Denkend aan Noorwegen zie je al snel de indrukwekkende fjorden voor je, de legendarisch trollen of het feeërieke Noorderlicht. Dit zijn dan ook de aspecten waar het merendeel van de toeristen naar op zoek gaat bij een bezoek aan dit prachtige land. De veelzijdigheid van Noorwegen kent echter geen grenzen en het relatief onbekende zuidoosten is dan ook nog grotendeels onontgonnen gebied voor Nederlandse reizigers. De hoogste tijd dus om ons eens in de veelzijdigheid van Trysil onder te dompelen!

Geniet tijdens je wandeling ook zeker van de adembenemende uitzichten

Geniet tijdens je wandeling ook zeker van de adembenemende uitzichten

Trysil als epicentrum

De regio Trysil, gelegen in het zuidoosten van Noorwegen, is voornamelijk bekend als wintersportbestemming. Met het meest uitgebreide wintersportaanbod van Noorwegen trekt dit gebied dan ook veel toeristen uit eigen land, naast de nodige Zweedse en Deense sneeuwliefhebbers. Dat deze regio ook in de zomer een uitmuntend actief aanbod heeft is echter nog vrij onbekend. Jammer, want Trysil schreeuwt erom ontdekt te worden door de ware outdoorliefhebber!

De stad Trysil ligt in de regio Hedmark, ten hoogte van Lillehammer en op zo’n 30 km van de Zweedse grens. Het plaatsje zelf is niet heel groot en kent slechts enkele duizenden inwoners (plus een veelvoud daarvan aan elanden!), maar is prachtig gelegen in een vallei tussen de Noorse bergen. Het zijn niet de hoogste bergen van het land, maar voldoende afwisselend om een haast overcompleet aanbod voor alle levels wintersport te geven.


De laatste jaren is er door de inwoners en de overheid ook veel geïnvesteerd in het nog aantrekkelijker maken van de regio in de zomer. Met als fantastisch uitgangspunt de infrastructuur die al aanwezig was door de bruisende wintersportperiode, is het een understatement om te stellen dat dit meer dan geslaagd is. In Trysil vind je een enorm divers aanbod aan activiteiten, evenementen en bovenal is alles  – zoals je van Noorwegen zou verwachten – tot in de puntjes perfect geregeld!

Van alle markten thuis

Het motto van Trysil is Natures Theme Park en dat is met recht treffend gekozen. De regio is een waar outdoorwalhalla waar je als natuur- en activiteitenliefhebber gerust een week kan doorbrengen zonder je een moment te vervelen.

Ter land…

Wat is er fijner dan een prachtige wandeling in the middle of nowhere!? De uitgestrekte bergen van Trysil vormen de perfecte basis voor een heerlijke wandeling. Er zal het nodige klim- en daalwerk in zitten, maar niks te extreem, dus ook met jongere kinderen is dit goed te ondernemen. Zo heb je bijvoorbeeld de verborgen parel ‘Skagsvola’, Trysil’s antwoord op de fjorden uit het westen. Gegarandeerd kom je niemand anders tegen gedurende deze wandeling naar het immense uitzichtpunt, want zelfs voor de lokale bevolking is dit nog een relatief onontgonnen gebied.

Skagsvola is het equivalent van de beroemde fjorden in Trysil

Skagsvola is het equivalent van de beroemde fjorden in Trysil

Na tussen de ranke dennenbomen, over diepbemoste paden en licht moerassige grasgrond gewandeld te hebben zal je uit uiteindelijk de kaalgeslagen stenen hoogtes bereiken. Het uitzicht is dan al mooi, maar wordt alleen nog maar intenser vanaf het moment dat je de rand van het plateau bereikt en je uitzicht hebt over de laag gelegen rivier en de enorme afgrond. Skagsvola is met recht de moeite waard om te bezoeken, al is het voor de rust en ruimte die je niet vaak meer zo bewust kunt beleven.

Licht hoopvol kijkt de chauffeur ons aan. Of we het goed vinden dat hij mee komt wandelen, want dit gebied kent hij nog niet. Na – vanzelfsprekend – onze goedkeuring te hebben ontvangen duikt hij terug in de auto en gewapend met stevige wandelschoenen, cameratas, verrekijker en lunchpakket voegt hij zich bij onze groep. Vrolijk licht hij toe dat hij dat altijd bij zich heeft, voor momenten zoals deze dat ook hij weer wat nieuws kan ontdekken in zijn eigen regio. Fantastisch!

Ook iets dichter bij het stadscentrum heeft Trysil verscheidene goed aangegeven wandelpaden uitgezet en kan je dus heerlijk op je eigen tempo de nabije omgeving intrekken. Vergeet vooral ook niet de ‘Kvikk Lunsj’ in je daypack te stoppen voor de ultieme Noorse ervaring. De Noren gaan niet op pad zonder dit (verdacht veel op KitKat lijkende) krachtreepje bij zich te dragen!

De groene natuur geeft ruimte voor talloze outdooractiviteiten

De groene natuur geeft ruimte voor talloze outdooractiviteiten

…ter water…

Leven met wat de natuur je geeft is hier tot een kunst verheven. En de natuur geeft hier veel water, heel veel water. Zodoende zijn er ook ontelbare activiteiten te beleven waarbij een nat pak –en dan niet door de regen- gegarandeerd is. Raften, kanoën of rustiek vissen, het is allemaal mogelijk. De gidsen van Trysil Guidene zullen met veel plezier helpen bij je eerste rafttour en op deze manier zie je de omgeving weer eens vanuit een geheel ander gezichtspunt!

Ga vooral ook te water gedurende je verblijf in Trysil!

Ga vooral ook te water gedurende je verblijf in Trysil!

…en in de lucht!

Nouja, zo nu en dan een beetje in de lucht in ieder geval. Want hoofdbusiness in de zomer is toch wel het mountainbiken. De uitdagende paden doen je over de heftige heuvels en scherpe bochten vliegen! Met het gloednieuw aangelegde mountainbikepark Gullia is er gelukkig vooraf veel te oefenen en met de aanwezigheid van ruim 100 km aan natural trails is er ook voor gevorderde mountainbikers veel uitdaging te vinden. Voldoende afwisseling, goed materiaalverhuur en de enorme hoeveelheid ruimte zorgen voor urenlang vermaak!

Gullia biedt uren aan mountainbikeplezier voor jong en oud!

Gullia biedt uren aan mountainbikeplezier voor jong en oud!

Family business

Trysil is een bestemming voor iedereen. Wanneer je in het weekend om je heen kijkt zie je bezoekers van diverse pluimage; jonge vriendengroepen, oudere stellen en actieve gezinnen. Iedereen trekt erop uit om een heerlijke dag buiten te hebben. Dat is ook het fijne van deze regio, dat het met wie je ook gaat, goed te bezoeken is. Zo kan je bij de wateractiviteiten of het mountainbiken ook veel materiaal huren voor kleine(re) kinderen en kunnen zij ook apart oefenen met de gespecialiseerde gidsen. Zo hoef je je nergens zorgen om te maken en zullen de kinderen de tijd van hun leven hebben!

De natuur rondom Trysil lijkt eindeloos!

De natuur rondom Trysil lijkt eindeloos!

Vleugje cultuur in de natuur

Natuurlijk kan je ook in en om Trysil iets minder actief je vermaken. Zo vind je in het nabijgelegen Nybergsund het Kongeparken (Koningspark), een historische locatie waar de Noorse Koning zich bij de start van de Tweede Wereldoorlog verscholen hield tegen luchtbombardementen, tezamen met de inwoners van het kleine dorpje (en waarbij iedereen de aanval wonderwel wist te overleven). Een stukje Noorse geschiedenis die inmiddels ook op het witte doek is verschenen.

Tevens kan je genieten van één van de vele festivals die het kleine plaatsje rijk is -zoals het elandfestival in september- en die zeker wat leven in de brouwerij brengen in Trysil. Het is ook absoluut aan te raden om wat lokale specialiteiten te proberen, zoals bij ‘ Bar Trysil Fladhagen’. Hier serveert men lokale specialiteiten en alle producten worden ook lokaal geproduceerd. Zo proef je de eland op z’n best en het mooie is nog dat er ook een rijk assortiment aan Noorse craftbeers wordt geschonken. Het zal zeker niet je goedkoopste diner ooit zijn, maar absoluut een onvergetelijke!

Mocht je in de avonduren nog wat tijd vrij hebben, dan bestaat er de mogelijkheid tot het doen van een elandsafari. Geen garantie dat je deze mystieke dieren ziet natuurlijk, maar als je ze tegenkomt zal je zeker onder de indruk zijn van de statige uitstraling die ze hebben!

ovenop de Trysilfjellet heb je de gelegenheid tot een prachtige mountainbikerond of wandeltocht!

Outdoorparadijs Trysil

Een trip naar Trysil staat garant voor dagenlang plezier, midden in de natuur, voor iedereen die van actief bezig zijn houdt! De mogelijkheden zijn eindeloos en de natuur is prachtig, dus alle ingrediënten voor een geslaagde trip zijn aanwezig! Geef je over aan deze vibe van de natuur en geniet vol overgave van dit natural theme park!

Praktische zaken

Trysil ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van Oslo. Dankzij een goede busverbinding (Trysilekspress) is de regio perfect te bereiken, ongeacht of je eigen vervoer hebt of niet. Dagelijks vliegt KLM vanaf Amsterdam drie keer op en neer naar Oslo, naast het aanbod van andere luchtvaartmaatschappijen. Doordat Trysil al ruime tijd de grootste wintersportbestemming van Noorwegen is, zijn de logistieke zaken ook in het dorp goed geregeld. Materiaalverhuur en lokaal transport is gemakkelijk uit te vogelen en het helpt zeker dat de beheersing van de Engelse taal bovengemiddeld is in deze regio.

Noorwegen natuurlijk niet de goedkoopste bestemming om naartoe te reizen, maar er zijn wel manieren om de kosten een beetje acceptabel te houden. Accommodaties wisselen sterk in prijs en je kan het zo bont maken als je wilt; gratis kamperen in de natuur of een luxe hotel met spa. Ook de kosten van het levensonderhoud zijn te beperken als je even uitzoekt welke winkel de meer ‘budget supermarkt’ is en je dus ook niet dagelijks uit eten hoeft te gaan. Zo kan je ook met een beperkter budget genieten van een overweldigende trip in Noorwegen!

Bezoek voor meer informatie de website van Visit Norway en Trysil.

Hoe verder je komt op het hoge plateau van Skagsvola, hoe indrukwekkender het wordt!

Hoe verder je komt op het hoge plateau van Skagsvola, hoe indrukwekkender het wordt!

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>