten bij de “Orkanen”, een achtbaan waarbij onze benen loshangen en we met grote vaart mistige tunnels doorgaan. Daarna proberen we uiteraard alle andere achtbanen. De Fønix krijgt het label “favoriet”. Het is met 95 kilometer per uur en een lengte van 905 meter de snelste en langste achtbaan van Denemarken. Behalve achtbanen heeft Fårup Sommarland voor iedere leeftijd voldoende attracties en speelplekken. Jong en oud vermaakt zich hier gemakkelijk dagenlang. Bij warm weer is het waterpark een aanrader. Voor jongere kinderen is hier een speelpark met waterattracties. Voor oudere kinderen en volwassenen zijn er meerdere spannende glijbanen.

Fårup Sommarland ligt prachtig in het groen. De wachttijden bij attracties vallen erg mee. Vaak lopen we gelijk door. Bij populaire attracties zoals de Fønix wachten we maximaal 20 minuten. We halen zodoende veel uit onze dag die intens en erg leuk is. ‘s Avonds in het bed hebben we nog altijd het gevoel in een achtbaan te zitten.

Fårup Sommarland

Fårup Sommarland

Rubjerg Knude

Wanneer we onze auto aan de rand van de duinen parkeren zien we hem in de verte al liggen. De iconische vuurtoren van Rubjerg Knude. Ruberg Knude is een gigantisch duin die aan de strandzijde mooie kliffen heeft. Wanneer je in het noorden van Denemarken bent, mag je deze plek niet missen.

We wandelen naar de vuurtoren en bewonderen zijn gave ligging zo midden in het zand. Dan lopen we verder en kijken voorzichtig over de rand van de duin naar beneden. De duin vormt een enorme klif tot aan het strand. We besluiten te kijken of we beneden kunnen komen. Er loopt inderdaad een wandelpad dat uitkomt bij een steil zandpaadje omlaag naar het strand. De meeste mensen blijven bij de vuurtoren. Wij besluiten het pad naar het strand te nemen. Dit blijkt een goed keuze. Vanaf het strand lijken de kliffen nog hoger. Ik kijk hoe mijn man en kinderen alvast vooruitlopen. Met de kliffen rechts van mij, de zee links en het uitgestrekte strand voor me voel ik me overweldigd door de prachtige natuur.

rubjerg knude fyr

De iconische vuurtoren van Rubjerg Knude

Rubjerg Knude Fyr, de iconische vuurtoren

kliffen rubjerg knude

rubjerg knude duinen noord-jutland

strand rubjerg knude

Den Tilsandede kirke, Sandmilen en Skagen

Nog zo’n iconische plek. Den Tilsandede kirke. Op de weg naar Skagen komen we langs het duinlandschap waar dit kerkje zich in bevindt. Eigenlijk is het geen kerkje meer. Alleen de toren staat nog als baken in het landschap. De toren dateert uit de 13e eeuw. De kerk heeft deze naam doordat het in het verleden lang bedreigd werd door het duinzand. In 1775 bereikte het zand de kerk en werd de kerk voor een grootdeel begraven onder het zand. Het achterste deel van de kerk is later afgebroken.

We wandelen door de duinen en zien de witte toren al snel liggen. Een mooie aanblik, die witte toren die sierlijk uit het landschap omhoog rijst. We zien dat de toren ook te beklimmen is. Een smal wenteltrapje brengt ons omhoog, waar we beloond worden met een prachtig uitzicht over het duingebied.

Den Tilsandede kirke ligt op ongeveer een kilometer afstand van het strand. We wandelen erheen en komen in een gebied dat de naam “Sandmilen” draagt. Mijn zoons spotten er een klimduin. Na een fikse klim staan we bovenaan en kijken kilometers ver over de kustlijn. Dan volgt het grootste plezier: keihard naar beneden rennen. We hebben het er warm van en koelen af in de zee. Met het zout nog in de haren rijden we een paar uur later verder richting Skagen. Een perfecte afsluiter voor een duin- en stranddag. We struinen door de pittoreske straatjes en eten een ijsje bij een kleine ijssalon.

Den Tilsandede kirke

Den Tilsandede kirke

kop van denemarken

sandmilen

tilsandede kirke kop van denemarken

zee kop van denemarken

ijssalon skagen - kop van denemarken

Een ijsje bij een kleine ijssalon in Skagen

Sandra
Laatste berichten van Sandra (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>