Livigno voor winterfreaks

Zoek je meer dan skiën of boarden van 9 tot 5 op vers geprepareerde pistes? Denk eens aan Livigno, waar je een diversiteit aan uitdagende mogelijkheden vindt! Gegarandeerd wintersportplezier met freeriden, het ski touren en het ochtend skiën! Livigno: wintersport voor gevorderden... wintersport 2.0!

Skiën op prachtig geprepareerde pistes is fantastisch, maar niet voor iedere wintersporter voldoende. Ben jij op zoek naar het ultieme gevoel van spanning en vrijheid? Wij zetten een paar tips op een rij.

#1 Freeriden till you drop

Livigno en freeriding kunnen niet meer los van elkaar worden gezien. Het Italiaanse belastingvrije dorp heeft zich in recordtijd ontpopt tot hotspot voor freeriders. Livigno telt veel afwisselende en mogelijke routes om te freeriden. Langs kronkelende paden naar beneden langs steile hellingen, door geulen en dat in complete vrijheid. Het zogenaamde freeriden en backcountry skiën. Het echte freeriden is iets wat je moet durven, maar zeker ook wat je moet kunnen. De adrenaline junk kan goed zijn energie kwijt tijdens het freeriden. Freeriden doe je niet vanuit het niets. Je hebt bepaalde ski ervaring nodig om het te kunnen. Je niveau, tempo en ervaring in de verschillende terreinen spelen een rol tijdens het freeriden.

Freeride Approaching Area’s Livigno

Naast de piste vind je de zogeheten Freeride Approaching Area’s, waar je als onervaren off-piste skiër kennis kunt maken met poeder-skiën

Bij het freeriden is het namelijk zo dat je zelf je eigen lijnen gaat vinden, off-piste. Ik heb het gedaan, maar vooraf sloeg bij mij de twijfel toe. Ik heb inmiddels zo’n 15 weken ski ervaring. En natuurlijk heb ik weleens naast de piste geskied. Maar dit is echt andere koek! Eerst loop je naar de bergtop met speciale skiuitrusting om vervolgens je eigen lijnen te kiezen en off-piste naar beneden te skiën. Dit had ik nog nooit gedaan. Ik hoor nog iemand zeggen: “als je valt, kun je alleen je trots maar verliezen”. Nou de mijne ben ik kwijt, maar het was zeker de ervaring waard. Het maken van een first-track door de diepe poedersneeuw geeft een ontzettend magisch gevoel.

Freeriden Livigno

Het maken van een first-track door de diepe poedersneeuw geeft een magisch gevoel

#2 Ski touring

Een skitour maken is de ultieme beleving voor de wintersporter die ook nog eens van de natuur houdt. Zonder gebruik te maken van liften, ga je geheel op eigen kracht met speciale skiuitrusting de berg op om vervolgens af te dalen door de diepe sneeuw naar het dal. Onderweg over de glinsterende sneeuw, langs de langgerekte witte sneeuwvlakten en de (steile) hellingen met zijn ongerepte bergtoppen geniet je van de indrukwekkende veelzijdigheid van de natuur die Livigno te bieden heeft. Dat maakt de inspanningen van de klim volledig goed!

Livigno voor winterfreaks

Ski touren: op eigen kracht omhoog en door de Tiefschnee omlaag

Livigno kent veel gevarieerde en mogelijke routes om te touren. Iedereen kan kiezen wat het beste bij hem past. Van beklimmingen op de normale pistes tot het beklimmen van een van de vele bergtoppen. Tiefschnee plezier gegarandeerd!

Ben jij een echte winterfreak? In Livigno kun je heliskiën tegen een aantrekkelijke prijs!

Off-piste Livigno

Off-piste afdalen na het bereiken van de top van de Alpen

Gevaren

Buiten de piste skiën is niet zonder risico en ga daarom alleen met voldoende voorbereiding en een speciale lawine-uitrusting op pad. Zowel het touren als het freeriden vereisen kennis van het gebied. Er kan altijd lawinegevaar zijn en off-piste skiën is nooit zonder risico. Veel van de toppen van de bergen in Livigno kunnen bereikt worden. Het is aan te raden met een van de ervaren berggidsen van Livigno mee te gaan. Zij hebben kennis van de sneeuwomstandigheden en het gebied. Bovendien kunnen ze veel vertellen over de omgeving en je technische tips geven. Ook is er de mogelijkheid voor het volgen van een lawinecursus.

Livigno spant zich de laatste jaren erg goed in om een dagelijks lawine-bulletin en een bulletin van de sneeuwcondities te maken. De verschillende berggidsen checken iedere dag de kwaliteit van de sneeuw en beoordelen de verschillende lagen sneeuw. Op een professionele manier brengen ze de gevaren van het gebied in kaart en doen ze voorspellingen op het gebied van lawinegevaar. De berggidsen zijn iedere zondag tussen 17.00 en 19.00 te vinden in de bierbrouwerij Birrificio. Zij zijn daar om voorlichting te geven over de veiligheid en de sneeuwcondities. Maak daar gerust gebruik van. Het zijn bovendien zeer toegankelijke en ervaren berggidsen.

Ga onder leiding van een ervaren berggids, zodat hij je kan begeleiden tijdens de verschillende routes in het prachtige gebied van Livigno. Een lawinerugzak is noodzakelijk voor als het noodlot toeslaat.

Voorbereidingen treffen voor het touren en off-piste skiën in de Alpen

#3 Ochtend skiën

Mocht je geen interesse hebben in het feeriden of touren, maar wel een unieke ervaring willen beleven, beveel ik je het ochtend skiën in Livigno van harte aan! In Livigno noemen ze dit de ‘Fresh Track Experience’. Voor slechts € 29,- gaan de pistes exclusief voor jou open en kun je de zonsopgang beleven op de piste. Bovendien kun je om half 9, als de liften opengaan voor reguliere skiërs, gebruikmaken van een overweldigend ontbijt.

Om 07.00 uur krijg je toegang tot de geprepareerde piste en ga je met de gondel en de stoeltjeslift naar de top van de berg om vervolgens de zon boven de bergen te zien opkomen. Echt een fantastische ervaring, die je niet snel zult vergeten. Afdalen tijdens de zonsopkomst is wat mij betreft een must in Livigno. Het levert verbluffende plaatjes op en je zult gegarandeerd geweldige afdalingen beleven als je de eerste sporen in de sneeuw skiet!

early bird livigno

Early bird skiën in Livigno

Fresh Track Experience Livigno

Fresh Track Experience

Ochtend skiën Livigno

Ochtend skiën Livigno

Livigno voor winterfreaks

Livigno, in het noorden van Italië, is een gebied dat je echt eens moet bezoeken (lees ook eens mijn eerdere Livigno blog over wat er zoal te beleven is). Het skigebied van Livigno leent zich uitstekend voor wintersporters op elk niveau. Het totale skigebied telt 115 kilometer pistes. Livigno heeft daarnaast speciale freeriders-hotspots waar de ervaren skiërs en snowboarders hun energie meer dan kwijt kunnen.

Bart
Laatste berichten van Bart (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>