De 5 beste stranden van Madagaskar

Een Madagaskar rondreis is een avontuur. Machtige baobab bomen, exotische vogels, krijsende (half) apen en wellicht een walvis voor de kust, je gaat het allemaal meemaken. Maar de afstanden zijn behoorlijk en je bent veel onderweg. Je vakantie afsluiten met een relaxt strandverblijf is dan wel zo fijn.

Mariah, de local Hero van Local Hero Travel die er woont, legt uit waar je moet zijn en waarom.

De 5 beste stranden van Madagaskar

#1 Nosy Bé

Dit strand is een populaire hotspot, een eiland van ca. 24 bij 19 kilometer met suikerriet en kruidnagelplantages. Volgens mij dé strandafsluiting als je de hogere kosten voor de vluchten ervoor over hebt. Nosy Bé (spreek je uit als Nossi-Bé) is een goede balans tussen toeristische mogelijkheden en strand en natuur.

 • Ligging: in de straat van Mozambique voor de noordwestkust van Madagaskar. Het is eventueel per auto en ferry bereikbaar maar dat kost veel tijd. Vliegen is beter.
 • Strand: mooie bounty stranden met wit zand.
 • Bars/restaurants: ruime keuze, niet schreeuwerig, wel op toeristen gericht. Echt lokale restaurantjes vind je in de bekendere plaatsjes op Nosy Bé zoals Ambatoloaka.
 • Activiteiten: duiken en snorkelen: het water is kristalhelder en de koraalriffen zjjn (nog) niet al te aangetast. Verder het eiland rond op de motor of naar het Lokobe natuurreservaat. Aanrader: eilandhoppen per excursiebootje naar Nosy Tanin’kely of Nosy Sakatia.
nosy be

Nosy Bé: bounty stranden met mooie koraalriffen én een prachtig groen binnenland

#2 Eilanden rond Nosy Bé

De Mitsio eilanden worden ook wel de Malediven van Madagaskar genoemd. Turkoois water en inderdaad fantastische duikmogelijkheden. Voor een exclusieve strandvakantie. Als afsluiting van een rondreis vinden veel reizigers het (te) prijzig en telt de extra reistijd. Voordeel: meestal geen mobiel bereik. Wil je écht gek doen (en heb je hele dikke portemonnee)? Dan is er Nosy Miavana, qua prijs eigenlijk niet te doen, maar dat strand…

 • Ligging: voor de noordwestkust van Madagaskar, bereikbaar per (privé) boot (of vliegtuigje) via Nosy Bé.
 • Strand: bounty stranden met wit zand, vogelkliffen of juist tropisch dicht begroeid.
 • Bars/restaurants: niet of nauwelijks, eigen eten en drinken mee, anders luxe resort of zeilvakantie.
 • Activiteiten: duiken en snorkelen, zeiltocht naar Nosy Komba, Nosy tanin’kely of Nosy Sakatia.

 

Nosy Komba

Nosy Komba, ook wel Nosy Ambariovato genoemd

#3 Ifaty

Een relaxte strandplaatsje annex vissersdorp aan de Indische Oceaan. Populair maar niet té, betaalbaar, afwisselend en fijn strand. Net erachter ligt het Spiney Forest, een woestijngebied met manshoge cactussen en baobabs. Een must als je de beroemde ‘Baobab Alley’ hebt overgeslagen.

 • Ligging: het eind van je overland route naar het zuiden zodat je maar één vlucht nodig hebt om terug te vliegen naar Tana.
 • Strand: breed zandstrand. Geen wild gestreepte parasols maar palmbomen en wat vissersboten.
 • Bars/restaurants: zowel bij de resorts als lokaal. Ruime keus, goede prijs/kwaliteit.
 • Activiteiten: veel. Met een ‘pirok’ (uitgeholde boomstam) snorkelen op het rif, walvissen spotten per speedboot (juli en augustus maar niet gegarandeerd!), een quad huren, kitesurfen of duiken (niet top).

 

Ifaty

Het vissersdorpje Ifaty is nog altijd idyllisch en ongerept

#4 Île Sainte-Marie

Ooit piratenbolwerk, nu vooral tropisch bounty eilandje, ook wel Nosy Boraha genoemd. Ile St Marie is vooral geschikt voor actieve reizigers (het is een top eiland om te fietsen) en walvisliefhebbers want er valt relatief veel regen. Gelukkig komt de zon er steeds tussendoor.

 • Ligging: voor de oostkust van Madagaskar. Zowel over-land (auto/ferry) als per vliegtuig te bereiken. De meeste reizigers gaan vanuit Tamatave met de boot en vliegen terug naar Tana, een mooi rondje.
 • Strand: lange, lege stranden met koraalriffen.
 • Bars/restaurants: vooral in de hotels en resorts, in de lokale dorpjes en in het hoofdstadje.
 • Activiteiten: duiken, snorkelen en aan het strand liggen. Meest populair: een walvisexcursie, enkele uren op zoek naar deze enorme dieren. Wel alleen in het seizoen, van juli t/m begin september.

 

Sainte Marie

Sainte Marie

#5 De afgelegen beach stays

Ja, er zijn nog meer top stranden. Superwit, fotogeniek maar afgelegen, je moet er wél naar toe. Vraag je dus af: is dit nog handig op mijn route, past het binnen mijn budget en tenslotte: is er nog plek?

De belangrijkste:

 • Vanuit Ifaty: Anakao, een vissersdorp aan de zuidwestkust. Een knalwit 1,5 kilometer halvemaanvormig strand, echt weg van alles. Enkele luxere resorts maar ook wat eenvoudiger eco locaties. Anako is vanuit Tulear met de boot bereikbaar en is zeer geschikt voor duikers (beter dan Ifaty).
 • Vanuit Île Sainte-Marie: het zustereilandje Île aux Nattes. Piepklein maar vol palmbomen en witte zandstrandjes en nog weinig bezocht. Voor sommige reizigers de échte nummer 1.
 • Vanuit Nosy Bé: Nosy Iranja: 30 kilometer zuidelijker liggen deze twee kleine eilandjes. Ze zijn aan elkaar gegroeid door een zandbank die bij laagwater tevoorschijn komt. Zeeschildpadden leggen er hun eieren en er staat een vuurtoren die nog door Gustave Eiffel werd ontworpen.
 • Nog een paar topplekken: Lodge de Terres Blanches, Salary Bay en de ecolodge Entremer, in Belo sur Mer, ten zuiden van Morondava, ook zeer geschikt voor gezinnen.

 

Nosy Iranja

Nosy Iranja, het eiland van de karetschildpadden

Liever een kort advies?

Ifaty is voor veel reizigers prima strand, daar is niets mis mee. Wil je meer bounty én heb je het budget, ga dan naar Nosy Bé. Zijn walvissen een must, dan kun je ook denken aan Île Sainte-Marie. Echt exclusief strand: dat zijn de verder liggende droomeilandjes met hun exclusieve strandresorts. Het ultieme droomeiland gevoel: eilandhoppen vanuit Nosy Bé. Nog een laatste advies: waterschoenen mee (zee-egels) en goed smeren, onze zon kan echt branden. Veel plezier!

stranden madagaskar

Mariah woont en werkt op Madagaskar en helpt je met haar advies en insider informatie. Voor meer tips of als je een eigen rondreis Madagaskar wil laten samenstellen kun je direct met haar contact opnemen.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>