Salkantay Trek: de weg naar Machu Picchu

Machu Picchu is waarschijnlijk het eerste wat je te binnen schiet als je aan Peru denkt. De lama's en Inca's staan op een goede tweede plek. De echte reiziger denkt nu ook gelijk aan de Inca Trail. Een van de oudste wandelpaden die naar het mysterieuze wereldwonder leidt. Het nadeel is dat deze trail altijd volgeboekt is. Wat moet je dan doen? Nou, wat denk je van de Salkantay Trek? Een van de mooiste alternatieven voor de klassieke Inca Trail!

Ja, het is echt waar. Machu Picchu zit niet op de meest ideale locatie. Het hoe, wat en waarom van dit erfgoed blijft dan ook altijd een gissing, maar dat maakt eigenlijk niet veel uit. Als je eenmaal naast de Sun Gate (Intipunku) staat, dan kun je alleen maar genieten, genieten en nog eens genieten. Maar er komt echter heel wat bij kijken voordat je boven op dat uitzichtpunt staat. De weg naar Machu Picchu is namelijk een hele belevenis en het is dan ook veel meer dan een route naar de eindbestemming. Je hebt enkele mogelijkheden om uiteindelijk bij Machu Picchu te komen. Zo kun je simpelweg met de bus en trein naar Aguas Calientes gaan, maar voor de echte avonturiers zijn er ook mooie hikes. Denk hierbij aan: the Inca Trail, the Jungle Trail en the Salkantay Trek. En over de laatste hike ga ik je wat meer vertellen!

Éen van de beste hikes van de wereld

De Salkantay Trek is door National Geographic Travel Magazine uitgeroepen tot één van de 25 beste hikes ter wereld. Als dat al niet een reden is om deze route te kiezen, dan weet ik het ook niet. De Salkantay Trek leidt je langs enorme besneeuwde bergen en tropische regenwouden. Typisch zo’n wandeling waarbij je geen idéé hebt wat je voor kleding mee moet nemen. De hike bevindt zich in dezelfde regio als de Inca Trail, maar deze hoef je niet maanden van tevoren te boeken. Al moet je hier natuurlijk ook niet tot de laatste dag mee wachten. Ik neem je hoe dan ook graag mee op avontuur. Laten we vooral bij het begin beginnen. Welcome to Cusco!


Route Salkantay Trek

Van Cusco naar Soraypampa (12 KM)

Cusco is de vertrekplaats voor iedereen die de sprong waagt om Machu Picchu te bezoeken. In Cusco zitten ontzettend veel reisorganisaties die vrijwel allemaal hetzelfde aanbieden. De keuze is reuze, dus het is aan jou om te bepalen met wie je in zee gaat. De échte avonturiers kunnen ook bepalen om het helemaal zelf te organiseren, maar ik ben voor de makkelijke weg gegaan. Hallo touroperator! Deze heeft alles voor ons geregeld (vervoer, slaapvoorzieningen, eten en tickets), dus het enige wat wij moesten doen was genieten.

Vanuit Cusco reden we naar Mollepata waar we een korte stop maakten om wat te eten, maar het duurde niet lang of we waren alweer onderweg. Na wat rottige bochtjes en ellendige hobbels kwamen we aan in Challacancha, wat op een hoogte van 3600 meter ligt. Vanaf dat moment kun je je conditie gaan testen, want het is tijd om aan de Salkantay Trek te beginnen! De eerste paar uur naar de basecamp lopen kun je het beste als een warming-up zien. Eenmaal aangekomen in Soraypampa is het tijd voor een stevige lunch, maar niet veel later begint de eerste echte uitdaging van de dag…

Lake Humantay

De wandeling naar Lake Humantay is de volgende uitdaging. Deze wandeling duurt maar één tot twee uur (afhankelijk van je conditie), maar voelt als een eeuwigheid. Waarom? Omdat de lucht zo dun is dat je soms als een vis op het droge naar lucht ligt te happen. Maar de klim is de moeite waard, want eenmaal bij het hemelsblauwe water en de besneeuwde bergen vergeet je het gehuf en gepuf van het afgelopen uur. Als je naast het water staat ben je opeens de rust zelve, want dat kan haast niet anders met zo’n uitzicht. Als je het eenmaal goed in je hebt opgenomen, kun je aan de afdaling beginnen. Je kunt natuurlijk wel verwachten dat dit een stukje sneller gaat. Eenmaal weer in het kamp is het tijd voor een uitgebreid avondmaal, om vervolgens op tijd naar bed te gaan.

Lake Humantay Peru

Lake Humantay

Van Soraypampa naar Chaullay (22 KM)

Bereid je goed voor, want er staat een pittig dagje voor de boeg! Deze dag begint al om 05.00 uur ‘s ochtends, dus je kunt er lang van genieten. Het begint allemaal met een klim van ruim drie uur, waarbij je van 3912 meter naar 4630 meter gaat. Deze route brengt je echter tussen twee mooie bergen in, dus een saaie wandeling is het niet.

Salkantay trek

Route naar Salkantay Mountain

Als je eenmaal aan de voet van Mt. Salkantay staat, dan weet je waar je het allemaal voor doet. Soms kan de natuur zo machtig mooi zijn, dat je gewoon even met je mond vol tanden staat. Ook is een klein overwinningsdansje zeker op zijn plaats. Je hebt inmiddels de route tot hier overleefd. Al zou ik niet te vroeg juichen, want de dag is nog niet voorbij. Je staat op dat moment letterlijk op het hoogste punt van de Salkantay Trek en nu begint de wandeling naar Chaullay. In Huayrapunku maak je een lunchstop, zodat je weer even wat energie krijgt. Eenmaal op de lunchlocatie heb je de besneeuwde bergen achter je gelaten en waan je je in de Schotse hooglanden. En op de weg naar Chaullay (2900 meter) kun je maar beter je jas uitdoen, want dan loop je ineens in een tropisch regenwoud. Dit is zo’n typische dag waarop je niet weet wat je moet aantrekken. Eenmaal in de basecamp in Chaullay kun je je schoenen uittrekken en bijkomen van een flinke wandeling. Pas wel op, want de rust kan worden verstoord door alle muggen.

Mount Salkantay

Aan de voet van Mt. Salkantay

Van Chaullay naar Auguas Calientes

Ook op dag 3 van de Salkantay Trek moet je vroeg uit bed, want je hebt weer een lange wandeling voor de boeg. Althans, als je daarvoor kiest. Je hebt ook de mogelijkheid om naar de hot water springs te gaan of te gaan ziplinen. Als je kiest om te gaan wandelen, dan maak je een trektocht door de jungle met een variatie van rivieren, watervallen en fruitbomen. Als je door de jungle bent gegaan kom je uit in Sahuayo, waar even een tussenstop wordt gemaakt. Niet veel later pak je de bus naar Hydroelectric, waar de 3 uur lange hike naar Aguas Calientes begint. Deze route kan je eigenlijk niet verkeerd lopen, want het enige wat je moet doen is de treinrails volgen en uitwijken wanneer nodig. Gelukkig maakt de trein een enorm kabaal, dus je merkt wel wanneer je even van de rails moet afstappen. Eenmaal in Aguas Calientes waan je je in een wereld van toerisme. Alles in deze stad draait om het vermaken van nieuwsgierige buitenlanders. Mijn gok is dat niemand hier langer blijft dan nodig is. Heb je Machu Picchu gezien, dan ben je daar weg.

Van Aguas Calientes naar Machu Picchu

Aguas Calientes heeft een ruim aanbod aan hotels en hostels, dus er is voor ieder wat wils. Ga je met een tour? Dan slaap je waarschijnlijk in een goedkoop hostel. Hier merk je waarschijnlijk niks van, want je bent al blij dat je een bed hebt. Toch kan je daar niet echt lang van genieten, want als je al eerste bij Machu Picchu wilt zijn, dan moet je vroeg op. Om 5 uur gaat de brug open en om 6 uur openen de deuren van Machu Picchu. Dat klinkt allemaal niet zo erg, maar als je onderaan de berg staat heb je nog niet in de gaten dat je een uur moet gaan klimmen. Stap voor stap, trede voor trede. Normaal geen probleem, maar de benauwdheid en prille lucht maken het al een stukje moeilijker. Toch maakt het uitzicht tijdens de klim een hoop goed en als je eenmaal boven bent, dan mag je helemaal trots zijn. Ben je niet zo’n wandelaar? Dan is dat geen probleem, want onderaan de berg staan ook bussen op je te wachten. Al hoort de enorme klim wel bij het hele Inca avontuur. Anyway, eenmaal bij de ingang staan de echte fanatiekelingen vooraan. Zij willen natuurlijk de allereerste foto zonder mensen erop. Trust me people, iedereen weet dat je nooit als enige Machu Picchu bezoekt. Het is nu eenmaal een toeristenmagneet, dus het is vrijwel onmogelijk om een foto te maken zonder mensen. Ga vooral niet haasten om het perfecte plaatje te schieten. Geniet gewoon van het uitzicht!

machu picchu

Het adembenemende Machu Picchu

Hallo Machu Picchu!

Dit bezorgt je wel een beetje kippenvel hoor. Het feit dat je eindelijk bovenop die berg staat en dat stukje historie mag meemaken, geeft gewoon een intens gevoel. Als je er in de ochtend bent, heb je nog een beetje de rust. Maar het duurt niet lang of de rijen toeristen stapelen zich op. En já, ik ben er ook een van. Ben je met een tour? Dan geeft je guide je een rondleiding door de ruïnes en leer je wat meer over de fascinerende cultuur van de Inca’s. Je loopt een rondje door dit wereldwonder en krijgt alle ins and outs te horen. Na de rondleiding heb je tijd om zelf op avontuur te gaan, maar even een kleine tip; het is éénrichtingsverkeer. Gelukkig mag je nogmaals naar binnen toe met je entreeticket, maar dan loop je weer achter de kudde mensen aan. Dus probeer alles op een logische volgorde te doorlopen. Heb je Machu Picchu eenmaal gezien en heb je eindelijk die ene foto met een lama gemaakt? Dan begin je weer aan de afdaling. Die gaat natuurlijk wel wat sneller dan de heenweg, maar na al die dagen lopen is de kans groot dat je wel gesloopt bent.

Lama's bij Machu Picchu

De klassieke Lama foto bij Machu Picchu

Van Aguas Calientes naar Cusco

Als je eenmaal weer in het toeristenstadje bent beland, heb je eigenlijk twee opties: de bus of de trein. Als je voor de bus kiest, dan moet je weer 3 uur naar Hydroelectric lopen. Daar stap je dan in een bus die uiteindelijk naar Cusco rijdt. Je kunt er echter ook voor kiezen om de trein te pakken. Dit is de wat duurdere, maar natuurlijk ook luxere keuze. De trein brengt je naar Ollantaytambo, wat ongeveer 2 uur van Aguas Calientes ligt. De trein brengt je langs mooie locaties en tijdens de rit word je van een hapje en een drankje voorzien. Als je eenmaal in Ollantaytambo bent, dan stap je in een bus die je uiteindelijk naar Cusco brengt. Ook dit is nog een ritje van een paar uur, maar je kunt lekker van het uitzicht genieten. Eenmaal weer in Cusco is het hele outdoor adventure in een klap afgelopen en bevind je je weer in de drukte van de stad. Tijd om weer de switch te maken, maar dan heb je wel de tijd om nog even heerlijk na te genieten van een intensieve, maar zeer indrukwekkende Salkantay Trek!

Lisanne
  • Lisanne zegt:

   Hoi Febe,

   Gaaf dat jullie de Salkantay Trek gaan doen! Ik ben zelf met Okidoki (Travel peru) gegaan. Dit hebben wij ter plekke in Cusco geregeld. Er zijn ontzettend veel organisaties die dit soort reizen organiseren, maar tijdens mijn rondreis hadden wij deze naam vaak gehoord. Je betaalt ietsjes meer, maar verder was alles goed geregeld! Maar kijk gerust eens rond als je in Cusco bent en bepaal zelf bij welke organisatie je een goed gevoel hebt. Zorg er wel voor dat ze je kunnen garanderen dat je een ticket hebt voor Machu Picchu. Hier zit namelijk dagelijks een limiet aan.

   Alvast heel veel plezier!!

   Groetjes,
   Lisanne

 1. Hoever van tevoren moet je deze trek en het bezoek aan Machu Picchu boeken? Ik wil in mid-april gaan. Kan het dan ook bijvoorbeeld een week van tevoren, als je in Cusco bent?

  • Lisanne zegt:

   Hi Tess,

   Super gaaf dat je die kant op gaat! Naar mijn inziens zit je in april nog net voor het hoogseizoen, dus het zal (nog) redelijk meevallen met de drukte. Echter is Machu Picchu altijd een populaire plek en dagelijks zijn er maar een X aantal tickets beschikbaar. Als je dus de zekerheid wilt hebben dat je deze mooie plek kunt bezoeken, dan is het sowieso slim om dit een beetje op tijd te regelen. Echter is de Salkantay Trek minder populair dan de Inca Trail, dus ik denk dat een week van tevoren prima moet kunnen. Ik was er zelf in November (geen hoogseizoen) en ik heb de trek één dag van tevoren geregeld. Wij hadden geluk, maar de tourguide gaf toen aan dat mensen normaal gesproken een week van tevoren iets regelen. Als je tegen die tijd toch al in Cusco bent, dan kun je direct gaan rondkijken naar een goede tour. Anders kun je altijd online al het een en ander regelen. Alvast veel succes!

   Groetjes,
   Lisanne

 2. Nicole zegt:

  Hallo,
  Wij willen in oktober naar Peru en twijfelen om de Salkantay trek te doen. Hoe goed moet je conditie zijn voor deze trek en is het aan te raden om van Lima naar cusco te gaan, 1 dag acclimatiseren en dan de trek te gaan lopen. Ik lees zoveel over hoogte-ziekte dat ik daardoor twijfels krijg.

  • Lisanne zegt:

   Hoi Nicole,

   Wat gaaf dat je naar Peru gaat! Het is echt een erg mooi land, waarbij een hike naar Machu Picchu wel een aanrader is. Ik heb er toen voor gekozen om de Salkantay Trek te doen, aangezien dit een prima hike is om te doen. Voor jouw beeldvorming: ik werk fulltime op kantoor en sport daarnaast niet veel en het is mij gelukt om de hike te doen. Het zijn soms wat pittige stukken om te lopen, maar dat komt vooral door de ijle lucht.
   Je moet vooral de wil hebben om te lopen, want je bent wel 3 à 4 dagen bezig. Echter is het uitzicht het dubbel en dwars waard 🙂

   Zelf heb ik mijn route zo gepland dat ik rustig aan de hoogte kon wennen, dus ik weet niet zeker of 1 dag acclimatiseren voldoende is. Ik heb wel meerder mensen gesproken die dat wel hebben gedaan. De een had er last van en de andere niet. Dat is erg afhankelijk van de persoon zelf. Als je van Lima naar Cusco wilt gaan, dan kun je je wel voorbereiden op het hoogteverschil. Zo kun je coca leaves kopen of coca thee drinken. Dit wordt wel eens gebruikt als middel tegen hoogteziekte.

   Ik wil je alleen adviseren om hiermee op te passen, want het is niet prettig als je ziek wordt tijdens de Salkantay Trek. Je hebt je energie hard genoeg nodig.

   Alvast veel plezier!!

   Groetjes,
   Lisanne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>