Couchsurfen: meer dan alleen een gratis slaapplek!

Crashen op iemands bank. Nieuwe mensen ontmoeten. Koken voor een ander. Ervaringen delen. Een netwerk van mensen die overal voor open staan. Welkom in de wondere wereld van couchsurfen!

Couchsurfen? Hoe werkt dat precies?

Couchsurfing is een dienst die leden verbindt met een wereldwijde gemeenschap van reizigers. Couchsurfing wordt gebruikt om een verblijfplaats te vinden of er juist een aan te bieden. Velen van jullie kennen misschien het concept van couchsurfen al, maar hebben het zelf nog nooit gedaan. Heel begrijpelijk, want het kan eng zijn om met onbekende mensen in contact te komen. Laat staan er te gaan slapen! Sommige mensen noemden mij een idioot en anderen noemden mij juist dapper. Het maakt mij niet uit hoe je mij noemt, het enige wat ik weet is dat couchsurfen mijn reis meer diepgang heeft gegeven.

couchsurfing

Hosten en surfen

De basis van Couchsurfing is het hosten en surfen. In je profiel kun je aangeven of je iemand wilt hosten of dat je wilt gaan surfen. Het mooie aan dit netwerk is dat alles op basis van gastvrijheid en vertrouwen is. Gastvrijheid is voor veel mensen geen probleem, maar het vertrouwen wel. De meerderheid van de couchsurfers zijn ontzettend leuke mensen die maar al te graag met andere mensen in contact komen. Maar er zijn altijd wat vreemde eenden in de bijt die het kunnen verpesten. Mijn advies: pas altijd goed op! Lees van tevoren de referenties van een persoon. Mocht hij/zij er geen hebben, denk er dan even extra goed over na voordat je deze stap zet. Het kan natuurlijk zijn dat deze persoon zich net pas heeft aangemeld bij de community, maar er kan ook een reden zijn waarom niemand nog bij hem/haar over de vloer is geweest.


Gelukkig helpt Couchsurfing hier ook een handje bij door ongewenste personen meteen uit de community te schoppen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet zomaar iemand vraagt of je bij hem/haar kan verblijven. Lees het profiel goed door om te kijken of deze persoon je aanspreekt en waarom je diegene zou willen ontmoeten. Zorg er dan ook voor dat jouw profiel volledig is ingevuld. Dit geeft een geloofwaardig gevoel en mensen krijgen direct een bepaalde indruk van jou. Couchsurfen is namelijk wederzijds, je moet elkaar kunnen vertrouwen en je ook vertrouwd voelen bij elkaar. Je profiel is daarbij de eerste stap die je zet.

Mocht het moment daar zijn dat iemand jou wil hosten, zorg er dan voor dat je er wel iets voor terug doet. Couchsurfen is in principe gratis, maar dit is meer het goede voorbeeld van: voor wat, hoort wat! Het hoeft allemaal niet te moeilijk hoor. Kom niet aan met een horloge van Rolex of een bos met vijftig rode rozen. Denk eerder aan een souvenir uit eigen land of kook voor de desbetreffende persoon (laat ze eens onze overheerlijke oma’s pannenkoeken proeven).

couchsurfen in Nieuw-Zeeland - genieten van het uitzicht

Wat kun je verwachten van couchsurfen?

Eigenlijk moet je er gewoon van uitgaan dat je op de vloer slaapt op een dun matrasje met een dekentje. Iedere host is natuurlijk weer anders, maar je kunt het beste niet al te hoge verwachtingen hebben. Laat het lekker op je afkomen. Dan kan het ook nooit tegenvallen. Wees ook te allen tijde geïnteresseerd tegenover je host. Neem het niet zomaar voor lief. Veel mensen hebben daadwerkelijk de tijd genomen om jou te hosten en een kleine blijk van waardering is dan wel op zijn plaats. Deel ervaringen met elkaar, bied hen aan om samen met jou op pad te gaan of vraag eventueel om advies voor activiteiten in de buurt. Zorg er in ieder geval voor dat je een soort van plan hebt. Niet elke host heeft namelijk tijd om jou rond te leiden. Sommige hosts hebben ook gewoon een werkleven, in plaats van een luxe reisleventje zoals jij op dat moment leidt. Helemaal niks mis mee natuurlijk, maar respecteer dan ook de regels van je host. Maar boven alles, geniet ervan! Sta open voor nieuwe avonturen en ideeën. Het is natuurlijk al vrij bijzonder dat je ergens op de wereld bij een wildvreemd persoon in huis zit. Misschien een beetje eng, maar later kan je hier mooi aan terugdenken.

Hondje bij couchsurfhost

Nieuwe vrienden gemaakt bij mijn couchsurfhost

Overcome your fear!

De eerste stap zetten blijft altijd lastig en ook ik had zo mijn twijfels bij het zoeken naar mijn allereerste host. Ik was op zoek naar een couchsurfplek in Canberra en na het uitzetten van mijn request was het wachten op het eerste berichtje. Het duurde nog geen dag of de een na de andere melding kwam binnen. En je raadt het al… het waren alleen maar reacties van mannen. Tja, wat doe je dan? Even de reacties en profielen doorlezen en uiteindelijk een keuze maken. Mijn keuze viel op Matt. Zijn profiel kwam het meest professioneel over en zijn referenties waren ook betrouwbaar. Na enig contact bleek hij zo aardig te zijn om mij bij aankomst in Canberra op te halen. Het is natuurlijk een verrassing wie mij dan uiteindelijk op het station opwacht. Nadat ik zijn auto had gespot liep ik er met een dubbel gevoel naartoe. Vroeger zei mijn moeder altijd dat ik nooit bij wildvreemde mensen in de auto mocht stappen en nu sta ik op het punt om die regel te verbreken. Matt stapte uit en met een glimlach op zijn gezicht begroette hij mij. Ik was natuurlijk vrij zenuwachtig, maar na nog geen vijf minuten zat ik al helemaal op mijn gemak in de auto. Dit was het begin van mijn couchsurfavontuur.

Het ijs was gebroken en de rest van de dagen heeft Matt ervoor gezorgd dat ik mij helemaal op mijn gemak voelde. Hij heeft mij door de hele stad meegenomen, maar ook de natuurgebieden daarbuiten. We gingen bij zijn familie en vrienden op bezoek en hij zorgde voor voldoende eten. Matt was het voorbeeld van een perfecte host! De afspraak was om maar drie dagen te blijven, maar uiteindelijk bleef ik ruim zes dagen plakken. Hij heeft ervoor gezorgd dat mijn innerlijke ‘couchsurfer’ naar boven is gekomen en dit was pas het begin.

Couchsurfen op een boot in Australië

Dit keer niet surfen op het platte land, maar écht op zee. Wie wil nou niet zo’n uitzicht?

Inmiddels ben ik al bij 31 hosts blijven slapen en het is telkens weer een nieuwe belevenis. De ene keer slaap je op een luchtbed in de woonkamer en de andere keer in een villa op een privé-eiland. Soms kan je gewoon niet geloven waar je op dat moment bent beland. Ik zal in andere blogs nog wat specifieker ingaan op mijn couchsurf ervaringen, maar voor nu kijk ik alweer uit naar mijn volgende avontuur!

Lisanne
  1. berdi zegt:

    ik heb me via bovengenoemde link aangemeld en moest 15 euro betalen om lid te worden , nu is er ook nog een bedrag van 55 afgeschreven van mijn creditcard, enig idee waarvoor dat is? Ik hoop niet dat dit vaker gebeurd, want ik wilde juist gaan bezuinigen, het klonk zo leuk! maar dit is heel erg balen!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>