Genieten in een tropisch groen Minca

Ongeacht het verloop van mijn reis door Colombia wil ik in Minca verblijven. Ik lees dat er geen WiFi beschikbaar is en dat trekt mij aan. Het maakt mijn verleiding om internet op mijn mobiel te raadplegen minder groot en hopelijk ook dat van anderen. Vooraf zie ik foto's die wellicht te mooi zijn om waar te zijn, maar ik zie vooral de aanwezige ingrediënten voor mijn gevoel van geluk: tropisch groen, wandelmogelijkheden, heuvels, vergezichten over heuvels waar ik gek op ben, goed internationaal gezelschap en koffieplantages.

Praktisch

In Santa Marta pak ik de taxibus richting Minca. Via maps.me vind je in Santa Marta gemakkelijk de weg naar de opstapplaats Mercado Público. Je kunt zelfs ‘Bus to Minca’ intypen en je ziet waar je moet zijn. Vergeet niet om je heen te kijken in deze heel chaotische straten. Het was hectisch en niet heel plezierig.

In de meeste bussen koop je een ticket in de bus, maar van Santa Marta richting Minca doe je dat in een busoffice. Op enkele meters van dit office word je al gevraagd of je richting Minca vertrekt, vervolgens begeleiden deze medewerkers je naar de plek waar je opstapt. Vertrouw deze medewerkers, hulp in de chaos is hier meer dan welkom.

Gedurende mijn verblijf in Minca kon ik heerlijk eten in mijn hostel, tegen betaling. Ook waren er tussendoortjes te koop. Controleer of dat in jouw verblijf ook zo is. Is dat niet het geval? Dan is er in Santa Marta, vlakbij Mercado Público, een grote supermarkt. Voor overige vragen kun je reageren op dit bericht of benader je Reishonger via Instagram. Wie weet kan ik je vraag beantwoorden.

Minca in de Sierra Nevada van Colombia, vlakbij Santa Marta

Het uitzicht met in de verte Santa Marta. Het weer verandert hier snel. Na 10 minuten kunnen de wolken weggetrokken zijn.

Minca, het kleine paradijs gelegen in de Sierra Nevada van Colombia

Onder de Colombianen minder bekend, maar dat maakt Minca niet minder interessant. Het is het hoogste kustgebergte van Colombia en ligt boven de stad Santa Marta. Bij helder weer kun je de stad vanuit Minca zien liggen. Het is een aangename afwisseling met de vele mooie stranden hier in het noorden van Colombia. Het is het gebied van de koffieplantages en vele vogelsoorten. In Minca is het rustig en bevind je je tussen de tropische planten en bomen, daarom ideaal voor mooie en bezwete wandelingen. Het is hier minder benauwd en heet dan in Santa Marta, maar verwacht geen groots verschil.

Vervoer naar je verblijf

Eenmaal in Minca word ik afgezet bij een kleine brug. Van te voren dacht ik: ‘Maar hoe gaat dat dan precies?’. ‘Hoe vind ik dan een taxi?’ en ‘Een motortaxi, gaat dat goed?’ Het mooie is dat je niet altijd alles kunt weten voor vertrek, laat wat meer op je afkomen. In mijn geval waren het namelijk zorgen om niks, want Colombia is tranquilo beste lezers. Hier bestaat geen stress, dat is mijn Nederlandse afwijking. De eerste week was ik druk, ik wilde zoveel mogelijk doen. Maar met deze drukke gedachtengang ben ik vanaf Minca gestopt en dit weet ik nu zelfs in Nederland nog vast te houden. Hopelijk houdt dat nog aan, ik ga er mijn best voor doen.

De brug waar ik ben afgezet is het startpunt van de verdere reis en hier krijg ik al het gevoel van kriebels in mijn buik. Reizen kan een gevoel van verliefdheid opwekken, heerlijk. Niet zo gek dus, dat ik Reishonger heb. Vanaf hier neemt de man op de motortaxi mijn backpack op de voorkant van zijn motor en rijden wij dertig minuten op de motor naar Casas Viejas, mijn verblijf. Deze motortaxi is van te voren niet gereserveerd, dit is niet nodig. Je noemt de naam van je verblijf en zij weten waar ze je naartoe mogen brengen. Ik ben het type reiziger die van zulke ritjes energie krijgt en pijn in mijn wangen van het glimlachen. Ik moet mij inhouden om geen kreten als ‘wohoo’ uit te slaan. Sommige reizigers vinden de rit oncomfortabel, eng en klagen van pijn in hun rug. Zij hielden dan ook hun backpack op hun rug gedurende de rit. Je kunt eventueel kiezen voor een autorit.

Veel backpackers en stellen gaan naar Casa Elemento, bekend vanwege de hangmat met uitzicht. Dat uitzicht is prachtig. Ik heb gekozen voor Casas Viejas, omdat deze kleinschaliger is. En uiteraard sluit het ene het andere niet uit. Kijk vooral goed rond en boek iets dat bij jou past, er is nog veel meer in Minca.

Mijn vijf tips voor een topverblijf in Minca

1. Wandel!

Neem je nieuwe vrienden mee voor een wandeling of geniet alleen van de stilte. De stilte in combinatie met het uitzicht vond ik prachtig. Houd je van vogels of ben je al een vogelspotexpert? Neem dan je verrekijker mee! Er zitten veel kleurrijke exemplaren. In de ochtend kun je ook twee uur lang met een vogelspotter mee en vaak heb je het geluk om een Toekan te kunnen bewonderen. De wandeling bij zonsondergang is aan te raden. Na een wandeling omhoog is het uitzicht, hoe kan het ook anders, prachtig.

Minca in Colombia

Ik zou hier graag regelmatig gedropt worden vanuit de lucht.

2. Bezoek een coffeefarm

Ga koffiedrinken (thee en fris kan ook) bij de coffeefarm en als je geïnteresseerd bent in het proces van plant tot vloeibaar goud, neem je een rondleiding bij La Victoria Coffee. Deze rondleiding was wel wat langdradig en vanwege het seizoen lag de productie stil. De lunch hier was heerlijk en de hike terug omhoog heel pittig, maar groener dan groen. In plaats van de steile route omhoog, kun je ook de weg naar boven nemen. Deze weg is ook pittig, maar minder steil.

Hutje in Minca in de Sierra Nevada van Colombia, vlakbij Santa Marta

Onderweg kom je op de mooiste en groenste plekken.

Koffieplant op de coffeefarm Victoria in Minca

Koffieplant met koffiebonen.

Koffie op de coffeefarm Victoria in Minca, Colombia

Het goud in een kopje smaakt extra lekker na de rondleiding.

Coffeefarm Victoria in Minca

Coffeefarm Victoria in Minca.

3. Zwem

Ben je niet vies van een wandeling en in een conditie die redelijk op pijl is? Ga dan met een gids mee richting de watervallen. Dit kan vanuit Casas Viejas, maar deze watervallen waren zeker niet spectaculair. Het beekje van de Sierra Nevada waarin wij konden zwemmen bracht het kind in mij naar boven en dat was voor mij het leuke aan deze wandeling. Ik ben in het water gesprongen vanaf een boomstam en heb in een natuurlijke jacuzzi gezeten.
Vanuit Minca kun je ook naar watervallen. Neem dan eerst de taxi naar het dorp, of ga voor een flinke wandeling naar het dorp voor de sportieveling.

4. Rijd paard

Ga je liever te paard dan te voet de omgeving verkennen? Dan boek je een rit ter paard vanuit Casas Viejas.

5. Doe niks

De laatste tip luidt: doe een dagje niks. Begin je dag eventueel met yoga, daarna een koffie en een ontbijt met uitzicht. Lees een boek of val in slaap in een van de vele hangmatten. Heb je meer te besteden en wil je extra relaxen, dan kun je ook nog een massage op locatie boeken. Geniet deze dag van de zon of van een tropische bui. En speel in de avond een bord- of kaartspel, onder het genot van het bier gebrouwen in deze Sierra Nevada! Uiteraard kennen ze ook in Colombia happy hour.

Ontbijt in Casas Viejas in Minca, Colombia

Ontbijt met een mooi uitzicht in Casas Viejas.

Tropische bui in Minca in de Sierra Nevada van Colombia

Tropische bui.

Casa Viejas in Minca, de Sierra Nevada van Colombia

Ook de zon laat zich zien.

Waarom gaan?

Minca was niet too good to be true, het sloot perfect aan bij mijn wensen en daarom had ik het erg naar mijn zin. Houd jij ook van de vergezichten, het tropische klimaat, de rust, maar ook genoeg gezelligheid en gezelschap? Overweeg dan om naar Minca te gaan. Vier nachten Minca vond ik heerlijk en mijn advies is om zeker drie nachten te gaan. Heb je een Colombiaanse simkaart? Leg je telefoon eens in je kluisje en kijk wat het met je doet. Ik heb dat fijne ding niet een keer gemist.

Wil jij ook op reis naar Colombia?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Colombia in de reisshop.

Geerke
Laatste berichten van Geerke (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>