Wat ik zo fijn vind aan Dublin, is dat (bijna) alles op loopafstand is. Tijdens het lopen valt al snel op dat veel huizen mooie voordeuren met sierbogen hebben. Het lijkt wel een regel dat elk huis een unieke voordeur moet hebben.
Tip: kies een hotel in het centrum, zodat je er optimaal van kunt profiteren dat Dublin zo goed te voet te verkennen is. Ik sliep in het historisch ingerichte Buswell’s hotel, vlakbij de winkelstraat Grafton Street.
Dublin heeft een hippe barscene. Sommige cafés hebben een wel heel artistieke inrichting, zoals 37 Dawson Street op de foto. Dit is een relaxt loungecafé, met veel fijne zitplekjes. Perfect om even te relaxen tijdens of na het winkelen, want het zit vlakbij Grafton Street.
Wil je je stedentrip Dublin extra bijzonder maken? Ga dan rondom 17 maart, de dag waarop de nationale feestdag ‘St. Patrick’s Day’ wordt gevierd. Tijdens het St. Patrick’s Day festival is Dublin extra vrolijk. Overal wapperen Ierse vlaggen, niet alleen op straat maar ook binnen in de pubs.
Dublin staat niet per se bekend om haar overweldigend mooie architectuur. Wat ik persoonlijk wel mooi vond, zijn de vele ‘red brick buildings’. Het appartementencomplex op de foto staat vlakbij St. Patrick’s Cathedral.
Tijdens je stedentrip Dublin mag je een bezoek aan de Trinity College Library echt niet missen. De houten bibliotheek met duizenden boeken is prachtig om te zien. Fans van de Harry Potter verhalen wanen zich even in de ‘verboden sectie’ van de bibliotheek op Zweinstein.
Behalve grote merken heeft Dublin ook veel kleinschalige, originele winkeltjes. Mijn favorieten: The Jam Factory (foto) met werk van lokale kunstenaars, The Irish Design Shop (waar alle koopwaar uit Ierland komt) en delicatessenzaak Fallon & Byrne.
De bekende ‘Temple Bar’, in het uitgaansgebied van Dublin. Deze pub claimt met 450 soorten een van de grootste collecties Whiskey van Ierland te hebben. Hier kun je iedere dag genieten van live Ierse muziek.
De rivier de Liffey loopt dwars door Dublin. Waarschijnlijk de bekendste brug over de rivier is de gietijzeren Ha’penny bridge. Deze voetgangersbrug uit 1816 kreeg zijn bijnaam doordat hier vroeger een halve penny (ha’penny) tol werd geheven.
St. Patrick’s Cathedral, de kathedraal van de beschermheilige van Ierland, is de grootste van het land. De kathedraal werd tussen 1220 en 1260 gebouwd. Er zijn onder andere historische vlaggen, beelden en mooie glas-in-loodramen te zien.
Guinness: dit donkergekleurde bier kom je overal in Dublin tegen. Niet alleen is de drank typisch Iers, Guinness hoort ook echt bij de geschiedenis van Dublin. De brouwerij zorgde namelijk voor veel werkgelegenheid. Ook was de Guinness familie actief betrokken bij projecten in de stad. Zo kon de vervallen St. Patrick’s Cathedral in de 19e eeuw alleen gered worden door een grootschalige renovatie, betaald door de Guinness familie.
Christ Church Cathedral is de andere grote kathedraal in Dublin. Het stamt uit de 11e eeuw en is het oudste gebouw van de hoofdstad. De oude tegelvloer is schitterend. Tijdens mijn bezoek was er net een concert bezig, wat voor een bijzondere sfeer zorgde. In deze kathedraal zijn veel scènes opgenomen van de televisieserie The Tudors, een serie over de Engelse koning Henry VIII. De hoofdrol wordt gespeeld door de Ierse acteur Jonathan Rhys Meyers.
Vanuit de bar van het Guinness Storehouse, op de bovenste verdieping van het gebouw, heb je een mooi uitzicht over Dublin.
Tijdens het wandelen door de stad werd mijn aandacht diverse keren getrokken door een grote gele boot op wielen, die vol lachende mensen voorbij reed. Zelf had ik helaas geen tijd om een ”Viking Splash tour’ uit te proberen, maar het zag er erg gezellig uit! Ook de walking tours van Pat Liddy schijnen een aanrader te zijn.
Wandelen over het terrein van Trinity College, de oudste universiteit van Ierland. Het terrein is gratis toegankelijk.
Op het hoogtepunt van de whiskeyproductie in Ierland, kende alleen al Dublin tientallen distilleerderijen. Om diverse redenen (zoals oorlog en de prohibition in de Verenigde Staten) liep de whiskeyproductie door de jaren heen terug. Tegenwoordig begint het drankje echter weer hipper te worden. De familie Teelings zit al jaren in het vak en vertelt tijdens een rondleiding in de Teelings Distillery in Dublin graag over hun producten. Op de foto zie je een van de koperen ketels uit het productieproces. Deze zijn allemaal vernoemd naar dochters uit de familie Teelings.
Probeer ook eens een Ierse specialiteit, zoals ‘hot whiskey’. Dit is whiskey met kokend water, citroensap en bruine suiker of honing.
Zomaar een van de Georgiaanse gebouwen in het oude middeleeuwse centrum van de Ierse hoofdstad.
Je kunt Dublin eigenlijk niet bezoeken zonder naar het Guinness Storehouse te gaan. Het is een van de populairste bezienswaardigheden van Ierland. Zelfs als je geen grote fan van de donkere biersoort bent, is een bezoek de moeite waard. De tentoonstelling (van maar liefst 7 verdiepingen!) is goed opgezet. Je kunt diverse vouchers kopen om je bezoek uit te breiden, bijvoorbeeld met een proeverij en Ierse muziek en dans.
Plan ook eens een dagtrip buiten Dublin, zoals naar het plaatsje Dalkey. Met de DART (een bovengronds metrosysteem) ben je er in minder dan een uur reizen. Bezoek Dalkey Castle met de eeuwenoude begraafplaats en wandel door de hoofdstraat met kleinschalige winkeltjes.
Dalkey Castle is een kasteelwoning, die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van het plaatsje Dalkey. In het kasteeltje zelf vertellen acteurs in kostuum over het leven in ‘hun’ kasteel, wat voor zowel jong als oud erg vermakelijk is.
Locals zullen je met trots vertellen dat het kustplaatsje Dalkey favoriet is bij bekenden als de zanger Bono van U2 en de (inmiddels overleden) schrijfster Maeve Binchy. Tip: van een lunch in de pub Finnegan’s (1 Sorrento Rd) zul je geen spijt krijgen. Hier hebben ze heel lekker, typisch Iers eten.
Op de foto zie je het buitenzwembad ‘Forty Foot’ bij het plaatsje Sandycove. Met de ruige golven is het lastig om voor te stellen, maar de gids vertelde me dat hier bij goed weer dagelijks mensen in zee baden. Traditioneel was dit alleen voor mannen toegestaan, maar tegenwoordig is de zee hier voor iedereen open. Een ‘zwembad’ voor waaghalzen!
Het weer in Ierland is helaas (net als in Nederland) wel een tikkeltje onvoorspelbaar. Een geplande wandeling langs de kustlijn viel in het water door een voorjaarsstorm. Toch was het nog steeds leuk om even de stad uit te gaan om wat meer te zien van het groene eiland. Bereid je bij het inpakken voor je stedentrip Dublin in elk geval op alle seizoenen voor.
Dublin in 4 dagen – stedentrip Dublin tijdens het St. Patrick’s Day festival
- Dag 1: Ga voor de highlights van Dublin, zoals Trinity College Library, Guinness Storehouse en het Temple Bar District. Combineer dit met winkelen (bijvoorbeeld in Grafton Street en Powerscourt) en relaxen in één van de eigenzinnige cafés (zoals 37 Dawson Street).
- Dag 2: Het is 17 maart, St. Patrick’s Day! Bekijk de parade, ga sfeer proeven in het Temple Bar district en na een goed diner met de voetjes van de vloer op Ierse live muziek.
- Dag 3: Tijd voor een dagje buiten Dublin, bijvoorbeeld naar Dalkey.
- Dag 4: Na lekker uitslapen en het laatste goede ontbijt, strepen we de bezienswaardigheden af waar we de vorige dagen niet aan zijn toegekomen. Zo gingen wij winkelen in Henry Street en O’Connell Street en bezochten we St. Patrick’s Cathedral, Christ Church Cathedral en de Chester Beatty Library
Meer weten over reizen naar Dublin en Ierland?
Ik bezocht Dublin op uitnodiging van Tourism Ireland en het St. Patrick’s Day festival. Kijk voor meer informatie op https://www.ireland.com/nl-nl/ en http://www.stpatricksfestival.ie/
Heb jij al een stedentrip Dublin gepland? Wat zou jij er graag willen doen?
- Stedentrip Eindhoven: 15x Doen in de Lichtstad - 7 april 2022
- 6x ‘Van het strand af’ op Curaçao - 14 september 2021
- Reizen na Corona: top 10 bestemmingen van de redactie - 10 januari 2021