Een bezoek aan de Ierse hoofdstad Dublin is gezien de veelzijdigheid van de stad al zeer de moeite waard. Mocht je binnenkort naar het groene eiland afreizen, sla dan de prachtige omgeving van deze stad niet over! Tourism Ireland heeft recentelijk het motto ‘Dublin: Verfrissend Anders’ de wereld in gebracht en er is absoluut niks gelogen aan deze tekst. Want zelfs als je je in het bruisende hart van de hoofdstad begeeft, zie je in de verte de wereldberoemde groene heuvels al lonken.

De kustplaatsjes Skerries, Howth, Malahide en Dalkey liggen allemaal op minder dan een uur reizen van Dublin en brengen je in een compleet andere wereld. Bovendien hebben ze allen een geheel eigen karakter, wat een tour langs Dublin’s kust tot een afwisselend avontuur maakt!

Vanaf het schiereiland Howth zie je de stad Dublin prachtig liggen

Vanaf het schiereiland Howth zie je de stad Dublin prachtig liggen

Skerries

Ten noorden van Dublin tref je het vissersdorpje Skerries. Deze plaats kan zeker als een ‘hidden gem’ getypeerd worden, want het is nog vrijwel onontdekt door toeristen! Opvallend, want Skerries is een plaats die al vele awards heeft gewonnen, onder meer voor ‘beste community’ van Ierland en ‘schoonste dorp’ van Ierland. Als bezoeker kan je niet anders dan beamen dat deze award geheel terecht is, want op de brede stranden en in de glooiende duinen is werkelijk geen enkel stuk zwerfafval te bekennen.

Hoogtepunt van Skerries is onmiskenbaar de natuur. Het vissersdorpje heeft prachtige brede zandstranden waar het heerlijk vertoeven is in de zomer. Voor de kust van deze zogenaamde St. Patrick’s Bay (ook wel bekend als South Beach) liggen drie kleine eilandjes – Shenick, Colt en St. Patrick’s – die voornamelijk opvallen door de ruïnes die erop te zien zijn. Je kan bootjes huren om richting de eilanden te varen, maar bij laagtij is het zelfs mogelijk om over een zandbank naar Shenick Island te wandelen.

St. Patrick's Bay bij Skerries

St. Patrick’s Bay bij Skerries

Een legende die zich de ronde doet is dat de beschermheilige van Ierland, St. Patrick, voor het eerst aan land is gekomen in Skerries. De voetafdruk van de eerste stap op het eiland zou nog steeds zichtbaar zijn in de rotsformatie bij de Martello Tower en indien jouw voet in deze voetafdruk past, mag je een wens doen. Hoewel de voetafdruk tegenwoordig moeilijk als zodanig te herkennen is, is de wandeling naar dit punt absoluut de moeite waard en geeft het je een prachtig uitzicht over het pittoreske dorpje.

Daarnaast blinkt Skerries vooral uit in een zeer knusse sfeer in het stadscentrum. Het dorp heeft een klein maar gezellig centrum met authentieke winkeltjes, de bewoners lijken elkaar allemaal te kennen en er is ontzettend veel te doen gezien de beperkte grootte van het dorp. Van golfbanen tot watersporten en van musea tot de authentieke Skerries Mills, er is voor ieder wat wils in dit dorp.

Skerries is gemakkelijk met het OV te bereiken vanuit Dublin, met de trein stop je binnen een uur in het centrum en ook met de auto is het gemakkelijk te vinden. Indien je met de auto deze richting op reist is een kleine omweg via Ardgillan Castle aan te raden. Dit prachtige kasteel ligt op een heuvel aan de baai en biedt een fenomenaal uitzicht over Skerries. Bovendien geeft het kasteel een geweldige inkijkje in het leven van de oude landheren in de 17e eeuw. Combineer een rondleiding of wandeling over het landgoed met een heerlijke high tea in dit oude kasteel, voordat je afdaalt naar de baai om te gaan genieten van al het moois dat Skerries  zelf te bieden heeft.

De Skerries Mills zorgen voor een authentieke, landelijke uitstraling van het dorpje

De Skerries Mills zorgen voor een authentieke, landelijke uitstraling van het dorpje

Howth

Wat dichter aan de noordkant van Dublin ligt het kleine schiereiland Howth. Dit schattige vissersdorpje is een van de meest welgestelde delen van Dublin en het dorp kenmerkt zich dan ook door de goed onderhouden, kleurrijke huisjes en bovendien de fantastische eetgelegenheden die aan de haven te vinden zijn. De vele traditionele tearooms en art shops maken de ervaring van dit schattige plaatsje compleet. Zodra je echter iets verder dan de haven het dorp in loopt, ontdekt je het allerbest bewaarde geheim van dit schiereilandje; de cliffwalks!

De pittoreske haven van Howth

De pittoreske haven van Howth

Het schiereiland is maar klein en je kan er prachtige wandelingen door de natuur maken. De meest bekende wandeling is de zogenaamde ‘cliff walk’ die geheel rondom het schiereiland loopt. Deze route is ongeveer zeven kilometer lang en brengt je langs spectaculaire uitzichten. Over met heide begroeide heuvels en langs angstaanjagend steile kliffen krijg je een adembenemend uitzicht over Dublin en omgeving. De tropische begroeiing – deze bestaat echt in Ierland – maakt de ervaring compleet en als je een beetje geluk hebt, zie je zelfs vlakbij de kust een zeehond zijn kopje boven het water uitsteken! Halverwege de wandeling kan je even pauzeren voor een drankje bij de vuurtoren, of je maakt de wandeling in één stuk door om uiteindelijk te eindigen met een vers gevangen en gebakken fish’n’chips.

Howth is de plek bij uitstek om even heerlijk uit te waaien en volledig tot rust te komen. Het is onvoorstelbaar hoe je, zo dicht bij de hoofdstad – met de DART trein ben je vanuit Dublin binnen 40 minuten in Howth – zo’n overweldigend natuurschoon kunt hebben. Bovendien kan je ook hier genieten van twee prachtige golfcourses, een heerlijk boottochtje of gewoon van de frisse zeelucht aan de haven.

De ruim 7 km lange wandelpaden langs de kliffen zijn het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Howth

De ruim 7 km lange wandelpaden langs de kliffen zijn het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Howth

Malahide

Met dezelfde DART trein die vanuit Dublin richting Howth gaat, kan je ook doorreizen naar het beroemde Malahide. Dit rap groeiende plaatsje is ook aan de kust gelegen en heeft een pittoresk centrum met kleine boetiekjes, kunstwinkeltjes en leuke restaurantjes. Verder is dit plaatsje vooral bekend van het prachtige kasteel en omringende landgoed, dat niet alleen een mooi historisch inzicht geeft in het vroegere kasteelleven, maar ook met enige regelmaat wordt gebruik voor grote openluchtconcerten. Een perfecte plek dus om even tot rust te komen vanuit het levendige Dublin!

Het prachtige Malahide Castle ligt op een enorm landgoed waar je heerlijk kunt wandelen

Het prachtige Malahide Castle ligt op een enorm landgoed waar je heerlijk kunt wandelen

Dalkey

Voorgaande plaatsjes liggen allen ten noorden van Dublin, maar ook aan de zuidkant valt genoeg te beleven. Neem bijvoorbeeld het schattige plaatsje Dalkey. Dalkey heeft een levendig stadscentrum waar regelmatig kleine festivals worden georganiseerd, zoals het Book Festival. Tevens staat de plaats bekend om de gastropubs en uitmuntende restaurants. Het centrum wordt opgesierd door twee kastelen aan de hoofdstraat die prachtig zijn onderhouden en een middeleeuwse sfeer aan Dalkey geven.

Dalkey is gelegen aan Killiney Hill, vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt over de stad Dublin en Dublin Bay, maar bij mooi weer ook over de wonderschone Wicklow Mountains. Een geweldige locatie dus, die de mogelijkheid biedt even te ontsnappen aan de toeristen in de stad. Bovendien beschikt de kustlijn over een geweldig zandstrand, dus in de mooie dagen die Ierland zeker kent in de zomer is het in Dalkey perfect toeven!

Dalkey is nog niet zeer bekend bij toeristen, waardoor het een heerlijk rustgevende locatie is vlakbij de drukke stad

Dalkey is nog niet zeer bekend bij toeristen, waardoor het een heerlijk rustgevende locatie is vlakbij de drukke stad

Dublin: Verfrissend Anders

Het motto van Tourism Ireland voor de stad Dublin had niet beter gekozen kunnen worden. De prachtige kustlijn die zich vanaf de hoofdstad uitstrekt is bij uitstek geschikt om heerlijk uit te waaien en om te ontsnappen aan het drukke stadsleven. De verscheidenheid aan sfeer in de dorpjes en activiteiten zorgt ervoor dat je je niet snel gaat vervelend, ook al zijn de plaatsjes op zich maar klein. Vanuit het levendige centrum van Dublin zit je binnen een uur aan de prachtige kust midden in de schone natuur die Ierland zo rijk is.

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
  1. Ineke en Anita zegt:

    Wauw Brigitte: zoals jij het omschrijft krijgen we gelijk zin om onze koffers te pakken!

    • Brigitte zegt:

      Nou Ineke en Anita, daar kan ik natuurlijk maar één ding op antwoorden: gewoon doen! Er gaat maar weinig boven de Ierse zeewind op je gezicht voelen en te genieten van de overweldigende natuur die dit land rijk is!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>