Actieve wintersportvakantie Livigno

Wintersporten in Livigno (Italië) is voor veel Nederlanders onbekend terrein. En dat terwijl Livigno ontzettend veel te bieden heeft. Als wintersportliefhebber mag dit gebied niet op je lijstje ontbreken. Want Livigno biedt een perfecte mix tussen de vele wintersportactiviteiten in een prachtige omgeving, après-ski mogelijkheden, sublieme Italiaanse kookkunsten en niet te vergeten het belastingvrij shoppen. Kortom Livigno is meer dan de moeite waard om te ontdekken!

Wintersporten in Livigno

Livigno: voel, ruik en zie de Italiaanse Alpen tijdens je (actieve) wintersportvakantie!

Livigno ligt in het noorden van Italië in de Italiaanse regio Lombardije, nabij Zwitserland net over de grens bij Sankt Moritz. Het unieke aan het dorp is dat het ligt ingesloten tussen de Italiaanse Alpen op een hoogte van 1816 meter (inneralpine ligging). Door deze ligging heb je het gevoel dat je voortdurend één bent met de natuur. Aan beide kanten van het dorp verrijzen de Alpen met bomen en spierwitte sneeuwvlakten die je uitnodigen om direct in actie te komen. Bij het zien kreeg ik persoonlijk het gevoel van ‘de kleine jongen in een snoepwinkel, die niet kan wachten om zijn zak snoep vol te scheppen’. Je kunt gewoonweg niet stil blijven zitten! Het dorp is langgerekt (23 km) en ligt tussen twee skigebieden, die in totaal 115 kilometer aan pistes hebben.

livigno

Livigno

Livigno; het skigebied

Livigno ligt zoals gezegd opgesloten tussen twee hoge bergketens en heeft daardoor een bijzonder gunstig zonnig klimaat. Het kan er in de winter heel koud worden. Om die reden wordt Livigno ook wel Klein Tibet genoemd. Aan de westkant ligt het skigebied Mottolino (hoogte 2096 meter) en aan de oostelijke kant van het dal ligt skigebied Carosella (hoogte 3000 meter).


#theMountainIsFreedom

Freeride area #theMountainIsFreedom

Het skigebied leent zich uitstekend voor wintersporters op elke niveau. Het totale skigebied telt 115 kilometer pistes, 12 zwarte, 37 rode en 29 blauwe afdalingen. De meeste pistes zijn erg breed en lenen zich dus ook uitstekend voor de meer onervaren skiër, die de ruimte nodig heeft. Livigno heeft speciale freeriders-hotspots waar de ervaren skiërs en snowboarders hun energie meer dan kwijt kunnen.

freeriden livigno

Livigno heeft speciale freeriders-hotspots waar de ervaren skiërs en snowboarders hun energie meer dan kwijt kunnen.

Wintersportactiviteiten in Livigno

Voel, ruik en zie de Alpen. Er zijn veel activiteiten en evenementen in Livigno om dit te ervaren. Van skiën, snowboarden, paragliden, helikopter skiën, paardrijden, wandeltochten op sneeuwschoenen, fatbiken, schaatsen tot langlaufen. Voor elk wat wils.

Fatbikes zijn fietsen met grote wielen die zorgen voor veel grip in de sneeuw

‘Freeriden’ door de bossen op een fatbike

Het fatbiken wil ik eruit lichten, omdat ik zelf heb mogen ervaren hoe gaaf het is om dit te doen. Fat bikes zijn mountainbikes met grote wielen en banden die zorgen voor veel grip op trails bedekt met sneeuw, maar ook op ijs en berghellingen. Met fatbikes kom je op plaatsen waar mountainbikes niet kunnen komen. Het biedt je de kans om door landschappen met sneeuw en zelfs off piste de berg af te fietsen. Het laatste heb ik zelf gedaan. De hoogtemeters bergopwaarts worden beperkt door de fiets mee te nemen in de lift. Het vereist wat van je behendigheid omdat je tussen de bomen door fietst en af en toe wegzakt in de sneeuw. Het is een spannende ervaring! Je zoekt de balans tussen de juiste snelheid om niet weg te zakken in de verse sneeuw, de weg tussen de bomen door en het parcours wat je niet kent.

Fatbiken, het is een spannende ervaring

In Livigno halen fanatieke MTB’ers in de winter hun hart op, met fatbikes!

Aquagranda – ontspanning

Livigno ligt op 1816 meter hoogte en is daarmee een van de hoogste oorspronkelijke dorpen in de Alpen. Door de hoogte is het een ideale plek om hoogtetrainingen te houden. Veel olympische nationale teams komen er dan ook om de conditie van de atleten te verbeteren.

Het Aquagranda Active You center is één van de grootste complexen in Europa waar sport, fitness, wellness, ontspanning, zwemmen en gezondheid bij elkaar zijn ondergebracht. Kinderen zullen zich in het zwembad met de glijbanen en toestellen uitstekend vermaken. In het wellness gedeelte kun je genieten van diverse sauna’s en rustruimtes. Ook is er een health & beauty afdeling waar massages geboekt kunnen worden. Ideaal om de spieren even wat rust te gunnen en te herstellen!

Aquagranda

Aquagranda Active You center

Belastingvrij shoppen

In Livigno is een perfecte combinatie tussen tradities en het moderne. Dit kan je overal in de architectuur terug zien. Als je in het charmante centrum van Livigno loopt, zie je de oude kleine houten gebouwtjes waar de meest moderne glamourwinkels belastingvrij hun producten verkopen. Dit geeft een fantastische sfeer. De gastvrijheid is groot en de Italianen heten je graag welkom in hun domein. De ‘locals’ zijn ontzettend trots op hun Livigno.

Het belastingvrij shoppen in Livigno heeft te maken met het verleden van Livigno. Een stukje geschiedenis is nodig om te snappen hoe dit tot stand is gekomen. Door de geïsoleerde ligging was het vroeger voor de inwoners van Livigno moeilijk om financieel rond te komen. Er was slechts één toegang naar Livigno en dat was via Italië. Door de sneeuwzekere ligging raakte Livigno in de winter geïsoleerd en moesten de mensen voorraden aanleggen om de winter goed door te komen. Sinds 1805 is de maatregel genomen om geen belastingen te heffen in Livigno om het gemakkelijker te maken voor de mensen. Deze status hebben ze altijd behouden en daar profiteren de bezoekers van Livigno nog steeds van mee! Er zijn meer dan 250 winkels te vinden en je komt dan ook niets tekort in dit levendige dorpje. Het winkelgebied is als het ware een openlucht winkelcentrum in de Alpen met de beste nationale en internationale merken. Van alcohol, hightech tot parfums.. alles is hier te vinden. Maar belangrijker voor de gemiddelde wintersporter is ook dat er genoeg materiaal winkels te vinden zijn voor skihuur of aanschaf van materiaal en kleding.

In 1965 is er een tunnel gebouwd van Zwitserland naar Livigno en is Livigno ook bereikbaar vanuit Zwitserland. Sindsdien heeft Livigno zich in rap tempo ontwikkeld tot één van de meest toonaangevende wintersportgebieden met veel evenementen, winkels, bars, restaurants en cafés.

De Italiaanse keuken

De Italiaanse flair is vooral terug te vinden in eten. Als geen ander weten ze goed eten op tafel te zetten. En dat is weleens anders in sommige wintersportgebieden. De Italianen houden ervan om de gasten te laten genieten van de Italiaanse keuken.

Er is een groep chefs koks, die werken aan een receptenboek ingegeven door oude tradities en smaken. Deze koks hebben gesproken met de oude mensen van Livigno en hen gevraagd naar de recepten van vroeger. Ze kookten deze gerechten opnieuw en voegden het pas toe in het receptenboek als de smaak van vroeger weer werd herinnerd. Het lukt de koks keer op keer weer uit te blinken in de meest lekkere en goed opgemaakte gerechten.

culinair livigno

De Italianen houden ervan om de gasten te laten genieten van de Italiaanse keuken. En daar slagen ze uitstekend in

Kortom; Livigno is een dynamisch resort dat, alhoewel het klein is, net als een grote stad veel levendigheid en goede faciliteiten heeft te bieden. Een aanrader voor de wintersportliefhebber en gegarandeerd wintersportplezier!

Bart
Latest posts by Bart (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>