Herinneringen zijn de beste souvenirs

Je kent vast wel de quote: ''collect moments, not things''. Voor een heel groot deel sluit ik mij aan bij dit citaat, maar souvenirs uit het buitenland meenemen kan ook zeker geen kwaad. En dan bedoel ik natuurlijk niet die prullaria die je in een massatoeristenwinkel koopt voor een belachelijke prijs, maar dan bedoel ik een object waar ook echt een verhaal achter zit.

Ik betrap mijzelf er ook op dat ik altijd een koelkastmagneetje meeneem. Negen van de tien keer komt die van een souvenirwinkel, dus ik spreek mijzelf op dit moment even tegen. Dit is zo’n traditie waar wij thuis mee zijn begonnen, dus als ik terugkom zonder magneet, dan kan ik gelijk weer m’n koffers pakken. Maar dat even terzijde. Een reis is altijd sneller afgelopen dan dat je denkt, maar door middel van souvenirs kan je je nog even vastklampen aan dat gevoel. Maar aan welk object hecht jij nou zo’n waarde?

Souvenirwinkel in Mexico

Souvenirwinkel in Mexico

Het perfecte souvenir

Welk item kun je dan meenemen als een aandenken van een land? Etenswaar? Traditionele kleding? Een porseleinen beeldje? Er zijn natuurlijk genoeg opties, maar wat mij het meest bijblijft zijn persoonlijke herinneringen. Die zijn op meerdere manieren te verkrijgen. Ga je mee op een boottrip? Bewaar het instapticket. Krijg je een bandje voor een festival? Gooi hem dan niet meteen weg. Dit zijn allemaal aandenkens aan een leuke tijd. Althans, dat is dan wel de bedoeling. Zover het kan bewaar ik al mijn vliegtickets, (entree)kaartjes, festivalbandjes en eventuele aantekeningen. Deze bewaar ik dan in mijn ”Travelbox”.

Bij een souvenir hoef je niet altijd te denken aan een item dat direct zegt uit welk land het is. Een souvenir kan ook een bepaald geurtje of een leuke jurk zijn die je daar toevallig hebt gekocht. Hier kan je natuurlijk ook goede herinneringen aan hebben zonder dat iedereen direct ziet dat het een ‘souvenir’ is.

Spiegeltje, spiegeltje in mijn hand. Ben jij het leukste souvenir van dit land?

Naast de traditionele souvenirs probeer ik ook altijd op een andere manier mijn momenten te verzamelen. En hoe ik dat doe? Probeer eens in andere mogelijkheden te denken. Tijdens mijn minor in Denemarken kwam ik tijdens het thriftshoppen toevallig een authentieke Deense vlag tegen. Dit was niet bepaald een koopje, maar ik moest en zou hem hebben. Eenmaal thuis besefte ik pas dat ik een uit de kluiten gewassen vlag had gekocht. Het plan was om er iets leuks mee te doen. Het is voor veel landen een schande als een vlag wordt aangetast – en het was dan ook niet mijn bedoeling om Denemarken te beledigen – maar ik heb hem gebruikt om mijn mooiste herinneringen vast te leggen. En in dit geval waren dat de nieuwe mensen die ik heb leren kennen. Met een pen en mijn vlag in de aanslag liet ik al mijn vrienden iets op de vlag schrijven. Van tekeningen tot quotes en herinneringen, alles werd op de vlag gezet. In het begin vond ik het zonde van de vlag, maar inmiddels is dit mijn mooiste aandenken geworden.

Vlag van Denemarken als souvenir

De vlag van Denemarken als souvenir

In Australië wilde ik hetzelfde concept nastreven, maar een authentieke vlag vinden was daar een hele uitdaging. Dan maar over op plan B: postcards. Lekker makkelijk en altijd leuk. Maar ik wilde het niet alleen bij die simpele kaarten houden. Ik wilde er een relikwie van maken. Hoe? Door iedereen die ik op locatie leerde kennen er iets op te laten schrijven. Je noteert er ook meteen de datum bij, zodat je onbewust een soort van journal maakt. Op die manier kreeg ik een boek vol krabbels van mensen die ik heb leren kennen en word ik telkens herinnerd aan de leuke dingen die we op die locatie hebben gedaan. Van alle dingen die ik op mijn reis heb gekocht, gaat er niks boven dit bundeltje vreugde.

Collect moments, not things

Om even terug te komen op de quote… Momenten verzamelen is natuurlijk wat je moet doen. Leef in het moment, geniet, neem het allemaal in je op. Het is nooit verkeerd om traditionele (standaard) souvenirs mee te nemen. Vrijwel iedereen doet dat. Onthoud alleen dat er ook zoveel andere manieren en objecten zijn waarmee je dat ene moment weer kan herleven.

Maak na thuiskomst een eigen playlist van de muziek die je aan je laatste reis doet herinneren. Voor mij zijn foto’s ook echte souvenirs. Ik print ze uit en ze komen op mijn prikbord. Iets wat je echt kunt gebruiken in het dagelijks leven doet het ook altijd goed. Om mee te pronken, als stille herinnering, of gewoon omdat het mooi is. Een lamp, een mok… noem maar op!

Ben je enorm zoekende naar een leuk idee als souvenir? Kijk dan ook eens op Pinterest. Dit platform vol creatieve ideeën gaat je wellicht helpen om met iets origineels thuis te komen.

Pinterest als inspiratie voor souvenirs

Gebruik Pinterest om je te inspireren!

Hopelijk helpen deze tips om je vakantiegevoel nog wat langer vast te houden. Heb je aanvullingen? Ik hoor het graag!

Lisanne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>