Wie Scandinavië zegt, zegt outdoor. Ook Noorwegen -land van Vikingen, trollen en legenden- vormt hierop geen uitzondering. Geen land gaat zo natuurlijk om met hetgeen dat de buitenwereld geeft. Dat is duidelijk merkbaar in de winter, wanneer het landschap verandert in een sprookjesachtig winterwonderland en de bevolking haast vanzelfsprekend aan het skiën en langlaufen gaat, maar ook in de zomer weten de Noren de natuur optimaal te benutten. Zo transformeert wintersportwalhalla Trysil in de zomer in een mountainbikeparadijs voor jong en oud. De fiets is de beste manier om hier de indrukwekkende omgeving te verkennen, dus laat je meeslepen door het ritme van de Noorse natuur in Trysil!

Trysilfjellet

Het uitzicht vanaf de Trysilfjellet is magnifiek!

Trysil Bike Arena

Het vriendelijke berglandschap van Trysil is een perfect uitgangspunt geweest voor de ontwikkeling van de zogenaamde ‘Trysil Bike Arena’. Deze naam klinkt misschien als een afgebakend gebied, maar dat kennen de Noren niet. Het staat voor alle mountainbikeroutes in de gehele regio. Veel natuurlijke trails zijn al lang aanwezig, maar door de ontwikkeling van dit project zijn deze duidelijker gemarkeerd en gemakkelijk te vinden. Daarnaast behelsde de ‘aanleg’ van de Trysil Bike Arena ook het ontwikkelen van het mountainbikepark Gullia, de perfecte plek om je skills te oefenen. In totaal telt de Trysil Bike Arena ruim 100 km aan natuurlijke paden en zo’n 12 km aan nieuw aangelegde paden, waarbij laatstgenoemde nog steeds verder worden ontwikkeld.

De uitwerking van dit plan gaat de verwachtingen te boven. De aangelegde paden, deels in het Gullia park, zijn zodanig ontworpen dat ze de natuurlijke vormen van het landschap perfect volgen. Dit merk je meteen als je de paden betreedt; het pad voelt zo ontzettend vloeiend en vanzelfsprekend aan dat je hier uren door kunt gaan zonder je te gaan vervelen.


Fjellrunden

Ondanks dat de Fjellrunden rondom de berg gaat, zit er nog vrij veel klim- en daalwerk in

Gullia: hoppen over Happy Rabbit en dalen via Sweet Dreams

“I could practice here for hours without getting bored, and I’ve been mountainbiking for years”, zegt onze gids Erik van Trysil Guidene, wanneer we na een korte oefensessie het park Gullia betreden. Volgens hem is dit park zo ontworpen, dat zelfs het klimmen leuk is om te doen. Dat is een belofte waar hij natuurlijk aan gehouden gaat worden! Gullia is eigenlijk de start voor iedere mountainbiker in Trysil. Dit park heeft ruim 10 km aan nieuw aangelegde paden en biedt daarnaast ook specifieke oefenonderdelen. Bij de ingang van het park is een prachtig nieuwe pumptrack aangelegd waarop je een aantal verschillende technieken van het mountainbiken eindeloos kunt blijven oefenen. Ook rondom het park zijn legio plekken waar je de feeling van het mountainbiken onder de knie kunt krijgen op kleine oefenlocaties, zonder dat je daarmee opgejaagd wordt razende mountainbikers op de paden.

“Gullia is zodanig aangelegd, dat zelfs het klimmen leuk wordt”, aldus gids Erik. Hij blijkt gelijk te hebben, zelfs onze benen die het vlakke Holland gewend zijn, kunnen de stijgende stukken in Gullia prima aan!

In Gullia zijn de routes ingedeeld volgens het ski-concept; de paden zijn gecodeerd in de kleuren groen, blauw en rood en bevatten dus vele routecombinaties op verschillende niveaus. De naamgeving van de paden geeft perfect de flow van het pad weer. Van Happy Rabbit met 47 humps achter elkaar, naar Sweet Dreams, een flow track waar je jezelf zo heerlijk kunt verliezen in het mountainbiken dat je nooit meer iets anders zou willen doen. De rode trail genaamd ‘French Moustache’ is weer van een geheel andere orde qua uitdagingsniveau en de vorm van deze track laat ook weinig te raden over! Er valt eindeloos te variëren voor zowel beginners als vergevorderden. De knooppunten en moeilijkheidsgraden zijn zo duidelijk aangegeven dat je geen moment hoeft af te stappen terwijl je aan het mountainbiken bent en doordat je zelf je route kunt samenstellen kan je er net zo lang blijven rondrijden tot je benen niet meer kunnen! Gids Erik had gelijk, als je Gullia eenmaal hebt betreden zal je er moeilijk weer weg te slaan zijn! Hooguit de Magic Moose zal nog een grotere verleiding vormen voor de mountainbikefreak – iets wat je overigens vanzelf wordt als je ook maar één zomers uurtje in Trysil bent.

Gullia

Het toegankelijke Gullia is de perfecte start voor iedere mountainbiker in Trysil

De meeslepende Magic Moose

Wie dacht van Gullia alleen enthousiast te mogen worden, heeft het mis. “Wacht maar tot je de Magic Moose doet”, is de veel gehoorde reactie op alle positieve opmerkingen over Gullia. De Magic Moose trail zou de overtreffende trap moeten zijn en dat is gelukt!

Er wordt slim gebruik gemaakt van de faciliteiten die voor het winterseizoen toch aanwezig zijn. In de zomer gaat één van de stoeltjesliften –de Fjellekspressen- in de weekenden open en kan je comfortabel (lees: niet klimmend, de regio heeft zo z’n steile wegen) naar boven met je mountainbike, om vanaf de berg ‘Trysilfjellet’ de Magic Moose naar beneden te pakken. Deze aangelegde trail kronkelt door de magische bossen en over de prachtige skipisten heen en vormt zo een 7,5 km lange flowtrail. Een flowtrail die in één woord verrukkelijk te noemen is. De prachtige natuur gecombineerd met het uitdagende pad en de overheerlijke flow die erin zit –je hoeft in principe niet te trappen- maakt het dat je continue weer opnieuw die stoeltjeslift naar boven wilt pakken. Zelfs als je de eerste keer van de (in)spanning licht trillend op je benen de finish bereikt. Met ‘mooses’ heeft de trail wellicht weinig te maken, maar magic is het zeker!

Fjellekspressen

De Fjellekspressen brengt jou en je fiets in de weekenden comfortabel naar grote hoogte

Trysil Bike Arena, korte paden in Gullia of juist een langere route als de Fjellrunden zijn allemaal mogelijk

Voor elk niveau is er voldoende uitdaging te vinden in de regio; korte paden in Gullia of juist een langere route als de Fjellrunden

Machtige Fjellrunden

De Fjellekspressen brengt je niet alleen naar de start van de Magic Moose, maar biedt ook de mogelijkheid om de indrukwekkende Fjellrunden te fietsen. Via dit ruim 13 km lange pad fiets (of hike) je rondom de berg Trysilfjellet. Dit zorgt absoluut voor adembenemende uitzichten, naast de nodige uitdagingen. De trail is wisselend in moeilijkheidsgraad en kent enkele stukken die als rood gemarkeerd zijn, dus de nodige ervaring is vereist, maar dan heb je ook een geweldige route te fietsen; zinderende afdalingen, moerassige paden en mystieke bossen, je hebt het allemaal als je de Fjellrunden rijdt! Als niet-ervaren klimmer (toch gewend aan de vlakke Nederlandse fietspaden) was het dan ook zeker een grote uitdaging, maar de adembenemende uitzichten zijn de kuitenbijtertjes gelukkig meer dan waard!

Trysil Bike Arena

Zoals je van de Noren kan verwachten, zijn de routes duidelijk aangegeven en zijn er heldere overzichtskaarten van de regio beschikbaar. Verdwalen is geen optie dus!

Fjellekspressen

De Fjellekspressen brengt jou en je mountainbike in een prachtige rit van 10 minuten comfortabel naar boven. Ideaal!

Mountainbikeparadijs Trysil

Na enkele dagen mountainbiken in Trysil ben ik verkocht. De paden blijven leuk en uitdagend en de natuur is adembenemend mooi. De enorme totale lengte aan trails maakt dat je maar weinig mensen tegenkomt gedurende je tocht. Het is dus op en top genieten, alleen of met je fietsbuddy! De faciliteiten zijn bovendien prima. Vanuit het hotel kan je zo kwalitatief zeer goede mountainbikes huren om meteen op pad te gaan. De regio is compact genoeg om altijd vlakbij een startpunt van een trail te zijn en er is voldoende afwisseling mogelijk om je dagenlang te entertainen. Voor beginners en gevorderden zijn er ook cursussen te boeken via Trysil Guidene om de tracks te verkennen en de fijne kneepjes van het mountainbiken goed te leren. De paden zijn bovendien veilig en goed onderhouden en ook voor kleine kinderen zijn er legio geschikte paden te vinden. Het mountainbiken hier is dus ook een perfecte familie-activiteit geworden!

Maar uiteindelijk is wat mij betreft het meest fantastische aan Trysil nog wel dat iedereen altijd buiten is. Het is heerlijk om te zien hoe vriendengroepen, gezinnen en solofietsers van elke leeftijd continue buiten zijn, telkens weer op pad gaan en altijd met volle teugen lijken te genieten van de overweldigende natuur. Het is een mindset en een levensstijl om jaloers op te worden. De vanzelfsprekendheid waarmee men hier naar buiten gaat en lekker even een stukje van de trails meepakt is iets waar je alleen maar van zou kunnen dromen. En toch bestaat het echt. In Trysil, dat onbekende stukje Noorwegen wat toch zó ontdekt zou moeten worden.

Magic Moose trail

Aan het einde van de Magic Moose trail is er voldoende gelegenheid om wat lekker te eten en weer even op kracht te komen. dat is ook hoognodig, want je gaat gegarandeerd weer die fiets op!

Overige tips

  • Noorwegen is prijzig, maar er valt voor ieder budget prima vakantie te vieren. Kwestie van goed opletten welke supermarkt je bezoekt en bovenal tijdig uitzoeken hoe je wilt verblijven. Een hotel is beduidend prijziger dan een camping en wildkamperen in Noorwegen is -expliciet bij wet- toegestaan! Dat kan een boel schelen qua kosten.
  • Trysil is gemakkelijk te bereiken met de Trysil Ekspresse vanaf Oslo centrum en Oslo Gardamoen Airport. Met een ongeveer twee uur durende busrit in een comfortabele bus met wifi, sta je in Trysil.
  • Het weer in Noorwegen kan zeer veranderlijk zijn. Zon en regen kunnen elkaar in hoog tempo afwisselen, dus hou daar rekening mee als je op pad gaat!
  • Er zijn meerdere locaties waar je je fiets plus bijbehorende zaken zoals een helm kunt huren. Het is wel aan te raden vooraf een fiets te reserveren, zodat de juiste maat altijd op voorraad is!
  • Ook een dagje wat anders doen dan fietsen? Dat is zeker mogelijk in outdoorparadijs Trysil! Voor meer informatie wat betreft hiken, raften, vissen en meer, zie deze blog!

Wil je meer lezen over deze bijzondere bestemming? Bezoek dan de website van Visit Norway en Trysil Bike Arena.

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>